גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבוד בית המשפט מול חופש הביטוי

דב סובול, עובד משרד השיכון, ערער למחוזי על החלטה של בית המשפט לתעבורה וטען כי התנהגותו של סגן הנשיא, אפרים דורון, היא "מעשה אנטישמי-גזעני" * הערעור התקבל אולם סובול הואשם בזילות בית המשפט

מה המשותף לשופטי בית המשפט המחוזי בתל-אביב - ברכה אופיר-תום, עודד מודריק, אמנון סטרשנוב, שלי טימן, אדמונד לוי, ושופטת בית משפט השלום בתל-אביב, קלרה רג'יניאנו? האזרח דב סובול, עובד משרד השיכון.

סובול הינו "משתמש" פעיל בשירותי בית המשפט. לפי עדותו, במשך 40 שנה, היו לו 58 משפטים בבית המשפט. אחת ה"היתקלויות" האחרונות שלו במערכת המשפט, הביאה לדיון עקרוני בין שופטי ההרכב סטרשנוב-מודריק-טימן. הדיון עסק בשמירת כבודו של בית המשפט, מול שמירה על חופש הביטוי והזיקה שבין עבירת זילות לבין חוק איסור לשון הרע.

השתלשלות העניינים: סובול נשפט בבית המשפט לתעבורה בתל-אביב, בפני סגן הנשיא דאז, אפרים דורון, בשל דו"ח תנועה שנרשם לו, והורשע בהיעדרו. למחרת, התייצב בבית המשפט לתעבורה, טען כי נעדר בשל מחלה, וביקש לבטל את ההרשעה ולדון בעניינו מחדש.

דורון לא נעתר לבקשתו, וסובול ערער למחוזי. בהודעת הערעור טען בין היתר, כי הוא רואה בהתנהגותו של דורון "מעשה אנטישמי-גזעני, כי הנני חובש כיפה ועטור זקן עבות".

בית המשפט המחוזי קיבל את הערעור, והחזיר את התיק לדיון מחדש בבית המשפט לתעבורה, ואולם, בשל התבטאותו של סובול כלפי השופט דורון, בהודעת הערעור שלו, הוגש כנגדו כתב אישום לבית משפט השלום, בעבירה של זילות בית המשפט.

במשפטו בגין האשמתו בזילות טען סובול, כי מאחר שדברי העלבון נכללו במסמך שהוגש לבית המשפט, הרי הם בבחינת פירסום על ידי בעל דין, שנעשה כדי דיון, וככזה, מדובר בפרסום מותר, שאינו יכול לשמש עילה למשפט פלילי. מעבר לכך, הוא טען, הפטור מקיף מניעת משפט פלילי מכל סוג, בגין כל עבירה, ומכאן שגם עבירת הזילות כלולה במסגרתו.

השופטת אופיר-תום, שכיהנה אז כשופטת שלום, דנה בתיק ודחתה את הטענה, בקבעה כי הפטור משתרע רק על עבירות לפי חוק איסור לשון הרע. היא הרשיעה אותו בעבירה שיוחסה לו, דנה אותו למאסר על תנאי ותשלום קנס בגובה 1000 שקל.

סובול ערער, והערעור נדון בפני הרכב סטרשנוב-מודריק-טימן. תוצאת הערעור היתה, שמודריק זיכה את סובול, בניגוד לעמדתם של שני הקולגות שלו. התבטאותו של סובול, והרשעתו בזילות סוקרו על ידי העיתונאי יריב לוין במקומון "על השרון". לוין ציין כי סובול ערער למחוזי, אך לא התייחס לפרטי הערעור. בעקבות הפרסום, הגיש סובול קובלנה פלילית נגד העיתונאי, שנדונה בפני השופטת רג'יניאנו.

במהלך הדיון במשפט, עלו התבטאויות של סובול כלפי שופטים נוספים. כך למשל, לגבי השופט אדמונד לוי, אמר סובול כי הוא "התעלם מהוראות החוק... "פירסם כתב ערעור ברבים מבלי שקיבל ממני אישור... הפירסום שהשופט אדמונד לוי נתן להודעת הערעור באולם, היא תופעה שלילית".

התברר גם, שסובול, לבד מהערעור שהגיש על הרשעתו בעבירת זילות, הגיע עד לוועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת, בניסיון לבטל את הסעיף בחוק העונשין. העיתונאי טען כי אין להשיב לאשמה, וכן שערעורו של סובול, על הרשעתו בעבירת הזילות, "אינו ענייני, לא רלבנטי ופוגע במערכת המשפט ובשופטים המכובדים".

רג'יניאנו קיבלה את טענתו של העיתונאי בדבר "אין להשיב לאשמה", וזיכתה אותו. בערעור שהגיש סובול על החלטתה, ממש בימים האחרונים, הוא טוען כי השופטת אוהדת את העיתונאי, בעוד שאליו התייחסה בחוסר כבוד בולט ובזה לו לכל אורך הדיונים; למשל, היא דחתה בקשת תיקון פרוטוקול, "המשקר עובדות ופוגע בשמו של הקובל"; כמו כן, בבקשות תכופות של הבהרה, היא ראתה הטרדת בית המשפט; כן הכניסה להחלטתה דברי תוכחה פרטיים ושקריים של העיתונאי, שלדעת סובול, פוגעים בו.

חזרה לערעור אצל סטרשנוב-מודריק-טימן: השופטים התלבטו בשאלה, האם התנהגותו של סובול נכללת בגדר ההיתר המוענק לאמירות לשון הרע, במסגרת הליכים משפטיים.

לדעת מודריק - כן. זאת משום שמוסד השפיטה, שעבירת הזילות באה לגונן עליו, אינו נפרד מהשופטים; הוא מגולם בשופט בשר ודם, ולפיכך, פגיעה במעמדו השיפוטי של שופט, יש בה משום הוצאת דיבתו רעה. מכאן, שעל עבירת הזילות חל הפטור המוקנה לעבירה לפי חוק איסור לשון הרע.

לצד הצורך להגן על המוסד השיפוטי ועל השופט, כבודו ומעמדו, קבע מודריק, מתקיים גם צורך לאפשר לבעל דין להתבטא בחופשיות בעת הדיון השיפוטי. מחוץ למסגרת הדיון ניתן להגביל את החופש הזה. הביטוי "תוך כדי דיון", כמו שמודריק רואה את זה, צריך לכלול התבטאות במסגרת פעולה פורמלית בדיון תשובה לאישום, עדות, סיכומי טענות, הצגת כתבי טענות - אך לא התפרצות של בעל דין או של הנאשם במהלך הדיון בדברי בלע כלפי השופט.

ההתבטאות של סובול כלפי השופט דורון, אמר מודריק, חמורה, חותרת מתחת לאמון הבסיסי של הציבור במערכת השיפוטית, מייחסת לשופט אובדן מוחלט של הווייתו השיפוטית, ובהיעדר יסוד לדברים, הם מהווים לשון הרע כלפי השופט וזילות בית המשפט. מצד שני, הדברים נכללו במסמך שהוא חלק מהליך שיפוטי ובאו לידיעת גורמים נוספים ועל כן, ככל שהדברים חמורים, אין מנוס אלא להביאם בגדר ההיתר לפי חוק איסור לשון הרע ולקבוע כי המערער אינו נושא באחריות פלילית בגינם.

מודריק הזכיר התפרצותו של עורך דין ממוצא תימני, כלפי שופטי בית המשפט העליון, בבג"ץ פרשת מינוי היועץ המשפט לממשלה. עורך הדין אמר לשופטים, כי אילו היו אשכנזים, היו מתייחסים אחרת לטיעוניו. התביעה, ציין מודריק, לא אצה להאשים בזילות, שכן על אף עוצמת הפגיעה והעלבון, כמו בעניין של סובול, אין בסיס לאישום.

"חופש ההתבטאות במשפט", ציין מודריק, "הוא צורך בסיסי. חלק מזכות הטיעון שהיא מכלי הצדק הטבעי. שימת סייגים ותחימת גבולות, משמעה שבעל דין הטוען טענותיו בפני בית משפטו, יהיה נתון לחסדי התביעה שמנגד. היא תהיה אדון על הקביעה הראשונית, אם דבריו חרגו מן הטעם הטוב, או לא".

מודריק הוסיף, כי השקפתו אינה מרוקנת מתוכן את עבירות הזילות, אלא מחילה אותה על התבטאויות מחוץ להליך הדיוני ועל התבטאויות בגדר ההליך, שאינן במסגרת טיעון פורמלי.

לדעתו של טימן, שהרשיע את סובול, אין להחיל את הפטור בחוק איסור לשון הרע, על עבירת זילות בית המשפט שבחוק העונשין. עבירת הזילות, לדבריו, מכוונת להגן על מוסד השפיטה ולא על השופטים. על כבודו של האדם המכהן כשופט, אמר טימן, המחוקק "מוחל" בדרך של מתן פטור לנתבע או לנאשם, על פי חוק איסור לשון הרע, ואילו על ביזוי בית המשפט ועל פגיעה בכבודו, אין הוא מוחל.

לדעתו של טימן, מדיניות פרשנית ראוייה בדבר התכלית החקיקתית של הסעיף המתייחס לעבירת הזילות, איננה סובלת העדפה של חופש הביטוי, על פני פגיעה ברשות השופטת ובאושיות החברה הדמוקרטית. גם לחופש הביטוי, לדעתו, ישנם גבולות וסייגים.

לפי זדבריו "דברי נאצה שאינם דרושים לעניינו של בעל הדין, והחשדת מערכת המשפט בגזענות ואנטישמיות, עד כדי אפלייתם לרעה של חובשי כיפות ובעלי זקן, אין להם מאומה עם חופש הביטוי והם פוגעים באושיות המערכת; באמון הציבור שהיא נזקקת לו, ובדמוקרטיה. עד שגם שופטים סלחניים וסובלניים, אינם יכולים למחול עליהם". -* עו"ד ד"ר עידו דינשטיין, ממשרד רב-אילן-בן-צור (ולשעבר ממשרד כהן-להט), ייצג את SEA, ברכישת קידום מולטימדיה, בתמורה ל-%9 ממניות SEA. עו"ד רמי בן-נתן, מארדינסט-בן-נתן, ייצג את קידום מולטימדיה.

* עו"ד תמיר גילת, מבר-ניר-גילת-בר-נתן, ייצג את הכשרת היישוב, בקבלת %15 מהון המניות של גיבור ספורט, בהקצאה פרטית. במסגרת ההקצאה, קיבלה הכשרת היישוב שתי אופציות להגדלת הכמות. עו"ד אמיר חן, מוקסלר-ברגמן, ייצג את גיבור ספורט. « «כבוד בית המשפט מול חופש הביטוי «דב סובול, עובד משרד השיכון, ערער למחוזי על החלטה של בית המשפט לתעבורה וטען כי התנהגותו של סגן הנשיא, אפרים דורון, היא "מעשה אנטישמי-גזעני" * הערעור התקבל אולם סובול הואשם בזילות בית המשפט

עוד כתבות

אוהד יאסין / צילום: Netanel tobias

הקידום המפתיע של הישראלי הבכיר במיקרוסופט העולמי

אוהד יאסין, המשמש כיום כסגן נשיא וחבר הנהלת מרכז הפיתוח במיקרוסופט ישראל, ינהל מאות עובדים בישראל וברחבי העולם, ויוביל פעילות אסטרטגית מול ממשלות וארגונים ריבוניים ● את התפקיד קיבל הבכיר הישראלי בין השאר על רקע התפקיד המרכזי שממלא מרכז הפיתוח בישראל בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית, ענן וסייבר

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל פוקס / צילום: ההסתדרות

הסמנכ"ל החדש בחברת הבת של פוקס: הבן של ויזל

איתי ויזל ימונה לסמנכ"ל מכירות בחברת הבת איתי ברנדס ● בתחילת 2025 עוד עמד שכרו על כ-13 אלף שקל ובשנת 2028 הוא צפוי לעמוד על כ-28 אלף שקל

חוק מס רכוש המחודש / צילום: Shutterstock

התיקון סותר את תכליתו המוצהרת: כשלים מהותיים בחוק מס רכוש המחודש

אף שהכוונה העומדת בבסיס החקיקה ראויה, ניתוח מעמיק של נוסח החוק המוצע חושף כשלים מהותיים העלולים לייצר עיוותים, ולהכביד שלא לצורך על ציבור רחב של בעלי קרקעות

HAVAL H6 של GWM / צילום: יח''צ

קאמבק אירופי ל-GWM: שבעה דגמים חדשים ותחרות מול טוסון

GWM מתכננת חזרה לאירופה ולישראל עם מחירים אגרסיביים והנעות מגוונות ● דגמי קרוס־אובר חדשים מרחיבים את ההיצע בטווח 115–230 אלף שקל ● וגם: המעבר לחשמל בצי הממשלתי עדיין מדשדש ● השבוע בענף הרכב

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף

מומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק / צילום: Shutterstock

השינוי בתקן 21: המומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק

השמאי הממשלתי פרסם הנחיות חדשות לבדיקת כדאיות כלכלית בהתחדשות עירונית. מומחים מסבירים מה משמעות השינויים

דונלד טראמפ ובנימין נתניהו בפגישתם במאר-א-לגו / צילום: AP, Alex Brandon

טראמפ ונתניהו שוחחו שוב בנושא איראן - בפעם השנייה בתוך יומיים

בנו של השאה: "טבחו בעם האיראני - כמו סדאם חוסיין ובשאר אסד, ח'מינאי ביצע פשעים נגד עמו. המשטר יפול - זאת לא שאלה של אם אלא של מתי" ● הבית הלבן ממשיך להתלבט לגבי דרך הפעולה הטובה ביותר - האפשרות של תקיפה נותרת על השולחן ● דובר צה"ל פרסם הבהרה באשר לרמת כשירותו של צה"ל: "בשבועות האחרונים חיזקנו יכולות והגברנו את המוכנות בכל הגבולות" ● דיווח בפוקס ניוז: צבא ארה"ב מקדם כוחות אוויר, יבשה וים למזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

ירושלים / צילום: Shutterstock

המחירים חזרו לעלות? זה הנתון שיותר מדאיג בשוק הדיור

מחירי הדירות רשמו בחודשים אוקטובר-נובמבר עלייה של 0.7%, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות ● אך הנתונים היותר מדאיגים מגיעים דווקא משוק השכירות: מדד הדיור רשם בחודש דצמבר עלייה של קרוב לאחוז - השיעור הגבוה ביותר מכל מדדי דצמבר ב-15 השנים האחרונות

רזא פהלווי, בנו של השאה האחרון / צילום: ap, Thomas Padilla

יורש העצר רוצה לחזור לשלוט באיראן. אלה החסמים שעומדים בדרכו

46 שנים אחרי שאיבדה את השלטון, שושלת פהלווי מנסה לחזור להנהיג את איראן ● יורש העצר נפגש עם ויטקוף, מבטיח הכרה בישראל ומביע נכונות לוותר על הגרעין ● אבל המומחים מזהירים: הדרך שלו לתפוס את המושכות תהיה לא פשוטה

הובלת דשנים, כיל חיפה / צילום: יח''צ כיל

יצואני הדשנים חוששים: עד כמה אירופה תכיר במס הפחמן הישראלי?

ישראל הקדימה וקבעה מס פחמן לקראת כניסתו לתוקף של מס חדש שיחול על סחורות מיובאות באירופה לפי הפליטות שנוצרו בייצורן ● אך האיחוד טרם הכריע אם יכיר במס המקומי, ויצואני הדשנים עלולים לשלם פעמיים

ההצעה של אב־גד / צילום: יח''צ

הטרייד־אין של אב-גד חוסך עשרות אלפי שקלים ובעיקר כאב ראש

החברה מציעה לרוכשים למכור עבורם את הדירה הישנה בהפחתה של 6% מהמחיר שיקבע שמאי, ב־14 פרויקטים שהיא משווקת כיום בארץ • למשפרי דיור ההצעה יכולה לחסוך בעיות בתקופה קשה בשוק היד השנייה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

מתוך קמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך

שבוע שלישי ברציפות: שגיא דקל חן מוביל את מזרחי טפחות למקום הראשון בזכירות

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לביטוח 9, וחברות הביטוח תופסות מחצית מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות השבועי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר השבוע שייכת לפלטפורמת הסטרימינג free TV והקמפיין בכיכובו של ארז טל

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

המשקיע שבטוח: זו החברה שתעקוף את אנבידיה בשווי שוק

היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף טוען כי "אנבידיה היא השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל" ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

ישראל כבר לא משתמשת בנשק הזה אבל ארה"ב קונה 2,000 מיירטים

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה השנתית עמדה ב-2025 על 2.6%; שינוי כיוון בדיור: המחירים חזרו לטפס

האינפלציה נותרה בחודש דצמבר ללא שינוי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו עליות: הלבשה והנעלה, ירקות ופירות, דיור ותחבורה ● מחירי הטיסות לחו"ל התייקרו בשיעור בולט של 4.1% ● סעיפים בהם נרשמו ירידות: תרבות ובידור וסעיף המזון ● מחירי הדירות עלו ב-0.7% בנובמבר, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות

ג'יימס בולדווין. קאנון אמריקאי / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

כל הכיעור וכל היופי שבעולם מתנקזים לרחוב אחד בהארלם

קריאה מחודשת ב"אם רחוב ביל היה יכול לדבר" של ג׳יימס בולדווין מציפה מחאה רלבנטית על גזע, מגדר ואלימות ממסדית

ההזמנות מ-iHerb גדלו / צילום: Shutterstock

הפטור של סמוטריץ' עובד: הישראלים הגדילו את הרכישות מהאתרים הבינ"ל

מספר ההזמנות באתרים כמו iHerb, אמזון ונקסט עלה בדצמבר בעקבות הגדלת הפטור ממע"מ, אך סך ההזמנות ירד ב-18% לעומת החודש הקודם ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

סאייק IM5 / צילום: יח''צ

המחיר תחרותי, אבל האם זה יספיק? בדקנו את רכב הפרימיום של סאייק ועליבאבא

מכונית הפרימיום-סדאן החשמלית של סאייק ועליבאבא, סאייק IM5, מציגה עיצוב בעל נוכחות, תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב, טווח מכובד וביצועים מרשימים ● הבונוס הוא התנהגות כביש עם תחושה אירופית ● המחיר תחרותי, אבל לא ברור אם זה יספיק כדי להעניק לה יתרון משמעותי בפלח הצפוף

''אין ודאות שנפילת המשטר תביא לאיראן טובה יותר''. כרזה עם תמונת חמינאי בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

ההערכה בישראל: טראמפ עדיין לא קיבל את ההחלטה על תקיפה באיראן

דיווח: ראש הממשלה ביקש לדחות את התקיפה באיראן - הסיבה: חוסר מוכנות ● בכירים אמריקאים: הנשיא דחה בשלב זה את ההחלטה על התקיפה באיראן, אך היא עדיין על השולחן ● הניו יורק טיימס: "בפנטגון נערכים להחזיר את הכוחות שפונו מבסיסים באזור" ● שר החוץ של טורקיה: אנקרה אינה מקבלת אפשרות של שימוש בכוח נגד איראן ● שר החוץ של איראן: "אין כוונה לתלות אנשים" ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; נובה זינקה במעל 8%, ארית תעשיות ירדה בכ-3%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.9% ● הדוח הרבעוני של TSMC הקפיץ את מניות השבבים ● החשש מהסלמה מול איראן לא הפריע אתמול לבורסה לכבוש שיאים חדשים ● היום יפורסם מדד המחירים לצרכן, הצפי - עלייה קלה ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט יורדים הבוקר