גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסע בעקבות יקבים מיוחדים מבחינה ארכיטקטונית

בחבל הבסקים שבצפון ספרד יש עיירות ציוריות, חופי ים מרהיבים, הרבה תרבות, יין טוב ומורשת קולינרית איכותית וכן שווקים עמוסי דגים, פירות וירקות טריים, ומסעדות המצטיינות במטבח עשיר ומשובח

ספרד היא ארץ עם נופים מגוונים ביותר - מדבריות, ביצות, מישורים צרובי שמש, הרים מושלגים, נוף פראי וחופי ים מפותחים. כ-51 מיליון תיירים מגיעים לספרד מדי שנה, כדי ליהנות מהחיים האותנטיים והרגועים של העם הייחודי הזה, שרק משחקי הכדורגל מוציאים אותו משלוותו. אחד מאזורי הארץ הקסומים והמעניינים ביותר הוא חבל הבסקים.

יין מתקופת הרומאים

חבל הבסקים נמצא בצפון המדינה, וכולל שלוש נפות: אלבה שבירתה ויטוריה, ג'יופוסקאוה שבירתה סן סבסטיאן, וביסקאיה שבירתה בילבאו.

הקהילה האוטונומית הקטנה ביותר באי האיברי היא לה ריוחה, שמשתרעת על 120 קילומטר מדרום לנהר אברו, בעמק מוקף הרים, ובירתה לוגרוניו. המקום ידוע במיוחד בתעשיית היין שלו, שהחלה כבר בתקופה הרומאית. שטח קטן המייצר כ-250 מיליון ליטר יין בשנה, בין הרי קנטבריה שבולמים את הקור המגיע מהים, והרי סיירה שבולמים את רוחות הדרום, ויוצרים יחדיו אקלים טוב לגידול גפנים.

לה ריוחה אלטה (עילית) היא אזור גבוה ולח המתאפיין בכרמים רבים, כשבסתיו העלווה מחליפה מגוון ענק של צבעים וביקבים נישאים ניחוחות משכרים של היינות האדומים. ריוחה באחה (תחתית) שוכנת לאורך גדת האברו מצטיינת בגידול ירקות ופירות.

סיבוב "פינצ'וס"

הפרובינציה המזרחית ג'יופוסקואה, מתבלטת בזכות הכפרים האותנטיים והעיירות היפות שלה, ובמיוחד בזכות פנינת חבל הבסקים, העיר סן סבסטיאן. העיר שוכנת בסמוך למפרץ הקונכייה (הקונצ'ה), וממוסגרת בשני הרים ירוקים שחובקים אותה. בשל מיקומה בצפון ההררי ומזג האוויר הנעים השורר בה בין יוני לספטמבר, הפכה העיר, עוד בימיה של המלכה איזבלה השנייה, לבירת הקיץ של ספרד. במקום חופי ים מרהיבים, רובע עתיק עם סמטאות ציוריות, שדרות רחבות רצופות חנויות ובוטיקים לרוב, וכמובן מסעדות המצטיינות במטבח עשיר - מה שהופך אותה לאתר תיירות פופולרי ביותר.

סן סבסטיאן ידועה גם כבירת הטאפאס, או כמו שקוראים להם במקום "פינצ'וס" על שם הקיסמים הנעוצים במנות הקטנות, שקל לחטוף מהברים. סיבוב פינצ'וס בערב, בסמטאות העיר העתיקה, הוא חגיגה קולינרית ותרבותית, כשתוך כדי דילוג מבר עמוס למשנהו, טועמים פירות ים טריים, ירקות מעוצבים על קיסמים ולוגמים יין או סנגריה.

בין סן סבסטיאן לבילבאו מחברת אוטוסטרדה משוכללת, אך עדיף לנסוע בכביש הישן, שסלול על קו החוף ולחזות בנופים יפים של מצוקים ומפרצונים, וכן לבקר בעיירות קטנות וחינניות כמו ברמאו, גטריה וגרניקה, שבה צייר פיקאסו את אחת מיצירות המופת שלו. כולן עיירות דייגים ציוריות, עם סמטאות קטנות ונמל ישן, שבו מצויות מסעדות דגים ופירות ים לרוב.

העיר האפרורית בילבאו הפכה מאז שנת 1997 לאחד ממוקדי התיירות המובילים של ספרד, לאחר שהאדריכל האמריקני פרנק גרי הקים בה את מוזיאון גוגנהיים, שנחשב לאחת מיצירות הפאר הארכיטקטוניות של העת המודרנית. בתנופה חסרת תקדים התרעננה בילבאו והוכנה בה תשתית מרשימה לקלוט את גל התיירות האדיר שפוקד אותה בעקבות הקמת המוזיאון, עשרות מסעדות ובתי קפה, בתי מלון חדשים, כבישים רחבים ועוד.

בוא לריוחה - סיור יקבים

לחובבי היין והארכיטקטורה צפויה חוויה מעניינת בריוחה. במקום יקבים מיוחדים מבחינה ארכיטקטונית ובחלקם גם מוזיאונים.

יקב ומוזיאון Dinastia Vivanco - נמצא בעיירה בריונס. זהו יקב עשיר ומושקע, בנוי כולו מתחת לפני האדמה, ונבנה כהגשמת חלום של הבעלים כיקב ייחודי וכמוזיאון על שמו.

המוזיאון מעניין, חובה לכל מבקר באזור, בין אם הוא חובב יין או לא. אפשר למצוא בו את כל הקשור לתולדות היין, עתיקות, היסטוריה, סרטים על תהליכי ייצור ובניית חביות, פינה מעשית מיוחדת להרחת והבנת ניחוחות היין, אולם של יצירות אמנות מרהיבות הקשורות ביין, ואוסף של יורת מ-3,000 סוגי אביזרים ופותחני יין שונים ומשונים.

Dinastia Vivanco, Museo de la Cultura del Vino, Carretera Nacional N-232, km 442, 26330 Briones, La Rioja, Tel: 34 941 322 323

יקב Marques de Riscal - מבנה יוצא דופן בצבעי סגול, זהב וכסף, שנבנה על-ידי הארכיטקט הנודע פרנק גרי בעיירה אל סיאגו. מתחת למבנה מרתפי יין ארוכים. במקום מלון מאוד יוקרתי ומיוחד.

marquesderiscal@marquesderiscal.com Tel: 34 945 18 08 88

יקב אלקורטה Alcorta (קמפו וייחו) - יקב ענק (73 מיליון בקבוקים בשנה) עם אולם מכלים ענק שלא רואים את קצהו, ופסי ייצור שמבקבקים עשרת אלפים בקבוקים בשעה. אולם חביות יפהפה ובו 70 אלף חביות המסודרות אחת על גבי השנייה.

Bodegas Juan Alcorta, DO. Ca Rioja, Camino de la Puebla 50, 26006, Logronio, Tel: 34 941 279 900

Ameztoi בעיירה Gataria - יקב משפחתי, שהוא וכל כרמיו נמצאים ממש על הים. מגדלים שם זן ענבים ייחודי למקום בשם צ'קולי, שממנו עושים יין לבן צעיר, תוסס וקל, לשתייה בחצי השנה הראשונה שלו. בדצמבר ובינואר נמכרים כל היינות ללקוחות שבאים למקום עם האוכל שלהם ושותים ביום הקנייה כמה שהם יכולים על חשבון הבית.

המסעדות - קפיצה קטנה למישלן

בסן סבסטיאן ארבעה שווקים מקורים של מזון. השוק הוותיק והטוב ביותר הוא שוק סן מרטין. מתחתיו שוכן שוק דגים. בכל שוק אפשר למצוא את החאמון הספרדי, שעשוי מירך החזיר, שהיא ירך יותר משויישת ושרירית. יפה לראות בשווקים את הטריות הנפלאה של הדגים, הפירות והירקות.

העם הבסקי גאה במורשת הקולינרית שלו. המטבח פשוט ומכיל חומרי גלם מקומיים טריים וטכניקות בישול עממיות. ארץ הבסקים משתרעת לאורך הפירנאים ולשפת האוקיינוס האטלנטי. בצד ההרים נוהגים לאכול יותר בשר כבוש, נקניקים ונקניקיות, ולאורך הים שפע מאכלי ים ודגים.

סן סבסטיאן היא אחת מהבירות הקולינריות החשובות של המטבח המודרני. בעיר ובסביבותיה קיימות מספר לא מבוטל של מסעדות מכוכבות "מישלן", בצד עשרות מסעדות עממיות ופשוטות של טאפאסים מצוינים.

Las Vistillas - על הדרך, אחרי המוזיאון בעיירה בריונס, בבית מלון קטן, ארוחה במקום קסום מול נוף נפלא, ומנות מקומיות מצוינות. באביב ובקיץ נעים לאכול בחוץ מול הנוף המרהיב ולהרגיש כבתוך חלום טוב.

Las Vistillas, Camino de Briones s/n San Vicente de la Sonsierra 26338. Tel: 34 941 33 45 33

בית הסיידר - חוויה מקומית שכדי לחוש אותה רצוי להגיע בעונת התיירות, או בסופי השבוע העמוסים. במקום אולם גדול עם 28 חביות ענקיות ומקוררות של אלפי ליטרים סיידר אלכוהולי. המוזג פותח את הברז והסיידר מזנק למרחק של כמטר וחצי. עומדים בשורה וממלאים אחד אחרי השני את הכוסות עד לגובה של שתי אצבעות כשהסיידר מקציף ושותים מיד כשעדיין קר. כשהסיידר מתחמם הוא לא טעים. אוכלים ליד שולחנות ארוכים, כפריים ופשוטים את האוכל המקומי הגס, שכולל הרבה בשר.

Petritegi Sagardotegia Cider House 20115 astigarraga (Gipuzkoa), Tel: 34 943 457 188

Martin Berasategui - בסביבות סן סבסטיאן מצויות הרבה מסעדות מכוכבות. שלוש מהן עם שלושה כוכבים, וזו אחת מהן. רלה שאטו על שם השף והבעלים. השף, אחד מאבות הבישול הבסקי ומחזיק בעיטור הגבוה ביותר במישלן, משלב נפלא בישול מולקולרי עם קלאסי. אוכל טרי מכפרי הסביבה, מהים ולפי עונות השנה. מנות מושכות, מפתות ויצירתיות, מוגשות כיצירות אמנות צבעוניות ושמחות לעיניים. יקר.

Martin Berasategui, Loidi Kalea 4, 20160 Lasarte, Gipuzkoa, Tel: 34 943 366 471

ויש עוד מעדניות, אוכל ויין שכדאי להכיר מקרוב:

Lukas - רשת חנויות, גבינות, יין, ומוצרים איכותיים ואקזוטיים. מלחים שונים, פטריות מסוגים שונים.

Solbes - רשת חנויות לאוהבי מוצרים מקומיים ופטריות, כולל הרבה סוגים של שימורי פירות ים.

La Vinateria de Gros - חנות יין לאספנים. *

הכותבת השתתפה בסיור בחבל הבסקים, שערכו יקבי רמת הגולן לשפים ולבעלי מסעדות

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

כותרות העיתונים בעולם

פרטים חדשים נחשפים: כך גילתה ארה"ב היכן נמצא חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ה-CIA עדכן במיקומו של חמינאי וישראל שינה תזמון ותקפה, המתקפה האיראנית על מדינות המפרץ גורמת לשיבושים באלפי טיסות והמדינה המפתיעה שהתקיימה בה עצרת תמיכה בחמינאי • כותרות העיתונים בעולם

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי היום במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● 9 הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

בנקים בישראל

בלי מס רווחי יתר: האם משרד האוצר והבנקים בדרך להסכם פשרה

בזמן שוועדת הכספים ממשיכה לדון בתוכנית להטלת מס רוויח יתר קבוע על הבנקים, מאחורי הקלעים מתגבשת הצעת פשרה: היטל "חד פעמי" שיניב לקופת המדינה עד 1.4 מיליארד שקל ● ברקע, המערכה באיראן צפויה להגדיל את הגירעון ובאוצר צריכים מקורות למימון המבצע

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

חלון הראווה של חנות iBags שנופץ / צילום: אורון גנץ

המילואימניק גילה: העסק נפגע מהדף מטיל ואז נבזז

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"