{25} {26} {29} {30} {27} {28}
משקיעים: אינטל קפיטל, אפווסט ונצ'רס, וורטקס, DTCP, Third Point Ventures
שנת הקמה: 2021 עובדים: 70 גיוס הון: 56 מיליון דולר
זניטי (Zenity) הוקמה מתוך שאלה אחת מטרידה - מה קורה כשסוכן בינה מלאכותית בארגון, שחשוף למידע רגיש, מערכות פנימיות ואמצעי תשלום, מתחיל לפעול בלי בקרה? זו כבר לא שאלה תאורטית - לפי מייסדי החברה, זו המציאות בפועל ברוב הארגונים הגדולים. "כשארגונים מאפשרים ל־AI לפעול עצמאית בתוך מערכות הליבה, הם עלולים לאבד שליטה מבלי לדעת בכלל", אומר לגלובס בן קליגר, שהקים את זניטי יחד עם מיכאל ברגורי.
השניים, עם ניסיון של יותר מ־25 שנה בעולמות הסייבר, הכירו כשעבדו יחד במיקרוסופט - קליגר בקבוצת המוצר וברגורי בקבוצת ה"סקיוריטי CTO" - קבוצה שאחראית על חקירות אבטחה מתקדמות. לפני כארבע שנים, ב־2021, החליטו לעזוב את הענקית כדי להקים ביחד חברה.
סוכן בינה מלאכותית (AI Agent) הוא למעשה תוכנה אוטונומית שבשונה מצ'אט חכם שלא פועל באופן עצמאי אלא בהתאם לאופן ולעיתוי ההפעלה שלו, מסוגלת לקבל החלטות ולבצע פעולות בשם הארגון, החל מניהול יומנים וקביעת פגישות, דרך עיבוד נתונים וגישה למערכות ארגוניות, ועד ביצוע רכישות ותשלומים. בשנתיים האחרונות חלה התפתחות דרמטית בתחום, בעיקר בזכות מודלי השפה המתקדמים (כמו GPT) והכלים שמאפשרים לסוכנים לפעול מול מערכות ארגוניות בצורה אוטומטית - מה שהוביל לאימוץ מהיר של הטכנולוגיה בארגונים, לעיתים ללא הערכת סיכונים מקיפה.
זניטי פיתחה פלטפורמה המתחברת לתשתיות הארגון ומאפשרת זיהוי, ניטור והבנה של סוכני בינה מלאכותית פעילים - כולל הגורמים שפיתחו אותם, המידע שהם צורכים, והפעולות שהם מבצעים בפועל. "אנחנו לא מסתמכים על ההנחה שסוכנים יפעלו תמיד לפי הכללים", אומר קליגר. "במקום זאת, אנחנו בונים שכבות הגנה שמבינות לעומק את דפוסי הפעולה של כל סוכן".
אחד המקרים הכי בולטים שהם מגדירים כהצלחה, הוא כאשר ארגון גלובלי עם מאות אלפי עובדים גילה באמצעות המערכת של החברה כי יש לו יותר מפי 20 סוכני בינה מלאכותית מכפי שסבר בהתחלה. "מצאנו למעלה מ־80 אלף חולשות שדרשו טיפול", מספר ברגורי. "ועם זאת, בעזרת המערכת, צוות של שני עובדים בלבד הצליח לפתור מעל 90% מהבעיות תוך שלושה חודשים".
מאז הקמתה, גייסה זניטי סכום כולל של 58 מיליון דולר, כשמעל מחצית מהסכום - ואם לדייק - 38 מיליון דולר, גוייסו בחצי השנה האחרונה בלבד. עוד מספרים בחברה כי בשנת 2024 היא רשמה צמיחה של 300% בהכנסות, שהיום מסתכמות במיליוני דולרים בודדים. לקוחותיה העיקריים מגיעים מארה"ב - בעיקר תאגידי ענק בתחומי הפיננסים, הפארמה והביטוח.
"אנחנו מזהים מגמה ברורה. בינה מלאכותית הופכת לכלי בסיסי בכל ארגון, ממש כמו אקסל בזמנו", אומר קליגר. הוא מסביר כי החברה מתמקדת בלבנות "תשתית שתאפשר לארגונים לאמץ את הטכנולוגיה הזו בביטחון, מבלי לוותר על שליטה ואכיפה". לדברי החברה, מדובר בהרבה יותר מאיום חדש בתחום הסייבר: "סוכני בינה מלאכותית משנים את הדרך שבה ארגונים עובדים. הם פועלים עצמאית, מבצעים פעולות בזמן אמת, וצורכים מידע רגיש בלי שתמיד יש עליהם פיקוח. זו לא עוד שכבת אבטחה, זו פרדיגמה חדשה שמחייבת לבנות את כל מודל ההגנה מהיסוד".
אבל מה בעצם מייחד את החברה משחקניות אחרות בתחום? לדבריהם, המיקוד הבלעדי בסוכני AI - תחום שרוב פתרונות האבטחה הקיימים כלל אינם מכסים. בעוד שחברות אחרות מתמקדות בניטור של מודלים או בתעבורת מידע, זניטי יורדת לשכבת הפעולה עצמה, כלומר, מה הסוכן באמת עושה בפועל, מה מותר לו ומה עדיף שלא. במבט קדימה השניים מדברים על המשך גיוס מסיבי של עובדים, ועל הרצון להגיע למספרים דו־ספרתיים של מיליוני דולרים בהכנסות כבר בחודשים הקרובים. "אנחנו בונים חללית", הם אומרים, "ומחפשים אנשים שרוצים להצטרף למי שתהיה החברה הבאה בעולם הסייבר".