גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדינת השקעה חברתית

יש להטיל על האדם אחריות לחייו, אך לא להפקיר אותו לגורלו. זו תפיסת העולם של פרופ' אנתוני גידנס, שספרו "הדרך השלישית" מככב בקרב ראשי מדינות. מבחן הביצוע של התיאוריה - בדרך אלינו

ל"גורו" של ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, קוראים פרופ' אנתוני גידנס, ראש ה"לונדון סקול אוף אקונומיקס". ספרו, "הדרך השלישית" ("THE THIRD WAY"), מציג באופן שיטתי את תפיסת העולם של "השמאל החדש". בלייר אינו היחיד שקיבל ממנו השראה.

ראשי מדינות כראש ממשלת גרמניה, גרהרד שרדר, נשיא ארה"ב, ביל קלינטון, ראש ממשלת צרפת, ליונל ג'וספין, ראש ממשלת איטליה לשעבר, רומנו פרודי, וראש ממשלת הולנד, וים קוק, רואים בספר מצפן חברתי, ומשתמשים בו כמדריך למדיניות כלכלית-חברתית. גם ראש ממשלת ישראל, אהוד ברק, קרא את הספר.

המושג "הדרך השלישית" מזוהה בבריטניה עם בלייר, ועם השמאל החדש. בניגוד למונחים הטעונים "שמאל" ו"ימין", למונח "הדרך השלישית" אין משמעות משל עצמו. ברק, שמגלגל על לשונו ביטויים מלקסיקון "הדרך השלישית", מצטייר כבעל עמדות ימניות בתחום הכלכלי-חברתי. גידנס, הנטוע היטב בשמאל, משתמש במונח כדי לחשוב מחדש על ה"שמאל".

* * * על סף המאה ה-21 נפרדו מדינות המערב מהאתוס הקולקטיבי עליו מבוססת מדינת הרווחה, לטובת תפיסה אינדיבידואליסטית-תחרותית. "הדרך השלישית" משחקת לפי כללי המשחק בשוק הגלובלי: היא מבקשת לשרש הרגלים שטופחו במדינת הרווחה, ולטפח חברת לוקחי סיכון אחראים. לגירסתה, תפקיד הממשלה אינו להבטיח לאנשים ביטחון כלכלי מהעריסה לקבר, אלא לציידם ביכולת לנתב את חייהם גם בעת משבר.

תפיסת העולם הזו מציעה אלטרנטיבה הן לשמאל הקלאסי והן לימין החדש: השמאל התמקד בחלוקה מחדש של הכנסות ובהבטחת ביטחון כלכלי, והימין הציב בחזית את התחרותיות והצמיחה. "הדרך השלישית" מכירה בחשיבותן של תחרותיות וצמיחה כלכלית. היא מטילה על האדם את האחריות לחייו, אך לא מפקירה אותו לגורלו. היכן עובר הגבול בין אחריות הפרט לאחריות הממשלה, ואיזה שיוויון צריכה החברה להציע? לכך מציע גידנס תשובות מעניינות.

גידנס קורע את המסכה מעל המושג שיוויון הזדמנויות (of opportunity Equality ), בעזרתו מנסה חברה לא-שיוויונית להצטייר כמי שמעניקה לפרט הזדמנות שווה לשחות או לטבוע בבריכת הגלים הכלכלית. החברה כוללת סתירה פנימית, משום שהמצליחים מעבירים זכויות-יתר לילדיהם, ושיוויון ההזדמנויות בה יוצר אי-שיוויון עצום.

תופעת Winner-takes-all, המנצח גורף את כל הקופה, גורמת לכך שהבדל שולי בכשרונות, יתבטא בהפרש עצום בתגמול. כמו בחברה מעמדית, גם בחברה לא-שיוויונית יש עליונים ויש תחתונים. אולם, רק בה מוקעים האנשים בתחתית כחסרי יכולת, שהגיעו לשם באשמתם ובצדק. במקום אשליית השיוויון בהזדמנויות, מציע גידנס חלוקה מחדש של אפשרויות, שמשמעותה טיפוח הפוטנציאל האנושי, או בלשונו של בלייר: חינוך, חינוך, חינוך.

הימין החדש מאשים את מדינת הרווחה המערבית בעידוד תרבות תלות. גידנס מקבל את הטענה, ואף מרחיב אותה: כבר לא מדובר בתרבות תלות של קבוצה שולית, אלא בציבור רחב, שנוהג באופן רציונלי ובהיגיון כלכלי, כשהוא מקבל דמי אבטלה במקום לעבוד לפרנסתו. גידנס תולה את האשמה בקיצבאות נדיבות, מצד אחד, ובחינוך עלוב לעניים, מצד שני. הפיתרון שלו אינו צמצום קיצבאות, פיתרון שנכשל במדינות שונות, אלא שיפור החינוך. מדינת ההשקעה החברתית, שתחליף את מדינת הרווחה, תשקיע בהון אנושי במקום לחלק תמיכות.

ב"דרך השלישית" תופסת העבודה מקום מרכזי בקביעת רמת החיים של הפרט, בהערכה העצמית שלו, וביכולתו להשתתף בחיים הציבוריים. בלייר מדגיש בכל הזדמנות: עבודה חלקית בשכר נמוך עדיפה על אבטלה. ממנה אפשר להתקדם לעבודה טובה יותר, בעוד שאבטלה היא סימטה ללא מוצא, שמגדילה תלות, ושוחקת את ההון האנושי.

ברק טרם התפנה לטיפול יסודי בנושא האבטלה, שממשיכה לעלות. אבל, בספטמבר האחרון החליטה ממשלתו להגביל "מובטלים עונתיים" מלחזור ולקבל ביטוח אבטלה מדי שנה. ההחלטה גם קיצרה את תקופת דמי האבטלה למובטלים צעירים. הצד השני של הטיפול באבטלה, השקעה בהון אנושי, טרם זכה להתעניינותו של ברק.

* * * "הדרך השלישית" מוטרדת מתופעה הנלווית לגידול פערים בהכנסות: הסתגרות אליטות בבועה חברתית, והסתלקותן משירותי החינוך והבריאות הממלכתיים, אל שירותים פרטיים משובחים. גידנס מאמין, שניתן לעצור תהליך זה על ידי שיפור השירותים הממלכתיים, ובניית אתוס של אחריות העסקים לקהילה. האם יש תקווה שזה יתממש? גילבריית היה סקפטי, וטען שחברת השפע איבדה עניין בחלשים. גידנס טוען שההיפך הוא הנכון.

קהילת העסקים בארה"ב לוקחת על עצמה מחוייבות חברתית ונרתמת לתרום לחברה. כשם שהשווקים נטלו תפקידים מהממשלה, כך קמים גופים וולונטריים וקבוצות אזרחים, שלוקחים אחריות על נושאים חברתיים, מהזדקנות ועד טיפול בילדים בסיכון. גם בישראל התפתח בשנים האחרונות מיגזר וולונטרי, המקיף עשרות אלפי ארגונים ועמותות, יוזמות מקומיות וארציות, שממלאים את החלל שהממשלה השאירה. כשברק קורא לאנשים לפתוח מקררים ולשלוח אוכל לרעבים, הוא נשמע לא מעודכן.

גידנס מביא מצע רעיוני לעידן שבו הרעיונות הגדולים איבדו את קסמם. רעיונות אלו נולדו בראשית שנות ה-90', כשבשני צידי האוקיינוס האטלנטי שלטה פילוסופיית השוק של רייגן-תאצ'ר ובוש-מייג'ור, והשמאל לא מצא לה תשובה. מאז נחל השמאל ניצחונות פוליטיים בארה"ב, באירופה ובישראל. "הדרך השלישית" התבררה כמצע מנצח. עכשיו תיבחן במבחן הביצוע. גם אצלנו.« מוריה אבנימלך « מדינת השקעה חברתית « יש להטיל על האדם אחריות לחייו, אך לא להפקיר אותו לגורלו. זו תפיסת העולם של פרופ' אנתוני גידנס, שספרו "הדרך השלישית" מככב בקרב ראשי מדינות. מבחן הביצוע של התיאוריה - בדרך אלינו

עוד כתבות

''ביתו של שפירו הועלה באש'', מכריז עיתון בפנסילבניה, 14 באפריל / צילום: גזיר עיתון

יהודי אמריקה הם סיפור הצלחה פנומנלי, אבל הייתכן שעליהם לחזור ולהצניע את מוצאם?

בהפרש של חצי מאה מילטון וג'וש שפירו נבחרו למושלי פנסילבניה. אחד הצניע את זהותו היהודית, השני החצין אותה. זה לא עזר לו כשמתנקש ניסה לרצוח אותו בפסח

עבודות המטרו בתל אביב. בעיגול: מירי רגב / צילום: בר לביא, חיים גולדברג/פלאש90

300 אלף דירות בסכנה: מירי רגב התנגדה, ותוכניות הבנייה סביב המטרו הוקפאו

כחמש שנים אחרי שיצאה לדרך, התוכנית שאמונה על השילוב העירוני של המטרו הייתה אמורה לקבל את אישור הממשלה בתחילת השבוע ● אולם, ראשי הרשויות לחצו על הארכת הקו לשומרון, השרה מירי רגב ביקשה לדון בכך - והתוכנית לא הובאה להצבעה ● בין הפרויקטים שנתקעו: 18.5 אלף דירות בדרום גלילות

הפגנה נגד טראמפ בגבעת הקפיטול, וושינגטון / צילום: ap, Jose Luis Magana

מאה הימים הראשונים של טראמפ: רוב הסקרים מראים שהאמריקאים לא מתפעלים

66% מהמשיבים לאחד הסקרים אומרים שהוא "מפיח תוהו ובוהו" ו־59% אומרים שהוא "מפחיד", קצת מוקדם בשביל שחיקה כזאת בפופולריות של נשיא ● לפני 8 שנים, יועציו הקרובים העזו לחלוק על טראמפ, עכשיו נראה שנשאר רק אחד: שר האוצר בסנט, שהוריד אותו מעץ גבוה

רונן קפלוטו, מנהל ההשקעות הראשי של הראל פיננסים / צילום: מולה הפקות - ליאור נורדמן

מנהל ההשקעות הראשי בהראל פיננסים נכנס לתפקיד המנכ"ל. זה מי שיחליף אותו

רונן קפלוטו, בעל ניסיון של מעל 20 שנה בשוק ההון, כיהן במגוון תפקידי השקעות ומכשירי השקעה שונים בארץ ובחו"ל ● עוד נמסר מטעם הראל כי קפלוטו יחליף את מיכאל בנוולגי, שצפוי להיכנס בקרוב לתפקיד מנכ"ל בית ההשקעות

הבניין של חברת סולם יעקב, בדרום קריית אתא / הדמיה: Sveta Aryeva

קבוצת רוכשים קנתה בניין בקריית אתא. כמה זה עלה לה

הרוכשים קיבלו הטבות שונות כמו עו"ד על חשבון החברה ותנאי תשלום נוחים של 10/90 ● הבניין הוא חלק מפרויקט "מול הקיבוץ" של סולם יעקב, הפונה אל שדות הקיבוצים הסמוכים אושה ורמת יוחנן

שי ג'ינפינג ודונלד טראמפ / צילום: ap, Susan Walsh

סין וארה"ב מציגות גרסאות סותרות, והתחרות: מי תהיה הראשונה שתחתום על הסכם עם טראמפ?

מאז הקפאת תוכנית המכסים, טרם נחתם הסכם עם מדינה כלשהי ● בינתיים, מעל המגעים בין ארה"ב לסין מרחפת עננה של אי ודאות

ראש השב''כ רונן בר וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: חיים צח, מעיין טואף / לע״מ

רונן בר בתגובה לבנימין נתניהו: "דבריו רצופים אי דיוקים, ציטוטים מגמתיים וחצאי אמיתות"

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיש תצהיר לבג"ץ בנוגע לתשתית העובדתית שהובילה לפיטורי ראש השב"כ רונן בר ● בתצהיר טוען נתניהו כי "בר כשל בתפקידו כראש השב"כ ואיבד את אמונה של ממשלת ישראל כולה ביכולתו להמשיך ולעמוד בראש המערכת" ● בר בתגובה: "הדברים שכתב ראש הממשלה בתצהירו רצופים אי דיוקים, ציטוטים מגמתיים וחצאי אמיתות שמטרתם להוציא את הדברים מהקשרם ולשנות את המציאות"

מחלקת מוצרי חשמל ברשת אושר עד / צילום: שירה ספיר

נינג'ה בפחות מאלף שקל: השיטה שהפכה את אושר עד לשחקנית בשוק מוצרי החשמל

קמעונאית המזון אושר עד, שידועה בעיקר במחירים נמוכים, משקיעה בשלוש השנים האחרונות גם בתחום מוצרי החשמל, שמהווה זרוע הכנסה בולטת עבורה ● עם היצע מנינג'ה ועד שואבי דרימי ואסטרטגיה שמדלגת על משלוחים, הובלות והתקנות - מתהווה שחקנית שנותנת פייט לשוק כולו

פתיחת המסחר במניית אורה סמארט אייר בתל אביב / צילום: נס הפקות

יזם הנדל"ן שרוכש חברת טיהור אוויר קטנה שאיבדה כמעט את כל ערכה

חברת טיהור האוויר אורה סמארט אייר הגיעה לבורסה ב-2021 ונסחרה בשיא, טרם קריסתה, בשווי של רבע מיליארד שקל ● השליטה בה תעבור לידי איש העסקים אליהו קנפלר, בעלי החברה הבורסאית אלביט הדמיה

מדרחוב אשתורי הפרחי / צילום: אורבן תל אביב - ברק בריקנר

הילד נהנה וההורה משתעמם? כך תכנון עירוני יכול לעבוד לטובת כל המשפחה

יוזמות שונות מנסות להפוך את המרחב העירוני לידידותי יותר למשפחות, כדי לתמוך בקשר בין הורים לילדיהם ● "בזמן שהילד משחק, איפה ההורה יושב?"

בריכה בפנטהאוז באשדוד. בונים קונסטרוקציה למשקל כבד / צילום: אלעד בן נחמיאס

ממשיכים לשדרג גם אחרי עליות המחירים: מה רוכשי הדירות רוצים

במקביל לעליית הסטנדרט של הקבלנים, רוכשי הדירות ממשיכים לשדרג אותן בעשרות אלפי שקלים ● "אנשים נכנסים לשיפוץ שלם אחרי שהם מקבלים את הדירה"

אילוסטרציה: Shutterstock

מרץ האדום בקרנות הפנסיה והגמל: מה עשו החסכונות שלכם? - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

אחרי טרנד ה־S&P 500, ברור כעת שהגישה הפאסיבית וקרנות מחקות המדד הן חלק בלתי נפרד משוק ההון ● מתחילת השנה מותירים ביצועי הבורסה של תל אביב "אבק" לרוב שוקי המניות בארה"ב ובאירופה ● בזמן שהבורסות ברחבי העולם בטלטלה, משקיעים בכל העולם נוהרים לזהב ● שוקי המניות והאג"ח מדשדשים, וחברות השקעות ויועצים פיננסיים עושים מאמצים למכור את מה שנקרא "קרנות אלטרנטיביות"

מדי מים / צילום: תמר מצפי

המדינה חייבה את הרשויות להקים תאגידי מים. עכשיו היא רוצה לבטל אותם

על פי משרד האנרגיה, קיים כיום חוסר יעילות מובנה בתאגיד מים שמופרד מהעירייה, שמביא לבזבוז כספי ציבור ● המשרד מציע שרשויות מקומיות איתנות ויציבות יוכלו לקחת חזרה את הסמכויות מתאגידי המים ● רשות המים, הגוף הרגולטורי המקצועי האמון על הנושא, מתנגדת לרפורמה

רכב B01 של LeapMotor בתערוכה בשנחאי / צילום: Reuters, Go Nakamura

תערוכת שנגחאי מראה: הדומיננטיות הסינית בשוק הישראלי עוד רחוקה מהשיא

תעשיית הרכב הסינית כובשת בהדרגה את שוק הרכב הישראלי, הודות ליתרון מובהק במחירים, שהיצרנים המערביים מתקשים להתחרות בהם ● תערוכת הרכב הבינלאומית של שנגחאי, מהחשובות והגדולות בעולם, מלמדת שמגמה זו צפויה להימשך ● האם האמריקאים יבלמו את המגמה?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ"שית בדיון בוועדת החוקה על חקירת הדלפות: "בניגוד לכותרת הדיון, אין אכיפה בררנית"

ועדת החוקה התכנסה הבוקר לדיון שכותרתו "אכיפה בררנית בתחום ההדלפות", על רקע פרשת קטארגייט וחקירות נוספות המתנהלות בעת זו ● היועמ"שית בהרב־מיארה טענה כי יש הליכי עבודה סדורים לפתיחה בחקירה על העברת מידע ● מנגד, נציגי הקואליציה אמרו כי היא משמיעה "סיסמאות ריקות", והתלוננו שאין אכיפה נגד מדליפים מחדרי המו"מ לעסקת חטופים

יו''ר שלמה החזקות, אסי שמלצר / צילום: איל יצהר

האקזיט של שמלצר וקושנר מתרחק: בוטלה הנפקת שלמה החזקות רכב

אחת ההנפקות הגדולות שתוכננו בת"א השנה בוטלה, על רקע התנודתיות בשווקים ● לעומתה הצליחה קבוצת קסטרו לסגור את הנפקת רשת אורבניקה, בשווי של מיליארד שקל לפני הכסף

איראן מזהירה את ישראל: אל תתערבו בשיחות הגרעין

מלון ביפן ביקש מישראלי לחתום על הצהרה כי לא ביצע פשעי מלחמה; הבינה המלאכותית הפכה לנשק החדש של ישראל בשדה הקרב; המלחמה בעזה מטלטלת את השלום, וירדן ומצרים נמצאות תחת לחץ פנימי הולך גובר; ושר החוץ האיראני מזהיר את ישראל שלא תחבל בשיחות הגרעין שהיא מקיימת עם ארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד דודי קופל, ייכנס לתפקיד היועץ המשפטי של משרד האוצר / צילום: דוברות אוצר

נבחר פה־אחד: זה היועץ המשפטי הבא של משרד האוצר

עו"ד דודי קופל, שכיהן כמשנה ליועמ"ש האוצר הקודם אסי מסינג, נבחר לתפקיד היועץ המשפטי של משרד האוצר ● אחד האתגרים עמם יצטרך להתמודד: הכרעה בגורל כספים בהיקף של יותר ממיליארד שקל המיועדים למגזר החרדי

מושל אילנוי, ג'יי.בי. פריצקר / צילום: ap, Erin Hooley

עם כמעט 4 מיליארד דולר בכיס: הפוליטיקאי ששם עין על הבית הלבן

המושל המיליארדר ג'יי. בי. פריצקר מאילינוי סומן כאחד הדמוקרטים שעשויים להוציא את המפלגה מהשממה הפוליטית ● הוא יכול לממן בעצמו קמפיין נשיאות, והוא לא מהסס לצאת נגד טראמפ ה"סמכותני", גם כשהאחרון לועג למשקל שלו

כריש עפרורי. בן בית עונתי בחופי ישראל / צילום: Shutterstock

מזג נוח, אבל עדיין טורף: על הכריש העפרורי שתקף השבוע בחדרה

כל עוד הכרישים המגיעים לחופי ישראל יסבלו מהצקות של סקרנים או יוכלו להשיג ארוחת צהריים קלה בגניבת שלל, הם לא יהססו לתקוף ● זה יכול להיגמר כסרטון ויראלי בטיקטוק או באובדן חיי אדם, אך לרשויות יש איך לסייע