גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוצאים מהבועה

בשל הורדת המיסים על ייבוא השמפניה, החלו להגיע לארץ הרבה יינות מבעבעים מסוגים שונים הנמכרים במחירים שפויים. כדי לעשות קצת סדר בגביע, בחרנו להתמקד בשני בתי שמפניות: האחד גדול ומכובד - "האלמנה קליקו", המייצר כ-12 מיליון בקבוקים בשנה, והשני - "בוטיק דה-שמפאן", בית קטן המאגד כורמים עצמאיים

אחת הפנטזיות שלי לחיי אושר תמידיים, היא להתחיל את היום בארוחת בוקר עם שמפניה. אין ספק שעם התחלה כזו כל היום ייראה יותר טוב. עד לא מזמן היה צורך למשכן את הבית כדי לעמוד בשאיפות כאלה, אך לפני מספר חודשים הורדו בארץ באחוז ניכר המיסים על השמפניות המיובאות מצרפת והנה, הפנטזיה הפכה להיות אפשרית וכמעט הגיונית.

השמפניה נקראת "מלך היינות" או "יין המלכים", היא משדרת יוקרה, תדמית, הצלחה וסגנון חיים ומככבת באינספור אירועים נוצצים, במסעדות היוקרתיות ביותר ואף בתחרויות הספורט החשובות. אפילו נפוליאון, שהיה חובב שמפניה ידוע, הכריז: "אחרי ניצחון מגיע לך שמפניה, בהפסד אתה זקוק לה".

עסק שהתחיל מטעות

השמפניה היא מותג היין החזק ביותר בעולם, והיין הנמכר ביותר, עד כדי-כך שיצרני חבל שמפאן מתקשים לספק את הכמות המבוקשת. בימים אלה הסכים משרד החקלאות הצרפתי להרחיב את גבולות המחוז שבו אפשר לגדל ענבים לשמפניה (כמובן שערך האדמות באזור הנוסף יעלה מיידית). שמפאן משתרעת על שטח של 200 ק"מ על 120 ק"מ בקירוב. מעל 300 מיליון בקבוקים בשנה מיוצרים באזור, והשיאים נשברים מחדש כל כמה שנים.

חבל שמפאן אולי היה נשאר אנונימי אלמלא טעות היסטורית של נזיר בן המאה ה-17, שנתן בטעות ליין שייצר במרתפו לתסוס וכך יצר את המיתוס.

מקור השם שמפאן בא מהמילה קמפניה, בתרגום מלטינית "קרחת יער". שמפאן נמצאת במקום גידול הענבים הצפוני ביותר בצרפת, ואחד הצפוניים בעולם היין כולו, כמעט בקו רוחב 50. האזור מאופיין באקלים קר במהלך כל השנה, עם טמפרטורת קיץ ממוצעת של כעשר מעלות, שהיא טמפרטורת המינימום הדרושה להבשלת ענבים. זהו אזור קשה לגידול ענבים, ולכן גם היינות פה ייחודיים מאד, ואי אפשר להגיע לתוצאות כאלה בתנאי שטח אחרים. בעצם, הפכו פה טרואר גרוע לתעשייה מפוארת ולאזור הרווחי ביותר בכל תעשיית היין העולמית, אזור התלוש מכל מה שקורה בעולם היין, מעין חיים בבועה.

האזור מאופיין בנוף כפרי פסטורלי של גבעות מכוסות כרמים, ועיירות קסומות, לצד טירות מפוארות ובתי שמפניה, הבנויים על עשרות קילומטרים של מרתפים ארוכים, שחלקם נבנו על-ידי האימפריה הרומית. מרתפים אלה שימשו בעבר גם כמקום מחבוא לנמלטים במלחמת העולם השנייה. כשהתייר מטייל בשמפאן, אין לו שמץ של מושג שמתחת לרגליו פרוסים מעל ל-100 ק"מ של מנהרות, המלאות במאות מיליוני בקבוקי שמפניה.

300 מיליון בקבוקי השמפניה שמשווקים בעולם מדי שנה נמכרים ביותר מ-2.5 מיליארד דולר למחזור. 88% מהשמפניות מיוצרות לייצוא מחוץ לאירופה. בתי השמפניה הגדולים מהווים את החלק הארי של הייצור, כשעשרת הבתים הגדולים מהווים 55% מהייצור.

הקואופרטיבים והמגדלים הקטנים מייצרים כשליש מכלל השמפניה והשאר מגיע מסוחרים יצרנים, שעימם נמנים גם הבתים הגדולים. בידי המותגים מרוכזת עוצמה כלכלית אדירה, אבל רק עשירית מן הכרמים שייכים להם. לכן הענבים הם המצרך המבוקש ביותר פה, ומחירם נשקל כמעט בזהב.

זני הענבים העיקריים באזור הם פינו נואר, המהווה את הבסיס ליינות השמפניה ומוסיף להם את הפירותיות; פינו מונייה, המעניק מרקם עגול וקטיפתי ליין, ושרדונה, זן המעניק לשמפניה את העדינות שבה, כמו גם את הרעננות, הפרחוניות והמינרליות.

הגברת הראשונה של השמפניה

אחד מבתי שמפניה הגדולים, החשובים והטובים הוא בית האלמנה קליקו (Veuve Cliquot) המייצר כ-12 מיליון בקבוקים בשנה. זהו אחד מבתי שמפאן הראשונים, שהחל דרכו כבר בשנת 1772. כיום החברה שייכת לתאגיד הענק LVMH (לואי ויטון מואט הנסי). בבית השמפניה הזה רצו להיות ייחודיים ולבלוט יותר מהאחרים, ולכן החליטו על הצבע הצהוב הבולט כצבע התווית. צבע זה מעטר גם עשרות חפצים ממותגים, בהתאם לתרבות צריכה המונית, כמו קופסאות, בגדים, צעיפים ומטריות.

האלמנה המפורסמת ניקול בארב פונסארדין נישאה לפרנסואה קליקו, בשנת 1798. פרנסואה שהיה בעל כרמים באזור שמפאן מת שבע שנים לאחר מכן והאלמנה הצעירה החליטה, כנגד כל עצה שקיבלה, לנהל את העסק. אישה אמיצה, לבדה בעולם היין הגברי, שניהלה אותו בהצלחה עד מותה בגיל 89. האלמנה קליקו הביאה את היקב לשגשוג וייצאה את יינותיו לחצרות המלוכה האירופיים, וכך ביססה את מעמד השמפניה ברחבי העולם. בשיתוף עם אחד מעובדיה, אנטואן דה מולר, פותחה שיטת ה-Remuage, או באנגלית Riddling. השיטה לצבירת המשקעים בצוואר הבקבוק לאחר התסיסה, על-ידי סיבוב הבקבוקים על צירם, בצורה המטה אותם כך שהמשקעים ינועו לכיוון צוואר הבקבוק, ואפשר יהיה להיפטר מהם בהמשך. התהליך, שנשמר בתחילה כסוד, הפך לשיטת העבודה המקובלת בכל שמפאן.

השמפניה הנכונה

"בוטיק דה שמפאן" בניהולו של אלדד לוי, היא חברה חדשה שמביאה בימים אלה לחובבי היין הישראלים את שמפאן הטרוארית. מדובר בשמפניות של יצרנים שכולם בראש ובראשונה כורמים עצמאיים, שלהבדיל מהבתים הגדולים לא קונים ענבים אלא מכינים יין מענבים משובחים פרי כרמם (חפשו את צמד האותיות RM על התווית הקדמית).

שוק השמפניות הוא ענף ממותג להפליא ודי קשה לשמפניות 'ללא שם' להגיע להכרה רצינית. הבתים הגדולים הם אלה שפורצים את הדרך ואת השווקים החדשים. המותגים הגדולים עוסקים בייחוד בבלנדים מכפרים רבים באזור, אך הדבר שונה אצל המגדלים-יצרנים.

מגדלים נקראים אלה שמייצרים עד 80 אלף בקבוקים בשנה והם מהווים 2% מנתח השוק. כיום יש בשמפאן כבר יותר מ-2,200 כורמים שמגדלים את ענביהם בעצמם ויוצרים מהם שמפניות. רובם מייצרים מוצרים סטנדרטיים, אך אפשר למצוא ביניהם כ-200 מגדלים-יצרנים מעניינים.

25 יינות שונים של 6 יצרנים קטנים, שהם מהמוכרים והמקוריים באזור כולו הגיעו לארץ.

מתת האזור Montagne de Reims מגיעים יינות של Vilmart, אולי יין ה-Cult האולטימטיבי בכל שמפאן, לצידו נמצאים יינות Margaine, שמהווים אנומליה של שרדונה בתוך ים של פינו נואר. מה-Vallee de la Marne מגיעים יינות בית Gaston Chiquet, המייצג האיכותי והמעניין ביותר מקרב מגדלי האזור. מממלכת השרדונה, Cote des Blancs, מגיעים שלושה יצרני על: בית Pierre Gimonnet, שנחשב כאחד משלושת היצרנים-מגדלים החשובים בשמפאן, בית Larmandier-Bernier - השמפניה שאותה אוהבים לאהוב הסומלייה הגדולים בעולם, ואיתם גם יינות בית Jean Milan, שסומנו כדבר הגדול הבא באזור.

פרופיל הטעם בשמפניה בנוי על אלגנטיות ולא על עוצמה, ועם "שמפניות הבוטיק" אנחנו מקבלים אופי ונתח של טרואר בסגנון עולם ישן אירופי. הסגנון של הכפר והטרואר מוצא את ביטויו במבנה היין ובטעם הבסיסי שתורמת האדמה. היינות לרוב יהיו צעירים יותר, כי אין למגדלים אלה את משאבי הכסף שיש למותגים הגדולים כדי לשמור וליישן זמן רב את היינות לפני שייצאו לשוק. האחוזות המשפחתיות הללו אינן נשלטות בידי תאגידים חוצי יבשות, והן חיות או מתות ממכירת היין שלהן. היצרנים הקטנים לא מוכרים באירועים נוצצים ולא מוכרים עשרות מוצרי פרסום נלווים. עם זאת, שמפניות המגדלים מעניקות את התמורה הטובה ביותר לכסף בכל שמפאן. "אל לנו לשכוח כי שמפניה בראש ובראשונה היא יין", אומר אלדד. "שמפניה טובה אינה צריכה אירוע, היא האירוע עצמו".

2 שמפניות שאהבתי במיוחד

N.V Pierre Gimonnet et Fils Cuis 1er Cru Brut את השמפניה של ג'ימונה אפשר למצוא במסעדות הנחשבות בניו-יורק כשהיא נמכרת בכוסות בשל המחיר השפוי שלה. זהו יין אלגנטי ומורכב, עדין ורענן. המון פרי בשל, מעט אגס ולימון, מינרליות, קרמיות נעימה וניחוחות עשבוניים קלילים. רענן מאד בפה, פריך ונקי. החומציות שלו מצוינת ותומכת היטב באוכל. מחיר: 229 שקל.

Coeur de Cuvee 1999 Vilmart & Cie השמפניות של בית וילמאר מוערכות ביותר וזוכות פעם אחר פעם בתואר "השמפניות הטובות ביותר בשמפאן", ולא בכדי. הייחוד שלהן הוא הטיפול בחביות עץ, שלא מאפיין את רוב שמפאן. זהו יין מרשים מאד, עוצמתי מחד ואלגנטי ומעודן מאידך, מורכב ועשיר מאד, המון פרי טרופי באף עם קוקוס, אגוזי לוז ודבשיות עדינה. בפה הוא רענן ביותר עם חומציות מושלמת והטעם שלו ממשיך איתנו הרבה זמן. שמפניה שהזמן רק יעשה לה טוב. מחיר: 549 שקל.

"האלמנה" עושה עלייה

Veuve Clicuot Vintage Reserve 2002 צבע זהב בהיר. שמפניה נעימה עם ניחוחות של מינרלים, פירות קיץ ופרחים. טעמי פירות, תבלינים, מנטה וטוסט קלוי וסיומת נעימה ומתמשכת. תתאים כאפריטיף לפני הארוחה וגם לדגים, לעוף ולפסטה. מחיר: 520 ש"ח.

Veuve Clicuot Rose Reserve 2002 צבע ורוד מבריק ועדין. ארומות של דובדבנים, וניל וליקריץ רענן. חומציות נהדרת ורעננה בפה, פירותיות נעימה, גוף מלא ומאוזן וסיומת ארוכה. מתאים למנות עשירות ואפילו לבשר במרינדה. מגיעה לארץ באפריל.

La Grand Dame 1998 צבע זהב ירקרק צלול עם בועות מאד עדינות. יין מרשים, מורכב ומתפתח, מתחיל בארומות פרחוניות ומינרליות, ממשיך בפירות מתקתקים ושקדים, ואם מחכים מספיק זמן מרגישים גם לחם אפוי, טבק ותבלינים עדינים. בפה איזון מושלם ומשיות חלקלקה, והסיומת ממשיכה וממשיכה. שמפניה מצוינת שתחזיק מעמד עוד הרבה שנים, ומתאימה למגוון מנות עשיר ביותר. מחיר: 1,490 ש"ח.

עוד כתבות

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

עימותים אלימים גם באירופה: המחאה נגד ישראל מתרחבת לקמפוסים ביבשת

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח