גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבוד בית המשפט מול חופש הביטוי

דב סובול, עובד משרד השיכון, ערער למחוזי על החלטה של בית המשפט לתעבורה וטען כי התנהגותו של סגן הנשיא, אפרים דורון, היא "מעשה אנטישמי-גזעני" * הערעור התקבל אולם סובול הואשם בזילות בית המשפט

מה המשותף לשופטי בית המשפט המחוזי בתל-אביב - ברכה אופיר-תום, עודד מודריק, אמנון סטרשנוב, שלי טימן, אדמונד לוי, ושופטת בית משפט השלום בתל-אביב, קלרה רג'יניאנו? האזרח דב סובול, עובד משרד השיכון.

סובול הינו "משתמש" פעיל בשירותי בית המשפט. לפי עדותו, במשך 40 שנה, היו לו 58 משפטים בבית המשפט. אחת ה"היתקלויות" האחרונות שלו במערכת המשפט, הביאה לדיון עקרוני בין שופטי ההרכב סטרשנוב-מודריק-טימן. הדיון עסק בשמירת כבודו של בית המשפט, מול שמירה על חופש הביטוי והזיקה שבין עבירת זילות לבין חוק איסור לשון הרע.

השתלשלות העניינים: סובול נשפט בבית המשפט לתעבורה בתל-אביב, בפני סגן הנשיא דאז, אפרים דורון, בשל דו"ח תנועה שנרשם לו, והורשע בהיעדרו. למחרת, התייצב בבית המשפט לתעבורה, טען כי נעדר בשל מחלה, וביקש לבטל את ההרשעה ולדון בעניינו מחדש.

דורון לא נעתר לבקשתו, וסובול ערער למחוזי. בהודעת הערעור טען בין היתר, כי הוא רואה בהתנהגותו של דורון "מעשה אנטישמי-גזעני, כי הנני חובש כיפה ועטור זקן עבות".

בית המשפט המחוזי קיבל את הערעור, והחזיר את התיק לדיון מחדש בבית המשפט לתעבורה, ואולם, בשל התבטאותו של סובול כלפי השופט דורון, בהודעת הערעור שלו, הוגש כנגדו כתב אישום לבית משפט השלום, בעבירה של זילות בית המשפט.

במשפטו בגין האשמתו בזילות טען סובול, כי מאחר שדברי העלבון נכללו במסמך שהוגש לבית המשפט, הרי הם בבחינת פירסום על ידי בעל דין, שנעשה כדי דיון, וככזה, מדובר בפרסום מותר, שאינו יכול לשמש עילה למשפט פלילי. מעבר לכך, הוא טען, הפטור מקיף מניעת משפט פלילי מכל סוג, בגין כל עבירה, ומכאן שגם עבירת הזילות כלולה במסגרתו.

השופטת אופיר-תום, שכיהנה אז כשופטת שלום, דנה בתיק ודחתה את הטענה, בקבעה כי הפטור משתרע רק על עבירות לפי חוק איסור לשון הרע. היא הרשיעה אותו בעבירה שיוחסה לו, דנה אותו למאסר על תנאי ותשלום קנס בגובה 1000 שקל.

סובול ערער, והערעור נדון בפני הרכב סטרשנוב-מודריק-טימן. תוצאת הערעור היתה, שמודריק זיכה את סובול, בניגוד לעמדתם של שני הקולגות שלו. התבטאותו של סובול, והרשעתו בזילות סוקרו על ידי העיתונאי יריב לוין במקומון "על השרון". לוין ציין כי סובול ערער למחוזי, אך לא התייחס לפרטי הערעור. בעקבות הפרסום, הגיש סובול קובלנה פלילית נגד העיתונאי, שנדונה בפני השופטת רג'יניאנו.

במהלך הדיון במשפט, עלו התבטאויות של סובול כלפי שופטים נוספים. כך למשל, לגבי השופט אדמונד לוי, אמר סובול כי הוא "התעלם מהוראות החוק... "פירסם כתב ערעור ברבים מבלי שקיבל ממני אישור... הפירסום שהשופט אדמונד לוי נתן להודעת הערעור באולם, היא תופעה שלילית".

התברר גם, שסובול, לבד מהערעור שהגיש על הרשעתו בעבירת זילות, הגיע עד לוועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת, בניסיון לבטל את הסעיף בחוק העונשין. העיתונאי טען כי אין להשיב לאשמה, וכן שערעורו של סובול, על הרשעתו בעבירת הזילות, "אינו ענייני, לא רלבנטי ופוגע במערכת המשפט ובשופטים המכובדים".

רג'יניאנו קיבלה את טענתו של העיתונאי בדבר "אין להשיב לאשמה", וזיכתה אותו. בערעור שהגיש סובול על החלטתה, ממש בימים האחרונים, הוא טוען כי השופטת אוהדת את העיתונאי, בעוד שאליו התייחסה בחוסר כבוד בולט ובזה לו לכל אורך הדיונים; למשל, היא דחתה בקשת תיקון פרוטוקול, "המשקר עובדות ופוגע בשמו של הקובל"; כמו כן, בבקשות תכופות של הבהרה, היא ראתה הטרדת בית המשפט; כן הכניסה להחלטתה דברי תוכחה פרטיים ושקריים של העיתונאי, שלדעת סובול, פוגעים בו.

חזרה לערעור אצל סטרשנוב-מודריק-טימן: השופטים התלבטו בשאלה, האם התנהגותו של סובול נכללת בגדר ההיתר המוענק לאמירות לשון הרע, במסגרת הליכים משפטיים.

לדעת מודריק - כן. זאת משום שמוסד השפיטה, שעבירת הזילות באה לגונן עליו, אינו נפרד מהשופטים; הוא מגולם בשופט בשר ודם, ולפיכך, פגיעה במעמדו השיפוטי של שופט, יש בה משום הוצאת דיבתו רעה. מכאן, שעל עבירת הזילות חל הפטור המוקנה לעבירה לפי חוק איסור לשון הרע.

לצד הצורך להגן על המוסד השיפוטי ועל השופט, כבודו ומעמדו, קבע מודריק, מתקיים גם צורך לאפשר לבעל דין להתבטא בחופשיות בעת הדיון השיפוטי. מחוץ למסגרת הדיון ניתן להגביל את החופש הזה. הביטוי "תוך כדי דיון", כמו שמודריק רואה את זה, צריך לכלול התבטאות במסגרת פעולה פורמלית בדיון תשובה לאישום, עדות, סיכומי טענות, הצגת כתבי טענות - אך לא התפרצות של בעל דין או של הנאשם במהלך הדיון בדברי בלע כלפי השופט.

ההתבטאות של סובול כלפי השופט דורון, אמר מודריק, חמורה, חותרת מתחת לאמון הבסיסי של הציבור במערכת השיפוטית, מייחסת לשופט אובדן מוחלט של הווייתו השיפוטית, ובהיעדר יסוד לדברים, הם מהווים לשון הרע כלפי השופט וזילות בית המשפט. מצד שני, הדברים נכללו במסמך שהוא חלק מהליך שיפוטי ובאו לידיעת גורמים נוספים ועל כן, ככל שהדברים חמורים, אין מנוס אלא להביאם בגדר ההיתר לפי חוק איסור לשון הרע ולקבוע כי המערער אינו נושא באחריות פלילית בגינם.

מודריק הזכיר התפרצותו של עורך דין ממוצא תימני, כלפי שופטי בית המשפט העליון, בבג"ץ פרשת מינוי היועץ המשפט לממשלה. עורך הדין אמר לשופטים, כי אילו היו אשכנזים, היו מתייחסים אחרת לטיעוניו. התביעה, ציין מודריק, לא אצה להאשים בזילות, שכן על אף עוצמת הפגיעה והעלבון, כמו בעניין של סובול, אין בסיס לאישום.

"חופש ההתבטאות במשפט", ציין מודריק, "הוא צורך בסיסי. חלק מזכות הטיעון שהיא מכלי הצדק הטבעי. שימת סייגים ותחימת גבולות, משמעה שבעל דין הטוען טענותיו בפני בית משפטו, יהיה נתון לחסדי התביעה שמנגד. היא תהיה אדון על הקביעה הראשונית, אם דבריו חרגו מן הטעם הטוב, או לא".

מודריק הוסיף, כי השקפתו אינה מרוקנת מתוכן את עבירות הזילות, אלא מחילה אותה על התבטאויות מחוץ להליך הדיוני ועל התבטאויות בגדר ההליך, שאינן במסגרת טיעון פורמלי.

לדעתו של טימן, שהרשיע את סובול, אין להחיל את הפטור בחוק איסור לשון הרע, על עבירת זילות בית המשפט שבחוק העונשין. עבירת הזילות, לדבריו, מכוונת להגן על מוסד השפיטה ולא על השופטים. על כבודו של האדם המכהן כשופט, אמר טימן, המחוקק "מוחל" בדרך של מתן פטור לנתבע או לנאשם, על פי חוק איסור לשון הרע, ואילו על ביזוי בית המשפט ועל פגיעה בכבודו, אין הוא מוחל.

לדעתו של טימן, מדיניות פרשנית ראוייה בדבר התכלית החקיקתית של הסעיף המתייחס לעבירת הזילות, איננה סובלת העדפה של חופש הביטוי, על פני פגיעה ברשות השופטת ובאושיות החברה הדמוקרטית. גם לחופש הביטוי, לדעתו, ישנם גבולות וסייגים.

לפי זדבריו "דברי נאצה שאינם דרושים לעניינו של בעל הדין, והחשדת מערכת המשפט בגזענות ואנטישמיות, עד כדי אפלייתם לרעה של חובשי כיפות ובעלי זקן, אין להם מאומה עם חופש הביטוי והם פוגעים באושיות המערכת; באמון הציבור שהיא נזקקת לו, ובדמוקרטיה. עד שגם שופטים סלחניים וסובלניים, אינם יכולים למחול עליהם". -* עו"ד ד"ר עידו דינשטיין, ממשרד רב-אילן-בן-צור (ולשעבר ממשרד כהן-להט), ייצג את SEA, ברכישת קידום מולטימדיה, בתמורה ל-%9 ממניות SEA. עו"ד רמי בן-נתן, מארדינסט-בן-נתן, ייצג את קידום מולטימדיה.

* עו"ד תמיר גילת, מבר-ניר-גילת-בר-נתן, ייצג את הכשרת היישוב, בקבלת %15 מהון המניות של גיבור ספורט, בהקצאה פרטית. במסגרת ההקצאה, קיבלה הכשרת היישוב שתי אופציות להגדלת הכמות. עו"ד אמיר חן, מוקסלר-ברגמן, ייצג את גיבור ספורט. « «כבוד בית המשפט מול חופש הביטוי «דב סובול, עובד משרד השיכון, ערער למחוזי על החלטה של בית המשפט לתעבורה וטען כי התנהגותו של סגן הנשיא, אפרים דורון, היא "מעשה אנטישמי-גזעני" * הערעור התקבל אולם סובול הואשם בזילות בית המשפט

עוד כתבות

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

האם החגיגה בבורסת ת"א תימשך גם אחרי החג?

האם המשקיעים בת"א הגיבו באופטימיות יתר? תשובה לשאלה הזו צפויה להתקבל עם שובו של המסחר בבורסה ביום ד' ● "ת"א נסחרה אמש בבועת אופטימיות, כשהמשקיעים מתמחרים את ההישג האסטרטגי ואת אשרור מעמדה של ישראל כמעצמה אזורית" ● "העליות המקומיות יצרו פער ארביטראז' משמעותי מול המגמה השלילית בעולם"

נפילה בגוש דן / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות שיגורים מאיראן: מספר זירות של שברי יירוט במרכז

8 פצועים במטח האחרון למרכז - 1 במצב בינוני; נזק כבד למבנים ולכלי רכב ● צה"ל נכנס קרקעית ללבנון • בית בכפר יובל שבגליל נפגע מירי: 4 שהו במבנה, 1 נפצע קל משברי זכוכיות • חיל האוויר הגיב בגל תקיפות בדרום המדינה, 160 מטרות חיזבאללה הושמדו • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת על יום המסחר בשווקים

היום לא יתקיים מסחר בתל אביב לרגל חג הפורים ● הבורסה המקומית הציגה את עוצמתה לנוכח המלחמה עם איראן וסיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים ● ירידות חדות בבורסות אסיה, מחירי הנפט ממשיכים לזנק ● וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, סקטור הטכנולוגיה התאושש ● וגם: אנליסטים מעריכים מדוע הבורסה בניו יורק נותרה ללא פגע, בניגוד לרוב השווקים בעולם ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

מטה אמזון / צילום: Shutterstock

העדיפו את המפרציות על פני ישראל ומשלמות את המחיר

מדינות המפרץ הפכו בשנים האחרונות ליעד מועדף לחוות השרתים של ענקיות הטכנולוגיה בזכות אנרגיה זולה והטבות מס, בזמן שהאטרקטיביות של ישראל ירדה בשל המלחמה ● כעת, המתקפות על האמירויות, בחריין וסעודיה חושפות את הסיכון הביטחוני באזור, כאשר אמזון מדווחת על פגיעה בשירותי הענן

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת הדירוג S&P: "התרחיש מול איראן חמור, אבל ישראל הוכיחה חוסן היסטורי"

סוכנות הדירוג היא הראשונה שמתייחסת למלחמה עם איראן ● ישראל מקבלת הערכה טובה באופן יחסי לנקודת המוצא של המלחמה: "הכלכלה הישראלית הוכיחה חוסן היסטורי בזכות מגזר הטכנולוגיה העילית שלה"

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

עשן מיתמר מעל אזור תעשיית הנפט בפוג'יירה שבאיחוד האמירויות / צילום: Reuters, REUTERS

מדינות המפרץ פועלות נגד הזמן במאמץ להדוף את המתקפות של איראן

יש בידי מדינות המפרץ מספר מוגבל של מיירטים להגנה אווירית, לעומת מספר כמעט בלתי מוגבל של כטב"מים איראניים ● המלחמה בין רוסיה לאוקראינה הוכיחה שכטב"מים מסוגלים לגרום נזק קטסטרופלי למתקני אנרגיה דליקים כמו בתי זיקוק, תחנות שאיבה ומסופי נפט

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר