גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יועצי תקשורת: אי-אפשר להטיל איסור פרסום על מיליוני אנשים

צו איסור הפרסום בפרשת הזמר והקטינות עדיין קיים, אבל מעטים האזרחים שלא יודעים במי מדובר ■ הזמר, מצידו, ממשיך לשדר ש"הכול בסדר" ■ יועצי תקשורת מנתחים את הסיטואציה המורכבת שאליה נקלעה התקשורת הממוסדת

"חזקת החפות מתה בישראל. ישנה התרת דם של אנשים עוד בעודם חשודים" - כך אומר היום היועץ האסטרטגי רונן צור, שליווה שורה של פרשת שמזכירות באופן כזה או אחר את הפרשה שזכתה לכינוי "הזמר והקטינות".

החל מפרשת קצב, דרך פרשת ניצב בר-לב ועד לפרשת שרון גל שהסתיימה באחרונה בלא כלום - גם בימים בהם הפייסבוק והבלוגספירה לא היו אנרגטיים ועיקשים כמו היום, כשפרצה פרשה עלומה והוטל עליה צו איסור פרסום, רחשו השמועות, והשמות החסויים נודעו במהרה.

אולם נדמה כי כדור השלג הולך ומתעצם במורד, ואחרי שהבלוגר עומרי חיון חשף ראשון את השם, לפחות 3 כלי תקשורת מרכזיים וממוסדים פלטו את שמו של אותו זמר ידוע לעיני כל. צו איסור הפרסום, אם כן, עודו קיים, ובינתיים הולכים ומתמעטים האזרחים מן השורה שאינם יודעים בדיוק במה מדובר.

התופעה הזו יוצרת מציאות חדשה בעבור מי שעומדים בלב הפרשה - בין אם יורשעו או לא. הם לא יכולים לבחור להתנהל תחת אפילה, לדמום עד שיתנקו לחלוטין. ככל ששמם רץ ביתר אינטנסיביות ברשתות החברתיות, כך הם חייבים לנקוט בטקטיקות אחרות.

לדברי צור, על הזמר המפוקסל - שעדיין לא נחקר אפילו פעם אחת בפרשה - לבקש מבית המשפט להסיר ממנה את הטשטוש.

"הבנאדם מעורר הרבה יותר אמפתיה והזדהות והבנה לקייס שלו כשהוא לא מפוקסל או מתחבא מאחורי טשטושים", אומר צור. "אווירת הטשטוש יוצרת תחושה שהאדם מסתיר משהו. אני יכול להבין את זה כשלא ידוע במי מדובר, אבל זה כבר על גבול הבדיחה, כרגע כולם יודעים, לכן, מה הערך שיש לאדם מכך שהוא מופיע כדמות מטושטשת?".

בסביבתו של אותו זמר ידוע החליטו שלא לבקש את הסרת הטשטוש. הרעיון הטקטי שעומד מאחורי זה הוא להבהיר שיש אמון באופן שבו מתנהל החוק ולהבהיר כי אותו זמר הוא אדם שומר חוק וכי האשמות שטפלו בו אינן נכונות. לכן, הזמר ממשיך להופיע במקומות המתוכננים, והוא צפוי להמשיך בפעילות שלו ולפעול תחת המגבלות של צו איסור הפרסום.

לדברי יועץ התקשורת אבי בניהו, "לא כל אירוע דומה לאחר, כמעט לכל אירוע שקשור בו איש ציבור היום, הוא חייב לפעול שבה הוא מנהל את הזירה הציבורית באופן מושכל. התקשורת היא בתוך זה. יש מקרים שבהם האדם מופיע, ואז האנשים שמביטים בזה אומרים 'על ראש הגנב בוער הכובע - הוא יודע למה הוא מופיע', ואם הוא לא מופיע, אז אומרים 'ברור למה הוא לא מופיע'".

- הופעה שלו בתקשורת, על מי היא אמורה להשפיע?

"כשאותו זמר מנהל היום את הזירה הציבורית הוא מדבר בעיקר אל המעריצים שלו - ואסור לשכוח שהם רבים, והם בדיוק האנשים שמפעילים את הרשת. כשהוא מדבר הוא מראה למשטרה 'אני לא חושש', והוא מנסה גם לא מעט לערער את תחושת הביטחון של החוקרים. לתת את התחושה שאם הוא מופיע ושר, אז הוא כנראה 'יודע משהו שאנחנו לא יודעים'. וכשהוא הולך ומופיע, הוא מדבר עם אנשים לפני ואחרי ההופעה ונותן תחושה ציבורית שהכול בסדר. הוא צריך להמשיך להריץ את ערך המניה שלו. יש לו תעשייה, יש לו פרסומות, והופעה בתוכניות ועסקים כאלה ואחרים. אסור לו - אסטרטגית - להיעלם".

המחיר של איש ציבור

"כל עוד הציבור כולו נמצא בפייסבוק, הייתי יוצא החוצה ונותן את הקייס שלי ומנסה להגן על עצמי בדרך הטובה ביותר האפשרית", אומר היועץ התקשורתי ניסים דואק. "נכון שזה מלווה בעיסוק של התקשורת הממוסדת, אבל ההסתרה הזו וזה שזה מתקיים כ'סוד', זה רע לא פחות, והציבור מרגיש שיש לו מה להסתיר, אם הוא לא מדבר".

לדברי דואק, הפעילות של אנשי הציבור לא צריכה להגיע אחרי שנעשה מעשה, אלא במחשבה שקודמת לו. "אם אתה איש ציבור, אתה צריך להבין שאתה עלול לשלם מחירים וצריך לדעת לחיות עם המחיר הזה. ביחס לאיש ציבור צריך לא רק לדעת לחיות עם המחיר הכרוך בחשיפה הציבורית אלא לאמץ התנהלות שלוקחת בחשבון שעל כל פגם - לא רק פלילי אלא גם מוסרי - אתה תיצלה באש ההמון, וזה משהו שהדמויות האלה לא מספרות לעצמן. נדמה לא אחת שהן מתעוררות בבוקר ומגלות זאת".

- ומה באשר להתנהלות של התקשורת הממוסדת סביב הפרשה? יש הרבה בלבול.

"זה נראה כאילו קיימת כוויה מצד התקשורת הממוסדת נגד הרשתות החברתיות שנוטלות מהן את העוקץ והמונופול על המידע. זו נהמה שקיימת כמה שנים מאז העלייה של פייסבוק, שאומרת 'מישהו לקח לנו את המונופול על המידע, וצריך לעשות משהו'. כלי התקשורת הממוסדים רואים ברשתות החברתיות סוג של איום".

לצמצם את הצווים

השאלה הבוערת, אם כן, היא באיזה אופן יש להתייחס היום לצווי איסור הפרסום, כשהם מופרים באגרסיביות על-ידי ההמונים ברשתות החברתיות.

"צריך לצמצם אותם למקרים נחוצים להשלמת חקירה בלבד", אומר עו"ד יוסי עבאדי. "אבל לא בצורה שרואה רק את שיקולי החקירה מול העיניים אלא גם את הציבור. אני חושב שיש פה הפרזה מטורפת בחומרת העניין. הייתי שומר צווי איסור פרסום לעבירות הרבה יותר חמורות. יש לי תחושה שהתקשורת נמצאת במסע של טהרנות פוריטנית מתוך התעלמות מהרגלי הסקס של הנוער בימינו. לדבר על נערה בת 15 כמי שלא יודעת מה מתאים לה, אני חושב שיש בזה הרבה צדקנות וטהרנות".

- אבל זה החוק - יש איסור בבעילת קטינות.

"יכול להיות שצריך לשנות את החוק. נכון שכל עוד יש חוק, יש להתייחס אליו, כשאנחנו צריכים להחליט איזה נפח אנחנו נותנים לידיעות הצהובות האלה צריך לקחת הרבה דברים בחשבון. לדעתי, העבירה לא מספיק חמורה כדי שהחקירה תצדיק פה צו איסור פרסום. בעבירות מהסוג הזה, צו איסור פרסום זה זילות של הצו".

לדברי עבאדי, "ההגנה שנותן צו איסור הפרסום להגנה על שם טוב, מיותרת כי היא רק למראית-עין. אפילו לפני עידן האינטרנט, היינו בעידן ש'רב-סרן שמועתי' היה חזק מכל צו איסור. אין מנוס אלא לחנך את כולנו ששם טוב לא יכול להיקבע על סמך חשדות בלבד. צריך כל חשד לקחת עם קורט מלח, וכך גם כתבי אישום, והציבור צריך להתרגל שלא כל מה שהמשטרה, הפרקליטות והמכתבים האנונימיים אומרים הוא תורה מסיני".

- אתה חושב שהזמר נפגע מההתנהלות הזו?

"אם תשאל כמה אנשים מאמינים היום למשטרה ולפרקליטות, תמצא מספרים נמוכים מאוד. הרבה אנשים מטילים בהם ספק ולכן אני רואה שזה מה שהזמר עושה, הוא מדבר באופן חופשי, ולפי מחיאות הכפיים, חלק מהציבור מאמין לו. הגישה הפטרנליסטית שאומרת 'בואו נמתין לסיום התהליך המשפטי ורק אז נספר לכם' היא גרועה מאוד ולא דמוקרטית, רק במדינות חשוכות העמדה לדין נשארת בחשיכה".

דווקא היועצים האסטרטגיים חושבים אחרת לחלוטין מעורך הדין. "צריך לזכור שהוא לא מורשע", אומר צור, "יש לו בעיה לשקם את מעמדו ולהתמודד עם משפחתו. ראיתי אנשים שאיבדו את עולמם רק מעצם זה שהם חשודים, ואנחנו מאבדים שפיות בדרך שבה אנחנו שופטים אנשים בזירה הציבורית, שהיום היא גם בתקשורת החדשה, ללא כללים של מה מותר ומה אסור".

- מי צריך לקבוע את קוד ההתנהלות ברשתות החברתיות, הרשויות?

"אתה לא יכול להטיל משמעת עצמית על מיליוני אנשים. אני מסכים עם רני רהב שאמר שאותו בלוגר היה צריך לשבת באבו-כביר כדי להרתיע את האחרים. אני חושב שההשתוללות באינטרנט ראויה לאכיפה, אנחנו הופכים לחברה שמתנהלת כמו GTA, וזו חברה מסוכנת. ואם אין ברירה, זה ראוי לחקיקה".

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם