גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עובדי קול ישראל: "החור השחור של רשות השידור הוא ערוץ 1"

עובדי קול ישראל, החלק הרווחי של רשות השידור, לא מבינים למה דווקא להם מקצצים בשכר ■ הם מקבלים שכר נמוך ביחס לעובדי הטלוויזיה וטוענים כי מדובר ב"התנכלות, לא פחות" ■ רשות השידור: אין אפליה בין עובדי הרדיו ועובדי ערוץ 1

ב-25 באוגוסט קיבלו עיתונאי קול ישראל מכתבים שאמרו שמכסת השעות הנוספות לחודש זה מוקטנת. הטפסים שחתמו עליהם מנהלי הרשתות הנחו כמה שעות צריך למלא וצירפו אזהרה שמי שישנה אחרת - הטופס שלו לא יטופל, ולכן הוא לא יקבל בכלל שעות נוספות. העיתונאים בקול ישראל חתמו על הטפסים כפי שהם נדרשו, וציינו כי הם עושים זאת תחת מחאה.

75 מיליון שקל - זו הייתה החריגה הגדולה של רשות השידור כולה בתחום השעות הנוספות בשנה החולפת. בסך-הכול, מנתונים שהגיעו לידי "גלובס", 50% מהשעות הנוספות הולכות על ערוץ 1, ו-27% על קול ישראל בעברית. 11% מכלל השעות הנוספות הן באגף הגבייה וההנהלה ברשות השידור.

ועדיין, עיתונאי קול ישראל הופתעו לגלות כי רק הם נדרשו לקיצוץ - והקיצוץ בשעות הנוספות דילג הפעם מעל עובדי ערוץ 1. "אנחנו, שמשכורותינו צנועות ועבודתנו רווחית, מקוצצים - ובעלי המשכורות הגבוהות יותר באותו ארגון אינם מקוצצים", אומר יו"ר ועד עיתונאי הרדיו ברוך אסקרוב, עורך ומגיש ברשת א'.

אסקרוב החל לעבוד ברשות השידור בשנת 1981, נשאר ל-3 שנים ושב בראשית שנות ה-90. בסך-הכול הוא צבר ותק של 21 שנים, ולאחר 4 תארים אקדמיים הוא מודה כי הוא מרוויח היום פחות מ-10 אלף שקל. ב-2009 שכרו הגיע ל-6,000 שקל, וזו פרנסתו היחידה. החלק הארי בשכרו, בשל הסכמי עבודה שנחתמו במהלך השנים, מורכב מתוספות שונות, ושכר הבסיס שלו עומד על 4,666 שקל בלבד.

על-פי תלושים אחרים של עיתונאי קול ישראל שהגיעו לידי "גלובס", שכר הבסיס - כלומר השכר הפנסיוני - של העובדים נע בין 2,600 ל-4,800 שקל. על תופעת האפליה הסכימו גם בוועדת הכספים של רשות השידור בראשותו של דוד חיון.

למחרת המכתבים התפרצו עיתונאי הרדיו לשתי ישיבות של הוועד המנהל, הראשונה של ועדת התוכן והשנייה של ועדת הכספים. "נכנסתי ואמרתי 'דעו לכם שאתם צריכים לשנות את החוק - מקום מושבה של ההנהלה לא בירושלים אלא בסדום'", אמר אסקרוב. "ישבו שם אמיר גילת, היו"ר; יוני בן-מנחם, מנכ"ל רשות השידור; ומיקי מירו, מנהל קול ישראל. אנחנו, משום מה, מרוויחים בתוך הארגון משכורות נמוכות יותר, ואנחנו מקוצצים? היו עובדים שנשברו ובכו מהמהלך הזה. איך אתם רומסים את החלשים? נלך לכל כתובת, כולל לוועדה שמינה ארדן, ונגיד מי אתם".

לדברי אסקרוב, "זו התנכלות ישירה ברדיו. חד-משמעית". לדברי עיתונאים אחרים ברדיו, הסיבה לאפליה הזו היא קרבתם של עובדי הטלוויזיה לאיש החזק ברשות השידור, זליג רבינוביץ'. ועדת הכספים, בראשותו של חיון, נתנה הוראה לעצור את האפליה והחליטה לעשות מעקב אחר המשך התנהלות הקיצוץ.

נתוני האזנה גבוהים

תקציב רשות השידור בשנת 2013 הגיע ל-984 מיליון שקל. מתוכו הגיעו הוצאות השכר ברשות בשנה זו ל-493.5 מיליון שקל. ושימו לב להבדלים - ההוצאה על ערוץ 1 (ללא השידורים בערבית) עומדת על 418 מיליון שקל, ואילו ההוצאה על 6 תחנות קול ישראל עומדת על כמחצית - 236 מיליון שקל.

תקציבי התחנות השונות, כפי שהגיעו לידי "גלובס", מוכיחות את השכר הנמוך של עובדי הרדיו. למשל, 14 עובדי רשת מורשת הרוויחו יחד בשנה שעברה 1.7 מיליון שקל. 9 עובדי תחנת 88FM הרוויחו 754 אלף שקל.

על-פי דיוני הרפורמה שהתקיימו בשנים האחרונות, ממוצע השכר לעיתונאי (ובכלל זה עורכים ומפיקים) ברשות השידור הוא 14 אלף שקל. את הממוצע מושכים מעלה עיתונאים בערוץ 1 שנכנסים לרשימת שיאני השכר ומרוויחים למעלה מ-40 אלף שקל - אף אחד מהם לא מקול ישראל.

קול ישראל, בניגוד לערוץ 1, הוא גוף שמרוויח כסף. על-פי הערכות, הכניסו בקול ישראל במהלך 2012 כ-90 מיליון שקל מפרסומות, ו-8 החודשים הראשונים של 2013 מוכיחים גידול של 8% בהכנסות. ערוץ 1 הכניס מתשדירים במהלך 2012 (שגם הייתה שנת אולימפיאדה חריגה) כ-12 מיליון שקל בלבד.

"בסופו של דבר, הרדיו - מאוד בשונה ממדיות אחרות נוצצות יותר - נמדד רק מהאפקטיביות שלו למפרסם", אומר מנכ"ל שפ"ם, רונן ברקה, "והעובדה שיש עליה בהכנסות מראה שהרדיו מאוד אפקטיבי. רק באחרונה עלינו עם קמפיין של מפרסמים שמספרים כמה הם הופתעו מההצלחה". התחנות, אם כן, מרוויחות.

אך מעבר להוצאות הגבוהות וההכנסות הנמוכות, לקול ישראל יש קהל הרבה יותר גדול. סקר TGI האחרון הראה ירידה בהאזנה, ולמרות שהיא מקיפה את ההאזנה כמעט לרדיו כולו בישראל, איבדה רשת ב' את הבכורה בנקודות מסוימות ברצועת הבוקר היוקרתית לטובת גלי צה"ל. אולם הדבר לא כרוך בהפסד משמעותי כלכלי, שכן גלי צה"ל אינה חופשיה באופן מלא בפרסום. ועדיין, הצפייה בערוץ 1 בטלה בשישים לעומת ההאזנה לקול ישראל.

לשם השוואה, כשהתוכנית "מבט" בערוץ 1 עומדת על כ-5% צפייה, ינוע מספר הצופים בה על 85 אלף איש בקרב משקי-בית יהודיים. לתוכניות רדיו כמו של קרן נויבך או אריה גולן - הפריים-טיים של הבוקר - מתחברים בין 219 אלף ל-338 אלף מאזינים.

"דה-מורליזציה"

"ריסון השעות הנוספות לא יורגש בתקציב", מעריכים גורמים ברשות השידור ומחזקים את הטענה שמדובר במניפולציה, שבעיקר באה לסמן התייעלות לאוצר.

באחרונה התכנסה ועדת לנדס תחת הוראתו של שר התקשורת גלעד ארדן, ונראה כי הסכינים בתוך רשות השידור מתחילות להישלף.

"בשנים האחרונות חוגגת הפקרות, ובטלוויזיה מעט יותר", אומרים באוצר. "צרכני השעות הגדולים זה הטלוויזיה, ואין שום זיקה בין תשומות העבודה ובין התפוקות. זה קורה בעיקר בשל ההסכמים, אבל חלק לא קשור בכלל להסכמים".

יש לזכור שבניגוד לטלוויזיה, ברדיו עובדים 24 שעות. ואולם ההסכמים הם כאלה, שמשמרת כפולה נחשבת לשעות נוספות והשכר בגינה גבוה יותר.

"הרבה פעמים יש ברשות השידור אווירה של דה-מורליזציה", אומר אסקרוב. "הפעם יש אווירת התקוממות. כי אנשים פעילים עושים את העבודה, ואנחנו רואים את הוועדה של לנדס, ואנחנו חוששים שבסוף ישפכו את התינוק עם המים - אותנו, המצליחים והרווחיים, יחד עם המקום שבאמת מדמם. החור השחור של רשות השידור הוא ערוץ 1 והנהלת רשות השידור. לא עובדי הרדיו ואפילו לא עובדי הטלוויזיה. מי שהיה צריך לשמור עליו זו ההנהלה, זו המערכת הלא מקצועית".

- אתם מרגישים מופלים?

"בוודאי על-ידי ההנהלה הזו, וגם על-ידי קודמותיה. אבל פתאום החזקים מועכים את החלשים. זו התנכלות, לא פחות. מקריבים אותנו".

מרשות השידור נמסר כי "לא ניתנה שום הנחיה על-ידי מנכ"ל רשות השידור לקצץ במכסות השעות הנוספות של הרדיו. מנהלי המדיות השונות נדרשו להקפיד על מכסות השעות הנוספות שהוקצו לכל מדיה ולא לחרוג מהן. עובדי הרדיו ועובדי הערוץ הראשון מקבלים את שכרם בהתאם להסכמי עבודה הנהוגים ברשות השידור מזה עשרות שנים. הרפורמה אמורה הייתה לשנות את המצב ולהסדיר את עניין השכר, אך היא הוקפאה. הנהלת רשות השידור מעריכה מאוד את עבודתם של עובדי הרדיו והערוץ הראשון כאחד, והיא אינה מפלה ביניהם".

תלוש שכר

קול ישראל

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

אפליקציית Gett / צילום: סטודיו גט

העסקה נחתמה: פנגו רוכשת את גט תמורת 175 מיליון דולר

סכום הרכישה דומה לשווי שפורסם בגלובס בחודש מרץ האחרון, אז לפי ההערכות התנהל המו"מ לפי שווי של 150-160 מיליון דולר עבור גט ● לפי גורם המקורב לעסקה, שתי החברות ימשיכו לפעול בצורה נפרדת ועצמאית, ולא מתוכננת כל השפעה על מצבת כוח-האדם

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-20218, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

דיני ירושה / צילום: Shutterstock, Maxx-Studio

משפחת בן הזוג המנוח נתנה אולטימטום בלתי אפשרי לאישה. מה קבע ביהמ"ש?

בית המשפט לענייני משפחה פסק לטובת אישה שביקשה להביא ילד מזרע בן זוגה המנוח ● משפחתו, שהתנגדה לכך, התנתה את הבאת הילד בכך שהאישה תוותר על חלקה בירושה שהותיר בן זוגה ● ביהמ"ש פסק לטובת האישה 50 אלף שקל כהוצאות משפט

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים