גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבשלום קור בכנס המועצה לישראל יפה: "איך אומרים באנגלית אורז? רייס. ואיך אומרים באנגלית אורז שרוף? קונדוליסה רייס"

דרור פויר היה בכנס שבו נבחרו מפעלי התעשייה היפים ביותר בישראל, ורשם כל בדיחה. לקור היו רבות כאלו, רבות מדי. בבדיחה הגזענית האחרונה שלו האנשים בקהל כבר נעו באי-נוחות בכיסאותיהם. "פואנטה", מגזין G

אולם וואהל בתל-אביב מלא באנשים שבאו לטקס הסיום של תחרות "תעשייה יפה בישראל יפה" שמקיימת המועצה לישראל יפה. אני עושה סיבוב בקהל - יש פה המון אנשים רגילים לגמרי שלבושים רגיל לגמרי. אף אחד פה לא מפורסם. אחרי כמה דקות אני מצליח לחזור ולנשום סדיר. הנה גדעון פת, נשיא המועצה, והנה אברהם כץ־עוז, יו"ר המועצה. שני שרים לשעבר זה גם משהו. אני פוגש את ויצמן משיח, סמנכ"ל המועצה. איפה התותחים הכבדים, אני שואל אותו. "אנחנו לא רוצים את השמנה והסולתה", אומר לי ויצמן. "אנחנו רוצים את אלה שעוסקים במלאכה", והתשובה הזו מרגיעה אותי. השר אלי ישי צריך להיות פה, אבל אני לא רואה אותו.

בשעה של מינגלינג אני קולט לא מעט פיסות רכילויות של מקומות עבודה, ואלה מקומות עבודה אמיתיים - מפעלים, לא משרדי פרסום. זה נחמד. טוב להיות עם הפועלים. הבופה סביר, הרבה בצק. אין יין. אני פוגש חבורה של ארבעה גברים, עובדים במפעל חוגלה קימברלי בנהריה שעשו את כל הדרך למרכז. נחום, מהוועד, גאה במיוחד בתחרות. כיף לבוא בבוקר לעבודה, הוא אומר לי, לעבור את השער - תענוג. אני חושב שיש לנו המפעל הכי יפה בארץ, הוא מסכם. וחבר שלו, שמעדיף לא להזדהות, מספר לי שזה לא רק המפעל הכי יפה בארץ, אלא גם באירופה - מתוך תשעים מפעלים של קימברלי בעולם המפעל שלהם במקום השלישי ביופיו. תבוא לבקר, הם מזמינים אותי, ואני אומר שבהזדמנות.

ויצמן משיח מספר לי שהתחרות מתקיימת זו השנה ה־27 ושהשתתפו בה 336 מפעלים מכל הסוגים והמינים. ארבעים מפעלים הצטרפו השנה, עלייה של כ־5% מהשנה שעברה, ויש צפי לעלייה של בין 10% ל־15% בשנה הבאה. הוא מצביע לי על החשובים שכן נמצאים פה הערב ושלא היה לי סיכוי לזהות בעצמי: מנכ"ל נמל אשדוד שוקי סגיס, מנכ"ל אגן כימיקלים צבי מנור, מנכ"ל רפאל האלוף ידידיה יערי, מנכ"ל אמניר עוזי כרמי, מנכ"ל בית הזיקוק באשדוד עדו רוזוליו, מנהל אתר תחנות הכוח של חברת חשמל רוטנברג בנהריה, ברנרד ורנסקו; סמנכ"ל החברה לפיתוח בפארק התעשייה קיסריה, אלי טל; מנהל גני התעשייה של סטף ורטהיימר, אריה דהאן; ועוד רבים.

תעשייה, במהותה, היא גוף מזהם, אומר לי משיח, אבל למרות הכול אתה רואה אותם נרתמים לאיכות סביבה, וזה מחמם את הלב. אבל זה לא ממש איכות סביבה, אני אומר, זה יותר תחרות יופי. נכון, כך משיח, אנחנו לא מחליפים את המשרד להגנת הסביבה, אבל התחרות נוגעת בסוגיות של מיחזור או חיסכון במשאבים, מים וחשמל, שימוש באנרגיה חלופית ועוד, וגם בדברים כמו נגישות לנכים וכו'.

אין לי שום דבר רע לומר על התחרות הזו: אסתטיקה היא דבר חשוב, ומפעל צריך להיות מקום יפה, או לפחות נעים. נכון שיש פה נציגות מכובדת למזהמים הגדולים, אבל ככה זה. לא מנצחים ביום אחד. "עוד לא גירדנו חצי מכמות הפוטנציאל של המשק", כך משיח, "ואנחנו מחפשים בעיקר את המיד־טק והלואו־טק, כי שם יש יותר מה להשפיע ולעשות. פחות את ההיי־טק". אני מבחין בנציגים רבים במדי שב"ס. משיח מרגיע אותי: הם משתתפים בתחרות, לבתי הכלא צלמון וחרמון יש מפעלים.

המינגלינג תם ומזמינים אותנו לעלות לאולם. אבשלום קור, המנחה, כבר על הדוכן. קור מתגלה כבדרן די כפייתי. את הבדיחות רשמתי ואני מתכנן להשתמש בהן במסיבות. הוא מזמין לבמה את סי היימן. אני מביט סביב, האולם לא מלא. היימן, יחד עם זמרת ליווי חמודה בשם איילה אליגולה, שרה את "עוף גוזל", מנסה להלהיב את הקהל, לגרום לו לשיר יחד איתה את הפזמון. בהתחלה הקהל קצת חשדן, וכולם יושבים דוממים במקומותיהם. היימן יורדת מהבמה, עושה סיבוב בין השורות כמו שלמה ארצי, ובסוף זה עובד: הקהל שר, מוחא כפיים ונהנה. אחרי השיר היימן נושאת נאום על כמה היא רוצה לומר על עצמה באביב שהיא בתו של חתן פרס ישראל. קצת לא קשור, אבל בסדר, עוברים לשיר הבא. היימן מתעללת ב"כמו צמח בר". זה שזה שלה לא אומר שמותר לה.

קור מזמין לבמה את גדעון פת, נשיא המועצה. פת פותח את נאומו בהבטחה שאלי ישי בדרך ושעוד מעט הוא מגיע. הוא מברך את כולם ומספר סיפור ארוך ולא הכי מעניין על מאחורי הקלעים של הסכם הסחר החופשי עם ארצות הברית, על הביקור שהיה לו שם ב־1982, כולל פגישה עם רונלד רייגן ("אני, הילד מירושלים"). כשהוא יורד מהבמה, קור משחרר בדיחה ראשונה: ישראלי שהיה בנאום של קלינטון הבחין כי מאחורי הדוכן כורעת בחורה צעירה, אז הוא אמר לנשיא באנגלית: אקסקיוז מי, דר איז א מיס אנדר סטנדינג. הקהל על הרצפה.

הוא מזמין לבמה את שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, לא לפני שהוא אומר עליו שהוא מדליק. ברוש מודה שזו הפעם הראשונה שאומרים עליו שהוא מדליק, אחר כך הוא מכריז שאלי ישי קצת מתעכב, אבל הוא בדרך והוא עוד יגיע. את עיקר נאומו בוחר ברוש להקדיש לתקיפת תופעת ההשתמטות. זו בושה, הוא אומר, זה איבוד של ערכי יסוד. אתם פה, הוא אומר, אתם משקל הנגד לתופעת ההשתמטות. טוב, בסדר.

קור מזמין את עודד טירה לבמה, ומסתייע בבדיחה: איך אומרים בערבית 'בוא הנה' - תעל הון, והנה עודד טירה היה תא"ל ואחר כך עשה הון. הקהל משתולל מצחוק. טירה עולה לבמה, מוסר שאלי ישי בדרך והוא עוד מעט מגיע. את עיקר נאומו מקדיש טירה לסיפור אישי: באותו הבוקר הוא היה סנדק בברית מילה, ואיזה יופי היה. הוא מקשר בין התחרות של הערב לבין עבודת המוהל - שתיהן עוסקות באסתטיקה.

גם זה נגמר, וקור נותן עוד אחת: שאלתי פעם מישהו, שהיה נשוי חמישים שנה, איך עבר לו, והוא אומר כמו יומיים. איזה יומיים? תשעה באב ויום כיפור. הקהל יוצא מגדרו. סי היימן עולה לבמה לשיר את "לא עובדת בשביל אף אחד", ויורדת. קור ממשיך: המצאתי סיסמה לעידוד התיירות לשדרות: "שדרות - כי המקום קסאם לי". הקהל כבר לא יכול יותר.

מתחילים לתת את הפרסים, ועל הבמה נוצרת רכבת של אנשים, משהו שנראה כמו מיליון טקסי סיום. אלי ישי עדיין לא הגיע, וכשעולים נציגי שב"ס לקבל פרס אומר קור שככה זה אצלנו: מי שמגיע זה או השר או הסוהרים.

עוד פרסים, עוד אותות ועוד דגלונים. בסך עוברים המון מפעלים מכל הסוגים. זה מתחיל קצת לעייף. אבל לא את קור, שממשיך: יהודי יושב בחתונה. בא אליו המלצר: אדוני, יש עוף, שניצל וצלי. אומר היהודי: לא חשוב הסדר. כשעולה נציג משטראוס לקבל פרס שואל אותו קור: איך מתקדמים אצלכם, צריך ללקק?

ואז, פתאום, פורצת קרן שמש אל האולם והכול מוצף באור ובחום - אלי ישי הגיע. הוא תופס את מקומו על הבמה לצד מעניקי הפרסים. קור: איך מגיעים לאושר בנישואין? יוצאים לבלות פעמיים בשבוע: הגבר בראשון ושלישי, האישה בשני וחמישי. הקהל מתחיל להתעייף מהבדיחות, אבל השיא עוד לפנינו. הפרס הגדול הוא פרס "דגל היופי", ומקבלים אותו 11 מפעלים. אבל יש רק מפעל אחד שזוכה בפרסים כבר 25 שנה ברציפות, והוא מקבל אות הוקרה מיוחד - טבע תעשיות בכפר סבא.

קור בוחר לחשוף פנים לא מוכרות: איך אומרים באנגלית אורז? רייס. איך אומרים באנגלית אורז שרוף? קונדוליסה רייס. הקהל נע באי-נוחות בכיסאו. אנשים פחות מנומסים היו שורקים לו בוז על הבדיחה הזו.

drorfo@gmail.com

עוד כתבות

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

מניות השבבים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, Shutterstock

טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים שקבע ממשל ביידן

לפי דיווח בבלומברג, ההגבלות החדשות על יצוא שבבי בינה מלאכותית שקבע ביידן, שאמורות להיכנס לתוקף ב-15 במאי לא ייאכפו, ובמקומן תפותח מערכת פיקוח פשוטה יותר ● לאחר הדיווח, מניית אנבידיה עלתה ב-3.1%

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; הביטקוין ממשיך לטפס

הדאקס והקאק בעלייה של 0.5%, הפוטסי עולה ב-0.4% ● הניקיי ננעל ב-1.5% ● מחיר הביטקוין עומד כעת על 103 אלף דולר, זינוק של 3.9% ● טראמפ קרא אמש למשקיעים "ללכת ולקנות מניות עכשיו"

מערכות הארופ ומיני הרפי של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

פקיסטן: הודו משתמשת במל"טים מתאבדים ישראלים נגדנו

הצבא הפקיסטני הודיע כי הודו השתמשה בחימושים משוטטים מדגם "הארופ" של התעשייה האווירית, וכי הצליחו ליירט 12 מתוך מל"טי הארופ ששיגרה הודו לשטחם ● גם צרפת מודאגת מיכולות חיל האוויר הפקיסטני

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

סמל ישי אליקים אורבך ז''ל וסמ''ר ים פריד ז''ל

סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה

שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ●  משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ●  האזהרה החריפה של שב"כ: היקף הנשק בחברה הערבית - סכנה לביטחון הלאומי של ישראל ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

לשלם 400 אלף שקל על יונדאי? הרכב שמציג עיצוב נועז אך תג מחיר מאתגר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"