גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ד"ר אבי שפירא: "תמ"א 38 היא רק תנאי מינימום"

יו"ר ועדת ההיגוי להיערכות לרעידות אדמה מנצל את תשומת הלב בעקבות גל רעידות האדמה בעולם ומזהיר: "יש ליצור תוכניות עם תמריצים טובים יותר ומקיפים יותר, ובכל זאת יהיו הרבה מאוד בניינים בארץ שבהם לא זה ולא זה יעזרו; אין אפשרות לאמוד את הנזק"

"צריך לזכור שרעידת אדמה בישראל חייבת ויכולה להסתיים ללא הרוגים, אפילו אם היא תהיה חזקה. הכל שאלה של איך מטפלים בבניינים. כדי לדעת איך מטפלים בבניינים צריך לדעת למה לתכנן אותם. אם יתכננו אותם למשהו לא נכון, זו תהיה ברכה לבטלה. צריך להכיר הסיכונים ולתכנן את הבניינים בהתאם", כך אומר ד"ר אבי שפירא, יו"ר ועדת ההיגוי הבין-משרדית להיערכות לרעידות אדמה בראיון ל"גלובס".

סדרת רעידות האדמה שהתרחשו בהאיטי, בצ'ילה, בטורקיה, מול חופי צור וביפן הגבירו את הדאגה גם בישראל, והביאו למספר התכנסויות מיוחדות של ועדות בכנסת כמו ועדת המשנה למוכנות העורף למצבי חירום, ועדת הפנים והגנת הסביבה וועדת הכלכלה.

הממשלה אף אישרה לאחרונה מספר שינויים מקלים בתמ"א 38, תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה. ועדת הפנים והגנת הסביבה התכנסה לפני שבועיים לדיון בתוכנית היערכות מחודשת לתמ"א 38 שמציע משרד השיכון, בראשות השר אריאל אטיאס, שמטרתה הוספת תמריצים ושיפור אפשרויות היישום של התמ"א, כולל הוספת שתי קומות וחצי בפריפריה.

ד"ר שפירא, שנחשב לאחד מבכירי הסייסמולוגים בישראל, מכהן זה שנתיים כיו"ר הוועדה הבין-משרדית להיערכות לרעידות אדמה. בעבר כיהן כמנהל המכון הגיאופיזי של משרד התשתיות, לאחר ששימש מנהל אגף הסייסמולוגיה במכון. לפני תפקידו הנוכחי כיהן שפירא כמנהל המכון הסייסמולוגי הבינלאומי, שמושבו בבריטניה.

לדבריו, "אי אפשר לחזות רעידות אדמה. רעידות אדמה הן לא תופעה מחזורית, אלא תופעה שהיא אקראית בזמן. אבל כמו כל תופעה שאנחנו יכולים לספור, אפשר לספור את רעידות האדמה על פרק זמן ולהגיד שיש מספר ממוצע. אם אנחנו סופרים רעידות אדמה אנחנו מגיעים למסקנה שמתרחשת באזור שלנו רעידת אדמה הרסנית אחת ל-80 שנה בממוצע. זה יכול לקרות בעוד חמש דקות ובעוד כמה עשרות שנים. רעידת האדמה ההרסנית האחרונה בישראל התרחשה ב-1927, ואחריה התרחשה ב-1995 רעידת אדמה נוספת במפרץ אילת. רעידת האדמה במפרץ אילת הייתה החזקה ביותר שמדדנו אי פעם באזור שלנו, אף יותר חזקה מזו שפקדה את ישראל ב-1927, רק שהיא הייתה רחוקה יותר ממרכזי אוכלוסיה ולכן פגיעתה הייתה הרבה פחות חמורה.

בהתייחס לרעידת האדמה ב-1927, ראוי לציין כי מעבר לנזק הקשה למבנים בירושלים, יריחו, רמלה, טבריה, צפת ושכם, גבה האסון 500 הרוגים".

גלובס: אילו אזורים בישראל מועדים לפורענות?

שפירא: "מספיק שמוקד הרעידה יהיה איפשהו בין דרום לבנון לבין אילת, כדי שהפגיעה תהיה ברוב רובה של מדינת ישראל. הפגיעות יהיו פגיעות של מבנים, והראשונים להיפגע יהיו מבנים שלא עומדים בדרישות התקן (שנבנו לפני 1980 - מ.מ)".

מה יכולה להיות מידת הנזק?

"אנחנו לא יכולים לאמוד את מידת הנזק. אנחנו עובדים כדי להיות מסוגלים לקבל הערכה טובה יותר של היקף הנזקים הצפוי מרעידת אדמה בישראל, אבל כל זמן שאין לנו מידע על רמת הפגיעות של מבנים קיימים, וזה משתנה כל הזמן בגלל השינויים בשיטות הבנייה, החומרים והתקנים, הרי שכרגע אנו רחוקים מהערכה אמינה".

התאחדות הקבלנים מזהירה, בנייר עמדה מיוחד, כי מיליון דירות ואלפי מבני ציבור בישראל עלולים לקרוס במקרה של רעידת אדמה חזקה.

"אני לא חושב שמישהו יכול לעשות חשבון. לא כל אחד יכול להעריך, אבל התאחדות הקבלנים מעריכה על פי ניסיונה ועל פי תחושות הבטן, או שהיא מעריכה שבניין שלא בנוי לפי התקן אמור להתמוטט. זה לא בהכרח נכון, יש הרבה בניינים שבנויים שלא לפי התקן ועומדים הרבה מאוד שנים למרות שהם עברו רעידות אדמה. נכון שאנחנו חוששים מאוד שהבניינים שלא בנויים לפי התקן יספגו נזק חמור או שיתמוטטו, אך אנחנו לא באמת יודעים. אלו הן הערכות, והערכות יכולות להיות מחמירות מאוד או מקלות מאוד. בכל מקרה, אנחנו באמת פונים בקריאה לכל אזרחי מדינת ישראל לפעול כך שהבתים שלהם יעמדו בדרישות התקן הישראלי. ביחס לבניינים חדשים זו פחות בעיה, וביחס לבניינים ישנים, לא כולם יכולים - זה ברור, אך מי שיכול שיפעל תחת תמ"א 38. מי שתמ"א 38 לא עוזרת לו, הרי שבידי הרשויות המקומיות האפשרות לבוא עם תוכניות בניין עיר שישפרו את יכולת האזרחים גם למגן את בתיהם וגם להגן על עצמם מפני רעידות אדמה ומפני טילים".

מהי כרגע מידת המוכנות של ישראל לרעידת אדמה חזקה?

"המוכנות תמיד תלויה בשאלה כמה מבנים בישראל לא יעמדו בתנודות הקרקע. רוב הבניינים בישראל בנויים לפי דרישות התקן. ניתנו הערכות למספר המבנים שעלולים לקרוס. אנחנו לא יודעים בכמה בניינים באמת מדובר, אבל ההערכה האחרונה שבידי, שנמסרה לי מהמרכז למיפוי ישראל, היא שכ-20% מהמבנים בישראל נבנו לפני שחל תקן הבנייה, כלומר לפני 1980. זה לא בהכרח אומר שהם ייפגעו".

האם לדעתך רעידות האדמה שהתרחשו בעולם לאחרונה באמת יביאו לאימוץ השיפורים בתמ"א 38 כפי שמציע משרד הבינוי והשיכון?

"תמ"א 38 היא רק תנאי מינימום. היה ברור שהיא לא תעזור בהרבה מקומות בארץ, אבל איפה שאפשר להיעזר בה צריך להיעזר בה. במרכז הארץ חייבים לעשות כל מאמץ להסיר חסמים ולאשר חיזוק מבנים בעזרת התמ"א. לגבי מקומות שהתמ"א לא ישימה בהם (בשל ערכי קרקע נמוכים), צריך לזכור שישנו סעיף 23 בתמ"א שמאפשר לרשויות המקומיות לבוא עם תוכניות אלטרנטיביות ועם תמריצים טובים יותר ומקיפים יותר, כל עיר והתנאים המיוחדים לה. בכל זאת יהיו הרבה מאוד בניינים בארץ שבהם לא זה ולא זה יעזרו.

"בנוגע לצורך לקבל הסכמה משני שלישים מדיירי הבניין לביצוע התמ"א, הבעיה היא בדייר הבודד או השניים שלא רוצים ותוקעים את כל הסיפור. הדיירים שעושים כך צריכים לחשוב על זה שאולי אפשר לתבוע אותם על כך שהם מסכנים את חיי כל הדיירים בבניין. עוד אין מבחן בית משפט, אבל יכול להיות שמישהו ירצה לנהוג כך. ברור לגמרי שחיזוק מבנה זו שאלה של חיים ומוות. השינויים שמציע משרד הבינוי והשיכון יעלו ככל הנראה את הפוטנציאל של הבניינים שכדאי להפעיל עליהם את התמ"א, אך אני לא חושב שפה הבעיה, כי בסופו של דבר כל ועדה מקומית לתכנון ולבנייה בסמכותה לאשר אפילו תוספת של ארבע קומות, כלומר המדינה לא חייבת להחיל את השינויים המוצעים באופן גורף על כל מדינת ישראל. אנחנו צריכים הנהגה מקומית שתפקידה להבין שהיא חייבת לסייע לאזרחים שנמצאים תחת אחריותה".

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת