הבורסה מקדמת שינוי דרמטי בשעות המסחר. הפרטים המלאים

הבוקר מפרסמת הבורסה קול קורא לציבור, כדי לשמוע את הערותיו, לבחינה של אחת משתי חלופות להוספת יום שישי כיום מסחר • המשמעות היא הפיכתה של הבורסה לאחת הבורסות עם הכי הרבה ימי מסחר פעילים בעולם • "היעדר מסחר בתל אביב ביום שישי מרתיע כניסת משקיעים גלובליים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה לניירות ערך בתל אביב מתכננת מהלך שבו ייפתח המסחר בימי שישי. הבוקר (ה') מפרסמת הבורסה קול קורא לציבור עד 30 ביוני, כדי לשמוע את הערותיו, לבחינה של אחת משתי חלופות להוספת יום שישי כיום מסחר לפי שתי חלופות עיקריות. בבורסה ציינו כי המהלך יבוצע בתיאום מול רשות ניירות ערך ובנק ישראל. המשמעות היא הפיכתה של הבורסה לאחת הבורסות עם הכי הרבה ימי מסחר פעילים בעולם - שכן מרבית הבורסות בחו"ל לא פועלות בימי ראשון.

דעה | הבורסה רוצה שהציבור "יעבוד" גם בשישי, ועלולה לצאת קרחת מכאן ומכאן 
הפיתוחים שהפכו את טבע מחברה גנרית במשבר למניה לוהטת
ראיון | היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

שתי החלופות שנבחנות הן מעבר ממסחר בימים ראשון עד חמישי כמקובל היום, למסחר בימים ראשון (מהשעה 12:00) עד שישי. או לחילופין מעבר ממסחר בימים ראשון עד חמישי כמקובל היום, למסחר בימים שני עד שישי.

במשך השנים עד היום נרשמה התנגדות לפתיחת המסחר בימי שישי, אך הנושא חזר ועלה בהנהלת הבורסה. הסיבות מגוונות, ובראשונה - שבוע העבודה הישראלי שאינו בנוי בצורה נוחה על פעילות עסקית באותו יום. בין המתנגדים היו הבנקים עצמם, שדרכם מבצעים רוב האזרחים את פעילות המסחר בניירות ערך בבורסה.

אך לא רק הם: הסכמי העבודה במשק מקשים על יכולת הפעילות העסקית באותו יום. כזכור, לבורסה יש פעילות סליקה מורכבת שנעשית לאחר יום המסחר, והמשמעות אפילו של מספר מצומצם של שעות מסחר ביום שישי היא פעילות סליקה שתימשך לאורך השבת.

מטרת הקול הקורא היא לשמוע את עמדת "השוק", כלומר בעצם הלקוחות של הבורסה שנעזרים בשירותיה כדי לסחור בניירות ערך. הפנייה היא למעשה גם לגופים המוסדיים ודרך המשקיעים והסוחרים כדי לשמוע עמדות בנושא. שלושת הגורמים שאותם מבקשת הבורסה לבחון, הם לדבריה התועלות וההשלכות הנובעות משינוי המתכונת הקיימת של ימי המסחר, וזאת מתוך רצון להסיר חסמים עבור משקיעים גלובליים, לייצר תועלות גבוהות יותר עבור החברות הישראליות והמשקיעים המקומיים ולהגביר את הנזילות.

אז מדוע הבורסה רוצה לעשות את השינוי?

לדבריה במצב הנוכחי, המסחר בבורסה המקומית מסתיים ביום חמישי, בשעות חפיפה מורחבות עם השוק האירופי ושעות חפיפה ספורות עם ארה"ב. המסחר בארה"ב נמשך בחמישי אחה"צ שעון ישראל, והמסחר בחו"ל מתחדש גם בשישי. כלומר לאחר סיום שבוע המסחר בתל אביב מתקיימים עוד שני ימי מסחר רצופים - חמישי אחה"צ ושישי.

הפער הזה משפיע הן על הסוחרים בשוק המקומי והן על משקיעים ברחבי העולם. לדברי הבורסה הוא מייצר ל"שאר העולם" צורך לפתח שיטות מסחר מיוחדות כדי להתמודד עם השעות החריגות של תל אביב.

"מבחינת המשקיעים הגלובליים - היעדר מסחר בתל אביב ביום שישי מרתיע כניסת משקיעים גלובליים ומקשה על פעילותם בניירות ערך מקומיים, בשל העובדה שפער ימי המסחר מייצר קשיים בביצוע התאמות עבור ניירות ערך הנסחרים בבורסה", מסבירים בבורסה. הפערים הללו בשעות והצורך בהתאמות בניירות ערך מקשים את ההכללה שלהם במדדי מניות גלובליים. עבור הבורסות שנסחרות בימי שני-שישי אין בעיה כזאת וקל להכליל מניות שנסחרות בהן במדדים שונים ומגוונים.

לכן אומרים בבורסה כי "התאמת ימי המסחר של הבורסה למקובל בעולם, תסייע בהגברת הנגישות לשוק המקומי עבור משקיעים בינלאומיים אקטיביים ופאסיביים וכן עבור עושי שוק בינלאומיים, באופן שעשוי להגדיל את הסחירות והנזילות בשוק המקומי. השתתפותם של משקיעים גלובליים בשוק המקומי חשובה ביותר, הן עבור החברות המקומיות והן עבור הכלכלה הישראלית".

הקשיים למשקיעים המקומיים לדעת הבורסה הם החשיפה לתנודות באותם שני ימי מסחר רצופים (חמישי ערב ושישי) כך שמתאפשרת תגובה רק ביום ראשון. לחשיפה הזאת "אשר הינה בעלת משמעויות מבחינת פערי מידע, קושי להגיב בזמן מתאים למתרחש בשווקים הגלובליים וצורך בביטחונות נדרשים כתוצאה מחפיפה חלקית בין ימי המסחר בארץ ובחו"ל".

עוד סבורים בבורסה כי מסחר ביום שישי עשוי לסייע בצירוף ניירות הערך בבורסה של ישראל למדד MSCI Europe. "תועלת נוספת היא מתן גמישות למשקיעים המקומיים השונים לסחור ולהגיב להודעות שוק מהותיות בחו"ל בימי שישי. בנוסף, פתיחת האפשרות לסחור ביום שישי, תאפשר יום מסחר נוסף באג"ח ממשלתי במערכת ה- MTS".

שם סבורים שסך התועלות עשוי להביא לגידול בפעילות הבינלאומית, בנזילות השוק, יאפשר לגופים המוסדיים המקומיים להגדיל פעילותם בשוק ההון המקומי ויגדיל את השתתפותם של שחקנים מקומיים נוספים.

יש לציין כי מהלך שינוי ימי המסחר, יחייב היערכות מורכבת של הבורסה, חברי הבורסה (הבנקים ובתי ההשקעות) וגורמים נוספים כמו מנהלי קרנות הנאמנות ותאגידים מדווחים. על מנת להתמודד עם המורכבות הקיימת בפעילות בימי שישי, המסחר בימי ראשון יחל מהשעה 12:00, כך שיאפשר להשלים את התהליכים שבוצעו ביום שישי ולא יסתיימו עד כניסת שבת.

נסיבות היסטוריות

ימי המסחר של הבורסה בתל אביב התקבעו לפי מבנה הפעילות של המשק הישראלי. אפשר להגיד שהוא בנוי על פי שורשים לאומיים, בין הימים ראשון עד שישי. העולם הנוצרי ברובו רואה את יום ראשון כיום שבת שלו, ולכן לא נערך בו מסחר. בישראל התקבע שבוע העבודה בין הימים ראשון עד חמישי, כאשר יום שישי תמיד נחשב ל"יום מקוצר", בשל כניסת השבת.

המסחר בניירות ערך החל עוד בארץ ישראל המנדטורית בשנות ה-30 של המאה שעברה, כשיהודים שנמלטו מגרמניה הנאצית החלו לסחור באגרות חוב ובמניות בלשכת מסחר בתוך בנק אנגלו-פלסטינה (לימים בנק לאומי). בשנות החמישים הוקמה הבורסה ולמעשה עד לשנות ה-90 המסחר התנהל בצורה אנושית, עם סחרנים שקנו ומכרו ניירות ערך. כך התקבע שבוע מסחר לפי הנהוג לפי שבוע העבודה הישראלי. בשנות התשעים כשהחל המסחר הממוחשב והבורסה זנחה את זירת המסחר ה"אנושית", נותרה הפעילות כנהוג לפי שבוע העבודה הישראלי.

הנושא של הוספת יום מסחר נוסף בימי שישי, עלה כבר במהלך השנים. בבורסה רוצים את יום המסחר הנוסף מסיבה נוספת: עמלות מסחר. התקווה שם הוספת פעילות לפי שעון העסקים הבינלאומי תגדיל את הסחירות במניות ותסייע לביצועיה העסקיים ולרווחיות של הבורסה עצמה, שגם היא חברה שנסחרת בבורסה (כנהוג במקרים רבים ברחבי העולם). 

לבנת מזרחי-רינסקי, מנכ״לית חבר הבורסה של IBI, מסרה בתגובה: "אנחנו תומכים מזה שנים בפתיחת המסחר ביום שישי על מנת להצמיד את ימי המסחר למסחר בחו"ל. אם הבורסה מבקשת להיות חלק מבורסות אירופה ובעיקר לעודד השקעות זרות בישראל, היא צריכה לאמץ את מה שנהוג באירופה. אם עושים מהלך לשם כניסתה של ישראל למדד ה-MSCI האירופי, צריך לעשות אותו שלם ולא לנסות להשאיר פעילות גם בראשון וגם בשישי. חברי הבורסה כבר היום פעילים ונותנים שירותי מסחר בשעות בהן השווקים הבינלאומיים פעילים. כניסת השבת, בעיקר בעונת החורף, היא משהו שיצטרכו להתייחס אליו, אבל זה פתיר". 

מההסתדרות נמסר כי "הנהלת הבורסה עדכנה את ועד העובדים כי היא בוחנת את הארכת שבוע המסחר ליום שישי. אין בדיווח זה הסכמה של ועד העובדים למהלך. ברגע שתתקבל החלטה, ועד העובדים וההנהלה ידונו בנושא". 

עו"ד נמרוד ספיר, מנכ"ל איגוד בתי ההשקעות, מסר: "על-פניו, לחפיפת ימי המסחר בין השוק בישראל לשווקים בעולם עשויה להיות השלכה חיובית על המסחר. מצד שני, אין כל הצדקה לכך שבישראל יהיה יום מסחר נוסף מעבר לנהוג בעולם - שבוע מסחר בן 5 ימים. כך או כך, מאחר ומדובר בהצעה ראשונית בלבד, נדרש יהיה לבחון לעומק את הנושא על כלל השלכותיו".