גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם מגע הכסף של מאיר בראל מתעמעם?

סטאר לא מצליחה לגייס את הקרן החדשה כבר יותר משנה, הכסף להשקעות חדשות נגמר, היוזמה להשקיע 400 מיליון דולר במדעי החיים מתפוגגת, והשותפים כבר לא מוכנים להוריד ראש ולהסתפק בבונוסים ודורשים את חלקם בקרן

קרן ההון סיכון סטאר, שהייתה הקרן הגדולה והנחשבת בתעשייה המקומית - עוברת תקופה קשה. הכוכב, כך נראה, החל לדעוך, והצרות באות בצרורות. ראשית, מאמצי הגיוס של הקרן החדשה אינם עולים יפה. ב-14 החודשים האחרונים לא הצליחו בסטאר להשיג שום סוג של התחייבות להשקעה מאף משקיע, לא מאלה שהשקיעו בעבר בקרנות סטאר ולא ממשקיעים חדשים.

נדבך נוסף בקשיים היא העובדה שלסטאר נגמר הכסף לביצוע השקעות חדשות, כך שהקרן נמצאת למעשה מחוץ למעגל של ההשקעות החדשות. יזמים אינם ממהרים לדפוק אצלם על הדלת וקרנות הון סיכון אחרות, שבעבר שמחו לשתף את סטאר בדיל פלואו שלהן, כבר אינן טורחות לעשות זאת. כולם יודעים לסטאר אין כסף פנוי להשקעות חדשות.

ואם זה לא מספיק, ההצהרה החגיגית שיצאה מסטאר לפני חצי שנה, על השקעות בתחום מדעי החיים ומינויו של ד"ר צחי ברגר לשותף בקרן שיהיה אחראי על התחום - נקברו עמוק במגירה אחרי מספר מצומצם של השקעות. ברגר, ככל הנראה, ייפרד מסטאר בקרוב.

בסטאר לא הגיבו על הדברים עד מועד פרסום הידיעה.

גם בעיות בבית יש בסטאר. השמועה שפרשה לה כנפיים היא שהשותפים בקרן מתקוממים נגד מאיר בראל, בעל הבית. בראל הוא שייסד את סטאר ומנהל אותה ביד רמה, והשותפים שלו לא מוכנים יותר להיות שכירים. הם רוצים, כמו שותפים מנהלים בקרנות אחרות, נתח מדמי הניהול השנתיים שהמשקיעים בקרן משלמים, ורוצים נתח מההצלחות, ולא רק בונוס שאת גובהו קובע בראל.

סטאר רשמה בשנה וחצי האחרונות כמה אקזיטים, אך גם מחיקה אחת לתפארת: 50 מיליון דולר שהשקיעה בקיארו שנסגרה. לאור כל אלה, נעשו מספר צמצומים מינהליים ולאחרונה נפרדו כמה עובדים בקרן ממשרתם. העתיד של סטאר אינו ברור כרגע.

הגיוס תקוע

סטאר ונצ'רס הוקמה בידי מאיר בראל ב-1992 ומנהלת קצת פחות ממיליארד דולר ב-14 קרנות. מאז הקמתה השקיעה קבוצת הקרנות ב-182 חברות, מהן 56 ביצעו אקזיט של הנפקה, רכישה או התמזגות. אלה הם נתונים נאים, רק שרוב האקזיטים הללו נעשו בשנים התוססות.

בשנה וחצי האחרונות הצליחה סטאר בכל זאת להגיע לכמה אקזיטים: שיר נטוורקס נמכרה לסיסקו ב-122 מיליון דולר, אך מדובר באקזיט צנוע לסטאר, שהשקיעה בחברה 5 מיליון דולר בחברה והחזירה למשקיעים 15 מיליון דולר. סטאר הייתה מושקעת גם באלגוטק שנמכרה לאגפא ב-42 מיליון דולר, בחברת דקרו האמריקנית, שנמכרה לנטוורק אפליינס ב-272 מיליון דולר, ובקריאו שנרכשה בידי אגפא בכמיליארד דולר.

נכון שלא תמיד השורה התחתונה היא הקובעת בתעשיית ההון סיכון, אך נראה שבמקרה של סטאר, היא לפחות משפיעה, מה גם שהמחיקה של קיארו הייתה כואבת במיוחד: לא קל להציג למשקיעים מחיקה של 50 מיליון דולר. אף אחת מקרנות ההון סיכון בישראל לא השקיעה סכום דומה בחברה אחת. בסטאר הימרו על קיארו, וההימור כשל. משקיעים לא אוהבים את זה.

שותף בכיר באחת מקרנות ההון סיכון הישראליות שעבדו בשותפות עם סטאר, אמר השבוע כי נראה שסטאר מתקשה לגייס, בין היתר, בגלל מיצובה: "מאיר בראל התעקש תמיד למצב את סטאר כקרן הון סיכון בינלאומית. המשקיעים לא מתלהבים מזה יותר. מחוץ לישראל סטאר תלויה בדיל פלואו של סבין רוזן, שאיתה היא עובדת במשותף מאז ימי סיינה, והמשקיעים יודעים את זה. אין להם סיבה להשקיע בסטאר הם יכולים להשקיע ישירות בסבין רוזן. מצד שני, בישראל יש קרנות שמושרשות עמוק יותר מסטאר, שנמצאות בקשר עם היזמים ומגדירות את עצמן כישראליות. משקיעים מוסדיים שרוצים להשקיע בקרנות ישראליות, יעדיפו לבחור כאלה שמתמקדות בהשקעות ביזמים ובחברות ישראליות צעירות".

בקהילת ההון סיכון עברה השמועה מפה לאוזן. נראה כאילו דעיכתה של סטאר משמחת את הקולגות. אלה, שבימים שבהם ניהל מאיר בראל את קרן ההון סיכון הגדולה בישראל שיתפו את סטאר בכל עסקה אפשרית, לא ממהרים היום לצלצל.

אפילו סימנס מהססת

בכיר אחר בקהילה המקומית אמר השבוע: "יש כמה סיבות לדעיכה של סטאר. העובדה שאין להם הון פנוי להשקעות חדשות, העובדה שלהוציא את מאיר בראל, כל השותפים האחרים בסטאר הם מתחילים וחסרי ניסיון בתחום. אנשים נחמדים מאוד אבל לא מנוסים בעבודה מול חברות הפורטפוליו, שלא רשמו הצלחות מסחררות וגם לא כישלונות צורבים. דווקא בראל עצמו, שהוא בעל ניסיון עצום בתחום, כמעט ולא יושב בדירקטוריונים של החברות, וגם באלה שבהם הוא כן מכהן, המעורבות שלו מעטה. כולם יודעים שהוא עסוק בגיוס הקרן".

אבל סטאר, שהודיעה לפני יותר משנה על כוונתה לגייס קרן בהיקף של 300 מיליון דולר, לא מצליחה לגייס קרן חדשה, בניגוד לפיטנגו, ג'מיני, ג'נסיס וכרמל, שגייסו את קרנות ההמשך שלהן תוך שנה.

בקרנות הקודמת של סטאר אפשר היה למצוא משקיעים ישראלים דוגמת אלרוב, כלל תעשיות והשקעות, שטראוס, פועלים שוקי הון, כור CVC והאחים עופר. אך עם תחילת הגיוס אמר מקור בכיר בסטאר כי אין בכוונת הקרן לפנות למשקיעים ישראלים, וכי היא תגייס את הקרן ממשקיעים אמריקנים ואירופים. אלה, מצדם, לא ממהרים לרשום לסטאר התחייבויות.

שותף באחת הקרנות הישראליות הקרובות לסטאר אמר השבוע שההיסוס הכואב ביותר בהשקעה בקרן החדשה הוא של סימנס, שעד לאחרונה ניהלה קשרים הדוקים עם סטאר. סימנס הון סיכון (SVC) היא המשקיעה היחידה בקרן העשירית של סטאר והמשקיע הבודד הגדול ביותר בקרנות סטאר. בנוסף, אחד מהשותפים לשעבר בסטאר היה אנטוני מאהר, שהיה בכיר בסימנס מאז שנת 78' וניהל את מוסטנג, קרן ההשקעות שלה. לסטאר הצטרף מאהר בשנת 2002 עם גיוס הקרן העשירית. SVC בחרה הפעם להשקיע בקרן החדשה שגייסה כרמל, אך לא בסטאר.

באפריל 2005 התראיין ד"ר רלף שנל, נשיא ומנכ"ל SVC, ל"גלובס", אך סירב לענות על השאלה אם סימנס תמשיך להשקיע בסטאר. שנל אמר אז: "אנחנו לא מגיבים על השקעות וכוונות עתידות. אנחנו מרוצים מהיחסים שיש עם הקרנות בישראל ולא רק עם אלה שבהן השקענו. יש לנו רשת פעילה ועשירה ואנחנו שומרים על קשר באמצעות הצוות שיש לסימנס בישראל".

בראל ושותפיו עשו רוד שואו באירופה ובארה"ב גם אצל משקיעים אחרים, אך בינתיים לא הגיעו לתוצאות. נראה שצירופו של עמי סמואלס, לשעבר בכיר בליהמן ברדרס וגילת תקשורת, כמי שאמור להיות אחראי בין היתר לגיוס הקרן החדשה ולסייע לחברות הפורטפוליו לבצע אקזיט טוב יותר, לא מילא את הציפיות.

אתה משחק רק אם יש לך כסף

אסור למהר ולהספיד את סטאר. אם מאיר בראל יצליח בסופו של דבר לגייס קרן חדשה ישתנה היחס של הקולגות מהקצה אל הקצה. ככה זה בתעשייה הזאת - אתה משחק אם יש לך כסף. לסטאר יש שפע של הון לתמיכה בחברות הפורטפוליו אך לא לביצוע השקעות חדשות, מה שמוציא אותה בינתיים מהמשחק.

שותף באחת הקרנות שהשלימו לאחרונה גיוס של קרן חדשה אמר שלא רק העובדה שלסטאר אין הון פנוי להשקעות חדשות גורמת ליזמים להתרחק ממנה: "צריך להכיר בעובדה שהיזמים הישראלים התבגרו, במיוחד אלה שעושים את זה בפעם השנייה. כשהם מקימים חברה הם יודעים בדיוק עם איזו קרן הם רוצים לעבוד. הם לא חוששים יותר גם לפנות ישירות לקרנות אמריקניות. העובדה שסטאר מציגה את עצמה כ'בינלאומית' לא עושה עליהם רושם. יזם מחליט אם הוא רוצה להיות קרוב למשקיעים שלו ובוחר בקרן ישראלית שמשקיעה בחברות ישראליות או בוחר ישר בקרן אמריקנית גדולה ומבוססת שיש לה יכולת לסייע לחברה החדשה שלו מעבר לים. המיצוב הבינלאומי, גם במקרה הזה, הוא בעוכרי סטאר. השוק התבגר והוא לא דומה לזה שמלפני חמש שנים. אני חושב שלא הפנימו את זה בסטאר".

שותף אחר אומר שבקרנות האחרות התעייפו מעבודה עם סטאר: "מאיר בראל יכול לקבור עסקאות שעובדים עליהן חודשים. בסטאר גם דורשים כמעט תמיד שבסבב ההשקעה בחברה תהיה נוכחות גם של משקיע זר גדול. בקרנות שגייסו עכשיו קרנות המשך לא תמיד מתלהבים מזה, ומרגישים בטוחים לבצע השקעות בלי עזרה של 'אח גדול' מאמריקה".

העובדה שלסטאר אין הון פנוי להשקעות חדשות משפיעה גם על הצהרתה החגיגית מחודש ספטמבר האחרון, כי סטאר עומדת להקצות הון בהיקף של 400 מיליון דולר להשקעות בתחום מדעי החיים. השותפה יפה קריינדל הודיעה חגיגית בכנס הג'רני כי הקרן מינתה את ד"ר צחי ברגר לשותף שיהיה האחראי להשקעות בתחום. קריינדל הוסיפה כי סטאר תתמקד בהשקעות בחברות בשלבים מאוחרים וציינה את ההשקעות של סטאר בחברות בשלבי מוקדמים יותר בתחום, כמו וויז'נסנס, אייגוטק-אודין ואורסנס. סטאר אכן ביצעה השקעות באינטרסל האוסטרית, ב-EMF הגרמנית, ובביוליין RX, קדנט ופרוקוגניה הישראליות, אך היא לא תבצע יותר השקעות בתחום. ל"גלובס" נודע כי גם עתידו של ברגר בסטאר לא ברור. קריינדל עצמה, שריכזה את פעילות הקרן בתחום מדעי החיים, עובדת בהיקף מצומצם.

מלחמה גם בבית

ואם לבראל לא היה מספיק מהצרות מחוץ לבית, לאחרונה מדברים על הצרות שיש לו בבית. אף אחד מהשותפים או מנהלי ההשקעות בסטאר לא הסכים להתראיין לכתבה, אך לקולגות שלהם בקרנות אחרות הם מספרים על הדרישה החד-משמעית שלהם לשנות את המבנה שבו הקרן מתנהלת.

בראל הקים את סטאר בשנת 1992, במסגרת תוכנית יוזמה, אחרי שהיה דירקטור בקרן הגרמנית TVM (Techno Venture Management). עוד לפני כן הוא היה מעורב בכמה חברות ישראליות וגרמניות שעסקו באוטומציה ומחשוב. לבראל תואר דוקטור בהנדסת חשמל מהמחלקה למידע ותקשורת באוניברסיטה הטכנולוגית באככן, גרמניה.

את סטאר הקים בראל במטרה שתפעל כגוף רב לאומי מארה"ב, אירופה וישראל. מאז הקמתה השקיעה הקרן בחברות בכל שלבי חייהן, מהשלבים הראשונים ביותר ועד להשקעות בחברות בשלות. סטאר השקיעה בחברות בתחומי הטלקום, תוכנה לארגונים, טכנולוגיות אלחוטיות והסקטורים השונים של מדעי החיים.

בכל השנים הללו אין ולא הייתה בסטאר ועדת השקעות שבה יושבים נציגיהם של המשקיעים בקרן. הרווחים מהאקזיטים השמנים של שנות הבועה זרמו בעיקר לכיסו של בראל, שבניגוד לנהוג בתעשייה לא נתן אחוזים מהעסקות לשותפיו, אלא זיכה אותם בבונוס.

השותפים המנהלים בסטאר, להוציא את בראל, הם רן שחור, שהצטרף לקרן בשנת 2001, לאחר שהשתחרר מצה"ל שם שירת כמפקד סיירת מטכ"ל וכמפקד היחידה הטכנולוגית של חיל המודיעין; יפה קריינדל, שכאמור צמצמה באחרונה את היקפי פעילותה; וג'יין בייליס, בתו של מייסד סיינה. בייליס מנהלת את המשרד של סטאר בארה"ב ומנהלת את היחסים הקרובים של סטאר עם הקרנות האמריקניות סבין רוזן וצ'ארלס ריבר. בייליס קשורה בעקיפין לאקזיט הענק שביסס את סטאר כשחקנית בולטת בהון סיכון הישראלי - של סיינה. החברה הונפקה ב-1997 בנאסד"ק לפי שווי של 2.1 מיליארד דולר. עד היום זו אחת מהערכות השווי הגבוהה ביותר לחברה שמנפיקה לראשונה. סטאר השקיעה בחברה 3.2 מיליון דולר וגרפה 264 מיליון דולר, החזר (IRR) מדהים של 569% על הכסף. העסקה הזאת עשתה את סטאר, וקשרה בינה לבין סבין רוזן יחסים עמוקים שקיימים עד היום. בייליס יושבת בסוויטה במשרדים של סבין רוזן בדאלאס.

עוד כתבות

פרויקט פינוי בינוי בבאר יעקב / צילום: חברת ענב

העיר הצומחת שזוכה לפרויקט פינוי בינוי הראשון בתולדותיה

בבאר יעקב ניתן היתר לפרויקט פינוי בינוי ראשון בתולדות העיר, בהיקף של כ-1,900 יח"ד ● באשדוד, אושרה תוכנית חלופית לתמ"א 38, המייצרת פוטנציאל לכ-7,400 יח"ד ● וקבוצת אלקטרה תקים חוות שרתים בנתניה תמורת כ-450 מיליון שקל ● חדשות השבוע בנדל"ן

קמפיין מזרחי טפחות

ה"איחוד" של סברי מרנן משגר את מזרחי טפחות ישירות למקום הראשון בזכירות

הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לחברת התקשורת HOT, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, שייכת גם השבוע למיזם הסטרימינג free TV

שטרות של 200 שקל / צילום: Shutterstock, Ufuk ZIVANA

שר החוץ סער לנגיד בנק ישראל: בטל סדרות ישנות של שטרות 200 שקל

ההצעה לביטול שטרות ה-200 שקל, הוצעה לפני מספר חודשים על ידי קבוצה של מומחים וזאת במטרה להילחם בהון השחור, להגביר הכנסה ממסים ולפגוע בגורמי פשיעה ● כעת, לאחר פניה של שר החוץ גדעון סער במטרה לבטל סדרות ישנות של שטרות ה-200 שנמצאות בשימוש תכוף בעזה, בנק ישראל נאלץ להבהיר: "שטר ה-200, לפחות החדש, צפוי להישאר"

ברק רוזן ואסי טוכמאייר, יגאל דמרי, האחים צחי ועידו חג'ג', יעקב אטרקצ'י, יוסי פרשקובסקי, צחי ארבוב / צילום: אלדד רפאלי, אייל פישר, שי תמיר, ראובן קפלינסקי, טל גבעוני, אלכס פרגמנט

הקבלנים שהפכו מיליארדרים בעזרת העלייה במחירי הדירות: מיעקב אטרקצ'י ועד האחים עמרם

עם העלייה החדה במחירי הדירות בישראל בשנים האחרונות, ראו בעלי החברות היזמיות בת"א זינוק ברווחים ובשווי החזקותיהם ● כפועל יוצא מחזיקים בעלי שליטה ב-10 מהחברות המובילות, מניות בשווי מצרפי של כ-16 מיליארד שקל "על הנייר" ● וגם: מה הוביל לירידה במניות הנדל"ן מתחילת השנה הנוכחית, ומה צפוי בענף בהמשך?

פגיעה אמריקאית בנקודה אסטרטגית של החותים בצנעא, תימן / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

דיווח בתימן על שש תקיפות של צבא ארה"ב במחוז חודידה

לוחם צה"ל במילואים נפצע באורח קשה בקרב בדרום רצועת עזה ● רס"ר במיל' אסף כפרי הוא נהג הטנק שנפל בקרב ברצועת עזה ● נעצר מחבל חמוש בדרכו לפיגוע ● 36 אלף עזתים עזבו את הרצועה בשבועות האחרונים ● בכירים במערכת הביטחון הביעו דאגה מהדברים שנחשפו בתצהיר ראש השב״כ: "הפרה ברורה של שבועתו לשמור אמונים למדינת ישראל" ● 59 חטופים - 567 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רנו קליאו / צילום: יח''צ

סלובקיה במקום טורקיה: המכונית שחוזרת לכבישי ישראל תמורת 125 אלף שקל

יבואנית רנו, חידשה את יבוא מכונית הסופר-מיני "קליאו", לאחר שיבוא המכונית מטורקיה הופסק בשנה שעברה בעקבות חרם היצוא של ארדואן ● מס הנסועה על כלי רכב חשמליים ורכבי פלאג-אין, יפגע במסירות בפלחים מופחתי הזיהום של שוק הרכב ● חברת דלק רכב תחנוך לקראת סוף השנה את תחנת החלפת הסוללות המהירה הראשונה של מותג הרכב החשמלי הסיני NIO בישראל ● השבוע בענף הרכב

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הקפאה גורפת של תוכניות בלב אזורי הביקוש: הבקשה של מירי רגב וההשלכה הדרסטית

שרת התחבורה ביקשה ממזכיר הממשלה לדון מחדש בתוכנית המטרו, כדי לכלול בתוכה חיבור של מערכת המטרו למסילת הרכבת שתוקם בין חדרה ללוד, וכך לקשר אותה למזרח הארץ ולאזור השומרון ● הוועדה לתשתיות לאומיות דנה בעבר ארוכות במהלך ומצאה בו יתרונות, אך החליטה בסוף להשאיר את התכנון כמו שהוא, כדי למנוע עיכובים

האורקל מתל אביב והלהיט של משקיעי ההון סיכון: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס

זו השנה ה־19 שגלובס בוחר את הסטארט־אפים המבטיחים של ישראל: חברות ההייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה המלאה

חניכי המדרשה למנהיגות עין פרת / צילום: תמונה פרטית

המדרשה שתעניק 77 אותות גבורה לרגל יום העצמאות

המדרשה למנהיגות חברתית עין פרת תקיים במוזיאון הסובלנות בירושלים כנס מיוחד בו יחולקו אותות ל-77 גיבורים וגיבורות ● בין מקבלי האות: אייל אשל, אביה של התצפיתנית רוני אשל ז"ל, ורז פרויליך, מנכ"ל משרד התרבות לשעבר, שנפצע קשה בתחילת המלחמה וחזר לנהל בית ספר ● אירועים ומינויים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

ההימור השנוי במחלוקת של באפט הוכיח למה הוא "האורקל מאומהה"

עם ערימת מזומנים בסך כ-400 מיליארד דולר, בעיקר הודות למימושי ההחזקה באפל, משקיעי ברקשייר האת'וויי של באפט סקרנים מתמיד לדעת מה הוא מתכוון לרכוש - ומתי

ראש ממשלת ספרד, פדרו סאנצ'ס / צילום: ap, Ng Han Guan

לאחר שביטלו וחזרו לחוזה: ממשלת ספרד מתנערת מרכש תחמושת מתע"ש

לאחר לחץ פוליטי מצד הקואליציה, ממשלת ספרד, שהחליטה אשתקד להכיר במדינה פלסטינית, ביטלה אמש באופן סופי עסקה לרכישת כדורים בסך 6.6 מיליון אירו מתע"ש ● "המפלגות המרכיבות את הקואליציה מחויבות עמוקות לנושא הפלסטיני ולשלום במזרח התיכון", אמרו גורמים בממשלת ספרד

בני ברק. הוועדה המקומית פעלה בסתירה להחלטה של המפקח / צילום: Shutterstock

המתח בין מוסדות התכנון: החדר על הגג הבניין בבני ברק ייהרס, אף שאושר ע"י הוועדה המקומית

הוועדה המקומית בבני ברק התירה לאחד מבעלי הזכויות להכשיר חדר בשטח 90 מ"ר שבנה ללא אישור על הגג ● אלא שוועדת הערר קבעה כי ההחלטה ניתנה ללא סמכות

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

שר האוצר סמוטריץ' הכריע: יבוא הקנאביס מקנדה לא ייחסם

שר האוצר הכריע, בניגוד לעמדת שר הכלכלה, שהיטל היצף של עד 165% לא יוטל על יבוא קנאביס רפואי מקנדה ● "במבחן התוצאה ועל בסיס כל התיאוריות הכלכליות המקובלות בכלכלה מבוססת שוק חופשי ומבחן המציאות ההיטל דווקא יפגע בשוק המקומי. אני חושש מאוד כי באת לברך ונמצאת מקלל"

המנכ''ל ליפ־בו טאן בכנס אינטל ויז'ן בסוף מרץ / צילום: אינטל

גם מנכ"ל אינטל הגיע למסקנה: זה הזמן להפסיק עם ישיבות מיותרות

חזרתו של ליפ-בו טאן לאינטל, הפעם כמנכ"ל, לוותה בהבטחה מצד הדירקטוריון: טאן יקבל את החופש לטפל בבעיית השורש האמיתית של החברה, והיא התרבות הארגונית והבירוקרטיה ● גוגל הפיגה את החשש שמא שימוש בצ'ט בוטים מבוססי AI יקטין את ההכנסות מחיפושים, לאחר דוחות מצוינים שעקפו כל תחזית אפשרית

הקבב של מסעדת Arasia / צילום: באדיבות Arasia

הסופר הגדול במזרח התיכון נמצא בישראל, ואתם חייבים לבקר בו

הסופרמרקט הגדול במזרח התיכון שמתנהג כמו כל-בו ביפן, שמורת טבע מהיפות בישראל וכנאפה למקצוענים ● יצאנו לנוף הגליל, העיר שצופנת הפתעות מתחת לרדאר ● חגית אברון תופרת יום 

טרטר אינטיאס על העצם / צילום: אסף קרלה

אין ים בצפת, אבל יש טרטר דג: המסעדה המפתיעה של הצפון

בר היין 26.8, שממוקם במלון הבוטיק כנען בצפת, מתבסס על תוצרת שגדלה עד 26.8 קילומטר ממנו ● התוצאה: אוכל מאופק וטעים

אלון לב. מנכ''ל ומייסד Qwak / צילום: פרטי

הנער שהגיע הכי רחוק מההייטק ועשה אקזיט של 230 מיליון דולר

קוואק, החברה שייסד אלון לב, התברגה למקום השני בדירוג הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס ל־2024 ונמכרה לג'ייפרוג ב־230 מיליון דולר ● בראיון עימו ועם שאר המייסדים מספר לב מה מיוחד ביציאה לאקזיט קצת לאחר 7 באוקטובר, למה חשוב היה למכור לחברה ישראלית, ואיך הגיע הנער שהיה הכי רחוק מעולם ההייטק למקום בו הוא נמצא היום ● וגם: מה יש לו להגיד על הביקורת שעיתוי המכירה היה מוקדם מדי?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Kevin Mohatt

טראמפ בראיון לטיים: "לא עצרתי את ישראל מלתקוף באיראן"

בראיון שקיים לטיים לרגל 100 ימים מאז שנכנס לתפקידו ניכר כי נשיא ארה"ב רואה את שלושת החודשים הראשונים של כהונתו כהצלחה גדולה, ואמר בנוגע לתקיפה אפשרית של ישראל באיראן "אני עשוי להצטרף מאוד בשמחה אם לא נוכל להגיע להסכם" ● בהתייחסו לכהונתו הראשונה התגאה בקידום תהליך השלום בין ישראל למדינות ערב ● עוד אמר "בפעם הקודמת נאבקתי על הישרדות. הפעם אני נאבק בשביל העולם"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה מעורבת בבורסת ת"א; אופקו הלת' צללה בכ-6%

ת"א 35 ננעל סביב רמות הבסיס ● עליות בוול סטריט למרות שסין הצהירה כי אין מגעים עם ארה"ב בנוגע למכסים ● הדולר נחלש בעולם ומול השקל, מחיר הזהב עולה ● בעלי המניות של קרור דחו את הצעת הרכש של בעלי השליטה בה ● מניית אלביט ירדה והשלימה ירידה של 10% השבוע, יתכן שקרן העושר הנורווגית תבוא לעזרתה

מס היסף החדש: מי חייב לשלם, ומי זכו לפטור?

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מס היסף החדש מכוון להכנסות פסיביות, בעוד שדירות להשקעה זכו להקלות מפתיעות ● מה השתנה במיסוי, מי ישלם יותר, ואיך כדאי לתכנן נכון את ההשקעות? ● המדריך לכיס