גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פוקס פיין רכשה את פאראדיים תמורת 100 מיליון דולר במזומן

אלדד וייס, מנכ"ל החברה: "אנחנו מאמינים שבזכות האיכות הפיננסית שלהם והקשרים שלהם נתפתח בצורה דרמטית. זה אומר להגיע למחזור של 300-200 מיליון דולר. זאת היתה תמיד השאיפה שלי, עכשיו זה יהיה יותר קל"

זה התחיל לפני כחודש בפרסום ב"מעריב" ונסגר היום בבוקר. חברת פראדיים גיאופיזיקל הישראלית , המתמחה באספקת תוכנה ושירותים לתעשיית חיפושי הנפט והגז, נמכרה לקבוצת ההשקעות האמריקנית, פוקס פיין תמורת כ-100 מיליון דולר (לפי 5.15 דולר למניה).

מחיר העסקה מבטא פרמיה של כ-38% על מחיר המניה הממוצע בוול סטריט בשלושה החודשים האחרונים, ופרמיה של כ-15% על מחיר הסגירה אמש - 4.48 דולרים. אבל, כלל לא בטוח שמדובר על סיפור הצלחה. אחרי הכל, ההנפקה הראשונה של החברה בוול סטריט, ביוני 98', היתה במחיר של 7 דולר למניה.

מכל מקום, בעלי המניות העיקריים של פארדיים, המחזיקים ב-42% מהון מניותיה, ביניהם קבוצת פורמולה (דרך משוב ופורמולה ויז'ן), קבוצת שמרוק, קרנות אמריקניות ואלדד וייס, יו"ר ומנכ"ל החברה (המחזיק בכ-1.5% מהון החברה), הסכימו להצעת פוקס פיין, ונראה כי העסקה תושלם עד אוגוסט.

"המשא ומתן היה מאוד קשה", אומר היום וייס. "הראש שלהם שונה מאוד משלנו. הם הגיעו ממערכת אמריקנית מאוד קשוחה ועד לפני שבוע-שבועיים היו מצבים שהיינו משוכנעים ששום דבר לא יקרה, שבסופו של דבר פארדיים לא תימכר. אולם, הפערים הגדולים הצטמצמו ובימים האחרונים נראה היה שהולכים לקראת סגירת עסקה".

- מי ויתר ועל מה?

"זה משא ומתן ובדרך שני הצדדים מוותרים. אני יכול לומר שהיו פערים עצומים והדרך היחידה להתגבר היתה ששני הצדדים יוותרו על דרישותיהם המקוריות".

- רק לפני חודש היית משוכנע שלא תהיה עסקה והכחשת בתוקף את פרטיה "כל מה שאמרתי היה מדויק לרגע שבו נאמרו הדברים. אנחנו כן אמרנו שיש פנייה אלינו, אבל הבהרנו כי יש פערים גדולים ולא יכולנו לשער אם זה ייצא אל הפועל. למעשה, רוב הזמן הערכנו שלא תהיה עסקה. נראה היה שבלתי אפשרי להתגבר על הקשיים האלה, אבל בסוף הצדדים החליטו שהעסקה חשובה להם".

- מה היו הפערים הגדולים?

"גם במחיר וגם בקשר לתנאים נוספים. זאת עסקה מאוד מסובכת".

- מי התפשר?

"העסקה טובה לשני הצדדים. שני הצדדים התפשרו באופן מסוים, אבל צריך להבין שמדובר בעסקה מורכבת מאוד, עם הרבה מאוד פרמטרים. אתן לך דוגמה רלבנטית לעסקאות מסוג זה, אבל לא בהכרח קשורה למקרה הספציפי שלנו: נניח שהיתה הצעה לרכישת החברה לפי 7 דולר למניה כפוף ליעדים מסוימים, אחרת המחיר יורד. 7 דולר זה מחיר יפה מאוד, אבל אם לא יתקיימו התנאים אני במצב קשה, כי כבר פירסמתי שיש עסקה ואינני רוצה לשנות את מחירה, וזו בעיה שיכולה לצוץ בכזה סוג של עסקאות.

"מעבר לכך, השאלה גם כיצד משלמים. נניח, לצורך הדוגמה, שאת ה-7 דולר משלמים בחלקים. 4 דולר במזומן ו-3 דולר כפוף ליעדים של החברה. זאת בפרוש עסקה מסובכת, ואנו חיפשנו עסקה ברורה ופשוטה, עם מינימום התניות. בסופו של דבר הצלחנו לפשט אותה.

"מכל מקום, עסקה זו היא הבעת אמון בעובדי החברה, במוצרים ובקשרים שלנו עם הלקוחות. פוקס פיין תעזור לנו ליישם את מטרותינו לספק טכנולוגיה מובילה ללקוחותינו, להתרחב דרך רכישות ולהגדיל את מגוון המוצרים והשירותים שלנו בתעשיית הנפט והגז. הם התלהבו מהצוות הניהולי הקיים של החברה ורואים ביכולתנו לבצע רכישות יתרון גדול. הם מודעים לכך שכדי לצמוח בשיעורים ניכרים, צריך להמשיך ולרכוש חברות כמו שעשינו עד כה".

- ויכולתם בעצם להמשיך גם בלעדיהם "כדי לבצע רכישות צריך מניה טובה. המניה שלנו לא סחירה מספיק והיא לא ביטאה את הערך האמיתי של החברה. היינו צריכים גוף כמו פוקס פיין שיאמין בחזון שלנו כדי להמשיך לצמוח דרך רכישות. מדובר בקבוצת השקעות מסדר גודל שלא היה בארץ, וזו בהחלט הבעת אמון בפארדיים וגם בישראל. לפוקס פיין יש נכסים נזילים בהיקף של כ-1.5 מיליארד דולר והשקעות בהיקף של כ-6 מיליארד דולר, אנחנו מאמינים שבזכות האיכות הפיננסית שלהם והקשרים שלהם נתפתח בצורה דרמטית".

- מה זה אומר במספרים?

"זה אומר להגיע למחזור של 300-200 מיליון דולר. זאת היתה תמיד השאיפה שלי, עכשיו זה יהיה יותר קל. פוקס פיין תומכים בחזון. זה בעצם מה שהם קנו".

- והעסקה היתה במחיר הראוי. אחרי הכל, 5.15 דולר למניה זה לא בשמיים. פרמיה של כ-15% על מחיר השוק ומתחת למחיר בהנפקה הראשונה לפני ארבע שנים "כשהתחלנו את התהליך, המניה היתה בכ-3.5 דולר למניה. כלומר, יש מאז פרמיה די משמעותית. צריך גם לזכור שמדובר במזומן. בעסקת החלפת מניות, יכול להיות שהיינו מקבלים יותר".

- היו משקיעים שרכשו את מניותיכם במחיר גבוה יותר ממחיר העסקה. הם תמכו בעסקה?

"הבאנו את העסקה לידיעת בעלי המניות וכ-43% מבעלי המניות חתמו על כך. אין הרבה משקיעים שהשקיעו במחיר גבוה ממחיר העסקה. ובכלל, צריך להסתכל בנקודת זמן הנוכחית. גם אם היו שהשקיעו במחיר גבוה יותר, זה לא אומר שלא כדאי להם לעשות אקזיט במחיר העסקה. כמו כן, ואולי אני נאיבי, אני באמת מאמין שהם רוצים גם בטובתה של החברה והחיבור עם פוקס פיין הוא טובתה של החברה".

- ייערכו שינויים בחברה בעקבות הרכישה?

"נרכשנו בעצם דרך חברה הולנדית שקמה לצורך העניין. בפארדיים עצמה לא יהיו להערכתי שינויים, רק שינויים חיוביים. הם התחייבו לשמור על הפעילות בארץ והביעו אמון בהנהלה".

- אבל הם עשויים להעביר את המטה המקומי לחו"ל "הם דיברו על כך שלמרות המצב הם מעוניינים להשקיע בארץ. הפעילות בארץ תישמר".

- יש להם תוכניות מוגדרות ביחס לפיתוח החברה?

"הם מעוניינים להשביח את ערך החברה. זאת המטרה הכללית שלהם".

- כלומר, הם יכולים למכור את החברה בעוד חודש-חודשיים בפרמיה. זה גם השבחת ההשקעה?

"אין ערבויות לכך שהם לא יעשו זאת, אבל הכוונה להשקיע לטווח ארוך. מכל מקום, בכל סיטואציה יש מצב מפחיד. גם בתור חברה ציבורית, למשל, יכולים להשתלט עליך במסגרת הצעה עוינת, וגם כחברה פרטית יש סיטואציות לא ברורות".

הזרים דווקא מתעניינים

אריאל מליק, מנכ"ל Reliance Capital, שליוותה את רכישת פארדיים: "אנחנו עובדים היום, במקביל, על מספר עסקאות מיזוגים ורכישות בהיקף של מאות מיליוני דולרים. כולן על ידי משקיעים זרים שרוצים להשקיע בארץ"

רכישת פארדיים הישראלית, מנוגדת לכאורה לרייטינג והמוניטין הנמוך שממנו סובלת הכלכלה הישראלית באחרונה. אולם, אריאל מליק, מנכ"ל Reliance Capital, שליוותה את העסקה וייעצה לפוקס פיין, נשמע היום אופטימי.

"המשקיעים הזרים שעימם אנו עובדים תמיד ימצאו עניין בחברות מסוג פראדיים, שיש להן הנהלה טובה, טכנולוגיה ייחודית ומערך שיווק בינלאומי", טוען מליק. "בפועל, ברור שכניסתה לישראל של קרן השקעות בסדר גודל כשל פוקס פיין מהווה הבעת אמון במשק הישראלי ובחוסנו. אנו הקמנו את Reliance במטרה לבצע עסקאות מסוג עסקת פראדיים, ובימים אלה אנחנו דווקא חשים התעניינות גדולה יותר מצד המשקיעים הזרים.

"אנחנו עובדים היום, במקביל, על מספר עסקאות מיזוגים ורכישות בהיקף של מאות מיליוני דולרים. כולן על ידי משקיעים זרים שרוצים להשקיע בארץ".

ובקשר לעסקה הנוכחית, אומר מליק כי "תחילת המגעים בין פוקס פיין לפראדיים נוצרה לפני מספר חודשים, זמן קצר לאחר הקמת Reliance, שהוקמה בעקבות התעניינותם של חברות השקעה זרות, כגון פוקס פיין, בהשקעה בחברות ישראליות".

Reliance Capital נמצאת בשליטת משקיעים זרים, ובראשם קבוצת מנרו היידן אוברסיז. החברה פועלת בתחום המיזוגים, הרכישות, ההשקעות בחברות ציבוריות וההנפקות הפרטיות לחברות ציבוריות. היא מייצגת בארץ חברות השקעה וקרנות הון סיכון מאירופה ומארה"ב.

עוד כתבות

ירידה בגניבות הרכב הובילה לירידה במחירי הביטוח / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מחיר הביטוח של אחד הרכבים הפופולריים בישראל צנח, והוא לא לבד

מתחילת השנה ירדו מחירי ביטוח הרכב ב־4%, כך עולה מנתוני Wobi ● מגמה זו משתקפת גם במדד המחירים לצרכן שפורסם השבוע ● בענף מסבירים את השינוי בצניחה בהיקף הגנבות והאיסור על כניסת פועלים פלסטינים ● אילו דגמים רשמו את הירידה החדה ביותר והאם המגמה צפויה להימשך?

שכונת יובלים בקריית שמונה / צילום: דוברות עיריית קריית שמונה

השיבה הביתה לצפון: מחירי השכירות ביישובים שפונו עולים, אבל רק בדירות עם מיגון

בדיקות שערכו חברת דיפרנט ושמאי המקרקעין עדן סורדו מעלות כי מחירי השכירות בקריית שמונה עלו ברמה דו־ספרתית באחוזים, אך נראה שלדירות החדשות עם הממ"דים יש משקל גבוה בעלייה ● מה קורה בערים ובשכונות שהמפונים עוזבים?

רו''ח עופר מנירב / צילום: תמר מצפי

העליון אשרר את הרשעת נשיא לשכת רו"ח לשעבר עופר מנירב בעבירות משמעת

השופט נעם סולברג דחה את בקשתו של רו"ח עופר מנירב לערער על הרשעתו בניגוד עניינים ובהתנהגות שאינה הולמת ● מנירב נדון להתראה ולהשעיה על-תנאי

מגדלים בבנייה, כיכר המדינה בת''א / צילום: נוי מאיה

לשכת שמאי המקרקעין: הקמת מבנה בלב תל אביב עולה כפליים מאשר בפריפריה

הלשכה השיקה אומדן עלויות בנייה על־פי חלוקה גאוגרפית וסוגי מבנים, שיעודכן מידי חצי שנה וישקף, להערכתה, עלויות של הקמת מבנים נמוכים, גבוהים, רבי־קומות וחניונים תחתיים של מבנים ברחבי הארץ

צניחת הדולר פוגעת בתיירים האמריקאים / צילום: Shutterstock

צניחת הדולר פוגעת בתיירים האמריקאים, אבל מיטיבה עם המשקיעים במניות זרות

המטבע האמריקאי רשם במחצית הראשונה את הצניחה התלולה ביותר ב-50 השנים האחרונות, ושחק את כוח הקנייה של תיירים מארה"ב שנוסעים לחו"ל ● מצד שני, עבור אמריקאים שמשקיעים במניות זרות, הדולר החלש אחראי לתוספת משמעותית לתשואה

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

מגמה מעורבת באסיה; הביטקוין עולה בעקבות אישור החוק להסדרת מטבעות יציבים בארה"ב

נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו אתמול בשיאים חדשים ● ירידה במחירי האורז הורידה את האינפלציה ביפן ● דוח רבעוני טוב לנטפליקס, העלתה את תחזית ההכנסות לשנה כולה ● בשורה נוספת לשוק הקריפטו: אושר החוק להסדרת מטבעות יציבים בארה"ב ● היום יתפרסמו דוחות אמריקן אקספרס, צ'ארלס שוואב ו-3M

תעשיית הביומד עדיין לא החלה להתאושש מהמלחמה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

משקיעי הביומד כמעט נעלמו, אבל בשוק אופטימיים: "הכסף ייכנס אחרי המלחמה"

נתונים בלעדיים שהגיעו לגלובס מחברת IVC מראים שתעשיית הביומד עדיין לא החלה להתאושש מהמלחמה: מספר המשקיעים הפעילים צנח, והחברות מתייבשות ● מיפינו את הקרנות שבכל זאת ממשיכות להזרים כסף ואת המשקיעים שכדאי לסטארט־אפים להכיר

מאמצי השיקום של מכון ויצמן / צילום: כפיר זיו

מכון ויצמן קם מההריסות: "בלי מדע יוצא דופן, ישראל לא יכולה להתקיים"

חודש אחרי שנהרסו 52 מעבדות וניזוקו 60 מבנים במכון ויצמן, גלובס עוקב אחרי מאמצי השיקום שלו ● אנשי המכון מספרים על דגימות נדירות שאבדו ועל הקושי של המדינה להתמודד עם נזק ייחודי למוסד מדעי, אבל גם על אלתורים יצירתיים של חוקרים ורוח אופטימית ● בדרך לגיוס הכספים הנחוצים לשיקום, המכון משנה גם את תדמיתו המסוגרת

גם זה קרה פה / צילום: דובר צה''ל, גדעון לוין

המשחק הכפול של אל על ונמל אילת, ומה לומדים מרכישת ישראכרט

הקו שעובר בין אל על ונמל אילת ● הכתם השחור של הגדלות הרמטכ"ל ● ומה שהרפורמה בבנקים לא הצליחה לעשות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת דלק של דלק ישראל / צילום: סיון פרג'

מתחת להון העצמי: דלק נכסים מנפיקה לפי שווי 660 מיליון שקל

ההתעוררות בשוק ההנפקות המקומי נמשכת, עם השלמת ההנפקה של חברת הנדל"ן שבשליטת להב ואורי מנצור ● לאחר שבתחילת השנה כיוונו לשווי של מיליארד שקל, בעלי דלק נכסים נאלצו להתפשר מול המוסדיים

הראלי בבורסה / עיבוד: Shutterstock

שופרסל אאוט, טבע אין: שאלנו 14 מנהלי השקעות איפה לשים את הכסף

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● משאל בין 14 גופי השקעות מקומיים מעלה כי הללו צופים המשך עליות בבורסה, גם לאחר זינוק של כמעט 30% בחצי הראשון של השנה ● מהמרים על התחזקות של מניית טבע וירידה באל על ● חיוביים לגבי מניות ביטוח ונדל"ן, וחוששים מביצועי רשתות הקמעונאות בהמשך השנה ● והיכן עדיף לדעתם להשקיע - בת"א או בוול סטריט? ● הראלי בבורסה, פרויקט מיוחד

סערה טורקית בים התיכון / עיבוד: ap, Markus Schreiber, Petros Giannakouris

תוקפנות טורקית, סכנה ישראלית: הסערה שיוצר ארדואן בים התיכון

שורת פרויקטים אסטרטגיים שתכננה ישראל עם יוון וקפריסין נבלמה בחסות טורקיה ● על פי ארדואן, הסיבה היא מחלוקת על תפיסת הגבולות הכלכליים במזרח הים התיכון ● ההשלכות: פגיעה ביתירות החשמל והגז של ישראל וסיכון השקעות של עשרות מיליארדים

"אנטישמיות טהורה": זעם בארה"ב על הצעת חוק באירלנד

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ראש ממשלת איטליה התבטאה בחריפות נגד המלחמה בעזה, הלוחמה הפסיכולוגית הגלויה של איראן וישראל, ובארה"ב זועמים על הצעת החוק באירלנד נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

פתיחת התקציב יוצאת לדרך: צה"ל והאוצר סיכמו על תוספות של עשרות מיליארדי שקלים

בעקבות הסיכומים, באוצר יקדמו בשבוע הבא את פתיחת תקציב המדינה הנוכחי בתהליך חקיקה בכנסת ● הסיכומים כוללים תוספות תקציביות לכיסוי עלויות המבצע באיראן, התמשכות הלחימה בעזה מעבר למתוכנן בתקציב המקורי, חריגות תקציביות נוספות של צה"ל מתחילת השנה וכן "תוספות התעצמות" לשנת 2026 בגין המלצות ועדת נגל

קאדילק ליריק / צילום: יח''צ

הרכב הזה כבר בן שלוש אבל עדיין מסובב ראשים. תג המחיר בהתאם

קאדילק הוא מותג שמקושר למנועי בנזין גדולים, אבל הקרוס–אובר החשמלי הראשון שלו בישראל עומד בכבוד במטלה ● הביצועים מרשימים ותא הנוסעים מרווח ונוח. המחיר, מצד שני, הוא אתגר לא פשוט

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הכנס נדחה, והבטחת רגב ל־350 מיליון שקל למאבק בתאונות נותרה באוויר

לגלובס נודע כי כנס שתוכנן להתקיים בחודש שעבר, במהלכו התכוונה שרת התחבורה להכריז על תוכנית לאומית בעלות של 350 מיליון שקל מדי שנה למאבק בתאונות הדרכים, נדחה למועד לא ידוע - ואיתו נדחו גם ההבטחות והכסף ● התוכנית הלאומית האחרונה בנושא יושמה בשנת 2005

פטריק דרהי עם מנכ''ל פלאפון אילן סיגל / צילום: Studio Alterego, רמי זרנגר

הקפיצה את מניות הסלולר: מדוע פלאפון מוכנה לשלם כל-כך הרבה על הוט מובייל?

הצעה של 2 מיליארד שקל לרכישת חברת הסלולר שבבעלות פטריק דרהי מטלטלת את שוק התקשורת המקומי, שנהנה ממגמה חיובית בשנה האחרונה ● לידר: "הוט מובייל נתפסת כשחקן שהוא טיפה פחות רציונלי מבחינת המחירים, ורכישתה ע"י פלאפון תשפיע על השוק כולו"

גל עמית, יו''ר רשות שוק ההון וספי זינגר, יו'' רשות ני''ע / צילום: מארק ניימן-לע''מ, יוסי כהן

לאחר שמיליארדים נעלמו לאלפי משקיעים בישראל, האכיפה עולה שלב

החלטת רשות ני"ע לבטל את רישיון השיווק של גלובל נט GNA מצטרפת לשורה של צעדי אכיפה שמובילים הרגולטורים בשוק ההון מול שלושה גופי השקעות אלטרנטיביות, שבהם איבדו המשקיעים סכום שעלול להצטבר לכ-3 מיליארד שקל ● גלובס עושה סדר בפרשות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

רה"מ נתניהו בהודעה באנגלית: ישראל מביעה צער עמוק על הפגיעה בשוגג בכנסיה בעזה

טראמפ התקשר לנתניהו בעניין ההתקפה על הכנסייה בעזה ● בישיבת הקבינט הראו לשרים תמונות וסרטוני זוועה מא-סווידא ● סלובניה הטילה סנקציות על השרים בן גביר וסמוטריץ' ● משרד החוץ הגיב על התקרית בעזה שבה נפגעה כנסייה קתולית: "ישראל מביעה צער עמוק על הנזק שנגרם לכנסייה, ועל כל פגיעה אזרחית. צה"ל בוחן את האירוע, שנסיבותיו עדיין אינן ברורות" ● 50 חטופים - 650 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

חברת טסלה ישראל החלה בבחינת היתכנות טכנית של הצבת עמדות טעינה מהדור החדש / צילום: יח''צ

סוללה מלאה בתוך חמש דקות: דור חדש של עמדות טעינה בדרך לישראל

לגלובס נודע כי לפחות ספקית טעינה גדולה אחת בישראל מבצעת פיילוט לעמדות טעינה התומכות במהירויות גבוהות פי שלושה וארבעה מהמקובל כיום - אלו צפויות להיות מושקות ברבעון האחרון של השנה ● וגם: שלושת הקרוס־אוברים החדשים שבדרך לישראל ● השבוע בענף הרכב