גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לכל סיר יש ציפוי

לאחרונה הפכה קניית הסירים והמחבתות למדע מדויק. על רקע מתקפת הציפויים והעיצובים שמתחרים על הגפילטע פיש של החג הקרוב, מספק "גלובס" מורה נבוכים לבשלנים המבולבלים, ובודק כמה יעלה להצטייד בסט סירים מהדור השלישי

במה תטגנו את המצייה? האם על מחבת בציפוי קרמי, טפלון, אלומיניום או טיטניום? ההיצע הגדול של המחבתות והסירים מבלבל, במיוחד לאור הפרסומים בשנים האחרונות לגבי סכנות כאלה ואחרות שבשימוש בטפלון, במיוחד כזה שנשרט. המהומה סביב הטפלון קמה ב-2006 בארה"ב, בעקבות כתבה ש"האשימה" את ציפוי הטפלון כמסרטן, בשל פליטת גזים וחומרים בעת חימום המחבת.

הטפלון - שם גנרי שתבעה היצרנית "דו-פונוט" - הוא עדיין הציפוי המוכר ביותר. מדובר בתרכובת בעלת רמת חיכוך נמוכה שמאפשרת טיגון בפחות שמן.

דני זיגרייך, יבואן כלי בית ויו"ר ארקוסטיל העולמי, מנפץ את המיתוס: "רק בחום של 500 מעלות יש אפשרות לפירוק החומר האמור. ביצענו בדיקה עם כימאים שהגיעו למסקנה שאין סכנה בשימוש בטפלון". כך או כך החומר השנוי במחלוקת הוא PFOA וה-FDA האמריקאי אף צפוי לאסור את השימוש בחומר הזה כבר בשנים הקרובות.

עם זאת, לאור הסיקור התקשורתי, לא פלא שרוב היצרנים דואגים להדגיש כי מוצריהם אינם מכילים טפלון. יצרנים רבים אף פיתחו ציפויים ייחודיים, והתחליף המוכר ביותר כיום הוא הציפוי הקרמי. ציפוי אחר, המתחדש כיום, הוא ה"הארד-אנודייז", שמקשיח את סירי האלומיניום באמצעות תהליך ייצור ייחודי. יתרונותיו הם פיזור חום אחיד ועמידות לאורך זמן. סירים כאלה מציעות אקרוסטיל, סולתם-רדד ועוד.

ציפויים נוספים כוללים טיטניום ויציקות ברזל, המשמשות לכלים כבדים המתאימים לבישול ארוך, אלומיניום, ונירוסטה - אחד החומרים הנפוצים ביותר לייצור כלי בישול.

בארץ אין תקינה הבודקת את ציפויי הכלים, בשונה מארה"ב ומאירופה - מה שמוביל לשוק פרוץ: "היבואנים לא מתעמקים בחומרים ובציפוי המחבת אלא בעיקר בסוגיית המחיר", אומר דייזריך. "בשל היעדר בדיקה מוסדרת של משרד הבריאות, בחנויות בארץ אפשר למצוא גם מחבתות ממתכת שעשויה להיות רעילה. הצרכנים לא יודעים מה הם קונים. רובם מחפשים סיר כבד כערובה לסיר איכותי, מתוך הנחה שהמשקל משקף את עובי הסיר, ובעיקר את התחתית, אלא שיש שמשלבים ברזל בסיר לשם אשליית המשקל, ולצרכן אין כל דרך לדעת את זה".

מה זה ציפוי קרמי?

מדובר למעשה בתערובת המבוססת על חומרים טבעיים והמכילה סלעים גרוסים חול וגרניט. בדרך כלל מוצרים אלה מתאפיינים בצבעוניות עליזה.

תחת ההגדרה "ציפוי קרמי" נכללים מגוון מותגים הנבדלים במספר שונה של שכבות ובגימור. בארץ מוכר בעיקר המותג נאופלם, שמוצריו כוללים שבע שכבות. עוד אפשר למצוא בחנויות את המחבתות הקרמיות של BIALETTI, הכוללות ציפוי לבן המכיל חלקיקי סיליקון, את מוצרי סולתם-רדד המכילים ציפוי זהב בהתזת ננו, ועוד.

הציפוי הזה אינו חדש, אולם פרץ לענף כלי הבית בסערה. זיגרייך ממשיך בניפוץ המיתוסים: "ציפוי קרמי, שבעקבות דרישת הצרכנים גם אנחנו משווקים כיום, נתפס כבריאותי, ואני סבור שמדובר בגימיק. הוא מאבד מקסמו לאורך זמן.

"בארצות כמו סין ויפן, שבהן נהוג לבשל בטמפרטורה גבוהה, משתמשים בו כבר שנים רבות. בארצות מערביות אין לו יתרון ואין הוכחות ליכולות הבריאותיות שהוא לכאורה מספק", אומר גיל ואקס, מנכ"ל מסלמני גרופ יבואנית מוצרי Tefal.

אריאלה לב-ארי, מנהלת השיווק בנאופלם ישראל, משיבה: "הציפוי הקרמי, שבניגוד לטפלון ולאלומיניום לא פולט דבר בחימום - גרם למהפכה, ולא בכדי. מדובר בדור השלישי של הציפויים - התחליף לטפלון".

מומחי בישול גורסים שיש להעדיף כלים שאינם מתוצרת סין, תוך העדפה ברורה למוצרים מאירופה - אלה בד"כ יקרים יותר. לטענה זו משיב זיגרייך כי "המותגים בינלאומיים מובילים מייצרים מחבתות וסירים באותו מפעל בסין, מכאן שהצרכן משלם עבור השם והמותג - ולא בהכרח עבור איכות טובה יותר". מנגד, מדגיש ואקס כי כל מוצרי טפאל מיוצרים בצרפת "ויש לכך משמעות רבה".

איך לבחור מחבת?

מספר השכבות והרכבן: "מספר השכבות הוא ערובה לאיכות", מסבירה לב-ארי, "אולם חשוב לראות מה הן מכילות, לדוגמה גרניט שהוא חומר צפוף ויציב". נקודה אחרת שהיא מדגישה מתייחסת למבנה הכלי: "רוב המוצרים הפשוטים והמסחריים נעשים בתוך פלטה (Press), בעוד שכלי הפרימיום יעשו בתוך תבנית כיציקה בגדלים שונים. תהליך הייצור של יציקה משפר את פיזור החום, יקר ומכאן הפרמיה שהצרכן ישלם".

עובי הדפנות והתחתית: "נתונים אלה צריכים להיות מפורטים על האריזה, וכדאי לעיין בהם היטב לפני הרכישה", מדגיש ואקס וממליץ להעדיף דפנות בעובי 0.6-0.8 מ"מ ותחתית בעובי 4-5 מ"מ.

התאמה לכיריים: במעמד הרכישה בדקו האם תחתית הכלי מתאימה לכיריים. מרבית הכלים מותאמים לכל סוגי הכיריים, אולם מומלץ לוודא מראש.

שיעור הניקל: בקניית מוצר מנירוסטה, ממליץ ואקס לחפש נירוסטה המכילה שיעור גבוה של ניקל (10%), כדי למנוע חלודה.

מי היצרן? מומלץ לקנות מחברות אמינות ומוכרות ולקרוא היטב את הצהרותיהן על האריזה. נזכיר כי הכלים המיובאים מארה"ב ומאירופה עברו בקרה בארצות אלה.

אחריות: יצרנים רבים מתפארים באחריות לכל החיים או לשנים ארוכות. אולם כדאי לשים לב מה משמעותה - האחריות של ארקוסטיל מכסה פגמי "בית חרושת" ואת טיבו של המחבת; בטפאל היא מתייחסת לעמידות ולקילופים בתחתית, ובנאופלם נוגעת האחריות לעמידות גוף המחבת, לציפוי ולידיות.

חומרי ניקוי: שימו לב להוראות השימוש בנוגע לחומרי הניקוי ולכלים נלווים. כך תמנעו עוגמת נפש מיותרת והתנערות מכיסויי אחריות בשל "אשמה" בנוגע לתחזוקת הכלי. מכאן שמומלץ מראש לוודא, מול נציג המכירות ומול מחלקת השירות של החברה, את עמידות הציפויים לחומרים מסירי שומנים, לספוגי ניקוי ועוד.

אילו ציפויים מציעות החברות השונות?

ציפויים קרמיים ונון-סטיק

נאופלם: מחבתות: 200-330 שקל; סירים: 250-500 שקל

ביאלטי: מחבתות: 180-190 שקל; סירים: 290-350 שקל (DOMO)

ארקוסטיל: 115-210 שקל (סדרת BIO)

מכסף: 130-210 שקל.

גרין פאן: מחבתות: 160-300 שקל; סירים: 200-380 שקל (קוק סטור)

טפאל: ציפוי נון-סטיק המורכב ממינרלים ומאלומיניום בשש שכבות. הנקודה האדומה מודיעה כי טמפרטורת הכלי מוכנה לבישול. 150-350 שקל (1 1 בהום סנטר).

אלומיניום ונירוסטה

קנווד: סירי SATIN מנירוסטה מוברשת (18/10): 200-500 שקל

WMF: פלדת כרום, בסיס אלומיניום. 350-760 שקל (קלאסיקה, DOMO)

Mepra: סירים המיוצרים מנירוסטה ואלומיניום, (מ-350 שקל, טולמנ'ס).

BERNDES: סירי יציקת אלומיניום הכוללים ציפוי סילבר סטון (400-1,500, שקל (קלאסיקה)

סירים מעוצבים: "אלסי" האיטלקית מציעה סירי אלומיניום בעיצוב גאספר מוריסון (מ-370 ש') ושל גיבנוני (מ-800 שקל, טולמנ'ס.

יציקות

Calphalon: ציפוי 3 שכבות (240-400 ש', KITCEHN WORKS).

LOOK: סירי החברה מיוצרים בתהליך יציקה (180-190 ש', DOMO).

Crafond: יציקת אלומיניום וציפוי נון-סטיק. מחבתות: 145-530 שקל; סירים: 180-670 שקל (4Chef).

Le Creuset: סירים צבעוניים מיציקת ברזל (מ-920 ש', טולמנ'ס)

עוד כתבות

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים