גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירוג משרדי רואי החשבון של BDI: קוסט-פורר עדיין מוביל

במקום השני - דלויט-בריטמן-אלמגור-זהר ■ האטרקטיביות של מקצוע ראיית החשבון, שפותח צוהר לעולם העסקי, מתעצמת: בשנה החולפת הצטרפו לשוק 1,200 רו"ח - עלייה חדה של כ-25% במספר מקבלי הרישיונות

זה שנים מספר אומרים רואי החשבון ש"אנחנו הדבר החם הבא בשוק ההון". גם אם התקשינו להאמין שהטיפוס ה"חשבונאי", שעיסוקו במספרים, הוא סוג של כוכב עולה - היום בעולם העסקי ובשוקי ההון מבינים ש"בן רואה חשבון" הוא חלומה החדש של האמא היהודייה - וגם נתונים סטטיסטיים תומכים בכך.

בשנת 2009 חלה עלייה חדה של כ-25% במספר מקבלי הרישיונות החדשים לעיסוק בראיית חשבון, שהם כ-1,200 בעלי רישיונות חדשים. 540 מהם הצטרפו ללשכת רואי החשבון - כך עולה מדירוג משרדי רואי החשבון לשנת 2010 שאותו מפרסמת חברת BdiCoface בפעם השישית.

מהנתונים עולה כי זהו שיא חדש לשוק ראיית החשבון בישראל, שמסמן את התעצמות מגמת הצמיחה שחלה בתחום החשבונאות לאחר ירידה במספר הבוגרים במקצוע בין השנים 2004 ל-2006. בעוד שב-2004 קיבלו רישיון ראיית חשבון 933 מוסמכים חדשים - ב-2005 ירד מספרם ל-844 וב-2006 ל-780 בלבד. אלא שב-2007 חל שינוי במגמה, כשמספר הבוגרים עלה ל-870, ומאז עלה בהדרגה עד לנתון השיא של השנה.

טקס הסמכה של רואי חשבון / צלם: מירדאס

רו"ח דני מרגלית, שותף מנהל בפירמת ראיית החשבון BDO זיו-האפט, סבור כי הנתונים הללו משקפים את המחזוריות בפנייה ללימודי תואר בחשבונאות. "מה שרואים היום הוא תוצאה של החלטה של סטודנטים לפני 4 ו-5 שנים", הוא אומר. "כשאני מלווה את האוניברסיטאות, יושב עם ראשי החוג, אני רואה את המחזוריות שקיימת ברישום לחוג החשבונאות, ואת העליות והמורדות המאפיינים אותה. התוצאה של היום היא ריאקציה של מה שהיה לפני כמה שנים".

עם זאת, מוסיף מרגלית, המחזוריות ברישום אינה ההסבר היחיד לעלייה במספר המוסמכים החדשים. "המחזוריות שקיימת הוא אספקט אחד. יש גם איזה שהוא 'טרייד-אוף' בין ההיי-טק לבין חשבונאות. בתקופות מסוימות יותר סטודנטים מופנים לכיוון ההיי-טק ופחות למגזר שלנו, ובשנים אחרות המגמה מתהפכת".

ביקוש גובר

* אם מדובר במחזוריות וב'טרייד-אוף', אז צפויה ירידה במספר רואי החשבון החדשים בשנים הקרובות?

מרגלית: "אני לא יודע, אבל תיאורטית זה יכול להיות. על אף שאם אני מסתכל על השנים הקרובות, אז זה כבר ברור שלא תחול ירידה, כי ב-3 השנים האחרונות כמות הנרשמים לאוניברסיטאות ולמכללות הולכת וגדלה. איני יודע לצפות מה יהיה ברישומים בשנה הקרובה, שאת השפעותיה על שוק רואי החשבון נראה רק בעוד 5 שנים. אך בשנים הקרובות נמשיך לראות גידול".

לעלייה במספר הנרשמים ובוגרי המקצוע יש הסבר נוסף. תמונת המצב בתחום ראיית החשבון השתנתה מאוד בשנים האחרונות, כך שהמקצוע היום מאוד אטרקטיבי לצעירים שמתלבטים באיזה מקצוע לבחור.

כלי החשבונאות והדיווח הכספי הם כלים שנדרשים למגוון רחב של עניינים בעולם בכלל ובמשק הישראלי בפרט, שרק הולך וגובר עם השנים. הענף העסקי אינו יכול להתקיים בנפרד מענף ראיית החשבון, וכל עסקה שנעשית היום מחייבת הבנה של כלי המשחק החשבונאיים, כללי החשבונאות, הדיווח והשקיפות.

כתוצאה מכך גובר הביקוש לרואי חשבון. מעבר לכך, תואר בראיית חשבון פותח דלתות לעולמות רבים, נוסף לדלתות פירמות ראיית החשבון. רואי החשבון של היום מכהנים כמנכ"לים, כיועצים כלכליים ועסקיים וכן בהרבה תפקידי מפתח במשק. צעירים מזהים את המגמה ויודעים לנצל את חלון ההזדמנויות שנפתח להם לעולם העסקי.

לרו"ח מרגלית יש דוגמה בבית. "הבן שלי סיים לאחרונה את שנת הלימודים הראשונה שלו בתחום", הוא אומר, "ואני רואה שהתפיסה של שכבת הגיל שלו היא שהמקצוע הוא בסיס למגוון מאוד רחב של עיסוקים בעתיד. בשונה ממה שהיה בעבר, שאז מי שלמד ראיית חשבון מראש הגדיר את עצמו כעוסק בתחום ראיית החשבון - היום הלמידה הזו היא בסיס להרבה מאוד עיסוקים. חלק מהבוגרים ממשיכים במשרדים, חלקם עובדים בחברות, וחלקם פונים למגזרים אחרים, כשכולם נשענים על התשתית שהם למדו לתואר בחשבונאות. סריקת תפקידי הניהול הבכירים שאוישו בשנים האחרונות יגלו שלא מעט רואי חשבון נמנים עם המכלול הזה".

שנה של שינויים

תחום ראיית החשבון בישראל המשיך להתמודד בשנת 2009 עם השינויים שחלו עקב אימוץ תקנות ה-IFRS, וכן החל להיערך להטמעת תקנות ה-SOX על החברות הציבוריות בישראל.

במהלך השנה אישרה ועדת הכספים של הכנסת את טיוטת תקנות ניירות ערך שפרסמה רשות ניירות ערך, המתבססת על חוק סרבנס-אוקסלי (SOX) האמריקני, ואת המלצות ועדת גושן משנת 2006.

בנוסף, התפרסם התקן הסופי בנושא כללי IFRS עבור חברות קטנות ובינוניות על-ידי הוועדה לתקינה חשבונאית בינלאומית (IASB) ואישור חוק הדיווח המקוון שנועד להילחם בתופעת החשבוניות הפיקטיביות.

מהסקר שנערך כבסיס לדירוג BDI עולה כי תקנות ה-IFRS ותקנות ניירות ערך המבוססות על ה-SOX הגדילו את הפעילות בענף רואי חשבון. עם זאת, יצוין כי התקנות החדשות מגבילות את המבקרים - משרדי רואי החשבון שנותנים את שירותי הביקורת לחברות - במתן שירותים נלווים לאותן חברות, ובכך לכאורה נפתח חלון הזדמנויות למשרדים בינוניים בתחום עריכת הדו"חות, סיוע בהכנת הדו"חות לקראת הביקורת ויישום התקנות החדשות.

מהדירוג עולה כי עובדה זו תרמה לגידול במספר המועסקים בענף, שנבע רובו ככולו מגידול במשרדים קטנים ובינוניים.

האומנם נפתח חלון הזדמנויות? רו"ח גד פניני, מנכ"ל חברה לביקורת ולניהול סיכונים ומרצה לאסטרטגיה פיננסית וניהול סיכונים, סבור כי גם עתה המשרדים הגדולים הם הנהנים העיקריים.

"תחום ה-IFRS הוא כמעט פררוגטיבה בלעדית של ה'ביג-4', המשרדים הגדולים. המשרדים הבינוניים והקטנים כמעט לא עוסקים בנושא. נכון שעל-פי ההנחיות, המשרד שמבקר לא עורך את הדו"חות לאותה חברה, אבל עיקר העבודה שוב עוברת בין המשרדים הגדולים ולא מתפזרת לדרגות המשרדים הקטנים יותר".

עם זאת, לדבריו, בכל הנוגע לסוקס והאיי-סוקס, מדובר בתחום התמחות ייחודי שבו גם למשרדים בינוניים יש סיכוי לבלוט. "כל הנושא של ביקורת פנימית, האיי-סוקס, ממשל תאגידי וכל הדברים שהם ניהוליים, בקרתיים וביקורתיים, פותחים נישה של התמחות שמתאימה גם למשרדים אחרים".

הריכוזיות בתחום עולה

בדירוג בחנו כלכלני חברת BdiCoface גם את היקף שירותי הביקורת שמספקים משרדי רואי החשבון. מהנתונים עולה כי הריכוזיות בתחום עולה משמעותית. בשנת 2009 סיפקו 5 המשרדים המובילים בדירוג, יחד, שירותי ביקורת לכ-90% מהחברות הציבוריות בישראל - עלייה של 11% לעומת נתון מקביל של 79% בשנת 2008.

משרד ארנסט-אנד-יאנג-קוסט-פורר-גבאי את קסירר סיפק שירותי ביקורת לכ-35% מהחברות הציבוריות; משרד Deloitte בריטמן-אלמגור-זהר נתן שירותי ביקורת לכ-18% מהחברות הציבוריות; משרד KPMG סומך-חייקין סיפק שירותי ביקורת לכ-15% מהחברות. קסלמן וקסלמן PWC ו-BDO זיו-האפט סיפקו שירותי ביקורת לכ-12% ולכ-9% מהחברות, בהתאמה.

נוסף לעלייה במספר החברות הציבוריות שהמשרדים מבקרים, עלה מספר רואי החשבון בישראל בשנת 2009 ל-20,148 רואי חשבון, לעומת 18,957 בשנת 2008.

עם זאת, מבדיקת BdiCoface עולה כי 5 המשרדים הגדולים לא הגדילו את היקף המועסקים בהם, ומספרם עמד בשנת 2009 על כ-5,685 איש - שינוי מזערי ביחס למספרם בשנת 2008 (5,667 מועסקים).

קוסט טו קוסט

כמדי שנה מדורגים משרדי רואי החשבון בדירוג איכות של BDI, המתבסס על שקלול של מספר משתנים, בהם דירוג BdiCode ללקוחות המשרדים, מספר רואי חשבון והשותפים במשרד וסקר בקרב רואי חשבון.

בקרב לקוחות המשרדים נכללו לקוחות שמקבלים שירותים שוטפים, כגון ביקורת ושירותים נלווים. ככל שדירוגו של הלקוח בדירוג BdiCode של החברות גבוה יותר - כך הדירוג שניתן למשרד רואי החשבון הנותן להם שירות הוא גבוה יותר.

בדירוג 2010 לא נרשמו הפתעות, והתזוזות בין מיקומי 10 המשרדים המובילים היו מינימליות. בראש הטבלה, שמר - כמדי שנה מאז החלו הדירוגים - משרד ארנסט&יאנג-קוסט-פורר-גבאי את קסירר, שנוסד ב-1937, על ההובלה.

במקומות השני, השלישי והרביעי, בדומה לשנת 2009, ממוקמים - בהתאמה - משרד Deloitte בריטמן-אלמגור-זהר, KPMG סומך-חייקין ומשרדקסלמן וקסלמן PWC. את רשימת ה'ביג-5' סוגר משרד BDO זיו-האפט.

במקום השמיני מדורג משרד בייקר-טילי אשר התמזג בחודש מאי השנה עם משרד ראובני, הרטוב, טפר. המיזוג נערך לאחר שהסתיים איסוף הנתונים מהשאלונים ומהסקרים לקראת הדירוג, וייתכן כי ישנה מעט את מיצובו בדירוגי השנה הבאה.

רואי חשבון

* הערה: למקום העשירי בדרוג משרדי רואי החשבון על-פי מספר החברות הציבוריות המבוקרות הגיע גם משרד שטיינמץ עמינח ושות' UHY, רואי חשבון.

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"