גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תהליך בועתי בשוק הנדל"ן

מבט נוסף לטור של סגן עורך "גלובס" על שוק הדיור בישראל

"אין בועת נדל"ן בישראל, יש עליית מחירים אמיתית"
(שר האוצר יובל שטייניץ, לפני כשבוע)

איזו מין אמירה זו? ברור שעליית המחירים היא "אמיתית". כל מי שקונה דירה מרגיש על בשרו עד כמה המחיר "אמיתי". כל מחיר שוק, בכל רגע נתון, בין אם בשוקי המניות ובין אם בשוקי הנדל"ן או בשוקי הסחורות, הוא מחיר "אמיתי". נותנים מזומנים ומקבלים נכס. הכול "אמיתי". השאלה היא אם ה"אמיתי" הזה הוא ריאלי.

ובכן, אנחנו מפנים את שר האוצר היישר לדו"ח בנק ישראל האחרון, שהפרק בו על שוק הנדל"ן נדחק הצדה בטררם של חגיגות הריכוזיות. בנק ישראל קובע במפורש שמחירי הדירות "עלו עלייה ניכרת, חריגה במונחים היסטוריים... עליית המחירים בישראל בולטת בכיוונה ובעוצמתה". ויש לנו גם במה להתגאות, אנחנו בחברה מצומצמת: לבד מישראל, רק שווייץ ואוסטרליה חוו עליית מחירים בשנתיים האחרונות.

אלי ציפורי מחירי הדיור

סטנלי מסתובב סחור סחור

למעשה, בנק ישראל מודה בדו"ח שלו ב"אשמתו" למצב בשוק הנדל"ן. הוא מדבר על קשיחות ההיצע בטווח הקצר בשוק הנדל"ן כזרז לעליות, אך גם על ה"תמסורת המלאה מהמדיניות המוניטרית להלוואות המגובות במשכנתא שהמריצה את עליית המחירים". במילים פשוטות יותר, הנסיקה בעליית המחירים בשוק הנדל"ן החלה מיד לאחר הורדת הריבית המוניטרית לרמה אפסית ברבעון הראשון של 2009. אז חלק גדול מהרכישות היה של דירות להשקעה, בחיפוש אחרי תשואה אלטרנטיבית.

לבנק ישראל ולפישר יש אינטרס ברור מאוד שלא להדביק לשוק הנדל"ן את המילה "בועה", כי אז תיק הבועה ייפול עליהם. לכן פישר מסתובב סחור-סחור סביב אותה מילה וחושף את דעתו בתיאור התהליך הבועתי שאירע בעולם טרום פיצוצה: "...בגידול בהיצע בדירות לא היה כדי לבלום את עליית המחירים. מצב זה מתיישב עם הגישה האומרת ששינוי מהיר במחירי הדיור מונע בעיקרו מצד הביקושים ולא מצד ההיצע, שהוא קשיח יחסית. משמע שגידול ביקושים אשר אינו מונע מצורך פונדמנטלי בשירותי דיור יוצר תהליך בועתי (ההדגשה שלנו), כי גידול ההיצע אינו יכול להדביק את גידול הביקושים..."

מזכיר את ישראל? בוודאי. אלא שבנק ישראל מבקש להתאזר בסבלנות. התהליך הבועתי בישראל, הדומה בעוצמתו למה שהתרחש בבועה העולמית, נמשך תקופה קצרה בלבד - כשנתיים - שאינה מצביעה בהכרח, להערכת הבנק, על ההמשך.

נתונים מעורפלים

סליחה? ומאין לבנק ישראל שהיא נמשכת רק שנתיים? הטבלה המצורפת אמנם מעידה על כך, אבל על מה בדיוק היא מתבססת? על סקרים ולא על נתונים אמיתיים. למעשה, כל מי שמבלבל במוח בתקשורת על מחירי הדירות בתקשורת לא ממש יודע עד כמה הם בדיוק עלו או ירדו, וגרוע מכול - הוא מייצג אינטרס מסוים. בניגוד לארה"ב, למשל, שבה מדד קייס-שילר מבוסס על נתוני מכירות אמיתיים ומבוססים, נתוני הלמ"ס אינם מבוססים על עסקאות אמיתיות. אפילו מאגר נתוני הנדל"ן שנפתח לאחרונה על ידי רשות המסים הוא מאגר נכה, שקשה לחלץ ממנו נתונים אמינים.

שוק הנדל"ן הוא אחד השווקים הלא-שקופים בישראל ונתון למניפולציות של אינטרסנטים המנסים לשכנע אותנו שאין בועה ושכל הדיבורים עליה הם שטויות. אנו מציעים לכל אזרח לבדוק מתי רכש את דירתו ובכמה, ולרחרח במשרד התיווך המקומי בכמה הוא יכול למכור אותה עכשיו במחירים ה"אמיתיים" של שטייניץ. זה הסקר הכי אמין, ואנו בטוחים שהוא יגלה שאנחנו עמוק בבועה.

למרבה הצער, בנק ישראל העדיף בדו"ח שלו להגג על הריכוזיות ולזכות ברייטינג גבוה, במקום להציע פתרונות לשתי הבועות שהכי מעיקות על הצרכנים: בועת דמי הניהול ובועת שוק הדיור. אולי משום שבנק ישראל היה שותף מלא בניפוחן.

להחרים את בני שטיינמץ

בני שטיינמץ 2008

אם תשאלו את בני שטיינמץ מה לו ולרשימת הכישלונות שמופיעים בטבלא שלהלן, הוא יגיד ודאי שאין לו ולא כלום עם החברות שלקחו מאות מיליונים מהציבור ושעשו מהן מדורת ל"ג בעומר ענקית (או.קיי, זה לא היה במכוון, איש אינו רוצה להיכשל בעסקיו).

אלי ציפורי בני שטיינמץ

בני יגיד שהוא לא בדיוק מכיר, לא בדיוק יודע, לא בדיוק ראה ולא בדיוק שמע על הפיאסקו בסקורפיו או בייטמן או אודימו. יש לו, אמנם, איזשהו קשר בעלות רופף לחברות דרך כל מיני נאמנויות זרות ומוזרות, אבל מדובר מבחינתו בחברות עצמאיות, ישויות נפרדות, עם מנכ"ל עצמאי ודירקטוריון עוד יותר נחוש ועצמאי, שלקחו סיכונים עסקיים ולמרבה הצער נכשלו.

קורה, לא נעים, אבל גם לא נורא. בני, כמובן, לא מכהן באף לא תפקיד אחד באף לא אחת מהחברות, וכל ניסיון לקשור בינו לבין שרשרת מקרי הפיאסקו ולהדביק לו את כישלונותיהן הוא ממש לא הגיוני במקרה הטוב וסתם רוע לב במקרה הרע.

בני שלנו הוא הרי חסיד אומות העולם, איש משכמו ומעלה, טייקון יהלומים וטייקון מכרות, ששמו וכספו הולכים לפניו. עובדה: הונו מוערך במגזינים החשובים בעולם ב-2 מיליארד דולר לפחות, ובסביבתו טורחים מדי פעם להדגיש שמדובר בהערכה שמרנית מאוד.

ובכן, בני שלנו, כפי שראיתם, אינו ילד רע כל כך - הוא אמנם מלמל משהו בישיבות עם הבנקאים על כך שיש לו מחויבות לחברות הללו, אבל מעולם לא חתם על ערבות אישית. ולכן, בני שלנו הוא יותר מכול איש עסקים קר רוח, מחושב ובעל אינסטינקטים בריאים. בני שלנו יודע שחברה בע"מ היא חברה בע"מ, וקשה להרים את המסך המפריד בינה לבין בעליה.

ביקור במספרה

החברה בע"מ יכולה לפשוט את הרגל - זו בעיה שלה ושל הציבור שסיפק את הכסף - ובני שלנו ימשיך לפשוט על קוקטיילים, להסתובב במילייה העסקי בגאון ואפילו לבקר מדי פעם במחלקת הגילוח של חובות ציבוריים כדי לבקש, בלי למצמץ, איזו תספורת יפה לחובות של סקורפיו או בייטמן.

למחלקת הגילוח הוא שולח את נאמנו דוד גרנות, לשעבר המנכ"ל של בנק דיסקונט, הבנק הבינלאומי ובנק אגוד - בשר מבשרה לשעבר של המערכת הבנקאית. אולי הוא מקווה שגרנות יסגור אחריו את הדלת ויארגן עם הבנקאים איזו מחיקת חובות יפה, שתופיע מאוחר יותר בדו"חות הבנקים תחת הכותרת העמומה "הפרשה לחובות מסופקים".

ללמוד מלב לבייב

אלא שהפעם התוכנית הזאת לא כל כך מצליחה. עכשיו יש לבני עסק עם ציון קינן, מנכ"ל בנק הפועלים, שלא מתכוון לוותר לו. נראה שכולם מתחילים להבין שההתנהגות של בני לא מכובדת, לא הוגנת ולא ראויה; שבניגוד ללבייב, למשל, שהתייצב לפחות מול המצלמות והודה למעשה בכישלונו, בני בורח ומתחמק מחובותיו.

נראה שכולם כבר מבינים שבני שלנו אוהב מאוד לשתף את הציבור בעסקיו הכושלים או בכל מיני מיזמים מסוכנים שזוללים טונות של מזומנים, אבל הוא ממש לא אוהב לשתף את הציבור בעסקיו הפרטיים והמוצלחים, ביהלומים או במכרות השווים מיליארדים, כמו המכרה בגינאה שעומד להניב לו 2.5 מיליארד דולר.

הטבלה המצורפת כאן אינה לרוחו של בני, כי היא מציגה בפניו מראה שהוא לא אוהב להביט בה - שבכל הנוגע לעסקיו הציבוריים, העסקים שהוא החליט לשתף בהם את הציבור, הוא משמידן ערך סדרתי. אף לא עסק אחד התרומם, שגשג ופרץ. כולם שרפו את הכסף שגייסו וחלקם מפרפרים בין חיים למוות.

יואיל נא בני שלנו לשתף את הציבור בכיסו התפוח במזומנים ובנכסים מניבים ולהעביר כמה גרושים מהונו הרב לכיסוי חובותיו העצומים בחברות הציבוריות, ולעזאזל כל העניין של חברה בע"מ והפרדות המסך המשפטיות, כי ההתנהגות שלו היא עוד סימן לפשיטת הרגל הערכית-חברתית של הקפיטליזם משולח הרסן שהוא נושא הדגל שלו.

ולא, זה ממש לא פופוליסטי לטעון שהאזרח הפשוט נאבק בשוק דיור מנופח ובמשכנתא מעיקה ויכול רק לחלום על גילוח או תספורת קצוצה לחובותיו. אם הבנקים "מחרימים" את האזרחים שאינם עומדים בתשלומים, הגיע העת גם להחרים את בני שטיינמץ הגדול, עד שיחזיר כל אגורה מחובותיו.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

אילוסטרציה: shutterstock

ירידות חדות באירופה; מחירי הנפט ממשיכים לטפס

בורסת פרנקפורט יורד בכ-2% ● בורסת סיאול נפלה במעל 7% ● מחירי הנפט ממשיכים לעלות אחרי הודעת איראן על חסימת מיצרי הורמוז ● וול סטריט הגיבה יחסית במתינות למבצע הצבאי נגד איראן, מניות הטכנולוגיה התאוששו ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קפצו, בעוד המשקיעים מעריכים כי הורדת ריבית נוספת מתרחקת לטווח הזמן הקרוב ● הביטקוין התאושש ונסחר הבוקר סביב 68 אלף דולר

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

כוחות צה''ל בדרום לבנון, ארכיון / צילום: דובר צה''ל

צה"ל נכנס קרקעית ללבנון; דיווחים על תקיפת אתר הגרעין בנתנז

צה"ל צפוי להרחיב את התקיפות נגד חיזבאללה, גם תמרון קרקעי על הפרק • דיווח: המוסד וכוחות מיוחדים של ישראל ביצעו פעולות קרקעיות באיראן • במקביל: דיווחים על פיצוצים בטהראן, באספאהן ובתבריז • בלילה - מטח נרחב מאיראן לעבר ישראל: אין נפגעים בנפש, רסיסים נפלו במרכז • כל העדכונים

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?