גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

בדרך היין הטוב בעולם

סיור מודרך, בהרבה אהבה, באזור היקבים של צרפת. לחוות את הנוף שמסביב, לטעום מהאווירה וליהנות * פרק מספר חדש

בחבל היין קוט-ד'אור מכסים כרמים מטופחים כל חלקה טובה, עד סיפי הבתים וחצרותיהם הקטנות. חלקות-חלקות זעירות, מגודרות בגדרות אבנים. שלטים מזהירים מפני מנעמי ה-Grappillage, קטיפת העוללות. אבל ענבי הפינו נואר, שממנו מייצרים את יינותיה האדומים האציליים של בורגוניה - גרגרים קטנים, בעלי זג כהה מאוד וקשה ועסיס שקוף - טעימים ועסיסיים כל-כך, שאי-אפשר להתאפק. הענבים נקטפים מלוא החופן וממתיקים את חיכו של אוהב היין.

הסתיו הוא העונה המתאימה ביותר לבקר בבורגוניה, ואם לא, אז בעיצומו של האביב. היין האדום שונא קור. כשקר, הייננים אינם נוגעים בו ומניחים לו לנוח בחביות, בטמפרטורה הקבועה, הצוננת, של המרתפים העתיקים.

בסתיו הגפנים מזהיבות את צלעי הגבעות, והגוון המופלא מקנה משנה-תוקף לתואר "קוט ד'אור" (Cote d`Or), "צלע-הזהב". זה שמה של רצועת הגפנים הצרה, מאות מטרים רוחבה ו-40 ק"מ אורכה, המשתרעת מדיז'ון דרומה עד שאני, וזה גם שם המחוז. למעשה, מקור השם אינו קשור כלל לזהב, אלא למזרח. הואיל וכל גבעות היין משקיפות מזרחה, היה שמו העתיק של החבל היה קוט ד'אוריאן (צלע המזרח, Orient), והוא פשוט התקצר.

רצועת קוט ד'אור מתחלקת לשני מיקטעים: "קוט-דה-נואי" (Nuits) בצפון, וה"קוט-דה-בון" בדרום. באזור יש כ-20 יינות המתויגים "יינות גדולים", (Grands Crus), רובם בקוט-דה-נואי, רובם ככולם אדומים. בקוט-דה-בון יש נוכחות גדולה יותר לזן השארדונה. מערבית לשם שוכן ה"אוט קוט" (Hautes Cotes), אזור הגבעות הגבוהות, שם היין זול יותר ומיוחס פחות.

בדרך היין מכריז שלט: "פה מתחיל" ואחר "פה נגמר", על נחלתו של כל סוג יין. הדרך אינה תיירותית במיוחד. היא שמורה לאוהבי יין הרוצים לטעום, לשמוע, לספוג חוויות. אין זאת אומרת שהטבע והנופים אינם יפים: כפרים ציוריים, גגות רעפים מוזהבים, כנסיות עתיקות יומין. מעט מערבה, מעבר לרצועת הגבעות, מתפתלות דרכים צרות בין כרמים וחורשות, במסלולים מסומנים היטב.

עיקבו אחר השילוט החום, Route des Grands Crus, שפירושו הוא בערך "דרך היקבים הגדולים". השלטים מסמנים את הנתיב מדיז'ון דרומה, וזהו, בעצם, הכביש המחוזי 122-D, המתפתל בתוך הכפרים. אפשר לסטות ימינה ושמאלה לשבילים הצרים שבין הכרמים, עד ווז'ו. משם, דרומה לנואיסן-ז'ורז' (Nuits-Saint-Georges), בכביש הארצי 74-N, או מערבה, לנתיב יפהפה וקצת הררי, שאפשר להגיע דרכו לנואי. כמה קילומטרים דרומה עוד טבעת יפהפיה, 115-D, דרך פרנאן-ורז'לס ואלוש-קורטון - ומשם לבון. בפומאר שוב מזומן נתיב מתפתל חילופי, העובר על פני ארמון Rochepot המרשים.

קשה לתעות: המרחקים קטנים ביותר ויש המון דרכים קטנטנות ברוחב עגלה, המחברות בין הכפרים. כולן מסומנות באות D עם מספר וגם בסימון דרכים מחוזי. אפשר להזין את העיניים בגבעות ובחורשים, בכרמים שמכל עבר, בבתים יפים ועתיקים ובחוות.

* * *

עקב שוויו של בקבוק בורגוניה, לא תמיד קל לטעום בדרך היין. לכן, המלה "Degustation", "טעימה", המופיעה על חומות יקבים ושלטיהם, לא בהכרח אומרת "חינם". יש יקבים שהכניסה אליהם אינה אפשרית כלל, אלא בעזרת קשרים ובתיאום מראש: כל התוצרת מכורה מראש ולא מעוניינים בתיירים. אחרים מוכנים רק להראות ולבאר - ולהניח לך להתפעם מהריחות ומרוח המסורת המרחפת בחלל המרתפים הצוננים. אבל לא ימכרו, ולבטח לא יתנו לטעום, אלא אם כן התחבבתם עליהם, משום-מה.

בעל אכסניה בכפר מורה-סן-דני (Morey-Saint-Denis) לקח אותי ליקב שכן, "קלו דה טאר" (Clos de Tart) שמו, שכל תנובת כרמו, 10 הקטאר, הפרושים לפני הבית, ממלאת בדיוק 100 חביות בשנה. לאחר הביקור במבני היקב מהמאה ה-12, המצטיין במרתף דו-קומתי נדיר, פתחה בעלת הבית בקבוק אדום מ-1982, שהיתה שנת בציר נפלאה. התענגנו עליו בדומיית קודש, שהופרה בצקצוקי לשון עשרה מטרים מתחת לאדמה, בין מאות חביות ערוכות בסדר מופתי. אחר-כך סיפר לי המסעדן, שבעשרים שנות שהותו בכפר לא זכה שיפתחו למענו בקבוק ביקב הזה, שיינותיו, אגב, יקרים מדי למסעדתו.

ביקבים רבים, מיוחסים פחות, אפשר לטעום בחינם אם קונים אחר-כך בקבוק או שניים. אחרים יגבו תשלום בעד הבקבוק אם טעמתם ממנו ולא קניתם אותו. ביקבים שבאזורים הזולים יותר, כמו מארסאנה (Marsannay), הכפר הצפוני ברצועה, הטעימה היא חינם וללא תנאים. הדרך הנכונה לברר היא לשאול. לחברות שיווק וליקבים גדולים, ממוסחרים, יש נקודות טעימה על הכביש הארצי צפון-דרום, 74-N.

מומלץ לטעום על קיבה די מלאה, אחרי ארוחת בוקר דשנה, הכוללת חמאה, ולהניח את ההגה למי שאינו שותה.

* * *

ארמון ווז'ו (Vougeot) העתיק שבלב הכרמים - לפנים יקב של נזירים וכיום בסיס "מיסדר אגודת טועמי היין" של בורגוניה ויקב של יינות אדומים - הוא סיפור בפני עצמו. כרמי הכפר ווז'ו מוקפים חומה, ורק יין מענבים שגדלו בתוך המיתחם הסגור בחומה זכאי לשם "קלו-ווז'ו". את החומה בנו לפני 700 שנה נזירים, שנטעו את ראשוני הכרמים במאה ה12. כל היין נעשה במבני המנזר.

המנזר הוסב למוזיאון-יין, והכורמים עושים כיום את היין ביקביהם הקטנים שמחוץ לחומה. רק יקב אחד שרד בתוך המיתחם: שאטו דה לה טור.

העיר בון היא לב הקוט ד'אור, ויש מה לראות בה. כמעט הכל סובב סביב היין, לרבות פסטיבלים, שוקי מכירות ומכירות פומביות, עם הרבה פולקלור. למשל ה-Les Trois Glorieuses: שלושה ימים של מכירות פומביות רבות משתתפים בחודש נובמבר. יש מוזיאון יין לא גדול וארכיטקטורה שחורה-זהובה בסגנון בורגוניה - בעיקר Hospices de Beaune, בעל הגג הנפלא. בעבר שימש הבניין בית-חולים ואיגוד צדקה, ואילו היום הוא משמש אתר למכירת יין, והוא הבעלים של כמה עשרות כרמים בעלי מיקומים מצויינים בקוט ד'אור, שנצברו מתרומות במהלך 500 שנה.

* * *

בבון, בעיקר ברחוב הטבעת הפנימי, שוכנים מעוזי היקבים הגדולים. בית-היין "בושאר האב ובנו" (Pere et Fils Bouchard), אחד מענקי בורגוניה, ממוקם בטירה העתיקה של בון מהמאה ה-15. שרידיהם של שניים מצריחיה עדיין מזדקרים בגאון. הטירה שוכנת בגן פורח, ובו מעיינות, שמימיהם מחלחלים למרתפים העתיקים, ומקיימים בהם לחות אידיאלית.

סיור במרתפי היין הרב-מפלסיים של היקב הוא חוויה מרשימה. מעבר לקירות, שעוביים שבעה מטרים, מתיישנים 5 מיליון בקבוקים. מאגף אחד של המרתף למשנהו עוברים במחילה ארוכה מתחת לכביש, ומקומה לקומה עוברים במדרגות טחובות: המעליות החדישות שמורות ליין.

עמוק מתחת לאדמה שוכן המוזיאון המשפחתי - אוסף יוצא דופן של כל יינות בורגוניה הגדולים. בצד בקבוקים מצופים מעטה כבד של קורי עכביש, בני 80, 100 ו-150 שנה (העתיק ביותר הוא מ-1830), מצויים ה"צעירים", בני כמה עשרות שנים, הנשמרים לצריכה פרטית באירועים משפחתיים מיוחדים. זה אוצר שאי-אפשר לאמוד אותו בכסף. חלק מהמרתפים אף נאטמו בבטון והוסוו עם כיבוש צרפת בימי מלחמת העולם השניה, בשביל לשמור על היינות המהוללים מידי הגרמנים.

דרומית לבון, בקוט-דה-בון, עושים את יין השארדונה הטוב בעולם: מונראשה, קורטון, מרסו ועוד. אחוזת הרוזן דה-לאפון נמצאת בכפר מרסו (Meursault). השארדונה הוא זן עמיד מאוד. יינותיו של לאפון נשמרים יותר מ-25 שנה.

בפומאר (Pommard עושים יינות אדומים נפלאים. גם שם יש "שאטו", שאטו דה-פומאר העתיק, בעל הנחלה הגדולה ביותר ברמת הדירוג העליונה. הביקור ביקב הוא בתשלום - וגם אז זה מקרה נדיר - והיינות שהוא מייצר נמכרים במאות פרנקים לבקבוק. היקב הוא בבעלותו של פסיכיאטר צרפתי נודע, המחלק את זמנו בין החולים לבין החביות.

"התענוגות של צרפת", ספרו של אביטל ענבר (אריה ניר הוצאה לאור, 416 עמודים), מתווה את המסלול המענג ברחבי צרפת ואת התחנות הטובות, היפות והטעימות שבדרך. הספר מבוסס על חוויות אישיות, שלוקטו במהלך עשר שנות שיטוטים ברחביה של ארץהגסטרונומיה מס' 1 בעולם. המחבר פגש במסעותיו את מיטב היוצרים של המטבח הצרפתי, ראיין אותם, אכל על שולחנם, שהה במטבחיהם והספר משקף את המיטב שבכולם. « אביטל ענבר « בדרך היין הטוב בעולם « סיור מודרך, בהרבה אהבה, באזור היקבים של צרפת. לחוות את הנוף שמסביב, לטעום מהאווירה וליהנות * פרק מספר חדש

עוד כתבות

כסף מהביט לפייבוקס? בקרוב זה יהיה אפשרי

מס"ב משלימה פיתוח מערכת חדשה שתאפשר לראשונה העברות כספים ישירות בין אפליקציות התשלומים הפופולריות, וצפויה להיות מושקת עד סוף השנה ● המהלך עשוי להוזיל את עלויות התפעול של הבנקים, שמסבסדים כיום את פעילות ביט ופייבוקס במאות מיליוני שקלים

צילום מסך מטלגרם

סוף לעדכוני טילים בטלגרם? צה"ל סגר את צינור הגישה להתרעות מקדימות

פיקוד העורף צמצם משמעותית את הגישה למערכת שוע"ל, שהזינה במשך שנים קבוצות וואטסאפ וטלגרם במידע על שיגורי טילים לפני ההתרעות הרשמיות ● מה עומד מאחורי המהלך?

פקקים / צילום: שלומי יוסף

שלושה מופעי ענק והפגנה: עומסי תנועה חריגים צפויים היום במרכז

היום בשעות הערב צפוי גל תנועה חריג לאזור המרכז: עומר אדם, אייל גולן ובן צור יופיעו במקביל ברמת גן, תל אביב ופתח תקווה וימשכו יותר מ־80 אלף צופים ● במקביל צפויות הפגנות של הפלג הירושלמי במספר מוקדים במרכז הארץ, שעלולות לגרום לחסימות ולשיבושים נוספים בתנועה

צילום: Shutterstock

שוקלים לרכוש דירה נוספת? מה צפוי למס הרכישה

גורמי המקצוע במשרד האוצר וברשות המסים דוחפים להארכת הוראת השעה שתותיר את מס הרכישה ברמתו הגבוהה הנוכחית - 8% ● תאריך התפוגה יחול בסוף השנה, אך הבחירות ולאחריהן תקופת ממשלת המעבר עשויות להביא לקיפאון

מאי גולן, השרה לשוויון חברתי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הסתיימה חקירת מאי גולן; במשטרה סבורים כי יש ראיות

במשטרה סבורים כי יש תשתית ראייתית להעמדתה של השרה מאי גולן לדין ● התיק הועבר לפרקליטות מיסוי וכלכלה ● גולן חשודה בעבירות מתחום טוהר המידות, בהן שוחד, מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, זיוף בכוונה לקבל דבר, שיבוש מהלכי משפט והכשלת שוטר במילוי תפקידו

מייסד ומייסד ומנכ''ל SpaceX אילון מאסק / צילום: ap, Patrick Pleul

עם הפסד של 5 מיליארד דולר: לא הייתה מעולם חברה שהונפקה בשווי כזה

בסוף השבוע SpaceX של אילון מאסק צפויה להגיע לבורסה בשווי של 1.8 טריליון דולר ● בינתיים, החברה תתפוס חלק קטן מהמדדים המרכזיים, אך זו רק יריית הפתיחה ● עם עוד 2 הנפקות ענק שבדרך, ההרכב של המדדים הגדולים בוול סטריט משתנה ● "כשהמניות הללו ייכנסו, הן יוחזקו בתיקי הפנסיות של כולם"

איור: Shutterstock

האם החליפה את שם בנה לשמו של שחקן הודי נערץ. מה קבע ביהמ"ש?

הילד, שהוכרז כקטין נזקק וגדל בבית סבו, נקרא מלידתו על שם הסב המשמש כדמות המרכזית בחייו ● לאחר שהאם שינתה את שמו לשמו של שחקן הודי שהיא מעריצה, קבע ביהמ"ש כי המהלך אינו משרת את טובתו משום הוא עלול לפגוע ביציבותו ובתחושת השייכות שלו, והורה להשיב את שמו המקורי

מאיר דוידי / איור: גיל ג'יבלי

לאחר הרשעה בפלילים והסתבכות בחובות: יזם הנדל"ן שמנסה לגייס אג"ח

מאיר דוידי (לשעבר דוד), פועל לגייס 150 מיליון שקל עבור חברת הנדל"ן ניצנים ● בעבר הורשע בשורה של עבירות חמורות בקשר לעסקיו בבורסה ● מי שביקש להכריז על עצמו בעבר כפושט רגל, ערב כיום לחובות החברה בסכום של 232 מיליון שקל ● מניצנים נמסר: מדובר באירועים שהתרחשו לפני 34 שנה, ולחברה אין כל קשר לאותם אירועים היסטוריים"

נבחרת גרמניה באימונים לקראת המונדיאל. אדידס על המדים בפעם האחרונה בגביע העולם / צילום: Reuters, Heiko Becker

המונדיאל האחרון של אדידס בגרמניה

נייקי הדיחה את אדידס מחסות נבחרת גרמניה אחרי יותר מ־70 שנה ● בעוד היריבה הגרמנית מאבדת נכס סמלי, ענקית הספורט האמריקאית מקווה שהמהלך יסייע גם לבלום את המשבר העסקי המתמשך שלה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. פרסום ברשת איקס, 07.06.26 / צילום: צילום מסך

אחרי הפיגוע, בן גביר שיבח את החוק שקידם. האם הוא בכלל רלוונטי?

מיד לאחר הפיגוע בשרון, השר איתמר בן גביר טען ברשתות החברתיות שלו כי האירוע ממחיש את נחיצות חוק עונש מוות למחבלים • אלא שהקשר של החוק לפיגוע פחות מובהק ממה שניתן להתרשם • המשרוקית של גלובס

תקלה עולמית בג'מיני / צילום: Shutterstock

תקלה עולמית בג'מיני: משתמשים אינם מצליחים להשתמש בשירות

הצ'אטבוט של גוגל הפסיק להגיב עבור משתמשים רבים ברחבי העולם במגוון פלטפורמות ● החברה הודיעה כי זיהתה פתרון וכי הוא נמצא בתהליך הפצה, אך טרם מסרה מועד לחזרה מלאה של השירות לפעילות

כותרות העיתונים בעולם

בעולם מזהירים: חוקי המלחמה השתנו, וגם ישראל צריכה להיערך מחדש

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: הרחפנים וטילים מדויקים שינו את שדה הקרב, בעולם חלוקים כמה זמן איראן תוכל להמשיך במלחמה ומדוע היחסים בין טראמפ לנתניהו התעררו? • כותרות העיתונים בעולם 

אסי כהן, מצטרף כמשקיע; רון ארבל, מנכ''ל Aryon, עומר אדם, משקיע מהסבבים בקודמים / צילום:  אלעד גוטמן, נדב מרגלית, עידן כהן

מה שטוב לעומר אדם, טוב לאסי כהן: המשקיעים של חברת הסייבר Aryon

חברת הסייבר Aryon השלימה גיוס של 25 מיליון דולר ומצרפת לרשימת המשקיעים את השחקן אסי כהן, בהשקעתו הראשונה בסטארט־אפים ● בין המשקיעים בחברה גם עומר אדם, אהוד ברק ויסמין לוקאץ’ ● וגם: לוריאל וסופר־פארם יציינו את יום ה־Refill הבינלאומי במתחמי פופ־אפ ייעודיים ● אירועים ומינויים

מורן קיסוס / צילום: פרטי

הסטודנטית שמשקיעה כבר 7 שנים ומכה את ה-S&P

למורן קיסוס היה "חשוב להתחיל לצבור הון מוקדם", אז היא קראה ספרים, חקרה ואת השבתות בצבא הקדישה ללימוד השוק ● היא לא תשקיע במשהו בגלל באזז ו-FOMO, וגם בעתות משבר המוטו הוא: "לתת לכסף לעשות את שלו" ● ומה היא לומדת מאילון מאסק ● המשקיעים החדשים, מדור חדש 

תל אביב / צילום: Shutterstock

המלחמה והחגים הביאו לשפל: מספר עסקאות הנדל"ן באפריל היה נמוך במיוחד, גם בהשוואה היסטורית

עפ"י סקירת אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר, באפריל 2026 נמכרו רק קצת יותר מ־5,000 דירות ● תזרים המזומנים בפועל של הקבלנים – שלילי ● רק 86 דירות יד שנייה נמכרו בתל אביב באפריל

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

מניות האנרגיה בתל אביב נפלו בשל חשש למיסוי מיוחד על חוות שרתים

הציפייה להקמה המונית של חוות שרתים בישראל בעקבות מהפכת הבינה המלאכותית הביאה לפריחה בתחום האנרגיה, אך באוצר חוששים מהשפעות שליליות על רשת החשמל ● אחד מן הפתרונות הנשקלים הוא מיסוי מיוחד על חוות שרתים, מה שעורר בהלה בשוק ● הצוות הבין-משרדי שהוקם לטיפול בנושא עוד רחוק מניסוח מסקנות סופיות ● האוצר: "אין כוונה קונקרטית להטיל מסים חדשים בנושא"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מח”ש עוברת לשר המשפטים: מה קובע החוק החדש ומה הסיכוי שייפסל?

ברוב של 43 תומכים מול 39 מתנגדים הכנסת אישרה הלילה את החוק להעברת מח”ש מהפרקליטות למשרד המשפטים, והתנועה לאיכות השלטון כבר עתרה נגד המהלך ● מה קובע החוק, מהם החששות שמעלים מתנגדיו, ומה הסיכוי שבג”ץ יתערב? ● גלובס עושה סדר

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

טבע לא הצליחה למכור חטיבה, וצפויה לפטר 250 עובדים בישראל

TAPI - חטיבת חומרי הגלם של טבע שהייתה אמורה להימכר, אך עסקה למכירתה לא הבשילה - מודיעה על "התאמות בפעילותה" ● לפי הודעת החברה, בשנתיים הקרובות יפוטרו באופן הדרגתי כ-250 עובדים בכל חטיבת TAPI בישראל ● המהלך ישפיע בעיקר על אתר טבע טק בנאות חובב

מערכת תותח רועם של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

התותח הישראלי בדרך לחברת הנשק החמה בעולם

אלביט מערכות החלה בשיתוף פעולה עם החברה הביטחונית החמה ביותר בעולם • נשיא צרפת עמנואל מקרון עורר זעם עם החלטתו, שוב, להגביל את נוכחות החברות הישראליות בתערוכת יורוסאטורי היוקרתית ● וגם: מדוע ארה"ב חוזרת לייצר TNT? ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה ארדואן עם דגם של נושאת מטוסים / צילום: Reuters, Murad Sezer

ארדואן שלף ציפורניים וחשף את עומק האיום של טורקיה על המזרח התיכון

טורקיה הפכה לאיום הגדול ביותר על המדינות הפרו־מערביות במזרח הים התיכון, ולא רק על ישראל ● לפי מכון SIPRI, טורקיה מייצאת כ־1.8% מתוך כלל הסחר הבינלאומי באמל"ח (פי 6 מאיראן) ותקציב הביטחון שלה גבוה פי 5.5 ● הפתרון לאיום הטורקי לא נמצא בישראל, אלא כנראה דווקא בארה"ב