גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה הזמן לקפוץ באנג'י

אנשים בקבוצת גיל הביניים - סביבות גיל 50 - חרדים מהמוות יותר מאשר צעירים וזקנים. לא פעם, דווקא בשלב הזה הם מתחילים "לעשות חיים"

מחקר שפורסם לאחרונה מגלה כי אנשים בסביבות גיל 50 חוששים מסיום חייהם פי שלושה וחצי מהוריהם המבוגרים, וטרודים במחשבות על מותם פי שישה. עוד עולה מהמחקר, בו השתתפו 40 קשישים ו-40 ילדיהם (בני 50 לערך), כי 47% מבני החמישים חששו למות, ו-66% העידו כי מחשבות על מוות מטרידות אותם. לעומת זאת, בקרב הוריהם הקשישים היו התוצאות שונות. רק 14% מהם דיווחו כי הם מפחדים למות, ורק 11% הודו כי הם מוטרדים ממחשבות על מוות. השאלה היא מדוע דווקא בני 50 חוששים כל כך מהמוות, וכיצד זה משפיע עליהם.

פרופ' שרה כרמל, יו"ר המרכז הרב-תחומי לחקר הזקנה באוניברסיטת בן-גוריון ויו"ר האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, טוענת כי אנשים מבחינים בין חרדת מוות ובין חרדת מיתה: "על פי דיווחים בספרות המחקרית ניתן להסיק שזקנים חוששים מהמוות פחות מצעירים, ואנשים בקבוצת גיל הביניים, גיל 50 לערך, חרדים מהמוות יותר מאשר צעירים וזקנים. במספר מחקרים שערכתי בנושא חרדת המוות, מצאתי שרוב האנשים חוששים מאוד מהמיתה (תהליך הגסיסה), והרבה פחות מהמוות עצמו.

"נמצאו קשרים ברורים בין חרדת מוות ומיתה לבין מאפיינים סוציו-דמוגרפיים: נשים חרדות מהמוות יותר מגברים, אנשים מחוסרי תמיכה חברתית או משפחתית חוששים מהמוות יותר מאלו שנהנים מתמיכה כזו, אלו שיש להם הערכה עצמית גבוהה, שביעות רצון מהחיים ותחושת רווחה עצמית חוששים פחות מאשר אנשים בעלי רמות נמוכות במאפיינים אלו. מבחינת דתיות, הרי שדתיים חוששים מהמוות יותר מחילוניים אבל חוששים פחות מתהליך המיתה. ההסבר שלי לממצא מפתיע זה הינו כי הדתיים חוששים ממה שמצפה להם בעולם הבא. לעומת זאת, החילוניים יודעים שהמוות הוא סוף החיים בעולם הזה ובעולם הבא".

כמו תאונת דרכים

אז אולי חילוניים חוששים פחות מהמוות, אבל עדיין בעצם הידיעה כי החיים מסתיימים ואין שום דבר מעבר לזה יש כדי לעורר חרדות ופחדים: "בגישות טיבטיות ובודהיסטיות ובגישות אחרות שאינן מודרניות, אנשים התייחסו לחיים כאל מעגל שהמוות היה חלק ממנו", אומרת דאנה תבור, פסיכותרפיסטית מערכתית, משפחתית וזוגית, מרצה ומדריכה ומנהלת ת.ל.מ (רשת ארצית לטיפול פסיכולוגי, ייעוץ ואבחון) חדרה, "לעומת זאת, הגישה המערבית מתייחסת לחיים ולמוות דרך עיני החומר, וטוענת כי אנחנו אוסף מולקולות שמתחילות ומסתיימות, אין נשמה ורוח, יש גוף, ולכן מעפר באת ואל עפר תשוב. זוהי גישה טכנית מכניסטית שיוצרת תחושה סופית, סופנית ומאוד מאיימת. יתר על כן, גישה זו מעודדת התרחקות מהטבע. ובעצם, גוף האדם הוא הטבע, ובחברה שלנו, כיום, אנחנו מושכים את החיים בלי שום הקשבה לגוף. אנחנו מונעים על ידי הראש, שכולל שאיפות ואגו, ובוחנים את עצמנו על פי המדד של עד כמה אנחנו יכולים להיות יצרנים, כשאם אני עושה - משמע אני קיים".

אך הבעיה הינה שבגיל 50, אם נרצה ואם לא, נוצר פער בין גישת החברה לבין מה שקורה בגוף: "אנשים בסביבות גיל 50 מתחילים להריח את הסכנות שנובעות מהגיל", אומרת ד"ר דינה אורן, מנהלת מרכז ההכשרה של ת.ל.מ, "המכונה מתחילה לחרוק ומתעוררות בעיות רפואיות. זו איזושהי פרידה מהאני הבריא, ולכל אחד יש את הנקודה שמסמנת לו שהוא לא בריא וחזק כמו שהוא היה. בנוסף, זהו גיל שבו מצד אחד הילדים כבר גדלים ויש יותר זמן, ומצד שני רואים את ההורים המזדקנים".

מבחינה נפשית, יש לכך מספר השפעות: "ישנם כאלו שמנסים לחשוב 'מה היינו עושים בשבוע האחרון של חיינו' ועוברים איזשהו חשבון נפש כשהם שואלים עצמם 'מה אני רוצה לעשות בזמן שנשאר'", אומרת ד"ר אורן, "כשההתייחסות לזמן הופכת למשאב שצריך להתייחס אליו בתבונה, ואז הם לא דוחים יותר כל מיני תחביבים שרצו לעשות או לימודים, פחות מתרגזים משטויות, ועוברים תהליך נפשי בו הם יותר מקשיבים לקולות הפנימיים".

ולעומתם ישנם כאלו שנאבקים: "אנשים בגיל 50 עוברים משברים קשים", אומרת תבור, "ואם לאדם שאיבד קרוב במחלה סופנית יש תהליך שלם של זמן נפש, זמן להתכחש, זמן לכעוס ולהיות מדוכא, להתאבל, וכשמגיע שלב המוות ישנה פרידה וקבלה, לעומת זאת התהליך הנפשי שעובר אדם בגיל 50 הוא כמו תאונת דרכים. פתאום משהו קורה לך. ואם ניקח כדוגמה אנשי היי-טק שמגיעים לגיל הזה, הרי חלקם חשים שאם הם מפוטרים אין להם לאן ללכת. זהו מקצוע שיש בו דגש על ה-doing ולא על ה-being, ואנשים מפחדים לנוח, לשבת וסתם להיות. ישנם אנשים שכאשר הם מרגישים שאינם פעילים מספיק או הופכים לעייפים יותר, הם נבהלים ופותחים במלחמה עם הטבע. ישנם כאלו שעושים ניתוחים פלסטיים, כאלו שמנסים לעזוב את הנישואים וללכת עם בחורות צעירות, מביאים ילד רביעי או חמישי, עושים טראקים בהודו וכו'".

פתאום מאמינים בגלגול נשמות

השוני בתגובות ניכר גם ביחס המשתנה לקריירה: "בגיל הזה האנשים שכבר עשו קריירה ויחסית מבוססים מתחילים לחפש דברים אחרים", אומרת ליאור גל כהן, יועצת ארגונית, "וכך מצד אחד אפשר למצוא את אלו שהולכים לכיוון הרוחני ומתחילים להאמין בגלגול נשמות וכו', ומצד שני אלו שהולכים לכיוון האתגרי בחיפוש אחר ריגושים. אלו בודקים את הגבולות שלהם במה שלא העזו עד היום, ובעצם עושים מין בדיקה כזאת של 'לנסות להיות על הקצה' ואז הם מנסים לרחף במצנחים, מרוצי מכוניות, טיולים אתגריים ועוד ועוד".

בשלב הזה, מי שלא משנה גישה, מפסיד: "אדם שנשאר בתפישה כי החיים הם הישגיים והחשוב בהם הוא הכסף והחומר, וממשיך להאמין כי אם אני לא עובד/ עושה כסף/ יצרני אז אני לא שווה, אינו שואל שאלות ואינו מתעדכן - חווה קושי רב", אומרת תבור, "לעומת זאת, לאדם שמעלה את השאלות האמיתיות ומנסה להבין מה באמת חשוב לו בחיים, יהיה קל יותר לעבור את התהליך הזה".

ובעצם המסקנה הזאת אינה צריכה להיות מיושמת רק בגיל 50, אלא היא מתאימה לכל גיל: "כיום יותר ויותר אנשים מנסים להשיג יותר, לרוץ יותר, להספיק יותר", אומרת תבור, "וחיים את חייהם בסרט עתידני שמישהו אחר כתב להם, ואינם חיים את ההווה. ויותר מכך. כולנו יודעים שאנשים שמגיעים להישגים חומריים אינם תמיד מאושרים, ומי שמאושר הוא דווקא זה שיכול להשתחרר מהאגו ולהבין שהוא עצמו אדם גדול יותר מהקריירה שלו, מהכסף שלו וכו'. לכן זה לא משנה אם אתה בן 80 או בן 18, כי הזמן שבו אדם מתחיל לחיות באמת הוא הרגע שבו הוא שואל עצמו מהו המוות, כי המוות הוא המורה לחיים". "

עוד כתבות

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים