גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מדיניות האינטרנט של yes ו-HOT פוגעת במותג שלהן"

צחי דסלטו, מייסד אתר הווידיאו TVLand, שואף להיות אתר Hulu הישראלי ולשמש כאינדקס נרחב לטובת הגולשים ■ בראיון ל"גלובס" הוא מסביר למה חברות הכבלים והלוויין שוגות כשהן מגבילות את היצע התוכן שלהן ברשת

"מדיניות האינטרנט של yes ו-HOT שגויה וגורמת לפגיעה במותג שלהן. בשל העובדה שהן לא מעלות את התכנים שלהן במלואם לאינטרנט הן פשוט מרגילות את הצופים שלהן לקבל את התכנים האלו באתרים הפיראטיים ובכך מסייעות לאינפלציה של אתרי הורדות לא חוקיים" -כך סבור צחי דסלטו, מייסד ומנכ"ל אתר TVLand, המציע לגולשים מאגר VOD חינמי של עשרות אלפי תכנים המשודרים בערוצי הטלוויזיה בישראל. "בסופו של דבר, המשתמשים ישנאו אותן".

לאיזו פגיעה במותג אתה מתכוון?

"יש להן תכנים שהם מותגים מאוד חזקים, וחברות הכבלים והלוויין היו יכולות לשייך לעצמן את המותגים הללו ביתר עוצמה. יש אנשים שרואים באינטרנט 'עספור', לדוגמה, ואין להם בכלל מושג שמדובר במותג של HOT. אנשים שהיו משייכים ל-HOT את העובדה שיש לה סדרות טובות היו יכולים לקחת ממנה גם קו טלפון וגם חיבור לאינטרנט. HOT זה כבר הרבה זמן לא רק חברת כבלים וגם היא וגם yes משקיעות הרבה מאוד כסף במיתוג. אולם האסטרטגיה שלהן באינטרנט מייצרת להן הרבה מאוד אנטגוניזם".

אבל אם כל התכנים יהיו באינטרנט ובחינם אנשים יתנתקו מהכבלים והלוויין.

"אני לא סבור כך. אני חושב שאם הן היו מציעות את התכנים האלה באינטרנט תמורת תשלום, לדוגמה, הן היו מרגילות את הצרכנים להגיע לאתרים הייעודיים שלהן ולא לאתרים הפיראטיים, שנוטים להתאמץ פחות כאשר מדובר בתכנים הזמינים ברשת. הן יוצרות במו ידיהן את המפלצת הפיראטית, אבל הן יהיו חייבות לשנות את המודל שלהן בעתיד הקרוב - יותר ויותר גולשים מגלים שזה מאוד פשוט להוריד תכנים באינטרנט".

כל התכנים במקום אחד

המגמה של העלאת תכני טלוויזיה לרשת האינטרנט החלה בישראל לפני מספר שנים, וכיום מודל ה"זוגות" הוא ששולט בשוק הווידיאו הישראלי. כך, "קשת" מתחזקת את Mako, "רשת" חברה ל-ynet והקימה במשותף עמה אזור וידיאו ייעודי, ואילו ערוץ 10 מחזיק ב-50% מפורטל נענע10, המשמש כפלטפורמה בלעדית לתכני הערוץ.

גם חברות הכבלים והלוויין כבר לא מתעלמות מהאינטרנט - HOT חברה אף היא ל-ynet, ואילו yes מציעה חלק מהתכנים שלה בפורטל וואלה. אולם, בעוד שזכייניות הטלוויזיה מעלות את כל התכנים שלהן במלואם לאינטרנט, ומציעות אותם בחינם (למעט פרויקט ניסיוני של Mako), yes ו-HOT בחרו במודל מצומצם יותר, שבו רק חלק מועט מהתכנים מוצא את דרכו לרשת, וסדרות שכן מגיעות לאינטרנט מועלות רק באופן חלקי.

לאור התפשטות טרנד הווידיאו באינטרנט הישראלי הוקם אתר טי.וי לנד. "המטרה הייתה ליצור מקום אחד ברשת שבו ניתן למצוא את כל היצע התכנים של הטלוויזיה", נזכר דסלטו, יזם ותיק בתחום האינטרנט שהקים בעברו עשרות אתרים, בהם פורטל כשרות 2bjew, אינדקס אתרי היכרויות blove ואתר השיתוף Sharing. "ברגע ש-HOT, yes, ערוץ 10, "קשת" ו"רשת" החלו להעלות את התכנים שלהן לאינטרנט, נוצר מאגר תוכניות איכותיות שניתן לצפות בהן ברשת".

במקביל, חלה עלייה משמעותית בצפייה בתכני וידיאו מקוונים ודסלטו, שהבין שמדובר בחלון הזדמנויות, חבר לדניאל פרישקו, יזם אינטרנט נוסף וסמנכ"ל התוכן של TVLand, במטרה להקים אתר בתחום. "בהתחלה ניסיתי להקים מנוע חיפוש וידיאו בשם Loop, אולם כאשר גוגל העלו אחרי מספר חודשים את 'גוגל וידיאו', הבנו שאין טעם לנסות להתחרות בהם. אז התחלתי להסתכל על אינדקסים ויזואליים ברשת, כדוגמת אתר 'קפה' ו'נטקס', וזיהיתי עלייה מאוד גדולה בטראפיק של אתרים מהסוג הזה", מוסיף דסלטו.

לדבריו, "החלטנו שכדאי להקים אינדקס ויזואלי של תוכניות טלוויזיה, ובגלל שאנחנו נייטרליים ולא מקושרים לשום רשת טלוויזיונית, ביכולתנו גם לקדם את זה בצורה הטובה ביותר".

את האתר פיתחו השניים במשך כחמישה חודשים, לאחר שגייסו כמיליון שקל ממשקיעים פרטיים. "בינואר השנה השקנו את האתר ושלחנו אותו לכ-100 חברים קרובים, וזה החל להתפשט כאש בשדה קוצים. אחרי שבוע היו לנו כבר 5,000 כניסות וכיום 35-50 אלף גולשים שונים מבקרים באתר מדי יום. מדובר באתר מאוד ויראלי".

למה צריך אתר כזה? הרי כל התכנים נמצאים באתרים של ערוצי הטלוויזיה.

"האתר הוא למעשה כלי שעושה סדר, שכן בקליק אחד אפשר למצוא את כל התוכן המבוקש והגולשים לא צריכים ללכת לאתר הייעודי ולעשות חיפוש מייגע. חוץ מזה שלא כולם יודעים איפה נמצא כל תוכן, והאם סדרה מסוימת היא של רשת או של קשת או איפה נמצאים התכנים של yes. יש הרבה גולשים שמבחינתם גילינו להם את אמריקה - הם לא ידעו שיש את התכנים האלה באינטרנט".

התנגדות של הזכיינות

עם עליית האתר לאוויר פורסם בכלי התקשורת כי TVLand לא מתקבל בברכה בקרב זכייניות הטלוויזיה, וכי הן שוקלות להגיש תביעה נגד האתר בגין הפרת זכויות יוצרים, אולם דסלטו מכחיש. "אף אחד לא דיבר איתנו, זה היה ספין ותו לא", הוא אומר. "מבחינת האינטרסים, TVLand קרוב יותר לאתרי הזכייניות מאשר לאתרים הפיראטיים, ולכן לא חששתי מאפשרות לתביעה. קיבלנו יעוץ ממומחים בנושא של קניין רוחני והבנו שאין לנו ממה לחשוש. מה גם שלא שמענו מהם כלום ולא קיבלנו שום כתב תביעה".

דסלטו מסביר כי למעשה "אנחנו מסייעים לאתרים כמו קשת או נענע10 ולא פוגעים בהם. אנחנו שולחים אליהם טראפיק, שכן הגולש לא רואה אצלנו את תוכן הווידיאו - אנחנו רק אינדקס שמפנה לאתרים אחרים". לדבריו, ביכולתם להביא עשרות אלפי גולשים מדי יום לאתר שמציע תוכן טלוויזיוני שנחשב פופולרי. "אנחנו עובדים באותו מודל של גוגל, וכמו שאף אתר תוכן לא רוצה שלא להיות בגוגל ניוז, כך לאף אתר טלוויזיה אין סיבה שהתוכן שלו לא יהיה מאונדקס אצלנו. אני למעשה כמו Hulu (מיזם הטלוויזיה באינטרנט של ניוז קורפ, דיסני ו-NBC, נ"פ), רק בקטן".

איך אתם מתכננים לעשות מזה כסף?

"אנחנו מוכרים שטחי פרסום באתר באמצעות רשתות פרסום, ויש אפילו כמה מפרסמים גדולים, כדוגמת בזק וסלקום, שנמצאים באתר".

אבל מכירת פרסום באתר שלכם כן עשויה להרגיז את בעלי התוכן שכעת נאלצים להילחם בכם על נתח הפרסום.

" אני לא מוכר פרסום פר תוכנית אלא פרסום באתר כולו, וגם לא פרסום בתכני הווידיאו שכמובן שייכים לזכייניות הטלוויזיה. חוץ מזה שאנחנו בעיקר אטרקטיביים למפרסמים קטנים ולא ממש מתחרים על נתח המפרסמים הגדולים".

בכל זאת, העובדה שאתם מציעים גישה ישירה לתכנים המבוקשים גורמת לכך שפחות גולשים ישוטטו באתרים הייעודיים, וייחשפו פחות לפרסומות. לא בטוח שב"קשת" או ב"נענע10" ישמחו מכך.

"זה נכון, אבל אנחנו באמת מאמינים שהתועלת שלנו בהפניית טראפיק לאתרים האלה גדולה יותר מהנזק הפוטנציאלי".

מלבד פרסום, יזמי האתר מתכננים למכור בעתיד הקרוב זמן אוויר. "המטרה שלנו היא להוות פלטפורמה ליצירת מקור ייעודיות לאינטרנט שכן אנחנו יכולים להיות ערוץ טלוויזיה לכל דבר ולקדם תכנים שלא מצליחים להגיע למדיום הטלוויזיוני". בכך מתכוון דסלטו לאפשרות שיוצרים עצמאיים יעלו תכני וידיאו לאתר. "ליו-טיוב, לדוגמה, אפשר להעלות תכנים עד עשר דקות, ואילו אנחנו נאפשר להעלות תכנים ארוכים".

מודל נוסף שעליו בונים היזמים הוא תכני וידיאו תמורת תשלום. "אנחנו יכולים ליצור שיתוף פעולה עם 'גלובוס גרופ', לדוגמה, ולהציע צפייה מקוונת בסרטים פופולריים וחדשים תמורת תשלום. המודלים האלה, בכל מקרה, יהיו רלוונטיים כאשר מאגר המשתמשים שלנו יגדל עוד יותר".

אז מה אתם ממליצים לזכייניות הטלוויזיה ולחברות הכבלים והלוויין - לאפשר צפייה חינמית בכל התכנים באינטרנט?

"לא. אני סבור שהן יכולות לאפשר צפייה בתשלום, כפי שמאקו החלה לעשות כעת בתכנים הפופולריים שלה כדוגמת 'ארץ נהדרת' ו'חטופים', או לאפשר צפייה נטולת פרסומות. זכייניות הטלוויזיה חייבות להסתכל קדימה ולהציק כמה שפחות לגולש. אסור להן להבריח את הגולשים לאתרים הפיראטיים".

דסלטו מוסיף, כי "אני באמת מאמין שמיזם שדומה לזה של Hulu אפשרי בארץ - יש הרבה אינטריגות ואגו בתעשיית התוכן הישראלית אבל יצירת פלטפורמת אחת שבה נמצאים כל התכנים היא הכרחית. אני פשוט לא יודע מי יעשה את זה קודם - אני או הם".

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר