גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי היא נינה סטורמס שמתעניינת ברכישת זכיינית ערוץ 2 רשת?

אשת העסקים ההולנדית נינה ברינק-סטורמס הביעה עניין ברכישת רשת עוד לפני אנדמול, אך היא אינה מוכרת לישראלים, ובהולנד היא שנויה במחלוקת ■ פרופיל

אנדמול, חברת התקשורת מהולנד, היא הצד המוכר בעסקת רכישת זכיינית ערוץ 2 רשת הנרקמת. ענקית תקשורת חובקת עולם, מחזיקת פורמטים כמו "האח הגדול", מתכננת לרכוש 33% ממניות הזכיינית בהשקעה כוללת של כ-100 מיליון שקל.

אולם, כפי שפורסם בראשונה ב"גלובס", אנדמול לא לבד. עוד לפני שחברת ההפקה וההפצה נכנסה לתמונה, התעניינה בזכיינית אשת עסקים הולנדית בשם נינה ברינק סטורמס - שם שלא אומר הרבה למרבית הישראלים, אבל בהולנד הוא מוכר ביותר - ואף שנוי במחלוקת.

בשנת 2004 קיבלה סטורמס, יהודייה וציונית, תואר דוקטור של כבוד מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב. בדברי הענקת התואר נכתב בין היתר כי סטורמס - אז עדיין ברינק - מקבלת את הכבוד "לאות הוקרה לאשת עסקים מצליחה, שרשמה לזכותה הישגים יוצאי דופן בעולם התחרותי של התקשורת הממוחשבת והטכנולוגיה העילית, למי שעמדה בראש החברה הגדולה באירופה למתן שירותי אינטרנט, אשר קישרה בין מיליוני בני אדם ב-15 מדינות באיחוד האירופי; בהערכה על תרומתה לקידום התקשורת וטכנולוגיות המידע כיזמת; על פעילותה רחבת-ההיקף כבעלת חברות בינלאומיות בתחומי תקשורת ההמונים". דווקא הישגיה בתחום זה גם השאירו טעם חמצמץ.

סטורמס, 60, נחשבת לאחת מיזמיות האינטרנט הראשונות בממלכה ההולנדית. בשנת 1995 היא הקימה את הפורטל האינטרנטי WOL - וורלד אונליין - המקבילה האירופאית של AOL. לתודעה הציבורית ההולנדית היא פרצה בשנת 2000, כשביקשה להפוך את החברה לציבורית.

רגע לפני שהוציאה את החברה לבורסה, מכרה סטורמס את מניותיה - 15 מיליון במספר - ב-5 אירו למניה, בעוד שהמחיר ההתחלתי בהנפקה עמד על 43 אירו.

אחרי עלייה מתונה, צללו המניות למחיר של 10 אירו בלבד. במקביל היא פוטרה מתפקידה כמנכ"לית החברה בידי הדירקטוריון. אנשים רבים איבדו הרבה כסף בחברה, אך לא סטורמס - שכבר יצאה מהחברה עם הון משמעותי.

בעקבות הפערים הדרמטיים במחירי המניות, עמדה החברה לחקירה פלילית, יחד עם בנקים מרכזיים בהולנד, תחת החשד כי סיפקו דיווח שגוי לבעלי המניות. לא נמצאו די ראיות להגשת כתב אישום פלילי, ואולם נפתחו הליכים אזרחיים נגד החברה והבנקים.

בשנת 2003 נמצאה החברה אשמה בהולכת שולל של בעלי המניות. בהמשך גם הבנקים נמצאו אשמים.

הון מוערך של 240 מיליון אירו

לאור העובדה שסטורמס נשאה בתפקיד בחברה, החקירה לא נגעה בה אישית, אלא בחברה שבראשה עמדה, ובה עצמה לא דבק כל רבב.

על-פי גורמים בתקשורת ההולנדית, חברת WOL שאכזבה נמכרה לספקית האינטרנט האיטלקית טיסקאלי, וסטורמס עצמה החלה לעבור תהליך של הורדת פרופיל תקשורתי ולצדו גם מכירה של רבים מנכסיה, בהם חברת הנדל"ן LaDOT. חברות אחרות שלה הכריזו על פשיטת-רגל.

אולם סטורמס רחוקה מלהיות במצוקה כלכלית: הונה מוערך ב-240 מיליון אירו - כך על-פי המגזין הכלכלי ההולנדי "Quote".

התקשורת ההולנדית, שהתעניינה אף היא בעסקה בערוץ 2 הישראלי, דיווחה כי היא תשקיע עשרות מיליוני אירו בזכיינית רשת ובחברת ההפקה של חיים סלוצקי, "סלוצקי אפיקי תקשורת".

ההערכה היא כי הסכום הזה מופרז מעט, במיוחד ביחס להשקעה של אנדמול ולאור העובדה שהיא צפויה לרכוש 16% ממניות רשת. על-פי ההערכות בארץ, צפויה סטורמס להשקיע כ-50 מיליון שקל בהקמת מיזם תוכן חדש, שיכלול השקעה ברשת וקשרי תוכן עם החברה של סלוצקי.

המפיק סלוצקי, שסירב להתראיין לכתבה או להתייחס לדברים, הוא זה שקישר בין סטורמס לבין מנכ"ל רשת, אבי צבי. סטורמס הגיעה לארץ בראש השנה - במסגרת ביקוריה התכופים בישראל - והצהירה לראשונה על העניין שיש לה בשוק התוכן הישראלי. כבר לפני כחודש היא הגיעה יחד עם בן זוגה, פיטר סטורמס, במטוסם הפרטי לארץ, וחתמה באמצעות עו"ד אבי פילוסוף על עקרונות העסקה מול רשת. לולא אנדמול, ההערכות הן כי היא הייתה קונה חלק נכבד יותר.

סטורמס נולדה בשם נינה וולישדראגר להורים יהודיים שהחזיקו בנכסים רבים באיי הודו המזרחיים ההולנדיים, הקולוניה ההולנדית שהפכה לימים לאינדונזיה. בתקופת מלחמת העולם השנייה הושמו הוריה במחנה מעצר על-ידי היפנים, ועם סיום המלחמה שבו להולנד מצולקים מזוועותיה.

סטורמס נולדה בדרום אמסטרדם ב-1953, ובהיותה בת 3, לאחר שפרץ בבודפשט המרד ההונגרי, חששו הוריה מגל אלים שישוב וישטוף את אירופה, והמשפחה עקרה לקנדה. כשמלאו לה 18, שבה להולנד עם אמה ופתחה בלימודי פסיכולוגיה.

היום סטורמס מחלקת את חייה בין הולנד למונקו, וברשותה גם בית בעיר קאן שבריביירה הצרפתית. שם, על-פי גורמים בתעשייה, נועדה סטורמס עם המפיק חיים סלוצקי ביריד מיפ האחרון.

בשנות ה-80' הקימה סטורמס יחד עם בעלה הראשון את חברת הפצת חלקי האלקטרוניקה AKAM International והובילה את תחום ההפצה והשיווק. בהמשך הקימה עם בעלה השני, אב ברינק, את חברת A-Line Technologies לחלקי מחשוב. עד גיל 30 הונה כבר נאמד בעשרות מיליוני גילדן.

בשנת 2008 נישאה סטורמס לעיתונאי ומגיש הטלוויזיה ההולנדי המוכר פיטר סטורמס, שנחשב למעורב מאוד בעסקה הישראלית. השניים מחזיקים יחד בחברת ההפקה Flare madia.

החברה מבקשת למצב את עצמה כחברה שתוכניותיה חוצות פלטפורמות - כשמחד היא מציגה טאלנטים כמו סטורמס עצמו, ומן הצד השני יזמי אינטרנט כמו סטורמס עצמה. ועם זאת, החברה לא הצליחה לייצר להיטים בסדר גודל יוצא דופן.

סטורמס נשארה ידידה קרובה של ישראל. ב-2003 הקימה את "קרן ברינק למצוינות", שנועדה לתמוך בסטודנטים לתוארי מחקר מתקדמים באוניברסיטת בן-גוריון, והיא נחשבת מקורבת לאוניברסיטה, ובעיקר לנשיאה לשעבר, ח"כ אבישי ברוורמן, שהביא אותה כתורמת לאוניברסיטה.

כששואלים בתעשייה מהן הסיבות שבגינן היא נכנסת לרשת, מחלקים זאת גורמים המעורים בפרטים - 70% ציונות, 30% כסף.

בעלי מניות ברשת לפני ביצוע העיסקה

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות