גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נאמנות משתנה - ענף קרנות הנאמנות בעיצומו של תהליך התחדשות

שוק קרנות הנאמנות גועש. לאן הוא באמת הולך? ■ להורדת הסקירה

עידן השינויים הגדולים בענף קרנות הנאמנות בישראל לא תם, ולמעשה אנו רק בפתחה של תקופה בה הענף ישתנה, יתרחב, יהפוך להיות מתמחה יותר וייאלץ להיות הרבה יותר קשוב לצרכים ולתכונות המשקיעים בקרנות. כך עולה מסקירה חדשה שמפרסם בימים אלה גלובס מחקרים בשיתוף PwC קסלמן וקסלמן על ענף קרנות הנאמנות.


עוד עולה מהסקירה, כי תעשיית הקרנות תנהל בעתיד הקרוב סכומים גבוהים הרבה יותר, הן של פרטים והן של משקיעים מוסדיים - מעל 300 מיליארד שקל על פי הנחת הסקירה - וכן תציע מגוון רחב יותר של מכשירים, אם כי ייתכן מצב בו מספר הקרנות יירד.

טענה נוספת היא, שבדרך למציאות זו יילכו וייטשטשו הגבולות החדים בין קרנות נאמנות לבין תעודות סל, מצד אחד, ובין חיסכון לטווח ארוך לבין השקעה בקרנות נאמנות, מצד שני.

שוק של תזזיתיות

נקודת המוצא של הסקירה הייתה המצב שנוצר בתעשיית קרנות הנאמנות בשנת 2006, לאחר יישום המלצות ועדת בכר. ביצוע הרפורמה הביא איתו את מכירת הקרנות מהבנקים לתאגידים אחרים. לראשונה, הופקעה השליטה במערכת ההפצה מידי המנהלים של קרנות נאמנות, ומול הקרנות הופיעו מכשירים אחרים אשר מתחרים על אותו נתח שוק של משקיעים.

על מנת להגן על ההכנסות ועל רמת הרווחיות, פעלו החברות המנהלות קרנות נאמנות במספר אפיקים - כניסה לתחום תעודות הסל, חיתום וברוקראז' - העלו דמי ניהול והשיקו מסעות שיווק אגרסיביים, אשר כוונו אל הציבור אבל אולי בעיקר אל היועצים הבנקאיים.

אך גם היועץ בסניף הבנק, אשר פגש את גברת כהן המפורסמת מחדרה, מצא את עצמו בטריטוריה לא נודעת. מול גברת כהן הנבוכה, אשר חיפשה אפיק להשקעותיה עם ירידת הריבית השקלית, מצא עצמו היועץ, לראשונה, בוחן בצורה אובייקטיבית, לפחות על פי דרישות החוק, את הקרנות כולן וממליץ בפני לקוחותיו על דרכי ההשקעה.

ההתפתחות אשר בלטה לעין הייתה, כמובן, ההצטמקות בגודל השוק, מכ-8% מסך הנכסים שבידי הציבור, בתחילת השנה, לכ-6% בסופה, ולאחר מכן ההתאוששות בשליש הראשון של 2007, לכ-7% מסך הנכסים. תגובת החברות המנהלות לאילוצים אלה הייתה להתבסס על מאמצי שיווק מוגברים, תוך היענות למה שנראה כתכונת היסוד של המשקיע הישראלי, התזזיתיות: המעבר המהיר מאפיק לאפיק וממכשיר למכשיר. תכונה זו קיבלה משנה תוקף לאור ירידת הריבית במשק ונדידה של מיליארדי שקלים, של בעלי פיקדונות וקרנות שקליות לשעבר, אשר חיפשו מקור תשואה חדש.

אחת הטענות המרכזיות בסקירה החדשה היא שמצב זה הוא למעשה לא יותר ממצב ביניים, ובעתיד יתחיל מעבר לכללי משחק אחרים, בהתאם לכוחות אשר משפיעים על התעשייה ומעצבים אותה.

יכולות ניהול אישי

על פי הממצאים, את השינוי העמוק בקרנות הנאמנות בשנים הבאות יניעו כוחות ומגמות בשווקים הפיננסיים, ביניהם: השינויים במערך הייעוץ וההפצה - אשר ילך ויתמקצע ככל שיחלוף הזמן, וידגיש בפני הלקוח את הצורך להתאים מכשירים לצרכיו; לחצי התחרות מצד מכשירים אחרים; השינויים במכשירי חיסכון לטווח ארוך והגברת המודעות של האוכלוסייה לצורך בתכנון פיננסי כולל יותר; השינויים במערך הפנסיה בישראל, המודעות הגוברת של הפרטים לצורך להבטיח הכנסה נאותה לעת פרישה, וגם הייעוץ הפנסיוני שיקבלו משקי הבית, אשר יתרמו להרחבת אופק ההשקעה בקרנות נאמנות, וייאלצו משקי בית להגדיר לעצמם כללי התנהגות שונים ביחס למכשירי השקעה.

בשנים הבאות כל אחד מגורמים אלה ישפיע על ענף קרנות הנאמנות, ופעולתם המשותפת היא זו אשר תחולל תמורות של ממש בדרכי הפעולה של החברות המנהלות קרנות נאמנות. התמורות יתבטאו, בין היתר, במתן דגש הולך וגדל ליכולות בתחום ניהול הנכסים, ובפיתוח של מכשירים אשר יוכלו להתמודד עם מכשירים מתחרים במקטעים השונים של השוק.

רבים בקרב מנהלי קרנות הנאמנות מעריכים, כי מנקודת ראות המשקיע הפרטי, התמורה החשובה ביותר תהיה יצירת מצב בו מתאימים את השקעותיו לצרכיו, לאופק השקעתו, להכנסתו ולטעמיו, במקום להתאים את כל אלו לסוגי המכשירים הקיימים, או לסוגי מכשירים אשר משווקים בצורה אגרסיבית על ידי החברות המנהלות את קרנות הנאמנות.

ההנחה אשר בבסיס טענה זו, כפי שבאה לידי ביטוי בראיונות עם מנהלים שונים, הייתה ששוק ההון הישראלי אינו שונה, במהותו, משווקים דומים בחו"ל. בהינתן תנאים דומים, יתפתחו בישראל כלים ושווקים אשר יזכירו, במידה רבה, את מה שקורה במקומות אחרים. הדברים אמורים, במיוחד, לגבי גודל שוק קרנות הנאמנות המקומי, אשר הוא כמחצית מגודלו היחסי במשקים מפותחים אחרים, ואף פחות מכך. הנחה זו תופסת גם לגבי נושאים ספציפיים, כמו ההופעה האפשרית של יועצים פיננסיים עצמאיים, השיווק של קרנות נאמנות על ידי תאגידים, במסגרת תכנון פיננסי כולל, או השימוש במיקור חוץ, כדי להגביר את היכולות בתחום ניהול הנכסים המוצעים ללקוחות על ידי החברות המנהלות קרנות נאמנות.

יחד עם זאת, בענף יש גם דעות אחרות, לגבי אופק ההתפתחות של קרנות הנאמנות בישראל, ויש כאלה שחושבים ששינויים קיצוניים בכללי המשחק לא רצויים, בשל אופיו המיוחד של המשקיע הישראלי. חלקם רואים בכמה מדפוסי הפעולה אשר התגבשו בשנה האחרונה בסיס לפעולה ארוכת טווח. אחרים חושבים שהמשקיע הישראלי עדיין אינו בשל למציאות דומה שקיימת במשקים תעשייתיים אחרים, במיוחד נוכח הרגלי השקעה מושרשים של הציבור, המעדיף מעבר מהיר מאפיק לאפיק, גם אם הדבר כרוך לעתים קרובות בהקטנה ניכרת של התשואה המצטברת.

אולם, למנהלים רבים ברור, כי המעבר למודל שונה של פעולה יביא איתו גם צורך להנהיג מכשירים חדשים ודרישה להתאימם לצורכי המשקיעים. הדבר יביא לגידול בגיוון אפיקי ההשקעה בתוך קרנות הנאמנות. למעשה, אחת המסקנות של הסקירה היא שגיוון זה יגדל מאוד, כך שתעשיית קרנות הנאמנות תהיה מורכבת בעתיד מערב רב של קרנות ומכשירים. במקביל, אפשר לצפות לעלייה בהיקף הנכסים בניהול. תהיה זו עלייה משמעותית, אלא שבפועל יהיה קשה לקבוע מה הוא "גודל השוק", וזאת בשל תהליך טשטוש הגבול בין תעודות סל לבין קרנות נאמנות. אין ספק שכאשר מסתכלים על שני המקטעים ביחד, הרי שניתן לצפות שבעוד מספר שנים היקף השוק אכן ינוע בין 10% ל-15% מסך הנכסים הכספיים שבידי הציבור.

הסדרה כגורם מזרז

הסיכוי של מעבר למודל החדש גדל נוכח יישום סדר היום של מערכת ההסדרה, במיוחד זו של רשות ניירות ערך, האחראית על הפיקוח על קרנות הנאמנות. ניתוח של ההצעות השונות המונחות כיום לאישור מליאת הכנסת ו-ועדת הכספים של הכנסת מעלה שני ממצאים. ראשית, מנקודת ראות הרשות, יישום דו"ח בכר היה רק המבוא לרפורמה נוספת, עמוקה למדי, של הענף. שנית, כללי המשחק הקיימים כיום בתעשיית קרנות הנאמנות אינם תואמים את מטרות היסוד של אותה רפורמה.

הרפורמה הנוספת מתבססת על שני פריטי חקיקה: תיקון 12 לחוק השקעות משותפות בנאמנות, אשר עבר בראשית השנה ויופעל לאחר אישור התקנות על ידי ועדת הכספים, ותיקון 13 אשר ממתין לאישור מליאת הכנסת. התיקון הראשון מרחיב מאוד את חופש הפעולה של מנהלי הקרנות ביחס להשקעות, מאפשר הנהגת מכשירים חדשים, אך גם מגביר את השקיפות והאחריות של מנהלי הקרנות. תיקון 13 נועד להגביר את התחרות, על ידי פתיחת המשק המקומי לתחרות מצד קרנות זרות.

שני תיקונים אלה, לצד סדרה שלמה של תקנות והנחיות בתחום ההשקעות, הייעוץ וההגנה על הצרכן (ראו טבלה), אמורים להשתלב באותם כוחות הפועלים כבר היום בשוק. הטענה היא, ששילוב של כוחות אלה הוא שידחוף בשנים הקרובות את השוק קדימה, כך שהתעשייה אשר תהיה קיימת בעוד מספר שנים תהיה שונה למדי מזו הקיימת היום. דוגמאות לכך לא חסרות: התחרות מחו"ל עשויה ללחוץ כלפי מטה על דמי הניהול, האפשרות להנהיג קרנות שישקיעו במכשירים של טווח קצר תאפשר תחרות מול פיקדונות בבנקים. שינויים אלה ישתלבו זה עם זה כדי להביא לתמורה עמוקה מאוד בתעשיית קרנות הנאמנות בישראל.

להורדת הסקירה PDF קובץ PDF להורדה

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום