גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

45% רוצים דירה במגדל, 11% יסתפקו בדירה עם מרפסת

סקר ענק בקרב 4,000 רוכשי דירות מגלה מה בדיוק הם מחפשים ■ ב-78% מהמשפחות האישה מחליטה על רכישת דירה ■ רק 32% מוכנים להוסיף יותר מ-400 אלף שקל כדי לעבור לדירה חדשה

בשבוע שעבר התעוררו הישראלים למציאות נדל"נית חדשה: בנק ישראל עומד לדרוש מהם הון עצמי של 40% מערך הדירה במקום 30%, לפני שהם יכולים ליטול משכנתא. באזור המרכז המשמעות היא שזוג צעיר ייאלץ להביא מהבית לפחות מאה אלף שקל יותר מבעבר.

בענף הנדל"ן חוששים שמהלך כזה ירחיק מהזוגות הצעירים את חלום הדירה, שגם עכשיו קשה להגשימו בשל מחירי הדירות העולים בהתמדה. כשהמחיר עולה, הצברים הופכים יותר מציאותיים, כך מגלה סקר חדש שתוצאותיו מציירות קווים לדמותו של רוכש הדירה הישראלי.

סקר בקרב 4,000 רוכשי דירות פוטנציאליים, שערך מרכז הבנייה הישראלי ושנתוניו נחשפים כאן לראשונה, מגלה כי מרבית הישראלים זנחו את חלומם לבית פרטי, הם מתכננים את דירתם מראש ובהתאם לגודל משפחתם העתידי, והם מוכנים להוציא סכומים קטנים בלבד, אם בכלל, על מנת לצאת מדירתם הקיימת ולרכוש דירה חדשה.

יודגש כי הסקר נערך בקרב 4,000 איש המתעניינים ברכישת דירה ושהגיעו לאחרונה לירידי דירות, כנסים, תערוכות וכן למרכז הבנייה הישראלי בגעש.

מהסקר עולה, כי יותר רוכשי דירות ישראלים מעדיפים נכס בקומה גבוהה - מאשר אלה שחולמים על בית פרטי צמוד-קרקע: 23% מהנשאלים מעדיפים לרכוש דירת יוקרה בקומה גבוהה; 22% חולמים על פנטהאוז; 20% מעוניינים לרכוש בית פרטי; 14% יסתפקו בדירת גן; 11% מבקשים דירה עם מרפסת גדולה; ו-7% חולמים על דופלקס.

עוד עולה מהסקר, כי הישראלים מחפשים דירות ביישוב בו גדלו או בסביבתו הקרובה: רק 33% השיבו כי ירכשו דירה באזור מרוחק, בעוד 67% יבחרו דירה בעיר הולדתם או בסביבתה. לדוגמה, מי שנולד ברעננה ואין לו תקציב לרכוש דירה בעיר, ירכוש דירה בהוד השרון או בכפר סבא הסמוכות.

לדברי קובי לנגליב, מנכ"ל מרכז הבנייה, "הישראלים הם בסך הכל שמרנים, ונוטים להישאר קרוב להורים או בעיר אותה הם מכירים; רק כשליש פתוחים למעבר לפריפריה, לשינוי מוחלט, למרות היתרון האדיר ביכולת לממן נכס בפריפריה הקרובה". לדברי לנגליב, חברות בנייה גדולות בוחנות בימים אלה פרויקטים בערים כמו קרית גת, שתהווה אלטרנטיבה זולה יותר לזוגות צעירים.

חושבים קדימה

רוכשי הדירות, מסתבר, הפכו יותר ויותר פרקטיים עם השנים. לפני עשור, רוב הרוכשים לא היו מתכננים את רכישת הדירה מתוך התחשבות בצרכי המשפחה העתידיים. כיום, 63% מרוכשי הדירות חושבים כמה שנים קדימה. "אם בעבר עברו הישראלים בממוצע שלוש דירות בימי חייהם על מנת לשדרג את איכות חייהם ולהתאימן לצרכיהם, היום יותר ויותר ישראלים חושבים כבר בגיל 30 איך תראה אותה הדירה לטווח הארוך, ומבלי שיצטרכו לעבור", אומר לנגליב.

לדבריו, החללים בתוך הדירה משתנים בהתאם לגודל המשפחה: "זוג בן 30 שיש לו ילדים קטנים ורוכש דירה ממוצעת בת 4 חדרים, חושב על חדרים קטנים וחללי משפחה גדולים", אומר לנגליב. "בגיל 40, כשהילדים גדולים, הנטייה היא לעבור לחדרים גדולים עם חללי משפחה קטנים. ובגיל 50 ומעלה, כשהילדים מתחילים לעזוב את הבית, הנטייה הברורה היא להקטין את מספר החדרים בבית".

לשפץ או לעבור?

עכשיו יותר מתמיד, מעדיפים הרבה ישראלים לשפץ את דירתם הקיימת מאשר לרכוש דירה חדשה. אם הם כבר עוברים דירה, הם מוכנים להוציא סכומים יחסית צנועים על מנת לשפר את מצב הדיור שלהם.

מתוצאות הסקר עולה, כי 46% מהנשאלים מעדיפים לשפץ את דירתם ולא לרכוש דירה חדשה, לעומת 27% לפני עשור. לדברי לנגליב, "ב-%62 מהמקרים הסיבה לכך היא כלכלית גרידא, וב-%38 הסיבה הינה הרצון להישאר באותו הבניין או באותה העיר".

יותר ויותר מאלו שבוחרים לשפץ את דירתם עושים זאת בעזרת איש מקצוע - אדריכל או מעצב. "אם לפני עשור פחות מ-10% לקחו מעצב או אדריכל, כיום 34% לוקחים אדריכל, מעצב פנים או לפחות מתייעצים בבעל מקצוע מומחה", אומר לנגליב. "האחוז עולה מידי שנה, ואנחנו מעריכים שתוך עשור נוסף כשני שלישים מהישראלים ישתמשו בשירותי יועץ חיצוני".

אחת הסיבות המרכזיות לשכירת מעצב או אדריכל היא הפוטנציאל לעלייה בערך הנכס: "יש הרבה יותר ישראלים שמחפשים את הטאץ' של בעל מקצוע; היום אנחנו מודעים יותר לפרמיה הנדל"נית של המהלכים שאנחנו מבצעים בנכס שלנו", אומר לנגליב.

נראה שאלו שבכל זאת מעוניינים לעבור דירה ולא לשפץ הם מציאותיים לגבי יכולתם הכלכלית לגשר על הפער בין המחיר שיקבלו על דירתם והמחיר אותו יצטרכו לשלם על דירה חדשה ומשודרגת: 17% אינם מוכנים להוציא כסף על מעבר לדירה חדשה; 22% מוכנים להוציא עד 200 אלף שקל; 13% יוציאו עד 400 אלף שקל. רק מיעוט רוכשי דירות מוכן להוציא למעלה מ-400 אלף שקל: 10% מוכנים להוציא עד 800 אלף שקל; 9% עד 1.2 מיליון שקל; 6% עד 2 מיליון שקל ו-7% יותר מ-2 מיליון שקל.

המודעות לשמירה על הסביבה מחלחלת אצל הישראלים: 54% מהנשאלים סבורים שבנייה ירוקה תשפיע לטובה על איכות חייהם ותעלה את ערך דירתם. מהסקר עולה, כי ככל שמקום המגורים קרוב יותר לגוש דן כך הנושא ה"ירוק" חזק יותר.

נוסף לכך, רבים מרוכשי הבתים מבינים שלגדל דשא זו לא הפעולה ה"ירוקה" ביותר או הכלכלית ביותר עבורם, בעיקר נוכח משבר המים. "אם לפני עשור ב-%83 מהגינות הביתיות היה מרכיב מהותי של דשא, הרי שכיום האחוז ירד ל-%58 והוא הולך ויורד בהתמדה לטובת הגינות היבשות שאינן מצריכות כמעט שימוש במים", אומר לנגליב. "היום אנשים מסמיקים שהם חושבים על דשא".

22

עוד כתבות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • משפחות חטופים חסמו את משאיות הסיוע לרצועה: "רק עצירת הסיוע לחמאס תמנע ממנו לשלוט ברצועה" • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר