גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

תרבות רכיבה עם גלגלי עזר

לכל יום כיפור יש מוצאי יום כיפור. איך מתנהג שוק האופניים בשאר השנה, לאן יש לו לגדול, ולמה התרבות הישראלית לא מטפחת את האיש הרוכב >

אז כן, למשך יום אחד - יום הכיפורים - רוכבי האופניים הם אדוני הכביש. הסכנה היחידה העומדת בפניהם היא כי יפגעו בעצמם או אחד בשני. זו אוטופיה זמנית, שנעלמת עם רדת הערב ושבירת הצום. יום הכיפורים תמיד היה חג האופניים, אבל אם עד לפני כמה שנים היה החג ההזדמנות לשליפת אופניים מאובקות ומחלידות מהמחסן, כל זה השתנה לחלוטין. אופניים הפכו מצעצוע של ילדים לסמל סטטוס למבוגרים. מדובר במהפכה של ממש, שעדיין לא הסתיימה, ובמהלכה נוצר שוק אופניים ישראלי ייחודי, שעטנז שאין כמותו באף מדינה אחרת.

את המשתמשים באופניים ניתן לחלק לשלוש קבוצות עיקריות: רוכבים שעבורם האופניים הן בעיקר כלי תחבורה (Commuters); "לוחמי סוף שבוע" (Weekend warriors) שהאופניים מהווים עבורם תחביב אופנתי; וספורטאים.

במערב אירופה ובאמריקה מהווים הקומיוטרז את פלח השוק העיקרי. תהליך הפיכתו של אדם לרוכב אופניים מתחיל בכך שכילד הוא רוכב לבית הספר, וכלי התחבורה הזה מלווה אותו גם בהתבגרותו, כשלפעמים הוא עובר לקטנועים. בחלק גדול מחנויות האופניים באירופה נמכרים גם קטנועים, אליהם מתייחסים כאל "אופניים עם מנוע עזר", ושבילי האופניים נסללים באופן תועלתי, כך שיאפשרו תנועה מהירה ובטוחה בין יעדים מבוקשים.

בארץ הפירמידה הפוכה, קהילת הקומיוטרז מורכבת מפועלים זרים ותפרנים, וההתייחסות לאופניים היא כאל אביזר ספורט ופנאי. פלח השוק של "לוחמי סוף השבוע" הוא המוביל ורוב שבילי האופניים נועדו, במקרה הטוב, לטיול ולאימון, ובמקרה הנפוץ, כמו "שבילי האופניים" שהוכשרו על ידי עיריית תל אביב, לספק גחמה אופנתית, ללא כל התייחסות לצרכי הרוכבים.

המתחם בחשמונאים

כמו בתחומים אחרים, בשנים האחרונות פינו חנויות האופניים השכונתיות, שמציעות מגוון מצומצם של דגמים, זולים ברובם, ושירות שעיקרו תיקון פנצ'רים מזדמנים, את מקומן לרשתות גדולות המציעות אופני מותגים יוקרתיים ויקרים ומגוון אדיר של אביזרים ובגדים ייעודיים. רחוב החשמונאים בת"א הפך למתחם שמוביל את השינוי הזה. בטווח של מאתיים מטר זו מזו ממוקמות חמש (ובקרוב שש) חנויות עלית, המציעות מבחר עצום, מרשים גם בקנה מידה עולמי, של דגמים ואביזרים. מחיר זוג אופניים בחנויות אלה נע בין 1200 שקלים פלוס מינוס, רמת הכניסה הבסיסית לאופני הרים ממותג שאיכותו הייתה יכולה לספק את הרוב המוחלט של הרוכבים, ועד סכומים אסטרונומיים של עשרות אלפי שקלים לדגמי העלית.

גם כאן נבדל השוק הישראלי משווקי העולם. האופנתיות החדשה של התחום, כמו גם העובדה שהשאלה הראשונה המופנית כלפי כל רוכב היא "כמה עלו האופניים" גרמו לכך שאחוז האופניים היקרים, יחסית לגודל השוק ולרמת המקצועיות של הרוכבים, הוא עצום בהשוואה לעולם. במקביל, קיים שוק גדול של אופני "מותג פרטי" (או "אופני מדבקה", על שם מדבקת היבואן המודבקת על אופניים מאיכות יצור נמוכה המיוצרים ומיובאים בכמויות גדולות), שגם הוא תוצר של האופנה החדשה. רוב האופניים הלו הם גרסאות זולות ונחותות למותגי יוקרה, ועקב השימוש בחלקים זולים ונחותים הם לא מצליחים לעמוד בדרישה הראשונית לאמינות ולנוחות.

כרוכב אופניים מושבע, השינוי מרגש, אך גם מפחיד. אל גן העדן של חוויית הרכיבה, שכולה חיבור פשוט בין גוף למכונה, נכנסת האופנה, שמאיימת לקלקל את כל הטוב. בכדי להרגיע את חששותי נפגשתי עם דן אברמסון, מנכ"ל חברת DAA המייבאת לארץ את אופני "Cannondale", מותג עלית אמריקאי, ועם תמיר אשל, מנהל חנות "Cannondale ישראל" ברחוב החשמונאים.

החנות היא היכל אופניים מצוחצח ורב מפלסי בו עובדים ועובדות ספורטיביים, לבושים במדים שחורים ומעוצבים נראים כמו דוגמני פוסטר של אופנת האופניים.

כמו רוב העובדים בתחום, גם אברמסון ואשל הגיעו מתוך אהבת הכלי והרכיבה. דן, יליד ארצות הברית, היה רוכב בצעירותו, ולאחר שנפצע ונאלץ לפרוש מרכיבה תחרותית הוא מתמקד ביבוא תוספי מזון לספורטאים. תמיר היה מאמן אופניים וספורטיא טריאטלון.

*לאן יכול שוק האופניים הישראלי להתפתח?

דן אברמסון: "המדד שבדרך כלל משתמשים בו על מנת להבין אם תרבות האופניים של מדינה היא בוגרת הוא מספר האופניים לנפש. בהולנד, הדוגמה למדינה בה תרבות האופניים מפותחת מאוד, יש יותר אופניים מאנשים. בגרמניה יש 0.9 אופניים לנפש, ובארצות הברית 0.8 אופניים לנפש. אם מסתכלים על ישראל רואים שהמספר הרבה יותר קטן. למרות כל ההתפתחות של השנים האחרונות, סדר הגודל הוא של 0.2 - 0.3 אופניים לאדם. זה מראה לאן השוק יכול לגדול.

"מצד שני, יש כל מיני מחסומים שלא מאפשרים לשוק לגדול למימדים של מערב אירופה ואמריקה. המחסום הראשון הוא האקלים. למרות שנורא כיף לרכב כאן בחורף, האקלים קשה לרכיבת קומיוטינג, בגלל שאנשים לא אוהבים להגיע מזיעים לעבודה, ורוב מקומות העבודה לא מספקים מקלחות. המחסום השני הוא תרבות הנהיגה ברכבים ממונעים, מה שמשפיע על שני פלחים של רוכבים, הקומיוטרז ורוכבי הכביש".

תמיר אשל: "אני חושב ששני המחסומים האלה הם עבירים. לדוגמא, במקום העבודה הקודם שלי לא הייתה מקלחת, ומקום העבודה הנוכחי שלי בנה עבורי אחת. נכון שזה מקום שאני יצרתי, אבל זה משתלב בשבירה של המחסום השני. ככל שיהיו יותר נהגים שמשתמשים באופניים זה ישפר את ההתייחסות שלהם למי שרוכב על הכביש. אנשים שיעסיקו רוכבי אופניים, או רוכבים בעצמם, יבנו בשבילם מקלחות. זאת אבולוציה שלא תקרה מהיום למחר, אבל מהרגע שבין בעלי המאה ובעלי הדעה יהיו מספיק רוכבי אופניים זה יתפשט כמו אש בשדה קוצים".

אברמסון: "השוק יכול להכפיל עד לשלש את עצמו בעשר שנים הבאות. זה כדור שלג. זאת לא רק אופנה, אנשים לא מתחילים לרכב ואז מפסיקים. זה לא כמו סקייטבורד, שאנשים משתמשים בו קיץ אחד ואז זורקים. יש הרבה יותר מצטרפים חדשים מאשר אנשים שמפסיקים לרכב".

אשל: "אנחנו קוראים לזה אורח חיים ולא אופנה. בשנים האחרונות השוק נהיה הרבה יותר מקצועי, ואם פעם המצב היה שלקוחות הביאו את האהבה לאופניים מחו"ל, והיו בעלי ידע גדול מדי בשביל השוק המצומצם, אז עכשיו המצב התהפך. המון אנשים שמעו רק עכשיו על אופניים, על כמה זה כיף, והם רוצים להצטרף, בלי שיהיה להם ידע בסיסי בתחום. אנחנו יודעים ש 90% - 95% ממי שנכנס לא עוזב, והופך לרוכב אופניים בנשמתו. בסוף זה יתאזן, ולאנשים יהיה מספיק מידע עוד לפני שהם עולים על אופניים בפעם הראשונה".

מדינה משונה

איציק פתאל, הבעלים של חנות "סלאלום", שנמצאת חמישים מטר מחנות "קנונדייל", ושאופייה דומה יותר לחנויות השכונתיות הישנות למרות התהדרותה במותגים משלה, נחרץ פחות, אבל גם הוא מגלה אופטימיות זהירה בקשר לעתיד תרבות הרכיבה בארץ.

פתאל: "אני לא יודע לאן זה הולך. זאת מדינה כל כך משונה. תרבות זה לא דבר שמתפתח בשנתיים שלוש. דווקא בסוף השבוע שעבר רכבתי, ובפעם הראשונה הרגשתי שיכול להיות שזה יקרה, שיכול להיות שעוד יהיו שבילי אופניים, ויסגרו כבישים בשביל רוכבים בסופי שבוע. שנים לא האמנתי בזה, אני חי בתל אביב וחשבתי שאין סיכוי, התרבות הישראלית היא כזאת שלא תאפשר לאופניים להתקיים ליד רכבים. אופניים זה דבר יותר חלש, ובתרבות שלנו זה לקחת, זה החזק שולט. ועכשיו אני מתחיל להאמין שזה כן יקרה, שעוד בתקופת החיים שלי אני אוכל לצאת לרכב בלי לפחד".

* השינוי הוא באמת כל כך דרמטי?

"השוק באמת גדל מאוד בשנים האחרונות, גם בחלק העממי יותר שלו, מחלקים אופניים כמעט בחינם, ומי שמתחיל לרכב מתמכר, ולאט לאט יטפס אל האופניים הטובות והמקצועיות יותר. תופעה נוספת של השנה-שנתיים האחרונות זה שיותר אנשים עוברים מאופני הרים לאופני כביש. שמה השינוי ממש משמעותי. במשולש (משולש כבישים באזור לטרון, המשמש כזירת רכיבה פופולארית בסופי שבוע) היו לפני שנתיים מאתיים שלוש מאות רוכבים כל סוף שבוע. היום יש שם אלף חמש מאות. פי חמש, אלה הממדים של השינוי".

בינתיים, עד שיושלם השינוי, נראה שהמיתוג וההתמקצעות הגוברת של השוק גורמת לבלבול אצל הלקוחות הבלתי מנוסים. למרות המבחר הגדול רצונו של הלקוח להשוויץ בסמל הסטאטוס שרכש, והשאיפה המובנת של המוכרים לדחוף את רמת הכניסה כלפי מעלה גורמים לכך שהדגמים הפופולאריים ביותר בחו"ל - המיועדים לרכיבה עירונית או רכיבת שבילים מתונה, במחיר נמוך יחסית וברמת אמינות גבוהה, כמעט אינם מיובאים לארץ.

בצירוף מקרים מעניין, התרבות הישראלית גילתה את האופניים סביב זמן פריצת האינתיפאדה והמיתון. יכול להיות שלמרות המחירים הגבוהים לכאורה, האפשרות לרכוש איכות מוכחת ומותג יוקרתי שיסובב אחריו עיניים בסכום שערכו היחסי (בהשוואה למכוניות, או, להבדיל, מינוי לחדר כושר) אינו גבוה, גרמה לכך. חוויית הרכיבה, המאפשרת פריקה של אגרסיות ומשתלבת בשאיפה לחיים בריאים ורגועים יותר, היא משמעותית מספיק בכדי לנטרל לפחות חלק מסכנות האופנתיות. אחרי הכול, לא נראה כי הלחץ המתמיד המלווה את החיים בישראל ייעלם יום אחד. האופניים, על השוק הייחודי והמוזר שנוצר סביבם, הם שסתום שחרור נפלא ללחץ הזה.

ישראל הייתה יכולה להיות גן עדן לרוכבים. היא שטוחה יחסית, המרחקים בין היישובים השונים קטנים ולמרות מחסום האקלים, פרט לארבעת חודשי הקיץ מזג האוויר מושלם לרכיבה. אמנם אוטופית הכבישים הריקים של יום הכיפורים תמשיך להתקיים רק יום בשנה, אבל עוד ועוד רוכבים יביאו לעוד ועוד לחץ להכשרת תשתיות מתאימות, לצמיחת המודעות בקרב הנהגים ואולי אפילו להתפתחות של תרבות אופניים אלטרנטיבית, שתצליח להמציא מחדש את רוכב האופניים הישראלי. *

עוד כתבות

צ'יי טאי-וון, יו''ר תאגיד SK / צילום: ap

גירושי המאה: יו"ר תאגיד הענק ישלם לגרושתו 644 מיליון דולר

בית המשפט העליון של דרום קוריאה קבע כי יו״ר תאגיד השבבים SK ישלם לגרושתו סכום עתק. יחד עם זאת מדובר בסכום מופחת ביחס למה שנקבע במקור

אריק שטילמן, מנכ''ל ראפיד / איור: גיל ג'יבלי

תמורת 100 מיליון דולר: מייסד ראפיד אריק שטילמן מציע לרכוש את מניות רקנאטי במכבי ת״א

פרסום ראשון: אריק שטילמן מציע לרכוש את אחזקות משפחת רקנאטי במועדון הכדורסל ולהפוך לבעל השליטה ● זאת, לאחר מהלך מפתיע מצד רקנאטי שהפעיל את זכות הסירוב ורכש את מניות משפחת פדרמן

דן בן שמואל, מנכ''ל בנדיקט / צילום: דרור עינב

התחיל כמלצר בבנדיקט והפך למנכ"ל הקבוצה תוך 13 שנים: "זה מפעל חיי"

בינואר האחרון מונה דן בן שמואל למנכ"ל קבוצת מסעדות בנדיקט, שכוללת כ-20 סניפים ומתבססת על פורמט של ארוחות בוקר גם בלילה ● בראיון ראשון בתפקיד, הוא מדבר על רפורמת עסקי המזון, רשתות שמתומחרות בעשרות מיליונים, בעיית הפרוטקשן ומריבות המסעדנים, וגם נזכר בימים שניהל את סניף רוטשילד המיתולוגי שפעל 24/7: "גרתי שם עם שק שינה, רק בכיפור הייתי בבית. אנחנו עוד נחזור למודל הזה, כי הוא נכון למותג"

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

"אף אחד לא מתעסק עם שופרסל": הצעד החריג של האחים אמיר למאבק בהונאות

יחידת שיטור נגד פרוטקשן והונאות פנימיות, פיטורי מנהלים, המלכה והדחה של ספקים, צמצום המותג הפרטי והחייאת רשת הדיסקאונט ● האחים יוסי ושלומי אמיר השתלטו על שופרסל עם שורת מהלכים אגרסיביים ● הם הקפיצו את שווייה מ־5 ל־12 מיליארד שקל, וגם חוגגים בבונוסים לעובדים ● אבל האם הם מאבדים את הלקוחות בדרך?

פדרו סנצ'ס / צילום: ap, Omar Havana

ראש ממשלת ספרד לא מפסיק להתנגח בטראמפ. זו הסיבה

כשהוא ניצב מול חוסר פופולריות גואה בארצו ומקורביו נשלחים לכלא באשמת שחיתות, ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס מנסה להסיט את האש לארה"ב ● הוא מתנגח עם הממשל על הוצאה ביטחונית בנאט"ו, מבקר בחריפות את המלחמה באיראן ומעניק תושבות לשוהים לא חוקיים ● איומי טראמפ על עצירת החודש הם רק עוד פרק בעימות

דונלד טראמפ וקווין וורש בהשבעתו לתפקיד / צילום: Reuters, Evelyn Hockstein

הקונים איבדו אמון: החוב והפוליטיקה בארה"ב על מסלול התנגשות

עם חוב פדרלי של קרוב ל-40 טריליון דולר וחוב כפול מזה של משקי הבית, אמריקה זקוקה לעוד ועוד קונים לחובותיה ● אלא שגישות של חומה כלכלית מצד אחד וסוציאליזם פרוע מצד שני, יוצרות הרתעה ● האם אמריקה יכולה לשקם את האמון במערכת הפוליטית והכלכלית שלה, ומה השיעור שהיא יכולה ללמוד מגרמניה

פרויקט של אורתם סהר ומליבו בחריש, בשנת 2016 / צילום: תמר מצפי

תקדים: חילוט ערבויות בנקאיות בשל קריסת קבלן מזכה בהחזרי מע"מ במיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי בת"א קיבל את ערעורן של חברות הבנייה בפירוק "אורתם סהר" ו"מליבו", וקבע כי חילוט ערבויות ביצוע ובדק מפחית את מחיר העסקה המקורי לצורכי מס ● השופטת דחתה את עמדת רשות המסים, הזהירה מפני גביית כפל מס וחייבה את המדינה ב-75,000 שקל הוצאות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ: באיראן עוד לא מוכנים לעסקה, מדברים איתם גם עכשיו

שני נרצחים בחוות גלעד, המחבל חוסל על ידי כוחות צה"ל ● שגרירות ארצות הברית בירושלים מודיעה כי עקב המתיחות הגוברת במזרח התיכון ופוטנציאל להסלמה בלתי צפויה - אזרחי ארצות הברית צריכים לנקוט זהירות, להישאר ערניים ולהיות מוכנים לביטולי טיסות אפשריים • טראמפ: רוסיה וסין הבטיחו לי שלא ימכרו נשק לאיראן • עדכונים שוטפים

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רועי צזנה / צילום: פרטי

העתידן שחוזה: זו השכבה שהכי תיפגע ממהפכת ה-AI ואלה החלופות בשוק

שיחה עם ד"ר רועי צזנה, חוקר עתידים ו–AI באוניברסיטת תל אביב ● על השכבה שהכי תיפגע מהמהפכה, האלטרנטיבות והאפשרות הממשית שנעדיף רובוטים על פני בני אדם ● האם תהיה לנו עבודה? פרק שני בסדרה

איזיג'ט / צילום: Shutterstock

הכרטיס הוא רק ספתח: המוצרים הנלווים הפכו למכרה הזהב של חברות התעופה

כבר שנים שכל פרט בכרטיס הטיסה שלנו הפך למשהו בתוספת תשלום - הושבה, מזוודות וכן הלאה ● חברות התעופה עושות מהנלווים האלה רווחים של מיליארדי דולרים בשנה ● רפורמה שאושרה בשבוע שעבר צפויה לשנות את התמונה באיחוד האירופי, ואולי בהמשך גם בישראל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט, אינטל נפלה ב-8%; מחירי הנפט בירידה

מחיר הזהב מטפס במתינות, הנפט יורד ● ארה"ב תטיל מכסים של 10%-12.5% על יבוא מרוב שותפות הסחר הגדולות שלה ● קבוצת "שבע המופלאות" רשמה אתמול את יום הירידות החד ביותר שלה מאז טלטלת המכסים באפריל 2025

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

רק 51 חשבונות ברשימה: מנכ"ל אנבידיה הגיע ל-X. אחרי מי הוא עוקב?

ג'נסן הואנג הצטרף לרשת החברתית X ובתוך זמן קצר זכה למעקב מצד 500 אלף עוקבים ● ברשימה המצומצמת של החשבונות אחריהם בחר לעקוב הואנג נמצאים בין השמות החזקים ביותר בעולמות הטכנולוגיה וה-AI, ביניהם סאם אלטמן, טים קוק, סונדאר פיצ'אי ועוד

יקב פלם / צילום: נועם פריסמן

בדרך לירושלים יש יקב משפחתי עם רפרטואר מפואר ונוף עוצר נשימה

ביקור בעמק מוצא חושף הפתעות מאחורי הסיבוב בכביש 1 ● בית קפה עמוס דיינישים, מותג תכשיטים שמשלב מסורת, ויין וגבינות מתחת לגפנים

מצלמת Find X9 Ultra / צילום: יחצ

Find X9 Ultra: מחיר של 6,000 שקל בעיקר על מצלמה

"סמארטפון הצילום" החדש של OPPO מציע חיישן 200 מגה־פיקסל, מסך מרהיב וסוללת ענק, שמתחרים ראש בראש באייפון ובגלקסי ● מנגד, משקל כבד, עומס אפליקציות מותקנות מראש ועיבוד AI אגרסיבי לתמונות - פוגמים בחוויית הפרימיום

פטור כפול ממס: איך מרוויחים פעמיים מקרן ההשתלמות?

הטבות מס בהפקדה ופטור מלא ממס רווחי הון בתום שש שנים הופכים את קרן ההשתלמות למוצר החיסכון האולטימטיבי ● למרות תקרת ההפקדה השנתית, יש מי שיכול ליהנות מההטבה כפליים: כיצד שילוב בין עבודה כשכיר לפעילות כעצמאי מאפשר להחזיק שתי קרנות במקביל? ● מומחי פרישה עונים במדור חדש על השאלות הקריטיות כשיוצאים לפנסיה

דוויין ג'ונסון בלייב–אקשן של מואנה. הפאה של מאווי הפכה לבדיחת רשת / צילום: ap

עוד פלופ לייב-אקשן מוכיח שדיסני שכחה מה בנה אותה

כישלון הלייב־אקשן של "מואנה" ממחיש כיצד נוסחת הנוסטלגיה שהכניסה לדיסני מיליארדים מתחילה לאבד מכוחה ● האם האולפן שהגדיר מחדש את עולם האנימציה שכח מה הפך אותו לאימפריה?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

החל מהלילה: כמה תשלם ישראל מהמכס החדש של טראמפ

בלילה שבין שישי לשבת צפוי ממשל טראמפ להטיל מכסים חדשים על עשרות שותפות סחר של ארה"ב ● המהלך, הנרמז כבר בתחילת השבוע על ידי גורמים בממשל האמריקאי כבר מתומחר בשווקים שמציגים כעת עליות קלות בחוזים על וול סטריט ● למה המכסים חוזרים דווקא עכשיו, ומי יושפע? גלובס עושה סדר

מי הייתה ''תינוקת המבחנה'' הראשונה בעולם? / אילוסטרציה: Shutterstock

מי הייתה "תינוקת המבחנה" הראשונה בעולם?

איזו עיר גדולה הוגדרה השבוע כ"מזוהמת ביותר בעולם", מה שמו הרשמי של "מדד הפחד", ומה הכינוי הנוסף לימי בין המצרים? ● הטריוויה השבועית

אמיר יניב, סמנכ''ל פיתוח עסקי אלקטרה נדל''ן / צילום: אלדד רפאלי

סיבוב פרסה שני: אלקטרה נדל"ן השלימה את הגיוס שביטלה, בהנחה של 18%

אלקטרה נדל"ן, חברת מקבצי הדיור להשכרה בארה"ב, חתכה את המחיר שביקשה בהנפקה והשלימה הנפקת מניות בהיקף של 150 מיליון שקל, כ-6% ממניות החברה, מחברת הביטוח מנורה מבטחים ומשקיעים נוספים ●  אם ימומשו גם האופציות תקבל החברה 80 מיליון שקל נוספים

רק סקר אחד מעניק לאופוזיציה את הממשלה. מה שונה בו?

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת • מי מתחזק, מי נחלש ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? • והפעם: איזנקוט נוטל את ההובלה על חשבון הליכוד, אך הרכבת הממשלה עדיין לא בהישג יד. למעט בסקר אחד