גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבוד בית המשפט מול חופש הביטוי

דב סובול, עובד משרד השיכון, ערער למחוזי על החלטה של בית המשפט לתעבורה וטען כי התנהגותו של סגן הנשיא, אפרים דורון, היא "מעשה אנטישמי-גזעני" * הערעור התקבל אולם סובול הואשם בזילות בית המשפט

מה המשותף לשופטי בית המשפט המחוזי בתל-אביב - ברכה אופיר-תום, עודד מודריק, אמנון סטרשנוב, שלי טימן, אדמונד לוי, ושופטת בית משפט השלום בתל-אביב, קלרה רג'יניאנו? האזרח דב סובול, עובד משרד השיכון.

סובול הינו "משתמש" פעיל בשירותי בית המשפט. לפי עדותו, במשך 40 שנה, היו לו 58 משפטים בבית המשפט. אחת ה"היתקלויות" האחרונות שלו במערכת המשפט, הביאה לדיון עקרוני בין שופטי ההרכב סטרשנוב-מודריק-טימן. הדיון עסק בשמירת כבודו של בית המשפט, מול שמירה על חופש הביטוי והזיקה שבין עבירת זילות לבין חוק איסור לשון הרע.

השתלשלות העניינים: סובול נשפט בבית המשפט לתעבורה בתל-אביב, בפני סגן הנשיא דאז, אפרים דורון, בשל דו"ח תנועה שנרשם לו, והורשע בהיעדרו. למחרת, התייצב בבית המשפט לתעבורה, טען כי נעדר בשל מחלה, וביקש לבטל את ההרשעה ולדון בעניינו מחדש.

דורון לא נעתר לבקשתו, וסובול ערער למחוזי. בהודעת הערעור טען בין היתר, כי הוא רואה בהתנהגותו של דורון "מעשה אנטישמי-גזעני, כי הנני חובש כיפה ועטור זקן עבות".

בית המשפט המחוזי קיבל את הערעור, והחזיר את התיק לדיון מחדש בבית המשפט לתעבורה, ואולם, בשל התבטאותו של סובול כלפי השופט דורון, בהודעת הערעור שלו, הוגש כנגדו כתב אישום לבית משפט השלום, בעבירה של זילות בית המשפט.

במשפטו בגין האשמתו בזילות טען סובול, כי מאחר שדברי העלבון נכללו במסמך שהוגש לבית המשפט, הרי הם בבחינת פירסום על ידי בעל דין, שנעשה כדי דיון, וככזה, מדובר בפרסום מותר, שאינו יכול לשמש עילה למשפט פלילי. מעבר לכך, הוא טען, הפטור מקיף מניעת משפט פלילי מכל סוג, בגין כל עבירה, ומכאן שגם עבירת הזילות כלולה במסגרתו.

השופטת אופיר-תום, שכיהנה אז כשופטת שלום, דנה בתיק ודחתה את הטענה, בקבעה כי הפטור משתרע רק על עבירות לפי חוק איסור לשון הרע. היא הרשיעה אותו בעבירה שיוחסה לו, דנה אותו למאסר על תנאי ותשלום קנס בגובה 1000 שקל.

סובול ערער, והערעור נדון בפני הרכב סטרשנוב-מודריק-טימן. תוצאת הערעור היתה, שמודריק זיכה את סובול, בניגוד לעמדתם של שני הקולגות שלו. התבטאותו של סובול, והרשעתו בזילות סוקרו על ידי העיתונאי יריב לוין במקומון "על השרון". לוין ציין כי סובול ערער למחוזי, אך לא התייחס לפרטי הערעור. בעקבות הפרסום, הגיש סובול קובלנה פלילית נגד העיתונאי, שנדונה בפני השופטת רג'יניאנו.

במהלך הדיון במשפט, עלו התבטאויות של סובול כלפי שופטים נוספים. כך למשל, לגבי השופט אדמונד לוי, אמר סובול כי הוא "התעלם מהוראות החוק... "פירסם כתב ערעור ברבים מבלי שקיבל ממני אישור... הפירסום שהשופט אדמונד לוי נתן להודעת הערעור באולם, היא תופעה שלילית".

התברר גם, שסובול, לבד מהערעור שהגיש על הרשעתו בעבירת זילות, הגיע עד לוועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת, בניסיון לבטל את הסעיף בחוק העונשין. העיתונאי טען כי אין להשיב לאשמה, וכן שערעורו של סובול, על הרשעתו בעבירת הזילות, "אינו ענייני, לא רלבנטי ופוגע במערכת המשפט ובשופטים המכובדים".

רג'יניאנו קיבלה את טענתו של העיתונאי בדבר "אין להשיב לאשמה", וזיכתה אותו. בערעור שהגיש סובול על החלטתה, ממש בימים האחרונים, הוא טוען כי השופטת אוהדת את העיתונאי, בעוד שאליו התייחסה בחוסר כבוד בולט ובזה לו לכל אורך הדיונים; למשל, היא דחתה בקשת תיקון פרוטוקול, "המשקר עובדות ופוגע בשמו של הקובל"; כמו כן, בבקשות תכופות של הבהרה, היא ראתה הטרדת בית המשפט; כן הכניסה להחלטתה דברי תוכחה פרטיים ושקריים של העיתונאי, שלדעת סובול, פוגעים בו.

חזרה לערעור אצל סטרשנוב-מודריק-טימן: השופטים התלבטו בשאלה, האם התנהגותו של סובול נכללת בגדר ההיתר המוענק לאמירות לשון הרע, במסגרת הליכים משפטיים.

לדעת מודריק - כן. זאת משום שמוסד השפיטה, שעבירת הזילות באה לגונן עליו, אינו נפרד מהשופטים; הוא מגולם בשופט בשר ודם, ולפיכך, פגיעה במעמדו השיפוטי של שופט, יש בה משום הוצאת דיבתו רעה. מכאן, שעל עבירת הזילות חל הפטור המוקנה לעבירה לפי חוק איסור לשון הרע.

לצד הצורך להגן על המוסד השיפוטי ועל השופט, כבודו ומעמדו, קבע מודריק, מתקיים גם צורך לאפשר לבעל דין להתבטא בחופשיות בעת הדיון השיפוטי. מחוץ למסגרת הדיון ניתן להגביל את החופש הזה. הביטוי "תוך כדי דיון", כמו שמודריק רואה את זה, צריך לכלול התבטאות במסגרת פעולה פורמלית בדיון תשובה לאישום, עדות, סיכומי טענות, הצגת כתבי טענות - אך לא התפרצות של בעל דין או של הנאשם במהלך הדיון בדברי בלע כלפי השופט.

ההתבטאות של סובול כלפי השופט דורון, אמר מודריק, חמורה, חותרת מתחת לאמון הבסיסי של הציבור במערכת השיפוטית, מייחסת לשופט אובדן מוחלט של הווייתו השיפוטית, ובהיעדר יסוד לדברים, הם מהווים לשון הרע כלפי השופט וזילות בית המשפט. מצד שני, הדברים נכללו במסמך שהוא חלק מהליך שיפוטי ובאו לידיעת גורמים נוספים ועל כן, ככל שהדברים חמורים, אין מנוס אלא להביאם בגדר ההיתר לפי חוק איסור לשון הרע ולקבוע כי המערער אינו נושא באחריות פלילית בגינם.

מודריק הזכיר התפרצותו של עורך דין ממוצא תימני, כלפי שופטי בית המשפט העליון, בבג"ץ פרשת מינוי היועץ המשפט לממשלה. עורך הדין אמר לשופטים, כי אילו היו אשכנזים, היו מתייחסים אחרת לטיעוניו. התביעה, ציין מודריק, לא אצה להאשים בזילות, שכן על אף עוצמת הפגיעה והעלבון, כמו בעניין של סובול, אין בסיס לאישום.

"חופש ההתבטאות במשפט", ציין מודריק, "הוא צורך בסיסי. חלק מזכות הטיעון שהיא מכלי הצדק הטבעי. שימת סייגים ותחימת גבולות, משמעה שבעל דין הטוען טענותיו בפני בית משפטו, יהיה נתון לחסדי התביעה שמנגד. היא תהיה אדון על הקביעה הראשונית, אם דבריו חרגו מן הטעם הטוב, או לא".

מודריק הוסיף, כי השקפתו אינה מרוקנת מתוכן את עבירות הזילות, אלא מחילה אותה על התבטאויות מחוץ להליך הדיוני ועל התבטאויות בגדר ההליך, שאינן במסגרת טיעון פורמלי.

לדעתו של טימן, שהרשיע את סובול, אין להחיל את הפטור בחוק איסור לשון הרע, על עבירת זילות בית המשפט שבחוק העונשין. עבירת הזילות, לדבריו, מכוונת להגן על מוסד השפיטה ולא על השופטים. על כבודו של האדם המכהן כשופט, אמר טימן, המחוקק "מוחל" בדרך של מתן פטור לנתבע או לנאשם, על פי חוק איסור לשון הרע, ואילו על ביזוי בית המשפט ועל פגיעה בכבודו, אין הוא מוחל.

לדעתו של טימן, מדיניות פרשנית ראוייה בדבר התכלית החקיקתית של הסעיף המתייחס לעבירת הזילות, איננה סובלת העדפה של חופש הביטוי, על פני פגיעה ברשות השופטת ובאושיות החברה הדמוקרטית. גם לחופש הביטוי, לדעתו, ישנם גבולות וסייגים.

לפי זדבריו "דברי נאצה שאינם דרושים לעניינו של בעל הדין, והחשדת מערכת המשפט בגזענות ואנטישמיות, עד כדי אפלייתם לרעה של חובשי כיפות ובעלי זקן, אין להם מאומה עם חופש הביטוי והם פוגעים באושיות המערכת; באמון הציבור שהיא נזקקת לו, ובדמוקרטיה. עד שגם שופטים סלחניים וסובלניים, אינם יכולים למחול עליהם". -* עו"ד ד"ר עידו דינשטיין, ממשרד רב-אילן-בן-צור (ולשעבר ממשרד כהן-להט), ייצג את SEA, ברכישת קידום מולטימדיה, בתמורה ל-%9 ממניות SEA. עו"ד רמי בן-נתן, מארדינסט-בן-נתן, ייצג את קידום מולטימדיה.

* עו"ד תמיר גילת, מבר-ניר-גילת-בר-נתן, ייצג את הכשרת היישוב, בקבלת %15 מהון המניות של גיבור ספורט, בהקצאה פרטית. במסגרת ההקצאה, קיבלה הכשרת היישוב שתי אופציות להגדלת הכמות. עו"ד אמיר חן, מוקסלר-ברגמן, ייצג את גיבור ספורט. « «כבוד בית המשפט מול חופש הביטוי «דב סובול, עובד משרד השיכון, ערער למחוזי על החלטה של בית המשפט לתעבורה וטען כי התנהגותו של סגן הנשיא, אפרים דורון, היא "מעשה אנטישמי-גזעני" * הערעור התקבל אולם סובול הואשם בזילות בית המשפט

עוד כתבות

צעצוע של Learning Resources. העלתה מחירים / צילום: Reuters, Ray Stubblebine

יצרנית צעצועים תבעה את טראמפ בגלל המכסים, ניצחה - ועדיין על הקרשים

חברת צעצועים שמעסיקה 500 עובדים העבירה ייצוא מסין לווייטנאם ולהודו, שלחה משאיות עמוסות סחורה והחזירה אותן חזרה - ואז הגישה תביעה נגד המכסים ● המנכ"ל ריק וולדנברג: "אף אחד לא יציל אותי, אנחנו נציל את עצמנו"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

היועמ"שית בהרב-מיארה מבקשת מבג"ץ למנוע את הדיון בממשלה בהדחתה

בתוך כך, ועדת השרים המיוחדת החליטה היום פה-אחד להמליץ לממשלה על הדחתה של בהרב-מיארה ● לטענת היועמ"שית בפנייתה לבג"ץ, עצם הדיון בממשלה על הדחתה - גם אם ההחלטה שתתקבל בדיון תיפסל לאחר מכן - גורם נזקים מיידיים לשלטון החוק ונותן משקל לטענות העומדות בבסיסו

צילום מסך מהאינסטגרם

מנכ"ל Astronomer שנתפס ברומן עם עובדת החברה - הושעה מתפקידו

מנכ"ל חברת ההייטק Astronomer הושעה מתפקידו לאחר שנתפס ברומן לכאורה עם מנהלת משאבי האנוש בחברה שלו ● החברה פרסמה כי פתחה בחקירה רשמית ומינתה את המייסד השותף למנכ"ל

ראשי קרן אלומה, מימין: אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש / צילום: נוי נפתלי

אקזיט של 160 מיליון דולר על כבל ימי. האנשים שמאחורי העסקה המפתיעה של השבוע

לאחר שחתמה על מזכר הבנות למכירת החברה הבולטת בפורטפוליו שלה, קרן אלומה נערכת לבצע השקעות חדשות בתחומי התקשורת, אנרגיה והסביבה ● בכירי הקרן מסבירים מדוע להערכתם תחום התשתיות ימשיך לצמוח, למה ישראל היא המקום המתאים לחיבור התקשורת בין אירופה ואסיה, ומה הכביד על מחיר המניה מאז ההנפקה

שביתה בסניף של כללית, מחוז ירושלים / צילום: ללא קרדיט

הסיבה האמיתית להתערבות העובדים של קופת חולים כללית בפרשת פיטורי המנכ"ל

לאחר השביתה בשבוע שעבר, בסביבת ועד קופ"ח כללית טוענים כי משרד הבריאות רוצה לשלוט בתקציב הקופה ועלול לסגת מהסכמי עבודה שנחתמו ● זאת, על רקע עתירה שהגיש הדירקטוריון לבג"ץ נגד ההחלטה להקים ועדת בדיקה ● בית המשפט ביקש תגובה מקדמית עד יום ראשון. הכללית: "דנציגר ימשיך לעבוד" ● בסביבת משרד הבריאות דוחים את הטענות

איימן עודה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

אלימות קשה נגד ח"כ איימן עודה: שמשת רכבו נופצה לחלוטין, 3 נעצרו

בלילה חיל האוויר יירט טיל אחד ששוגר מתימן ● טום בראק, שליח טראמפ לענייני סוריה: ישראל וסוריה הסכימו להפסקת אש ● טראמפ בבית הלבן: "מקווה להשיג עסקת חטופים במהירות" נשיא סוריה אחמד א-שרע מאשים: "ההתערבות הישראלית החזירה את המתיחות" ● 50 חטופים - 652 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

"היא מגנה על תל אביב ותגן גם עלינו": המדינה המפתיעה שרוכשת את כיפת ברזל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: רומניה בדרך לרכוש את כיפת ברזל; איראן מתכוננת לסבב הסלמה נוסף מול ישראל; בשווייץ שוב מאוכזבים מאלביט; והמשטר בדמשק עומד בפני דילמה קיומית ● כותרות העיתונים בעולם

מלון הילטון בתל אביב / צילום: Shutterstock

כך ניצח הילטון את עיריית תל אביב וחסך 5 מיליון שקל

עיריית ת"א החליטה לגבות תעריף ארנונה גבוה עבור אולמות במלונות; מלון הילטון התנגד, והתיק הגיע לביהמ"ש המחוזי בת"א ● המאבק המשפטי הסתיים בהסכם פשרה לטובת הילטון

אילוסטרציה: Shutterstock

הענקית שאיכזבה והדוחות שיכריעו: איך יראה השבוע בשווקים?

אחרי שבוע תנודתי בארץ ובוול סטריט, שבוע המסחר צפוי להיפתח כשבמוקד כניסתן של ענקיות הטכנולוגיה הגדולות למעגל המדווחות - מה שעשוי לספק קריאת כיוון עבור השוק ● בתל אביב המשקיעים ימתינו לדיווחים ביחס לעסקת חטופים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

פלש לשטח ציבורי ודרש 1.3 מיליון שקל לפינוי. מה קבע ביהמ"ש?

בית משפט השלום דחה בקשה של אדם שעשה כ-20 שנה שימוש ללא היתר בשטח ציבורי לפיצוי בגין השבחת הנכסים שנבנו בו ● למה נדחתה תביעת לשון הרע בטענה להפצת שמועות של גניבת כסף מחנות שבבעלות הנתבע? ● וגם: האם מפקח בנייה חייב לפצות על נזקים שגרם לווילה, למרות שהיא נמכרה ללא הפסד? ● 3 פסקי דין בשבוע

גל קרובינר, שבתאי אדלרסברג, בני אפשטיין / צילום: יח''צ פאגאיה, תמר מצפי, יח''צ

הישראלית שזינקה במעל 30% ביומיים בוול סטריט

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● פאגאיה זינקה בכ-32%, אחרי שפרסמה תוצאות ראשוניות חיוביות מדוחות הרבעון השני ● אודיוקודס עלתה גם היא בשיעור דו־ספרתי, במחזור מסחר עצום ● ורדקום קפצה, כשברקע קיבלה המלצה באתר המשקיעים Simply Wall Street

מנהטן / צילום: Shutterstock

ברקע משבר משרדי ההייטק בניו יורק, מנורה מבטחים מצטרפת לקרן חוב של מיליארד דולר

בין המשקיעים המרכזיים בקרן חוב חדשה של SL Green, בעלת הנדל"ן המסחרי הגדולה ביותר במנהטן, נמצאת גם מנורה מבטחים הישראלית ● הקרן הוקמה בתחילת 2024 ומכוונת לרכישת חוב נדל"ני בנכסים מסחריים שנקלעו לקשיים, בעיקר בשוק המשרדים והקמעונאות של ניו יורק

בודקים את המיתוס. כיבוש הבסטיליה / צילום: ציור: ז'אן־פייר־לואי־לורן הואל

למה המהפכנים בצרפת רצו לכבוש את הבסטיליה? לא בשביל האסירים הפוליטיים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: המבצר הפריזאי נחשב לסמל הדיכוי של המלוכה, אך המהפכנים הגיעו לשם מסיבות אחרות

צילום מסך מהאינסטגרם

הרומן שנתפס בעדשת המצלמה ואיך עברנו מרכילות לשמחה לאיד

הסרטון שבו נצפו מנכ״ל חברת הייטק אמריקאית מחבק את סמנכ״לית משאבי האנוש בהופעה של קולדפליי לא מפסיק לספק כותרות ● האם הרכילות לבדה הפכה אותו לכה ויראלי? הצצה לכמה מהדיונים הסוערים ברשת

בית קברות תת קרקעי בירושלים / צילום: חברת קדישא ירןשלים. פרושים

חנויות, משרדים, מלונות ומקומות בילוי: האם העתיד של התכנון בישראל נמצא מתחת לאדמה

המערכה עם איראן חידדה את הצורך בפתרונות מיגון - חלקם מתחת לאדמה - אך לשימוש בתת־קרקע יש יתרונות רבים נוספים ● מדוגמאות מהעולם ניתן ללמוד כיצד ניתן לפתח את השטחים שנמצאים מתחתנו, ומחקר חדש של האוניברסיטה הפתוחה מצא את ההיגיון הכלכלי שיאפשר את זה בישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מדד הבנקים ירד בכ-1.6%, פרטנר עלתה ב-5%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1% ● שורת חברות בארה"ב יפרסמו דוחות בשבוע הקרוב, ביניהן אלפאבית, טסלה ואינטל ● השקל המשיך להתחזק ביחס לאירו, אך דווקא נחלש קלות ביחס לדולר ● הפניקס מציינים כי הסיכוי להפחתת ריבית בספטמבר פוחת ● מנכ"ל מגדל ניהול תיקי השקעות אומר כי "לא מן הנמנע שישראל עומדת כעת בפני תור זהב כלכלי"

משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

כך ישאר גפני האיש החזק בוועדת הכספים, גם אחרי ההתפטרות

דגל התורה אמנם פרשה מהממשלה וח"כ גפני נאלץ לפנות את כיסא יו"ר ועדת הכספים ואולם בדיונים על מתווה הפיצויים של "עם כלביא", הוא המשיך לשבת בראש הוועדה ● זאת מאחר וכחבר ועדה באפשרותו לשמש כממלא המקום של יו"ר הוועדה הזמני, ח"כ אופיר כץ

שדות סולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

14 שכבות של רגולציה: למה כל כך מסובך להקים מתקנים סולאריים

לפי מחקר חדש של משרד האנרגיה, התקנת פאנלים סולאריים מושפעת מהוראות 14 גופים שונים - דבר שהופך את ההליך לארוך, מסורבל ולפעמים בזבזני ● בנוסף, לפי המחקר, שינויי הרגולציה בתחום תכופים, והרגולטורים לא עומדים בזמנים שהם מבטיחים

כלא סיידנאיא / צילום: Reuters, Zohra Bensemra

הסודות של מפעל המוות הסורי נחשפים: "בושה לעולם כולו"

תחת משטרו של בשאר אל-אסד, כלא סיידנאיא הפך למכונת הרג המונים ● העולם ידע על סיידנאיא, אך לא הצליח לעצור את הזוועות שהתרחשו בתוכו ● עדויות חדשות של אסירים לשעבר מספרות על הרעבה, אלימות קיצונית, טקסים שנועדו לשבור אותם פסיכולוגית והרג בעינויים

מירנדה ג'ולי. בין היתר סופרת, יוצרת סרטים זוכי פרסים ומוזיקאית / צילום: Shutterstock

"על ארבע": יצירה נועזת על אישה שרוצה להתבגר מבלי למות מבפנים

מירנדה ג'ולי היא אולי הסופרת האמריקאית הכי מעניינת, בוטה ושנויה במחלוקת שיש כיום על מדף הספרים ● בספרה החדש היא בודקת את הגבולות של אישה שנכנסת לגיל המעבר, ויוצרת חוויית קריאה מרגשת והופכת קרביים