גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פוקס פיין רכשה את פאראדיים תמורת 100 מיליון דולר במזומן

אלדד וייס, מנכ"ל החברה: "אנחנו מאמינים שבזכות האיכות הפיננסית שלהם והקשרים שלהם נתפתח בצורה דרמטית. זה אומר להגיע למחזור של 300-200 מיליון דולר. זאת היתה תמיד השאיפה שלי, עכשיו זה יהיה יותר קל"

זה התחיל לפני כחודש בפרסום ב"מעריב" ונסגר היום בבוקר. חברת פראדיים גיאופיזיקל הישראלית , המתמחה באספקת תוכנה ושירותים לתעשיית חיפושי הנפט והגז, נמכרה לקבוצת ההשקעות האמריקנית, פוקס פיין תמורת כ-100 מיליון דולר (לפי 5.15 דולר למניה).

מחיר העסקה מבטא פרמיה של כ-38% על מחיר המניה הממוצע בוול סטריט בשלושה החודשים האחרונים, ופרמיה של כ-15% על מחיר הסגירה אמש - 4.48 דולרים. אבל, כלל לא בטוח שמדובר על סיפור הצלחה. אחרי הכל, ההנפקה הראשונה של החברה בוול סטריט, ביוני 98', היתה במחיר של 7 דולר למניה.

מכל מקום, בעלי המניות העיקריים של פארדיים, המחזיקים ב-42% מהון מניותיה, ביניהם קבוצת פורמולה (דרך משוב ופורמולה ויז'ן), קבוצת שמרוק, קרנות אמריקניות ואלדד וייס, יו"ר ומנכ"ל החברה (המחזיק בכ-1.5% מהון החברה), הסכימו להצעת פוקס פיין, ונראה כי העסקה תושלם עד אוגוסט.

"המשא ומתן היה מאוד קשה", אומר היום וייס. "הראש שלהם שונה מאוד משלנו. הם הגיעו ממערכת אמריקנית מאוד קשוחה ועד לפני שבוע-שבועיים היו מצבים שהיינו משוכנעים ששום דבר לא יקרה, שבסופו של דבר פארדיים לא תימכר. אולם, הפערים הגדולים הצטמצמו ובימים האחרונים נראה היה שהולכים לקראת סגירת עסקה".

- מי ויתר ועל מה?

"זה משא ומתן ובדרך שני הצדדים מוותרים. אני יכול לומר שהיו פערים עצומים והדרך היחידה להתגבר היתה ששני הצדדים יוותרו על דרישותיהם המקוריות".

- רק לפני חודש היית משוכנע שלא תהיה עסקה והכחשת בתוקף את פרטיה "כל מה שאמרתי היה מדויק לרגע שבו נאמרו הדברים. אנחנו כן אמרנו שיש פנייה אלינו, אבל הבהרנו כי יש פערים גדולים ולא יכולנו לשער אם זה ייצא אל הפועל. למעשה, רוב הזמן הערכנו שלא תהיה עסקה. נראה היה שבלתי אפשרי להתגבר על הקשיים האלה, אבל בסוף הצדדים החליטו שהעסקה חשובה להם".

- מה היו הפערים הגדולים?

"גם במחיר וגם בקשר לתנאים נוספים. זאת עסקה מאוד מסובכת".

- מי התפשר?

"העסקה טובה לשני הצדדים. שני הצדדים התפשרו באופן מסוים, אבל צריך להבין שמדובר בעסקה מורכבת מאוד, עם הרבה מאוד פרמטרים. אתן לך דוגמה רלבנטית לעסקאות מסוג זה, אבל לא בהכרח קשורה למקרה הספציפי שלנו: נניח שהיתה הצעה לרכישת החברה לפי 7 דולר למניה כפוף ליעדים מסוימים, אחרת המחיר יורד. 7 דולר זה מחיר יפה מאוד, אבל אם לא יתקיימו התנאים אני במצב קשה, כי כבר פירסמתי שיש עסקה ואינני רוצה לשנות את מחירה, וזו בעיה שיכולה לצוץ בכזה סוג של עסקאות.

"מעבר לכך, השאלה גם כיצד משלמים. נניח, לצורך הדוגמה, שאת ה-7 דולר משלמים בחלקים. 4 דולר במזומן ו-3 דולר כפוף ליעדים של החברה. זאת בפרוש עסקה מסובכת, ואנו חיפשנו עסקה ברורה ופשוטה, עם מינימום התניות. בסופו של דבר הצלחנו לפשט אותה.

"מכל מקום, עסקה זו היא הבעת אמון בעובדי החברה, במוצרים ובקשרים שלנו עם הלקוחות. פוקס פיין תעזור לנו ליישם את מטרותינו לספק טכנולוגיה מובילה ללקוחותינו, להתרחב דרך רכישות ולהגדיל את מגוון המוצרים והשירותים שלנו בתעשיית הנפט והגז. הם התלהבו מהצוות הניהולי הקיים של החברה ורואים ביכולתנו לבצע רכישות יתרון גדול. הם מודעים לכך שכדי לצמוח בשיעורים ניכרים, צריך להמשיך ולרכוש חברות כמו שעשינו עד כה".

- ויכולתם בעצם להמשיך גם בלעדיהם "כדי לבצע רכישות צריך מניה טובה. המניה שלנו לא סחירה מספיק והיא לא ביטאה את הערך האמיתי של החברה. היינו צריכים גוף כמו פוקס פיין שיאמין בחזון שלנו כדי להמשיך לצמוח דרך רכישות. מדובר בקבוצת השקעות מסדר גודל שלא היה בארץ, וזו בהחלט הבעת אמון בפארדיים וגם בישראל. לפוקס פיין יש נכסים נזילים בהיקף של כ-1.5 מיליארד דולר והשקעות בהיקף של כ-6 מיליארד דולר, אנחנו מאמינים שבזכות האיכות הפיננסית שלהם והקשרים שלהם נתפתח בצורה דרמטית".

- מה זה אומר במספרים?

"זה אומר להגיע למחזור של 300-200 מיליון דולר. זאת היתה תמיד השאיפה שלי, עכשיו זה יהיה יותר קל. פוקס פיין תומכים בחזון. זה בעצם מה שהם קנו".

- והעסקה היתה במחיר הראוי. אחרי הכל, 5.15 דולר למניה זה לא בשמיים. פרמיה של כ-15% על מחיר השוק ומתחת למחיר בהנפקה הראשונה לפני ארבע שנים "כשהתחלנו את התהליך, המניה היתה בכ-3.5 דולר למניה. כלומר, יש מאז פרמיה די משמעותית. צריך גם לזכור שמדובר במזומן. בעסקת החלפת מניות, יכול להיות שהיינו מקבלים יותר".

- היו משקיעים שרכשו את מניותיכם במחיר גבוה יותר ממחיר העסקה. הם תמכו בעסקה?

"הבאנו את העסקה לידיעת בעלי המניות וכ-43% מבעלי המניות חתמו על כך. אין הרבה משקיעים שהשקיעו במחיר גבוה ממחיר העסקה. ובכלל, צריך להסתכל בנקודת זמן הנוכחית. גם אם היו שהשקיעו במחיר גבוה יותר, זה לא אומר שלא כדאי להם לעשות אקזיט במחיר העסקה. כמו כן, ואולי אני נאיבי, אני באמת מאמין שהם רוצים גם בטובתה של החברה והחיבור עם פוקס פיין הוא טובתה של החברה".

- ייערכו שינויים בחברה בעקבות הרכישה?

"נרכשנו בעצם דרך חברה הולנדית שקמה לצורך העניין. בפארדיים עצמה לא יהיו להערכתי שינויים, רק שינויים חיוביים. הם התחייבו לשמור על הפעילות בארץ והביעו אמון בהנהלה".

- אבל הם עשויים להעביר את המטה המקומי לחו"ל "הם דיברו על כך שלמרות המצב הם מעוניינים להשקיע בארץ. הפעילות בארץ תישמר".

- יש להם תוכניות מוגדרות ביחס לפיתוח החברה?

"הם מעוניינים להשביח את ערך החברה. זאת המטרה הכללית שלהם".

- כלומר, הם יכולים למכור את החברה בעוד חודש-חודשיים בפרמיה. זה גם השבחת ההשקעה?

"אין ערבויות לכך שהם לא יעשו זאת, אבל הכוונה להשקיע לטווח ארוך. מכל מקום, בכל סיטואציה יש מצב מפחיד. גם בתור חברה ציבורית, למשל, יכולים להשתלט עליך במסגרת הצעה עוינת, וגם כחברה פרטית יש סיטואציות לא ברורות".

הזרים דווקא מתעניינים

אריאל מליק, מנכ"ל Reliance Capital, שליוותה את רכישת פארדיים: "אנחנו עובדים היום, במקביל, על מספר עסקאות מיזוגים ורכישות בהיקף של מאות מיליוני דולרים. כולן על ידי משקיעים זרים שרוצים להשקיע בארץ"

רכישת פארדיים הישראלית, מנוגדת לכאורה לרייטינג והמוניטין הנמוך שממנו סובלת הכלכלה הישראלית באחרונה. אולם, אריאל מליק, מנכ"ל Reliance Capital, שליוותה את העסקה וייעצה לפוקס פיין, נשמע היום אופטימי.

"המשקיעים הזרים שעימם אנו עובדים תמיד ימצאו עניין בחברות מסוג פראדיים, שיש להן הנהלה טובה, טכנולוגיה ייחודית ומערך שיווק בינלאומי", טוען מליק. "בפועל, ברור שכניסתה לישראל של קרן השקעות בסדר גודל כשל פוקס פיין מהווה הבעת אמון במשק הישראלי ובחוסנו. אנו הקמנו את Reliance במטרה לבצע עסקאות מסוג עסקת פראדיים, ובימים אלה אנחנו דווקא חשים התעניינות גדולה יותר מצד המשקיעים הזרים.

"אנחנו עובדים היום, במקביל, על מספר עסקאות מיזוגים ורכישות בהיקף של מאות מיליוני דולרים. כולן על ידי משקיעים זרים שרוצים להשקיע בארץ".

ובקשר לעסקה הנוכחית, אומר מליק כי "תחילת המגעים בין פוקס פיין לפראדיים נוצרה לפני מספר חודשים, זמן קצר לאחר הקמת Reliance, שהוקמה בעקבות התעניינותם של חברות השקעה זרות, כגון פוקס פיין, בהשקעה בחברות ישראליות".

Reliance Capital נמצאת בשליטת משקיעים זרים, ובראשם קבוצת מנרו היידן אוברסיז. החברה פועלת בתחום המיזוגים, הרכישות, ההשקעות בחברות ציבוריות וההנפקות הפרטיות לחברות ציבוריות. היא מייצגת בארץ חברות השקעה וקרנות הון סיכון מאירופה ומארה"ב.

עוד כתבות

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

האיום החות'י: חברת התעופה החזקה הודיעה - לא חוזרת בינתיים לטוס לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● כעת גם לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת, וזה עלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

לשלם 400 אלף שקל על יונדאי? הרכב שמציג עיצוב נועז אך תג מחיר מאתגר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; ירידות בוול סטריט

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● המסחר באירופה ננעל בעליות - מדד דאקס ומדד קאק התחזקו ב-0.6%, מדד פוטסי עלה ב-0.3% ● הביטקוין השלים עלייה של 1.8% ביממה האחרונה וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על 102,774 דולר, האת'ריום זינק ב-12% ביממה החולפת

לואו והדור השלישי של המכשיר. ''קיבלנו פניות מכל ארגוני הביון ומהמשטרה'' / צילום: צילום מסך

החתול השחור והפוסט שהגיע למאות אלפים: חוקר המוח שהסתכסך עם אילון מאסק

התקף פסיכוטי שחווה אביו שלח את ד"ר פיליפ לואו לחפש טכנולוגיה שתסייע לחולים כמוהו • החברה שהקים לניטור המוח מוערכת היום ב–6 מיליארד דולר - ובין משקיעיה: אילון מאסק, שגם שימש בה כיועץ • עד שניצת בין השניים סכסוך מתוקשר: "מרגע שטראמפ סימן אותו כיד ימינו, הוא נכנס לאופוריה"

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית