גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד יחולקו ההכנסות בין מנועי החיפוש ליצרני התוכן בישראל?

ועדת הכספים של הכנסת החלה לדון בטיוטת הצעת החוק של ח"כ אראל מרגלית, לפיה תחויב גוגל להעביר 7% מהכנסותיה בארץ ליוצרי תוכן אינטרנטי ישראליים

ועדת המשנה של ועדת הכספים של הכנסת, בראשות ח"כ אראל מרגלית (עבודה), דנה היום (ג') בחלוקת ההכנסות בין מנועי החיפוש לבין יצרני התוכן בישראל.

הדיון התבסס על טיוטת הצעת חוק שצפוי להגיש מרגלית, על-פיה תחויב גוגל להעביר בכל שנה 7% מהכנסותיה מישראל ליוצרי תוכן אינטרנטי ישראליים, שיחולקו באמצעות ועדה מיוחדת שתוקם לשם כך.

על מנת לעמוד בקריטריונים של הצעת החוק לקבלת תמלוגים, על אתר תוכן להיות פעיל למעלה משנה, ושהמידע המוצג באתר מתעדכן או מתחלף לפחות מדי שבוע, ולפחות 30% ממנו נוצר על-ידי מפיץ המידע עצמו.

על-פי הטיוטה, התמלוגים יופקדו בחשבון שינהל החשב הכללי במשרד האוצר, ומשם יועברו על-ידו למפיצי מידע שעמדו בתנאים ובכללים.

בנוסף גורסת ההצעה כי יש לחייב את הפעילות של גוגל ופייסבוק בישראל במסים בגין פעילותם זו. יש לציין כי מדובר בדיון ראשוני בטרם הוגשה הצעת חוק בעניין.

בבסיס טיוטת הצעת החוק עומד הרעיון שמנועי חיפוש דוגמת גוגל גורפים רווחים עצומים, אלא שאלמלא האתרים שאליהם הם מפנים את הגולש, לא היה להם קיום.

"ללא מפיצי המידע, אשר מייצרים את התכנים המנוטרים על-ידי מנועי החיפוש, לא יהיה לאלה האחרונים קיום", מסביר מרגלית בדברי ההסבר להצעה. "תוצאות החיפוש במרבית מנועי החיפוש מלוות בכותרת הדף הרלוונטי שנקבעה על-ידי יוצרי התוכן השונים, וכן במשפט או תמונה מתוך הדף שאליו מפנה מנוע החיפוש, בהתאם לצירוף המילים שלפיו ביקש הגולש לאתר את המידע", ממשיך מרגלית ומסביר כי הבעיה נוצרת כשלעיתים תכופות הקורא מסתפק בעיון בתוצאת החיפוש מבלי להיכנס לדף הרלוונטי באתר המקור, על מנת לקבל את המידע שביקש.

"גם כאשר בוחר הקורא ללחוץ על הקישור המוצג במנוע החיפוש, ולעבור לאתר של יוצר התוכן, ייתכן שאותו קורא ייכנס ישירות לדף שבו מצויה הכתבה הספציפית שאותה ביקש לקרוא, וכך לא ייחשף לעמוד הבית של האתר, שבו לעיתים מופיעות פרסומות אשר מהן שואב האתר את קיומו הכלכלי", הוא מסביר את הרציונל שמאחורי דרישתו למתן תמלוגים.

כיום לא קיימת חובה על מנועי החיפוש לשלם עבור התוכן שבו הם עושים שימוש כדי לספק תוצאות עבור הגולשים.

מרגלית הזהיר בדיון כי "הדמוקרטיה הישראלית עומדת בפני סכנה. "גוגל היא לא אי.די.בי, גוגל נהפכה לטייקון של טכנולוגיה במנועי החיפוש במדינת ישראל. טכנולוגיה היא אמצעי חשוב לגישור פערים, והמשק הישראלי זקוק לחשיבה מחודשת אודות הקשר שבין ענף ההיי-טק והטכנולוגיה לבין כלכלה ולצמיחה של המדינה", אמר.

מנגד, ח"כ רוברט אילטוב (הליכוד ביתנו), יו"ר שדולת ההיי-טק הישראלית, הביע התנגדות להצעה. "זו התערבות בפעילות של גורמים בינלאומיים שאנו רוצים לעודד פעילותם בארץ. יש לנו ערך גבוה בהכנסתם לארץ: תעסוקה, השקעות, והם יוצרים אקו-סיסטם ושיתוף-פעולה עם גופים שמייצרים תוכן. אין חקיקה כזו בשום מקום בעולם, ויש לכך סיבה. מנועי החיפוש מייצרים ערך ותנועה של גולשים לאתרים שאחרת לא היו מגיעים אליהם. צריך לעודד חדשנות בתקשורת ויצירת תוכן חדשני, שלא באמצעות חקיקה", אמר.

באופן טבעי ניקז אליו הדיון היום בכנסת עשרות יוצרי תוכן עצמאיים לצד מנכ"לי ועורכי כלי התקשורת הוותיקים. לצד חברי הכנסת ונציגים ממשרד האוצר ומשרד המשפטים, אפשר היה למצוא גם את אריק בכר, מזכ"ל מועצת העיתונות; אבי בן-טל, מנכ"ל ynet; איתן מדמון, מנכ"ל "גלובס"; ד"ר צבי רייך, ראש החוג לתקשורת באוניברסיטת בן-גוריון; דן חן, מנכ"ל אתר תפוז; אופיר שטויאר, מנכ"ל קו מנחה מדיה; דודו בקר, המשנה למנכ"ל אתר וואלה; אימי עירון, מנכ"לית אתר הנשים סלונה; עו"ד גיא אופיר אשר עתר לבג"ץ על אי-תשלום המס של חברת גוגל; נציגים מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, נציגים מאקו"ם, נציגי רשות המסים, בלוגרים, כתבים, מנכל"ים ועורכים מאתרי האינטרנט המובילים ומהעיתונות הכתובה בישראל.

מזכ"ל מועצת העיתונות, אריק בכר, הביע דאגה ממצב יצרני התוכן בישראל. "יש רתיעה שנטועה ב-DNA של התקשורת, לבוא ולבקש כסף ממוסדות המדינה. גוגל, אם לא יתקיימו יצרני תוכן - לא יהיה לה מה לספק לגולשים שלה", אמר.

ד"ר רייך, שהביע תמיכה בטיוטה, אמר כי "הפתרון המועדף עליי הינו העברת הכסף לקרן לחדשנות שתממן פרויקטים של פיתוח חדשניים אצל יצרני התוכן".

מנכ"ל "גלובס", איתן מדמון, הציג את הבעיות שעימן מתמודדים יצרני התוכן. "אנחנו מתמודדים עם מצב שבו סיקור התוכן הוא הרבה יותר מורכב ומצריך כתבים ועורכים איכותיים מאוד. ההתפתחות הטכנולוגית מאלצת אותנו להשקיע כספים רבים, ומודל ההכנסה, שהיה סביר בעבר הולך ונכחד מן העולם. אם לא די בכך, כיום פחות אנשים קונים עיתונים. שוק הפרסום לא צומח, וכמות הפלטפורמות הנחשבות כמדיה גדלה לאין שיעור. למשל אתרי הימורים, משחקים, מנועי חיפוש מדיה חברתית ועוד. כך שהעוגה מתחלקת בקרב שחקנים רבים יותר, ותעשיית התוכן מתקשה להתמודד עם המצב".

מדמון הוסיף כי "תעשיית מנועי החיפוש נשענת על תעשיית יצרני התוכן, ואכן מפנה ומגדילה את התנועה באתרי התוכן הישראליים, אך במבחן התוצאה גורפת את כל הגידול ויותר מכך בפרסום במדיה הדיגיטלית".

המשנה למנכ"ל וואלה, דודו בקר מוואלה, הביע תמיכה בטיוטת ההצעה. "כשמסתכלים על הגופים שאנחנו עובדים בהם, מדובר על גופים שסובלים ולא מסוגלים להתפרנס מהתוכן שהם מייצרים. 250 עובדים, ומרביתם הם עובדי תוכן. מדובר על עיתונאות ועשייה תקשורתית. אני 7 שנים בחברה, והמצב הולך ומחמיר. יש יותר תקציבי פרסום, אבל הם זורמים לגופים מחוץ לישראל", אמר.

נציגת איגוד האינטרנט הישראלי התייחסה ואמרה כי האיגוד מתנגד להצעה המוצעת, מאחר שהיא רואה בה איום על הצרכן, שכן הצעה שכזו עשויה להחליש ולהפסיק את פעילויות מנועי החיפוש, שהם צורך חיוני לגולש.

נציגי רשות המסים הבהירו כי הנושא של המיסוי יצטרך להיבדק במסגרת מדיניות הרשות ואמנות בינלאומיות. ח"כ מרגלית ביקש כי לדיון הבא יגיע מנכ"ל רשות המסים, משה אשר, עם עמדה ברורה בעניין.

מרגלית סיכם את הדיון ואמר כי "זהו דיון ראשוני, ובישיבות הבאות נתמקד גם בהיבטי המיסוי ובהצעות יותר קונקרטיות לביצוע".

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה