גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקורת על לשכת עוה"ד: גוף שמחוקק, שופט וגם מגביל כניסה

לשכת עורכי הדין נהנית מאוטונומיה נרחבת, ומבקריה טוענים כי עם השנים היא הפכה לגילדה סגורה וכוחנית המונעת תחרות וגורמת לייקור עלויות ■ בלשכה טוענים: אנחנו מגינים על הציבור מפני שרלטנים ■ כתבה רביעית בסדרה

"לשכת עורכי הדין, כמו כל מונופול, מתנהגת באופן דורסני. המונופול הזה עושה כל מה שהוא רוצה פחות או יותר. בלתי נתפס שגוף לא ממשלתי אחראי גם על הענקת הרישיון לעריכת דין, גם על בחינת המועמדים למקצוע, גם על החלת כללי אתיקה וגם על שפיטה והענשה. איפה נשמע דבר כזה, גוף שהוא גם מחוקק, גם שופט, גם מעניש וגם אחראי על שערי הכניסה למקצוע?"

את הדברים הקשים האלה אומר ל"גלובס" עורך דין מוכר שנתקל במערכת השפיטה המשמעתית של הלשכה. עורך דין זה הוא לכאורה בעל אינטרס מובהק "להכפיש" את הלשכה, לאחר שלכאורה "רדפה" אותו, אבל הוא לא היחיד שמשמיע ביקורת נוקבת על הגוף הזה, שמחזיק בידיו סמכויות רבות ושומר את הכוח לחברים בו, כ-50 אלף עורכי דין.

אותו עורך דין מוכר ממשיך ומסביר את הבעיה, לפי השקפתו: "כל הרישוי במדינה נעשה על-ידי מוסדותיה - רישוי כלי ירייה, רישיון נהיגה, רישיון ראיית חשבון, רישוי רופאים - ורק רישיון עריכת דין נתון בידי גוף פרטי. למה? זה הרי באותה רמה של הרישיונות האחרים שהמדינה צריכה להוציא, ואפילו יותר חשוב".

במקרה שלו, טוען עורך הדין, שמטעמים ברורים ביקש שלא להיחשף, הלשכה התנהלה בכוחניות. "אני, כקליינט של המונופול הזה שהוא גם התובע וגם התליין, אומר לכם בפה מלא שכשרצו לפגוע בי גייסו את כל הלשכה לטובת העניין. הלשכה היא פוליטית, יש שם כל מיני זרמים וכוחות פוליטיים, וכשאתה זורם ובא בתוך המנעד הפוליטי הזה, ויש לך גוף אימתני כמו ועדות האתיקה ובתי הדין לאתיקה, אתה יכול לעשות בהם שימוש חיובי או לסתום פיות. אותי העבירו את כל ההליכים המשפטיים שאפשר, אבל בכולם זוכיתי. אף אחד לא יכול לפגוע בזכות הביטוי שלי, אבל אין ספק שהמכשיר הזה, הכלים שיש ללשכה, נוצלו לרעה".

עורך דין אחר שהועמד לדין משמעתי מחזק את דבריו: "לא הגיוני שהגוף שנותן את הרישיון הוא הגוף שיכול לשלול אותו או להתנות את קיומו. לבתי הדין המשמעתיים של הלשכה יש סמכות להתנות את הרישיון או להשעות אותך. זה חסר תקדים שתהיה רשות אחת שחולשת על כל הסמכויות. א"ב בעולם דמוקרטי זה הפרדת סמכויות. חייבים לפוצץ את הבועה הזאת".

המקרה של לבנת פורן: מאבק על כסף או הגנת הציבור?

הביקורת על הלשכה נוגעת לנושא רחב הרבה יותר מסמכויות השיפוט שלה. אחד המאבקים המרכזיים שהלשכה מנהלת מיום הקמתה הוא על שמירת גבולות המקצוע. המלחמה הזאת, המכונה בלשכה "המאבק נגד הסגת גבול המקצוע", נועדה לפי מבקרי הלשכה למנוע מגופים שונים לתת לציבור שירותים הנתפסים בעיני הלשכה ככאלה שיוחדו למקצוע עריכת הדין לפי חוק.

בהקשר זה התפרסם מאבק הלשכה במרכז למימוש זכויות רפואיות בראשות לבנת פורן. באפריל אשתקד קבע בית המשפט המחוזי בירושלים כי המרכז של פורן אינו רשאי להמשיך לפרסם את עצמו כמרכז המסייע לזכאים לממש זכויות רפואיות, לייצג לקוחות לפני כל גוף בעל סמכות שיפוטית ועוד, בנימוק שרק עורכי דין רשאים לבצע פעולות אלה.

פורן הגישה ערעור לבית המשפט העליון, שטרם נדון, ובינתיים ממשיכה להזמין את הציבור לפנות אל המרכז שלה כדי לקבל טיפול בסוגיות רפואיות שונות. כדי שלא להפר את צווי בית המשפט, מקפיד המרכז לציין שהוא עוסק בייעוץ שאינו משפטי ושהוא מסייע "רק בייעוץ רפואי ובליווי ביורוקרטי".

לאחר ניצחון הלשכה בעניינה של לבנת פורן, הנחה ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד דורון ברזילי, את גופי הלשכה לפעול כדי ליישם את הקביעות שנפסקו גם על מרכזים אחרים, הפועלים במתכונת דומה לזו של פורן. כך שלחה לשכת עורכי הדין מכתבי התראה ל-9 גופים נוספים, ובהם בר מדיקס בע"מ, פיצוי ישיר וזכותי, בדרישה לחדול מפעולותיהם, בתוך איום בתביעה אם לא יעשו כן.

המאבק הזה, טוענים המבקרים, אינו על יוקרת עורכי הדין, הכישרון או היכולות שלהם - הוא על כסף. בהעדר מתחרים, יוכלו עורכי הדין לשמור על התעריפים שהם יכולים לגבות על כל שירות - מעריכת חוזה שכירות לדירה, דרך רישום בית משותף ועד ניסוח מכתב התראה לשכן ששתל ורדים בחצר הבית של שכנו.

ואולם, לא ניתן להתעלם מהעובדה שיש גם צד שני למטבע. בכתבה החמישית בסדרה, שתתפרסם מחר (ו'), נביא בהרחבה את נקודת המבט של עורכי הדין, אך כבר כעת מבקש עו"ד אפי נווה, יו"ר ועד מחוז תל-אביב, להעמיד דברים על דיוקם, לדבריו. "כל אותם גופים המתיימרים לתת שירותים משפטיים לציבור אינם פוגעים רק בעורכי הדין אלא בראש ובראשונה בציבור, שטועה לחשוב כי עומד מולו גוף מוסמך הבקיא בחוק ובפסיקה, שעה שמדובר בשרלטנים רודפי בצע", הוא אומר, "אנו נתקלים מדי יום בגופים המנוהלים על-ידי אנשים חסרי השכלה משפטית ולעתים בעלי השכלה תיכונית בלבד. איזה שירות איכותי ומקצועי יכול לתת אדם שאין לו שום ידע משפטי?"

נווה נותן כדוגמה את הגופים "המתיימרים", כלשונו, לטפל בתביעות הקשורות לנזקי גוף. "הם מגישים טפסים לביטוח לאומי וכאשר המוסד לביטוח לאומי דוחה את התביעה, האזרח נדרש להגיש ערעור לבית הדין לעבודה ואז חייב להיכנס לתמונה עורך דין. אך האזרח המסכן מחויב כבר קודם לכן בתשלום גם לאותו גוף שרלטן שכל 'מקצועיותו' היא במילוי הטפסים שהוגשו למוסד לביטוח לאומי.

"בכלל יעלה על הדעת שיבוא אדם נעדר השכלה והכשרה מקצועית ויחליט לעסוק ברפואה, ראיית חשבון, הנדסה וכיוצא באלה? רק כאשר מדובר במשפטים הכול פרוץ ומופקר ומי שמשלם בסופו של דבר את המחיר זה הציבור התמים, שעה שכל הנוכלים גורפים לכיסיהם מיליוני שקלים וממשיכים לפרסם עצמם לדעת. ובסוף באים אותם גופים ומייללים יללות בדבר חופש העיסוק וכיוצא באלה, שעה שהחופש היחיד שמעסיק אותם הוא החופש להמשיך במעשי הנוכלות, ההטעיה ועושק הציבור. כולם מוזמנים לראות את המקרים שבהם פונים אלינו אזרחים תמימים שנעקצו על-ידי אותם שרלטנים".

נווה מספר שאל לשכת עורכי הדין הגיע אדם שנפגע בתאונת עבודה, לאחר שפנה לאחד הגופים המעניקים סיוע לכאורה. באותו גוף מולאו טופסי התביעה למוסד לביטוח לאומי, ומאחר שלא הייתה מחלוקת על נסיבות התאונה והנכות הגבוהה, תביעתו התקבלה. נשמע מצוין, ואולם הסוף פחות טוב. נווה: "הוא נדרש לשלם 270 אלף שקל לאותה חברה שסייעה לו לכאורה, וכאשר זעק חמס וכיצד עושקים ושודדים אותו לא היה מי שיסייע לו. רק אז נזכר לפנות אלינו בבכי ובבקשת סיוע".

לטענת נווה, "יש עוד עשרות דוגמאות של מקרי עושק וגזל, והגיעה השעה שהציבור יבין מי כאן השרלטן ומי המקצוען. וכפי שאדם חולה לא מעלה על דעתו לפנות למתחזה אלא לרופא בלבד, כך צריך להפנים שבכל בעיה משפטית יש לפנות לעורך דין מוסמך בלבד".

לדבריו, לעורך דין יש ביטוח אחריות מקצועית וכללי אתיקה שהוא כפוף להם, ואותם גופים המתיימרים לספק לציבור שירותים אינם כפופים לשום פיקוח. "אם עורך דין התרשל, חלילה, יש כתובת לפנות אליה בתלונה ויכולת לתבוע אותו. לעומת זאת, לאותם שרלטנים אין שום ביטוח אחריות מקצועית שהרי אין להם שום מקצוע שרכשו כדין ואין שום גוף שמפקח עליהם. הבדל נוסף הוא שעורך דין כפוף בתביעות פיצויים של תאונות דרכים לשכר-הטרחה הקבוע בחוק הפלת"ד. לעומת זאת, הנוכלים מחתימים את האזרח התמים על הסכמי שכר-טרחה גבוהים בהרבה מהתקרה הקבועה בחוק, וכך יש להם יכולת כספית לפרסם עצמם תחת כל עץ רענן ועל כל אוטובוס ומונית".

גבולות המקצוע: "החוק מיושן"

ובכל זאת, משפטנים רבים תוהים אם לא הגיע הזמן לפתוח את גבולות מקצוע עריכת הדין, ובכך לפתוח את השוק לתחרות ולהוזיל את העלויות לאזרח במקרים שאינם מחייבים הכשרה משפטית.

פרופ' נטע זיו, מומחית לאתיקה מקצועית ומרצה באוניברסיטת תל-אביב, חושבת שהתשובה היא "כן, הגיע הזמן". "הגילדה או הפרקטיקות של סגירות או מניעת תחרות מתבטאות בהרבה מאוד דרכים בתוך לשכת עורכי הדין", היא אומרת, "ואחת המרכזיות שבהן היא ייחוד המקצוע, כלומר, יש רשימה של דברים שרק עורכי דין יכולים לעשות על-פי חוק".

הרשימה הזאת מעוגנת בסעיף 20 לחוק לשכת עורכי הדין, הקובע את "תחום המקצוע וייחודו", והיא כוללת בין היתר ייצוג של אדם או כל טיעון ופעולה אחרת בשמו בפני בתי משפט, בתי דין, בוררים וגופים ואנשים בעלי סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית; ייצוג או כל פעולה בשם אדם אחר בפני ההוצאה לפועל, לשכת רישום הקרקעות, רשם הבתים המשותפים, רשם החברות, רשם השותפויות, רשם האגודות השיתופיות, רשם הפטנטים והמדגמים, רשם סימני המסחר, פקיד השומה, מס שבח, מס עיזבון ונציג מס ההכנסה (למעט תחומים שבהם רואי חשבון מוסמכים לייצג); כמו כן נאסר על מי שאינו עורך דין לערוך "מסמכים בעלי אופי משפטי" בשביל אדם אחר, לרבות ייצוג אדם אחר במשא ומתן משפטי לקראת עריכת מסמך כזה, או לתת ייעוץ וחוות דעת משפטיים.

"נוסח הסעיף רחב מאוד, פחות או יותר הכי רחב בעולם, ובעייתי, כי לא מגדירים את הגבולות בצורה ברורה", אומרת פרופ' זיו, החוקרת את הנושא זה שנים ארוכות. "נשארות שאלות כמו איפה בדיוק מתחילה חוות דעת משפטית, מה זה מסמך משפטי, האם חוזה שכירות סטנדרטי הוא מסמך משפטי, האם עזרה לאדם בהגשת טפסים להוצאה לפועל היא הכנת מסמך משפטי או ייעוץ משפטי".

לדבריה, סעיף ייחוד המקצוע הוא בעייתי, מיושן ומייקר עלויות לציבור. "יש שורה של הוראות שסוגרות הרמטית את האפשרות לכל תחרות חופשית מבפנים ומבחוץ. זה מתחיל בעובדה שהחברות בלשכת עורכי הדין היא חובה, שיש רק לשכה אחת, שאי אפשר להיות עורך דין בלי להיות חבר בלשכה. במקומות אחרים בעולם המדינה היא זו שנותנת את הרישיון לעריכת דין. העובדה שהלשכה היא זו שיוזמת את כללי המשמעת, היא זו שאוכפת את הדין המשמעתי, היא גם הכובלת וגם השופטת, היא זו שמפקחת על ההתמחות, היא זו שבעצם מעורבת בבחינות, היא זו שקובעת את כל הנושא של איסור הפרסומת (איך מותר לפרסם ואיך אסור לעשות זאת). לעורכי דין אסור גם לקבל הפניות מגוף שאינו עורך דין, אם הוא פועל למטרת רווח ועוד - כל זה אומר שהלשכה שומרת מאוד-מאוד על הבלעדיות שלה, על השליטה בתחומי המקצוע, והכול מתורגם בהמשך לשמירה על הכסף ולייקור העלויות לאזרחים או למניעת תחרות".

זיו, התומכת בפתיחת שערי המקצוע, אף הצטרפה באחרונה כידידת בית משפט לערעורה של לבנת פורן בבית המשפט העליון, והציגה שם את ממצאי מחקריה בשנים האחרונות. "אנחנו כל הזמן עוסקים בשאלה למה יש כל כך הרבה עורכי דין ולמה כל כך הרבה אנשים פונים ללימודי משפט, אבל אנחנו חיים במציאות שבה כל מי שרוצה להתקרב בכלל לעולם המשפט חייב להיות עורך דין".

לשכה עם עוצמה: "שילוב קטלני בין מונופול לאוטונומיה"

פעם זה היה כך גם בעולם הרפואה, אומרת פרופ' זיו. רופאים עסקו כמעט באופן בלעדי בעניינים "טיפוליים", ואפילו עשו בדיקות דם בעצמם. היום העולם הזה שונה בתכלית. "בעולם המקביל של הרפואה, יש שורה של בעלי מקצוע, אחיות מעשיות ואחיות מוסמכות וטכנאי רנטגן ושינניות ואנשים שעושים בדיקות דם, חובשים ועוד. אם מישהו רוצה להיכנס לעולם הרפואה הוא יכול לבחור בכל מיני תחומים, ולא חייב ללמוד בבית ספר לרפואה".

כך גם בתחום החשבונאות. "אפשר להיות רואה חשבון או מנהל חשבונות או יועצת מס, כלומר, גם בתחום החשבונאות יש מקצוע הליבה, שזה רואה חשבון, אבל לצדו יש כל מיני מקצועות אחרים שסופגים חלק מהביקוש בשוק. בעולם המשפט אין לכך מקבילה. עזרה בהוצאה לפועל, הגשת ערר לוועדה לשירות התעסוקה, העברת דירה בטאבו בעסקה פשוטה או הכנת הסכם ירושה - כל אלה כבר מזמן הוצאו מתחום הבלעדיות של עורכי הדין במדינות אחרות.

"מצד אחד החברה שלנו הופכת להיות ממושפטת, כולם נזקקים לעזרה משפטית, ומצד אחר אפשר לקבל עזרה רק מעורכי דין, כי הלשכה רודפת אחרי כל מי שמעז בכלל להתקרב לתחום הזה. אין תחרות, אין אפשרות להוזיל עלויות".

פרופ' עלי זלצברגר, מומחה לתורת המשפט ואתיקה משפטית מאוניברסיטת חיפה, מצטרף לביקורת. "מקצוע עריכת הדין בישראל נהנה ממונופול ואוטונומיה חסרי תקדים בהשוואה לכל פרופסיה אחרת בישראל, למשל רופאים או רואי חשבון, וכן בהשוואה לפרופסיות המשפטיות ברחבי עולם", הוא אומר.

"המונופול מתבטא בהגדרה רחבה מאוד של השירותים המשפטיים שיכולים להינתן רק על-ידי עורך דין ובדרישה מעורכי דין שיהיו חברים בלשכה. בנוסף, הלשכה היא אוטונומיה כמעט מוחלטת, ללא כל פיקוח חיצוני. והשילוב בין המונופול לבין האוטונומיה שמסדרת את ענייניה, קובעת את כלליה ועוד, הוא שילוב קטלני".

פרופ' זלצברגר מגדיר את "מלחמת החורמה", כלשונו, שמנהלת הלשכה נגד השגת גבול המקצוע, "ביסוס והרחבת המונופול וההגנה על פרנסת חבריה".

לדבריו, מספרם הגדל והולך של עורכי הדין בישראל מביא מצד אחד לתחושת דחיפות בהפניית כל משאבי הלשכה למאבק הזה ומצד אחר להתעצמות כוחה של הלשכה, הממומנת בדמי החבר הגבוהים המשולמים על-ידי מספר הולך וגדל של פרטים.

לדבריו, "עם השנים הלשכה הפכה לגוף עוצמתי מאוד, גם כלכלית, כיוון שחבריה משלמים דמי חבר שהם חובה, ולכן היא יכולה לעשות כל מיני דברים. יש לה יכולת עצומה לעשות לובינג בכנסת, היא מסכלת יוזמות הפוגעות במונופול, והסיבובים החדשים נגד לבנת פורן וכל מיני ארגונים שנותנים סיוע משפטי הם דוגמה לכך".

במאמר שפרסם באחרונה בביטאון לשכת עורכי הדין בחיפה, כתב פרופ' זלצברגר כי "זהו מעגל שוטה שחייבים לפרקו".

לשכת עורכי הדין: "כפיפות לרגולטור כזה או אחר תפגע בעצמאות הלשכה ועורכי הדין, וכפועל יוצא תביא לפגיעה בשלטון החוק"

לשכת עורכי הדין מסרה בתגובה לטענות המועלות בכתבה את הדברים הבאים:

* על האוטונומיה של הלשכה: "אכן לעורכי הדין יש מעמד מיוחד בחוק, אולם גם בית המשפט הכיר בנחיצות שמירת מעמד זה. בפסק דין שניתן על-ידי שופט בית משפט השלום, מנחם קליין, בשנת 2009 הוא עמד על מעמדו המיוחד של המקצוע באומרו כי זהו מקצוע מיוחד שמטרתו לסייע לבית המשפט בעשיית משפט וצדק ללא מורא ופחד מאיש. כפיפות לרגולטור כזה או אחר תפגע בעצמאותה של הלשכה ושל עורכי הדין וכפועל יוצא תביא לפגיעה בשלטון החוק.

"הפקדת האוטונומיה המקצועית בידי הלשכה נועדה להבטיח שתפקידיו המיוחדים של עורך הדין יתבצעו במקצועיות, ביושר וללא פחד מגורמים שונים שעמם הוא מצוי במאבק מתמיד. גם בג"ץ בחן את מבנה הלשכה וסמכויותיה שאותם הגדיר המחוקק ומצא את ההסדר עומד בכל מבחן חוקתי. בג"ץ קבע שקיומה של הלשכה נועד להבטיח רמת נאותה של שירותי עריכת דין לציבור, שמירה על טוהר המקצוע וכי רק אנשים הראויים לכך יוכלו לתת שירותים חשובים אלה.

* על סמכויות בתי הדין המשמעתיים: "פעילויות הליבה והחלטות המוסדות של הלשכה כמו גם החלטות בתי הדין המשמעתיים שלה נתונות כל עת תחת ביקורתו של בית המשפט, וכללים שהלשכה מתקינה טעונים אישור של שר המשפטים על-פי חוק.

"אנו דוחים את הטלת הדופי בבתי הדין המשמעתיים של הלשכה המתמנים לתפקידם על-ידי ועדה בראשות שופט בדימוס של בית משפט עליון או נשיא בית משפט מחוזי בדימוס ומבצעת את עבודתה נאמנה. לכל נאשם יש הזכות לערער על החלטות בתי הדין המשמעתיים לבית המשפט המחוזי עד שיחוש כי צדק נעשה עמו".

* על המאבק נגד הסגת גבול המקצוע: "מה שמניע את המאבק הוא בראש ובראשונה טובת הציבור, האינטרס הציבורי לקבל שירותים משפטיים מעורכי דין שהוסמכו על-פי חוק ולא מגורמים בלתי מקצועיים שלא רק שגובים שכר-טרחה אלא עלולים גם לגרום נזק ללקוח.

"הלשכה ערה לשליחותה החברתית ומפעילה על-פי חוק את תוכנית "שכר מצווה" המתוקצבת בסכום של כ-2.5 מיליון שקל, ומטרתה לסייע בייעוץ וייצוג משפטי פרו-בונו למעוטי יכולת. תרומתה החברתית של הלשכה ניכרת גם באמצעות תפקידיה החיוניים האחרים, וביניהם ביקורות על תנאי מעצר ומאסר בבתי הסוהר בישראל, שליחת נציגיה לדיוני ועדות הכנסת כדי לתרום מניסיונם וממומחיותם, הצטרפות כידיד בית המשפט להליכים משפטיים, הענקת מלגות לסטודנטים נזקקים ועוד".

"בעולם זנחו מזמן את הגישה של ייחוד המקצוע"

"במקומות אחרים בעולם, בעיקר באיחוד האירופי, ואפילו באנגליה, שממנה שאבה ישראל את התפיסה המשפטית, כבר מזמן זנחו את הגישה של 'ייחוד המקצוע'", אומרת פרופ' נטע זיו. לדבריה, "יש שם כל מיני בעלי מקצועות משפטיים, שהם לאו דווקא עורכי דין, ולכל אחד מהם מותר לעסוק בתחום מסוים, ובתנאי שהוא עובר איזושהי הכשרה ונתון לאיזושהי רגולציה של המדינה. כלומר, פתחו את השוק".

במדינות רבות, גופים שאינם משפטיים וגורמים שאינם עורכי דין יכולים לתת שירותים שבישראל יוחדו לעורכי דין בלבד. כך גופים שונים נותנים סיוע בתחום של דיני משפחה, בדיני עבודה או בדיני צרכנות. "אבל הם נמצאים תחת הרגולציה של המדינה", מבהירה זיו, "לא משאירים את השוק פרוץ. העובדה שפותחים את השוק לתחרות לא אומרת שאנחנו מפקירים את הלקוחות".

זו למעשה טענתה המרכזית של הלשכה במאבק נגד השגת גבול המקצוע: ''זקוקים לנו כדי להגן על הלקוחות". זיו לא מקבלת את הטענה הזאת. "הטיעון הזה לא רלוונטי כשרואים עד כמה הלקוחות מרוצים מהשירותים שניתנים להם על-ידי גורמים שהוכשרו לכך אך אינם עורכי דין".

הצעה אחרת, שמעלה עורך דין בכיר המנהל מאבקים נגד הלשכה בימים אלה, היא להעביר את הסמכות למתן רישיון עריכת דין לידי המדינה ולהפוך את החברות בלשכה לוולונטרית. "אני כחבר לשכה תמיד אומר שבמשפט 'חברי המלומד' יש שני שקרים, גם חברי וגם מלומד. זה שקר בהתגלמותו. אני גם חושב שאתה מטומטם ואתה בטח לא חבר שלי. אם אני צריך להתאגד, אז אני מעדיף להתאגד עם 500 או 600 חברים, שאני באמת יכול להרגיש שהם חברים שלי.

"באנגליה זה כל כך מרשים, הצ'מברים והברים למיניהם, יש התאגדויות שונות ולא כולם חייבים להיות חברים בהן. זה מועדון חברתי, סגור כזה, ובאמת יש כבוד הדדי בין חברים, מסייעים זה לזה, ונותנים שירותים משפטיים ותמיכה לחברים. זה פשוט מדהים. ומה יש פה חוץ מזה שאחד אוכל את השני ואחד מקלל את השני? יש פה איזושהי אחווה או חברות? זה בולשיט אחד גדול.

"הגיע הזמן לפוצץ את הבועה הזאת. כמו כל מונופול, מונופול הלשכה מונע תחרות. צריך לגרום לכך שתהיה תחרות. זה יכול לעזור לציבור בפלורליזם, ייכנסו חברות פרטיות לתחומים שהיו בידי עורכי דין, זה ישכלל את התחרות ויוריד מחירים ואף ישפר את השירות ללקוח".

מבנה לשכת עורכי הדין

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ״י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית