גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עדי בירן, הזוכה המאושר, לא מתכוון ללכת הביתה

תפקיד המנכ"ל לא מובטח לו (לא תתפסו אותו בספקולציה) והוא גם לא מייצג את בעלי השליטה העיקריים בקבוצת פרטנר, אבל עדי בירן, אדריכל הניצחון, לא יכול שלא להיות במרכז העניינים. בטח לא אחרי כל כך הרבה פעמים שכמעט הגיע לארץ המובטחת

"אנחנו כמו תאומים", מתאר עדי בירן את יחסיו עם בוב פייליץ, מי שמייצג את את הצ'יסון בישראל, והמנהל הרשמי של קבוצת פרטנר שזכתה במכרז להקמת מערכת סלולרית שלישית בישראל בטכנולוגיית GSM.

וכמו תאומים אמיתיים, בירן מקפיד תמיד להתראיין עם פייליץ לצידו, נותן לו את זכות הבכורה בתשובות ודואג שהכל ייעשה בתיאום מירבי ביניהם. אולם, ה"תאומות" שלהם היא פיקציה. פייליץ מייצג %57.5 ממניות פרטנר ואת השליטה המוחלטת בקבוצה, ואילו בירן מייצג את השותף הקטן, אלביט קום, עם %17.5 מהמניות. בהתחשב בכך, המלה היא של פייליץ.

מצד שני, מי שיזם את הקמת הקבוצה היה בירן, שהביא את הצ'יסון ואת טלקום פינלנד, שנסוגה ברגע האחרון. מת"ב, השותפה השנייה בגודלה, הסתפחה לקבוצה לאחר שזו כבר קמה, לאחר שהתמוטטה קבוצת כללקום, לה היתה שייכת.

ארבע שנים קודם לכן, במכרז לבחירת מפעיל סלולרי שני, היה לעדי בירן תאום אחר - דני רוזן, אז סמנכ"ל פיתוח והמדען הראשי של תדיראן תקשורת והיום מנכ"ל משרד התקשורת ויו"ר ועדת המכרזים. אז הפסידו השניים את המכרז לטובת סלקום. רוזן, לאחר שעשה לבירן את כל הצרות האפשריות במהלך בדיקת ההצעות ותהליך קבלת ההחלטה, היה הראשון להתקשר אליו לטלפון הסלולרי (GSM, כמובן) לברכו על הזכייה.

התחביב המוזר של בירן הוא סקי הליכה. זה כמו ריצה למרחקים ארוכים אבל על השלג. אולי רק לכאלה יש את הסבלנות שהיתה לבירן, להכין ולהתחרות במכרז מפעיל הסלולר השני ולהפסיד, להכין ולהתחרות במכרז תקשורת בינלאומית ולהפסיד, להכין ולהתחרות במכרז מפעיל הסלולר השלישי ולנצח. ניצחון של תפוז היה הופך את בירן לדמות הטרגית של עולם הטלקום הישראלי. אבל הוא ניצח, ובגדול. סוף סוף.

היכן ימצא עצמו לאחר הניצחון הזה? עדיין לא ברור. מנכ"ל חברת פרנטר - זהו ג'וב שבירן לא היה מתנגד לו.

בירן הוא אדם מחושב, שמנהל את חייו דרך מחשב כף-יד פיילוט ודרך האינטרנט. יש לו, כמובן, כבר מודם שמקשר בינהם. אין אצלו פליטות פה, מחמאות חינם, או כעס סתם. הכל מחושב, הכל בנוי בקפידה להשגת המטרה. הוא מתמסר לעיתונאים די בקלות כי הוא מכיר בכוחה של המדיה, אולם הוא מוצא מאחורי כל מלה כתובה שאינה מקובלת עליו כוונה נסתרת. עיתונות, לגביו, היא כלי להשתמש בו. אם היה אפשר, היה משתמש וזורק. אבל אי אפשר. לכן הוא משתמש ובטוח שכל הזמן משתמשים בה נגדו, ביחוד העיתונאים שגם להם, כמו לו - והוא בטוח שזה מובן מאליו - יש אינטרסים.

בן 50, נשוי למדענית הגרעין ד"ר תלמה איזק-בירן ואב לאור בן 13, המשמש לו שפן נסיונות סלולריים למיניהם. מלבד סקי הליכה, עורך בירן צלילות ספורטיביות, קורא ספרים ללא הכרה ומכור לאינטרנט. גם לצרכי עבודה וגם לצרכי הנפש. לבירן יש בוקמרקס ("פנקס כתובות") של יותר מאלף אתרים, הממוינים ומקוטלגים לפי נושאים.

הוא סיים בהצטיינות הנדסה אווירונאוטית בטכניון בשנת 1995. ב-1986 השתחרר מחיל האוויר בדרגת אלוף משנה, כרמ"ח פיתוח הממונה על פיתוחם, ניהולם ומסירתם של פרויקטים גדולי היקף לגורמים המבצעים של חיל האוויר, חלקם בתקשורת וחלקם בחימוש, מערכות אלקטרוניות ותוכנה. לפני כן, היה בירן ראש מינהלת פרויקט תוכנה רחב היקף שבוצע על ידי יוז האמריקנית ולפני כן הקים בחיל יחידה לפיתוח מערכות תוכנה, שהטמיעה את הגישה שכל מערכת בחיל האוויר תהיה מבוססת תוכנה.

לאחר השחרור, מונה כמנכ"ל אפרת טכנולוגיות עתידיות ובארבע שנים הוביל אותה ממצב של חברה במשבר למצב של צמיחה מטאורית. החל מ-1992 הוא באלביט, כמנהל פיתוח עסקי בתחומי הטלקום. היה מעורב בהקמת בזקביט (שאלביט לבסוף פרשה ממנה), ישראסט (שאלביט יצאה ממנה לפני כחצי שנה) וטיוויטל (שנכשלה כשלון חרוץ ונסגרה). ניהל, יחד עם דני רוזן ועמי גלעד, את ההתמודדות במכרז המפעיל הסלולרי השני בו זכתה סלקום, בקבוצה שהורכבה מתדיראן, אלביט, קנדיאן טלקום וספרינט סלולר.

בין שני המכרזים הסלולריים, ניסה לגבש קבוצה למכרז לתקשורת בינלאומית, לא הצליח, ולבסוף פעל לכניסת ישראסט, בה היו לאלביט שליש מהאחזקות, לקבוצת דולפין של בלסאות' והשקעות דיסקונט. כאן, לא ניהל בירן את האופרציה אלא עסק בהכנת תחום הבילינג ושירות הלקוחות בהצעה. דולפין לא זכתה במכרז, הגישה עתירה נגד זכיית ברק והפסידה. החלק של בירן בהצעה זכה בניקוד הגבוה ביותר בתחום זה, אפילו יותר מזה של קווי זהב, שיש לה אין-האוז את אמדוקס של עורק, שלה יש ניסיון והצלחה רבה במכירות מערכות בילינג ברחבי העולם. -יצא לך, כאילו, שם של לוזר, שרץ למכרזים ומפסיד. מקצוען, אבל מפסיד. היום אתה צוחק לכולם בפרצוף?

"שואלים אותי, איך היה לך כוח נפשי במשך כל השנים האלה, להתחרות, להפסיד ולהמשיך, להתחרות, להפסיד ולהמשיך. אני מתייחס אל עצמי כאל רץ למרחקים ארוכים. רק אנשים שאין להם מספיק ניסיון או שלא עובדים די קשה, חושבים שהכל צריך לבוא אליהם בפעם הראשונה שהם נוגעים במשהו. אני מסתכל על ההפסדים כעל חלק מתהליך למידה. הפסדתי ולמדתי. כל הפסד נתן כוח להמשיך. אנשים שמסתכלים עלי כעל מפסיד במכרזים, לא מכירים את ההיסטוריה שלי בחיל האוויר באפרת טכנולוגיות ובאלביט".

שמעתי נכון? כל הפסד נתן לך כוח להמשיך?

"את הידע ואת הכוח".

איך הפסד נותן כוח?

"הפסד נותן כוח כאשר אתה שם לעצמך מטרה ורואה שהפסדת לא בגלל שאתה קליקר אלא השתפרת לעומת מה שהיית לפני כן. טוב, אז ספרינט מהמכרז הסלולרי השני לא היתה מוכנה לרדת למחיר אגרסיבי. למדתי לחפש את ה'ספרינט' של המפעיל השלישי שכן תהיה מוכנה לעשות זאת. כך עשיתי במכרז זה".

כלומר, חיפשת מפעילים זרים אגרסיביים.

"חד משמעית. גם מנוסים, גם עשירים וגם אגרסיביים. גם בסלולר 2 וגם בבינלאומי, סיבת ההפסד היתה חוסר אגרסיביות של המפעיל הזר. בבינלאומי, סגרנו פער של 7 נקודות בכל התחומים המקצועיים שאינם מחיר. לכן, זה נותן את הכוח לרוץ למכרז הבא, לתקן את הרכב הקבוצה והאגרסיביות של השותף הזר".

איך אתה יכול לדעת מראש שהשותף הזר אגרסיבי?

"זה נוגע לידע אישי. תדע לך שכבר בשנת 1991, כאשר כתבתי את המסמך הראשון לאלביט בנוגע למכרז למפעיל סלולרי שני וסקרתי את השותפים הזרים הפוטנציאליים, כבר אז, כתבתי שאחד הקנדידטים האפשריים היא הצ'יסון מהונג קונג".

זה נשמע כאילו תכננת את הזכייה הזו במשך 7 שנים תמימות.

"הבנאדם עדי בירן, הוא גם סקרן, גם חריף וגם אומרים שיש לו זיכרון פנומנלי. אני תמיד קורא, רושם ומארגן את הדברים בצורה כזו שאני יכול לזכור אותם".

בכל זאת, נכשלת בבחירת טלקום פינלנד, שעזבה את הקבוצה ממש לפני הדקה ה-90.

"הצ'יסון היתה מוכנה מלכתחילה להיות המפעיל הזר היחידי בקבוצה. ידעתי שהיא מסוגלת לעמוד בזה ולזכות. החלטנו, אלביט והצ'יסון - מת"ב עדיין לא היתה אז בקבוצה - לצרף את טלקום פינלנד. זו חברה אגרסיבית, עשירה ובעלת ניסיון רב. בדיעבד הסתבר, שלא היה לא את הקומיטמנט הדרוש. כאשר היא עזבה, חזרנו לקונפיגורציה המקורית".

בשלב מסוים, כאשר התמוטטה הבורסה בהונג קונג, חששת שגם הצ'יסון תיסוג

"נכון, חששתי, וזה לא קרה. להצ'יסון היתה אש בוערת בעיניים, בעיקר בעיניו של בוב פייליץ. הוא רצה את המכרז בכל נפשו. גם הנציג של טלקום פינלנד רצה מאוד את המכרז אך הוא היה פחות בכיר מבוב בחברה שלו. לפייליץ יש מעמד חשוב. הוא מדווח למיסטר קו, זה מדווח למיסטר פוק וזה מדווח למיסטר ליקה-שינג האגדי, הבוס הכל יכול של הצ'יסון. הוא רחוק רק שני אנשים מהצמרת וזה אומר המון".

ניהלת את אפרת במשך 4 שנים. איך הגעת לסלולר?

"ב-1990, לאחר 4 שנים באפרת, החלטתי שאני רוצה להיות מפעיל סלולרי. במשך שנתיים למדתי את התחום כספק מערכות דואר קולי של אפרת לחברות סלולריות. הגעתי אז למסקנה שבמדינת ישראל יהיה מפעיל סלולרי נוסף לפלאפון".

עזבת את אפרת ביוזמתך?

"בהבנה משותפת שלי ושל הבעלים".

נשמע כמו כיסוי רשמי למשהו יותר גרוע.

"הרגשתי שהגעתי לפרקי. היו שם מספיק אנשים טובים. אני רציתי לעסוק בהפעלה ושם עסקו בפיתוח".

ואיך הגעת לאלביט?

"בדקתי את הנושא במשך שנה והחלטתי להתחבר לחברה שהנחתי שיש לה סיכוי לקבל רישיון סלולרי ובחרתי באלביט. הכרתי בכירים מאלביט עוד משירותי הצבאי".

פשוט מכרת את הרעיון, כולל אותך, לאלביט?

"כן. הלכתי לעמנואל גיל וליגאל ברוכי ואמרתי: אני רוצה להקים מערכת סלולרית ואני רוצה לעשות זאת אתכם. הלכתי אליהם כיזם עסקי והם היו פתוחים לדבר. כך זה התחיל. אלא שאני התכוננתי לביוטי קונטקסט והפתיעו אותי עם מכרז הסל ההפוך"."בשנת 1991, כשנכנסתי לעסק הזה, יצאתי מתוך הנחה שהמכרזים בתחום זה הם מכרזים של ביוטי קונטקסט - מצעד מלכות יופי - המוכרעים אך ורק בגלל שיקולים איכותיים, שלא ניתנים למדידה אובייקטיבית. כך היה עד אז באירופה. לא התחרו, לא על תעריפים זולים ולא על דמי זיכיון. המכרז שמשרד התקשורת פרסם בישראל ב-1993, בשיטת סל התעריפים ההפוך, היה ראשון בעולם בשיטה זו ותפס אותי בהפתעה".

וגם ידעת להתכונן ל-GSM ולא לטכנולוגיה אמריקנית.

"כן. הגעתי אז למסקנה שצריכים להישען על טכנולוגיה עם ניסיון. התקנים של GSM כבר היו קיימים וכל היצרניות בנו ציוד המתאים לתקנים אלה. זה כמו לגו. יש סטנדרט מוסכם על כולם ואפשר לבנות מה שרוצים".

היית בין אלה שנלחמו אז, לשווא, את מלחמת ה-GSM. "בתשובה ל-RFI של משרד התקשורת ב-1993 כתבתי את עמדת אלביט ש-GSM הוא הפתרון הנכון למדינת ישראל".

אולי מזלך הטוב הוא שנכשלת במכרז למפעיל שני.

"אני לא יכול לומר שזה מזלי הטוב. מאוד התקנאתי בסלקום וההפסד היה קשה. אבל ניתנה לי הזכות הבלתי רגילה להיות מפעיל ה-GSM הראשון של מדינת ישראל".

זה נכון שאז, בשלב ה-RFI, היה זה דווקא דני רוזן ששכנע את משרד התקשורת ללכת על טכנולוגיית TDMA בה עובדת סלקום?

"זה לא מדויק. דני רוזן ניתח אז את תמונת התדרים, מה שאני לא עשיתי, וכתב שצריך ללכת על טווח התדרים 800 מגההרץ. מאחר ו-GSM עובדת ב-900 מגההרץ, המשמעות היתה שלילת ה-GSM".

הזכייה היא חלום שהתגשם?

"ללא כל ספק".

אבל הוא התגשם קצת מאוחר מדי, כאשר לטלפונים הסלולריים בישראל יש יותר מ-%30 חדירה".

"אנו מאמינים בכוחו של ה-GSM. חסר לך הביקור בשבוע שעבר בקונגרס ה-GSM בקאן, כדי לתפוס איזה רמה של ציוד קיים יש ב-GSM. צריך רק לקחת ולהכניס לשוק. יש מבחר פנטסטי של שירותים בסיסיים ושירותי ערך מוסף".

ואת החלום תגשים פרטנר.

"נכון".

לא עדי בירן. "עדי בירן הוא חלק מפרטנר ודירקטור בפרטנר מטעם אלביט. מזה שנה אני מבלה את כל זמני בפרטנר".

ויש לך הבטחה להיות מנכ"ל?

"אין לי שום הבטחה".

מישהו אמר לי, שלא הגיוני שימונה כמנכ"ל דווקא נציג החברה בעלת שיעור האחזקות המועט ביותר בפרטנר.

"ההחלטה נתונה לשיקולם של שלושת השותפים, ואני בטוח שנעשה את ההחלטה הנכונה ביותר. אני מזוהה עם פרטנר. זה הבייבי שלי ושל בוב פייליץ".

בוא נניח שלא תקבל את התפקיד. אתה עדיין בחברה?

"אני לא רוצה לעשות ספקולציות לגבי מינוי המנכ"ל. כל תשובה שלי יכולה להתפרש בכל מיני דרכים. בכל זאת, מדובר בתפקיד שעתיד להיות אחד הגדולים במשק הישראלי. כעיקרון, איני מתכוון להקים את החברה וללכת הביתה לנוח על זרי הדפנה".

לפני כשנה, הוזכר שמך כמי שמועמד לתפקיד מנכ"ל בזק. רצית את התפקיד?

"אין לי לכך תשובה מוחלטת. עובדתית, רואיינתי על ידי שרת התקשורת כמועמד לתפקיד. מעשית, היה לי די הרבה לבטים בעניין אבל לא הגעתי לנקודת החלטה כי לא נותרתי בתמונה".

מהו בשבילך עולם הטלקום?

"אני רואה בעולם הטלקום היום שלושה תחומים שיש להם משמעות לשוק וללקוחות: 1. המחשב האישי שיהיה גם טלוויזיה. 2. הטלפון הסלולרי. 3. האינטרנט. לקשר בין שלושה תחומים אלה יש משמעות אדירה. המשולש הוא שם המשחק".

אתה פריק של אינטרנט?

"אני נכנסתי לעומק עצום בעולם האינטרנט. הזמינות הזו מוציאה אותי מכליי. כל החיים שלי אני מחפש מתוך סקרנות ואז בא האינטרנט ונתן לחיפוש הזה משמעות".

מאיפה הסקרנות הזו שיש בך?

"אני בוגר תיכון חדש בתל אביב. את הסקרנות שבי ואת אהבת הקריאה קיבלתי שם". *« אפי לנדאו «עדי בירן, הזוכה המאושר, לא מתכוון ללכת הביתה *« תפקיד המנכ"ל לא מובטח לו (לא תתפסו אותו בספקולציה) והוא גם לא מייצג את בעלי השליטה העיקריים בקבוצת פרטנר, אבל עדי בירן, אדריכל הניצחון, לא יכול שלא להיות במרכז העניינים. בטח לא אחרי כל כך הרבה פעמים שכמעט הגיע לארץ המובטחת

עוד כתבות

שטח הבסיס הצבאי האמריקאי LeJeune  שמי השתייה בו זוהמו ונמצא שהסיכון לחיילים ללקות בפרקינסון גדל ב־70% / צילום: ap, Allen Breed

אדם שלקה בפרקינסון הוכר כנפגע עבודה. זה החומר שנחשף אליו וחשוד בגרימת המחלה

בית הדין קיבל את חוות־הדעת שהציגה שורה של מחקרים על הקשר בין החומר טריכלוריאתילן להתפתחות של פרקינסון ● שאלנו מומחים מה הקשר שנמצא בינו למחלה, מי חשוף לכימיקל הזה כיום, והאם יש חומרים נוספים שעלולים להגביר את הסיכון למחלה

שכר המנכ''לים בת''א עולה. ילום: שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נתונים חדשים מגלים: מי המנכ"לים שעלות שכרם חצתה את ה-10 מיליון שקל?

התגמול של מנהלי החברות הגדולות בת"א גדל אשתקד ב-6% - כך לפי סקירה של קומפוויז'ן מקבוצת EY ● גידול חד במענקים למנכ"לים בעקבות שיפור בביצועי החברות - עמדו על 1.7 מיליון שקל בממוצע ● בהייטק מעדיפים לתגמל את הבכירים באופציות, ברשתות המזון בבונוסים

נעם סולברג - שופט בית משפט העליון / צילום: אמיל סלמן-הארץ

בג״ץ הורה לממשלה להשיב עד יום א׳ לעתירות נגד פיטורי היועמ״שית

ההוראה מגיעה לאחר שבהמלצת שר המשפטים יריב לוין הקימה הממשלה ועדת שרים להדחת היועמ"שית ● השופט סולברג הורה ליועמ״שית להודיע האם היא צפויה לייצג את הממשלה בהליך

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

ענקית הלואו קוסט מאריכה את ביטולי הטיסות עד סוף יולי

איזי ג'ט הייתה אמורה לחדש את הטיסות לישראל בסוף החודש, אך הודיעה כי לא תחזור עד סוף יולי ● היעדרותן של חברות הלואו קוסט הבולטות מביאה לכך שמספר יעדים כבר לא נגישים בטיסה ישירה

מייסדי Shape AI: דניאל איזנברג, עדן גאון ואריאל שון / צילום: ליה שון

אסף רפפורט וקבוצת הראל בפנים: קרן אלמונית נחשפה בעסקה חדשה

סייארה הודיעה לעובדיה בשבוע שעבר כי רכשה את החברה הקטנה שייפ (Shape AI) ● היקף העסקה לא נודע, אך הוא מוערך בכמה עשרות מיליוני דולרים שהועברו למשקיעים, והצעות שכר נדיבות, הכוללות חבילות אופציות שהועברו לעובדים

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

הצ'ק הביטחוני שסידר למדינה את נתוני הגירעון

הגירעון התקציבי המצטבר של ישראל הצטמצם במתינות בחודש מאי 2025 והגיע ל-5% תוצר, לעומת 5.1% באפריל ● זהו החודש השמיני ברציפות שהגירעון נמצא בירידה, אלא שהפעם המגמה כמעט התהפכה - כאשר רק דיבידנד ששילמה התעשייה האווירית למדינה, בסך 1.6 מיליארד שקל, הפריד בין ירידה בגירעון לבין עלייה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה עלתה בכ-4.5%, AMD קפצה ב-5%

נאסד"ק עלה ב-0.3% ● בורסות אירופה ננעלו בירידות קלות ● הניקיי עלה בכ-0.9% ● היום יתקיימו בלונדון שיחות בין נציגי סין וארה"ב, במטרה להתניע מחדש מו"מ על הסכם סחר בין המעצמות ● על רקע המכסים של הנשיא טראמפ - היצוא הסיני לארה"ב צנח במאי בשיעור החד ביותר מזה חמש שנים ● טסלה המשיכה להתאושש, לאחר שצנחה בשבוע החולף על רקע העימות המתוקשר בין המנכ"ל אילון מאסק לנשיא טראמפ

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד לא מוריד את הריבית, אבל הבנקים מפחיתים אותה בפקדונות חודש שלישי ברציפות

מנתוני בנק ישראל עולה כי הריבית הממוצעת על פקדון בריבית קבועה, לא צמודה, ירדה חודש שלישי ברציפות והגיעה לשפל של יותר משנה ● מי הבנק שנתן את הריבית הטובה ביותר על הפקדון? ● ואיזה גוף פיננסי נחשב לשיאן בגובה הריבית הממוצעת בהלוואות?

טים קוק, מנכ''ל אפל באירוע השנתי של החברה / צילום: ap, Photo/Jeff Chiu

ההשקה שלא הייתה: העדר חדשנות ב־AI שלח את מניית אפל למטה

ההשקות הגדולות והמהותיות בתחומי הבינה המלאכותית, אלה שהיו יכולים להחזיר את אפל למסלול ולהוכיח כי היא עדיין חברה חדשנית בקנה המידה של גוגל או מיקרוסופט - נעדרו באירוע התוכנה השנתי שלה

חברת הסייבר סיילפוינט מנפיקה בנאסד''ק / צילום: Reuters, Brendan McDermid

החלון שנפתח בוול סטריט: "חברות רצות להנפיק כי לא יודעים כמה זמן זה יימשך"

תשואות חזקות שהניבו מניות טכנולוגיה שהונפקו לאחרונה בשוק האמריקאי, יצרו מומנטום חיובי שצפוי למשוך חברות נוספות לשוק ● ברקליס: "השוק עבר מדיכאון לאופוריה – מהפך משוגע" ● וגם: מניית הקריפטו שזינקה בכמעט 300% בשבוע

מארק צוקרברג / צילום: ap, David Zalubowski

ההימור של מטא על AI והחברה שצפויה לזכות בהשקעה של 10 מיליארד דולר

מטא בוחנת השקעה חסרת תקדים ב־Scale AI, סטארט־אפ שנחשב לשחקן מפתח בעולמות הדאטה לאימון מודלים ● המהלך, אם יתממש, עשוי להיות ההשקעה החיצונית הגדולה ביותר בתולדות החברה בעולמות ה־AI ● הצעד מסמן על שינוי כיוון באסטרטגיית ענקית הטק

גלילי פלדה / צילום: ap, Steve Helbe

אפקט המכסים על האיחוד: אירופה מוצפת במוצרי פלדה ואלומיניום, והמחירים צונחים

המכסים האמריקאים שהושתו על פלדה ואלומיניום גרמו להסטת היבוא לאירופה בעיקר מסין ולהגדלת ההיצע - ובהתאם המחירים יורדים ● כך למשל, מחירן של גיטרות חשמליות בעלות מיתרי פלדה נחתך בחדות ● באיחוד האירופי חוששים לעתיד תעשיית הפלדה האירופית וקוראים לבריסל לפעול

צחי הנגבי / צילום: מארק ישראל סלם, ''ג'רוזלם פוסט''

תיק השוחד נגד צחי הנגבי הועבר לפרקליטות

צחי הנגבי נחקר בחשד כי ב-2017, כאשר כיהן כשר לשיתוף-פעולה אזורי, קיבל אלפי שקלים מאיש עסקים ויזם בתמורה לסיועו למיזם שביקשו לקדם באזור ירושלים ● הנגבי מכחיש וטוען כי מדובר בסכסוך אזרחי בין אנשי עסקים

קופ''ח כללית. 3 מנכ''לים ויו''ר דומיננטי / צילום: רמי זרנגר, יונתן בלום, באדיבות קופ''ח כללית

4.9 מיליון מבוטחים, 52 אלף עובדים והנהלת קופת חולים כללית משותקת

משרד הבריאות הורה באופן חריג לעצור מינוי מנכ"ל חדש לקופת חולים כללית לאחר עזיבה של שלושה מנכ"לים בתוך ארבע שנים ● מה טוענים הצדדים השונים, מה מנסה הרגולטור להשיג ואיזו השפעה יכולה להיות על המבוטחים

בית שנפגע בקריית שמונה בנובמבר 2024 / צילום: Reuters, Thomas Peter

דוח המבקר: שיקום הצפון מתעכב - ורה"מ נתניהו נושא באחריות לכך

בדוח מציג מבקר המדינה את חוסר התיאום ואת הסחבת שהובילו לכך שהחלטות הממשלה בנושא לא יושמו עד היום ● "העיכוב המתמשך - ליקוי יסודי בטיפול בתושבים" ● וגם: מענה חלקי מהמדינה לעסקים שנפגעו במלחמה

גיוס עובדים / צילום: Shutterstock, tsyhun

משבר הג'וניורים: רק 1.5% מהמשרות בהייטק המקומי פתוחות לחסרי ניסיון

כך עולה מנתוני חברת ההשמה אתוסיה ● הביקוש למשרות ג'וניור עולה דרמטית על ההיצע שעומד על 88 משרות בלבד ● החברות כיום מעדיפות להמר על מועמדים שהוכיחו את עצמם

בניין בית הדין הארצי לעבודה / צילום: רפי קוץ

ביה"ד הארצי לעבודה הפך את הפסיקה הדרמטית בנושא ועדי העובדים

השופטים קבעו כי אין להקל בדרישות שנקבעו עד היום להכרה בארגון עובדים, וכי הוועד הפנימי שהוקם בניגוד לעמדת ההסתדרות עוסק בעיקר בחוזים אישיים ולא במשא ומתן קיבוצי ● מ"מ נשיא בית הדין הארצי: "להתארגנות חוצת מפעלים יש יתרונות מובהקים"

מפקד חמאס האחרון שנותר, ומחזיק בידיו את גורל החטופים והרצועה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איך סיקרו בעולם את המשט לרצועת עזה, מפקד חמאס האחרון שנותר, והאם איראן הצליחה להשיג מידע מודיעיני של ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מבחן התשואה והסיכון: בדקו איזו קרן פנסיה מתאימה לכם

המעבר למסלולים מנייתיים ומחקי מדד מציף שאלות גם לגבי סוגי קרנות הפנסיה ● מה ההבדל בין קרן מקיפה למשלימה, האם משתלם לוותר על הבטחת התשואה והאם אפשר לחזור אחורה לפני הפרישה? ● הדברים שכדאי לדעת לפני שמחליטים מה לעשות

CHATGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

משתמשים מדווחים על תקלות ב-ChatGPT. לחברה אין תשובות

תקלה ב-ChatGPT מתבטאת בעיקר בהיעדר מענה מצד הצ'אט לשאלות משתמשים, וחלק מהמשתמשים מקבלים הודעת שגיאה של יותר מדי בקשות במקביל ● OpenAI עדיין לא הסבירה את מקור התקלה אך עדכנה כי בחברה "עובדים על יישום הפתרון לתקלה"