גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנתרקס? סתם חיידק

מלחמה באה, מלחמה עוברת, והשאננות נשארת

אחרי החרדה מבניינים גבוהים, ממטוסים ומרכבות חטופות עולה חרדת האנתרקס (גחלת) אל ראש מהדורות החדשות. המחלה הוותיקה שהתגלתה לפתע בדרום פלורידה כמו ענתה על ציפיות הניו-יורקים, שכבר החלו לרכוש מסכות אב"כ קודם לכן.

בן ברדשו, תת שר החוץ הבריטי, העריך השבוע כי אוסאמה בן לאדן אמנם מחזיק בנגישות לנשק ביולוגי, אם כי לא ידוע אם הוא מחזיק גם באמצעים לפיזורו. במקביל, רבו הדיווחים על כך שהטייסים שחטפו את המטוסים האמריקניים לפני כחודש, התאמנו במהלך החודשים האחרונים גם בהטסת מטוסי ריסוס. העלייה שרשמה נאסד"ק השבוע במניותיהן של חברות כסיפייד, ברוקר-דלטוניקס והדרון שמוצריהן קשורים להתגוננות נגד לוחמה ביולוגית, מוכיחה עד כמה העולם חרד.

ואצלנו? הצנזורה הצבאית בישראל מצנזרת בדרך-כלל את הדיונים בנושאי לוחמה לא קונבנציונלית, ובתוכה לוחמה ביולוגית. להוציא, כמובן, הפעם שבה זלגו פרסומים בנושא, בעקבות הרשעתו של אחד ממנהלי המכון הביולוגי בנס-ציונה בעבר, פרופ' מרקוס קלינגברג, בריגול לטובת הסובייטים.

היעדר הדיון הציבורי בעניין אולי תרם לאווירה שבה מתנהל המחקר הישראלי בנס-ציונה ובמקומות אחרים, אבל הוא גם דחק את העניין מסדר היום של מערכת הביטחון, מבלי שמישהו נתן את לבו לכך. כך אירע, שישראל החלה להתכונן להשלכות הפסיכולוגיות והאחרות של התקפה ביולוגית רק בעיצומה של מלחמת המפרץ.

פרופ' יורם לס, שנחשב אז לאחד מאנשי המקצוע המוכרים והאמינים בתחום, סיפר לי השבוע, כי זומן ללשכתו של סגן הרמטכ"ל, האלוף דאז אהוד ברק, כדי לדון בהשלכות החברתיות-פסיכולוגיות של התקפה כזו, אחרי שהטילים הראשונים של סדאם כבר פגעו ברמת-גן.

אהוד ברק החליט על רכישת תרופות והפקת סרטוני הסברה אבל רק אחרי שהטילים הראשונים כבר פגעו האלוף ברק זימן ללשכתו שורה של מומחים לדיון בהתגוננות האזרחית, אם וכאשר תתבצע התקפה בנשק ביולוגי/כימי. אחד המובילים הראשיים של הדיון היה מי שכיהן אז כדובר צה"ל, נחמן ("שתו מים") שי. בעקבות הדיונים ההם פיתח הצבא פעילות אינטנסיבית לרכישה ולאריזה של תרופות אנטיביוטיות שנועדו לחלוקה במקרה של אזעקת אמת.

מערך ההסברה הממלכתי הכין אז סרטוני הסברה שנועדו לשידור, במקרה שתתבצע התקפה כזו. הסרטונים הציבו בעמדת ה"מרגיע הלאומי" את לס, שנחשב באותה תקופה אחד המדענים האמינים במדינה. לס היה איש אוניברסיטת תל-אביב שהתפרסם בעת שהגיש עם העיתונאית יעל דן תוכנית טלוויזיה שבועית שעסקה במדע-פופולרי. מאוחר יותר התמנה למנכ"ל משרד הבריאות, ועשה קריירה פוליטית מוגבלת במפלגת העבודה.

במהלך מלחמת המפרץ, מכל מקום, נחשב פרופ' לס איש מקצוע המסוגל לדבר בשפת בני-אדם, ולשכך חרדות כמו אלה שמתקפה ביולוגית מסוגלת לעורר.

לס ריכז את איסוף החומר, הכתיבה והעריכה של התשדירים. הוא הציב עצמו בלב התמונה, בקלוז-אפ שהוסיף אמינות לזו שכבר היתה לו. הוא הופיע כשדרן חדשות לאומי, פסיכולוג ורופא משפחה. בשקט ובאיפוק הסביר, כי האזעקה האחרונה ששמענו עתה, היתה אומנם שונה מהאזעקות שהכרנו עד כה. הצליל שונה, הקצב אחר. וכל זה, הסביר באותם סרטונים, משום שמדובר בהתקפה מסוג אחר, מה שאנחנו רגילים לכנות התקפה ביולוגית/כימית.

אין צורך להיבהל, הסביר אז לס בקולו החם, אנחנו נערכנו לעניין. בעוד דקות אחדות תשמעו דפיקות קלות על דלת ביתכם, צוותים מיוחדים יגיעו כדי לסייע לכם להתמודד. אנחנו יודעים לטפל בתסמינים של דלקת הריאות שהחיידק הזה גורם.

ראיתי את הסרטונים ההם בהקרנה פרטית, במהלך מלחמת המפרץ. זה היה מפחיד.

עוד מעט יגיעו הצוותים המיוחדים לביתכם פרופ' יורם לס עומד מאחורי המסר המרגיע האנתרקס מוזכר בקשר ללוחמה ביולוגית כבר עשרות שנים. אנחנו יודעים לטפל בו, קבע פרופ' לס באותם תשדירים, ממש כמו שהסביר השבוע מי שהיה קצין רפואה ראשי של צה"ל במלחמת המפרץ, ד"ר יהודה דנון.

האם יש לזה באמת פתרון?

לס: "הבעיה העיקרית במלחמה בלתי-קונבנציונאלית, למעט האטום, היא הפאניקה. כי לכימיה ולביולוגיה יש לנו תשובות טובות".

נו, באמת.

"עם כל הכבוד, האנתרקס הוא חיידק, ולא נגיף כפי שמכנים אותו בימים האחרונים. זו היתה המחלה הראשונה שלואי פסטר גילה במאה ה-19, וידע איך לטפל בה. כיוון שלכולם יש מסכות גז, אזי שימוש נכון בהן עם חיסונים ותרופות מספקים הגנה טובה".

אז מה עם האמריקנים? הם עוסקים עכשיו באנתרקס בגלל הפאניקה, או משום שזה רציני?

פרופ' ששון כהן הוא אחד הפרמקולוגים הוותיקים בישראל, המתמחים בתחומים המשיקים לאלה הנדונים כאן. כהן, כמו חוקרים ישראלים אחרים, ממעט השבוע במילים. ציטוט: "כיוון שאנחנו כמעט שלא מכירים הידבקויות באנתרקס בשנים האחרונות, אזי הימצאותם של מקרים כמו אלה שהתגלו בארצות-הברית, מחייבת בדיקה".

איך אפשר להסביר את העובדה, שעד כה מיעטו להשתמש בעולם בנשק ביולוגי-כימי?

פרופ' כהן: "אני לא יכול לענות על זה".

יכול להיות שזה לא כה פשוט להכנה ולהפצה?

"זה אומנם לא כה פשוט".

המפקד היוצא של פיקוד העורף, גבי אופיר, מונה באחרונה למנכ"ל רשות שדות התעופה. קודם שעזב את תפקידו הצבאי, התראיין בעיתונות היומית ותקף את מוכנותה של המערכת להתמודדות עם התקפות לא קונבנציונליות. אופיר התרוצץ כל הבוקר עם הג'יפ החדש שלו בפרויקט נתב"ג 2000. מותר להניח, כי הקלטות שיורם לס ערך בשעתו ישנות ומאובקות. בפעם הקודמת, הן הופקו בשנייה האחרונה. והפעם?

עוד כתבות

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למרוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

עם תקציב של 200 מיליון דולר: היוזמה של ראש אמ"ן לשעבר ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום המחשוב הקוונטי

התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן, שמקדם האלוף (במיל') תמיר היימן, היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

גדודי עז א־דין אל־קסאם של חמאס / צילום: Shutterstock

דיווח: ההתעקשות של חמאס בתגובה לטראמפ - והאיתות החיובי

ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● המהלך לסיכול עסקה: פניית בן גביר לסמוטריץ' וזעם המשפחות ● טראמפ מזהיר: "מקווה שיקבלו את ההסכם" ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל