{25} {26} {29} {30} {27} {28}
משקיעים: אינטל קפיטל, טרגט גלובל, קיידן, ג'ייב, סקוור פג ואליקורן
שנת הקמה: 2020 עובדים: 80 גיוס הון: 60 מיליון דולר
בחודשים האחרונים הפכו יזמי החברה הישראלית וויאנטיס (Voyantis), עידו ויזנברג וערן פרנדינגר, לבני בית במשרדים של גוגל ומטא, בארץ ובארה"ב. החברה שמנהלים השניים צמחה במיליוני דולרים בתוך חודשים ספורים בזכות המוצר שפיתחה: מערכת שמסוגלת לזהות דפוסי התנהגות של לקוחות ולברור מביניהם את אלה שיהפכו להיות נאמנים יותר עבור מפרסמים.
על בסיס הניתוח הזה: אילו מוצרים בדק, באילו עמודים הביט ומה קרא, מסוגלת החברה הישראלית להראות בוודאות כמעט מוחלטת כמה יהיה שווה הלקוח הזה בעתיד - האם יהיה קונה חד פעמי שיבזבז בקושי 10 דולר על מוצר, או שמא יהפוך להיות ללקוח נאמן ויפזר 100 דולר מדי שנה. וויאנטיס יכולה לחזות עבור אתרים ואפליקציות של מוצרים ושירותים כמו פינטק או משלוחים, מה הסיכוי שמשתמש מסוים יקנה שירות בעוד חודש או חודשיים, וכמה יכניס לחברה בעוד חצי שנה, בדיוק של מעל 90%. לאחר מכן, היא מנפקת להם המלצות לשימור הלקוח או להגדלת מספר השירותים שהוא רוכש - ומוצאת את הרגע הנכון לשגר לאותו לקוח הנחה כדי להשאיר אותו בכל זאת במעגל.
במילים אחרות, וויאנטיס עלתה על שיטה יעילה לחיזוי הערך הכולל של המשתמש (Life Time Value), הגביע הקדוש של עולם פרסום האונליין - נתון שגוגל ומטא היו משלמות הון תועפות עבורו, לו רק היו יכולות מבחינה רגולטורית. בזכות העובדה שמערכות החברה ממוקמות בתווך שבין אתרים ואפליקציות של שירותים ומוצרים ומערכות המידע שלהם לבין גוגל, בינג או מטא, היא מסוגלת להעלות ב־20% את הרווחיות של קמפיינים ברשתות.
חלק מההצלחה היא תולדה של הרבה ניסיון והחמצה אחת. שני היזמים כבר מכרו לפחות חברה אחת בחייהם: וייזנברג היה ממייסדי טיוינצ'י שנמכרה בעשרות מיליוני דולרים לקלטורה אחרי שגייס 6 מיליון דולר בלבד; ואילו פרנדינגר הקים ומכר את חברת אדייאנס - שמייצרת תחזיות מכירה של עסקים - למרקט.קום.
פרנדינגר אמנם נהנה מכספי האקזיט, אך המכירה סימנה לו שהחלום איתו הקים את החברה מלכתחילה - לנבא במדויק מה וכמה יקנה כל לקוח פוטנציאלי - לא קרם עור וגידים. שני היזמים נפגשו לאחר שמשקיע משותף לשתי החברות, רון טמיר מקרן קיידן, הפגיש ביניהם, והבינו שהשילוב ביניהם יכול לקחת את החלומות המשותפים רחוק יותר. "הרגשנו שאנחנו בשלב דומה של החיים - כל אחד מאיתנו עם שלושה ילדים, אקזיטים סבבה, רצון לאזן בין עבודה לחיי משפחה, ורצינו לבנות משהו גדול", אומר וייזנברג.
השניים החליטו לחזור ולהגשים את החזון שניסה פרנדינגר ליישם בסטארט־אפ הראשון שלו שבע שנים קודם לכן, אבל במקום לצאת לדרך בבת אחת, הם החליטו לצאת למסע קצר: "דיברנו עם 50 מנהלי שיווק וצמיחה וניסינו להבין מה כואב להם ומה חשוב להם. הסתכלנו על השוק וראינו שלמרות מה שחשבנו מלכתחילה, לא היו הרבה שחקנים מפותחים. רצינו לא רק לחזות את העתיד, אלא גם לשנות אותו". לא מדובר במאגיה אלא במדע: באמצעות חיבור של אלפי נקודות היסטוריות ממאגרי מידע שונים על משתמשים, ניתן כאמור לנבא התנהגות של משתמשים ברמת דיוק של מעל ל־90%.
וויאנטיס הוקמה ב־2020, יחד עם הגעתה של מגפת הקורונה, וגייסה את סיבוב הסיד שלה, 4 מיליון דולר, ממש לאחר תום הסגר הראשון, ממשקיעים כמו זוהר גילון, רון טמיר מקיידן, ושמוליק חפץ שראה את הצורך בחברה שכזו כמי שיושב בדירקטוריונים של חברות קמעונאיות. תחילה, הקורונה עשתה חסד עם החברה: בשנה הראשונה היא הצליחה די במדויק לחזות מי מהמשתמשים שמורידים משחקים לנייד יהפכו גם למשתמשים משלמים נאמנים.
אלא שאז הגיעה אפל ושמטה את השטיח מתחתיה: ההאפלה שכפתה אפל על פייסבוק - היכולת של המשתמש למנוע מעקב אחרי נתונים שמגיעים מאפליקציות אחרות על גבי האייפון - פגעה ביכולות החיזוי שלה, ו־וויאנטיס נאלצה להמציא את עצמה מחדש. זאת ועוד, במאי 2022 החל משבר הנזילות בהייטק. "הבועה התפוצצה, הטכנולוגיה שפיתחנו לעבודה עם השותפים שלנו לא עבדה, לקוחות עוזבים וחצי שנה לאחר מכן השוק קורס", אומר וייזנברג. "במזל היה לנו כסף בקופה, התנהלנו בזהירות, לא פיטרנו עובדים מעולם כי גדלנו בזהירות וידענו שיש כאן הזדמנות מטורפת. גם בתקופה של משבר - חברות מחפשות להפחית הוצאות ולהתמקד רק בלקוחות שטובים להן".
כדי לבזר את הפעילויות שלהם ולא להיות תלויים רק במטא, החלו בחברה לתמוך גם במפרסמים בגוגל. ומה מונע מענקיות הטכנולוגיה לפתח מוצר מתחרה? "אין לחברות הללו את המידע על המשתמשים - הן לא יודעות מה המשתמש עשה באתר של הלקוח לאורך זמן, יש חומות סיניות שמפרידות בינן לבין הלקוח. חברות רבות הלכו כבר בשדה החרוש שבו אנחנו צועדים - אבל עד לאחרונה לא הייתה להן הטכנולוגיה". כיום השותפות עם מטא, גוגל ואפילו עם סיילספורס הולכת וגדלה, עד כדי כך שחברות אלה מציעות ללקוחותיהן לעבוד עם וויאנטיס - דבר שסייע לחברה לגדול פי שלוש בהכנסות בשנתיים האחרונים ולחצות קצב הכנסות שנתי של 10 מיליון דולר.