גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רקפת רוסק-עמינח: "בנק אינטרנטי? המרחק לא גדול"

300 מפתחים השתתפו בסוף השבוע בהאקתון של בנק לאומי שעסק בתחום הפינטק הצומח ■ מה גרם לבנקים להשקיע משאבים בפיתוחים טכנולוגיים, איזו אפליקציה תיכנת משתתף בן 12.5 ולמה מוקדם מדי להספיד את סניפי הבנק

רקפת רוסק עמינח והצוות שפיתח את האפליקציה הזוכה / צילום: לם וליץ סטודיו
רקפת רוסק עמינח והצוות שפיתח את האפליקציה הזוכה / צילום: לם וליץ סטודיו

"יש בתחום הפינטק פוטנציאל אדיר. ישראל מאוד מתקדמת בהיי-טק, ואין סיבה שהיא לא תוביל גם בטכנולוגיה בבנקאות, מה שלא קרה עד היום", כך אמרה ל"גלובס" מנכ"לית בנק לאומי רקפת רוסק עמינח במסגרת ההאקתון שקיים הבנק בשבוע שעבר בתחום הפיננסים.

האקתון, שילוב של המילים Hack ו-Marathon, הוא למעשה מרתון של פיתוחים בתוך זמן קצר, ובמקרה של לאומי האירוע נמשך 36 שעות - מיום רביעי בבוקר ועד חמישי בערב.

תחום הפינטק (פיתוחים טכנולוגיים בתחום הפיננסים) הוא אחד התחומים הצומחים בעולם. לקוחות הבנק ממעטים כיום להגיע לסניפים ומבצעים את רוב הפעילות שלהם בערוצים הדיגיטליים. כתוצאה מכך, בנקים רבים בחו"ל לקחו על עצמם לפתח את הפעילות הטכנולוגית בצורה מאסיבית. בישראל התחום עדיין נמצא יחסית בחיתוליו בגלל מערכת הבנקאות הכבדה והמסורבלת, והרגולציה ההדוקה והשמרנית. אלא שנראה כי לאט לאט המצב משתנה: לאומי קיים את ההאקתון, ובחודש הבא יערוך בנק הפועלים תחרות אפליקציות.

- רקפת רוסק עמינח, בנק לאומי משקיע הרבה משאבים בפיתוחים טכנולוגיים. האם בסוף תקימו בנק אינטרנטי?

"זו שאלה טובה. המרחק בין המצב היום לבנק אינטרנטי לא גדול. זה תהליך של אבולוציה שאנחנו מתקדמים לעברו. מצד שני צריך להיות מאוד זהירים, כי אם אתה מתקדם מהר מדי בתחום הדיגיטלי, אתה דווקא עלול להיות לא רלוונטי, מה שראינו בחלק מהחברות בחו"ל".

גורם מרכזי שדוחף את לאומי להשקיע בערוצים הדיגיטליים הוא ההתייעלות. יחסי היעילות במערכת הבנקאית בכלל ובלאומי בפרט חלשים למדי, ונראה כי המעבר לערוצים הדיגיטליים אמור לבוא על חשבון כוח האדם בבנק. יחד עם זאת רוסק עמינח נזהרת ולא מתחייבת לקיצוץ משמעותי בכוח האדם בטווח הקצר:

"היכולת להתייעל גדולה יותר כשחלק מהלקוחות עושים יותר ויותר פעולות בעולם הדיגיטלי. אם נשים דברים על פני זמן, הרי שבעוד עשרות שנים קדימה, רוב הסיכויים שהבנק יהיה יותר וירטואלי ופחות פיזי, אבל היום אנחנו לא יכולים להיות רק וירטואלים, ואני לא מאמינה לסיסמאות שלא יהיו סניפים. הבנקאות היום היא דו דורית - חלק גדול מהלקוחות עדיין רוצה בנקאות מסורתית, ואילו לדור ה-Y יש דרישות וצרכים משל עצמו", היא אומרת.

בהאקתון שנערך בגני התערוכה בתל אביב, ביקרו כמה מבכירי ההיי-טק הישראלי ביניהם חמי פרס מייסד ושותף בקרן פיטנגו, ד"ר שלמה מרקל, סגן נשיא ברודקום העולמית ואילן שילוח שמשקיע כיום את רוב זמנו בתחום ההיי-טק, בין השאר בחברת מטומי, בחממה הטכנולוגית The time ובקרן הון סיכון שהקים באחרונה.

- דני ירושלמי, ראש חטיבת הטכנולוגיות בבנק לאומי, איך מרתון של 36 שעות יסייע ללאומי לפתח את הפעילות הטכנולוגית שלו?

"חברות ענק מבינות היום שהגיעו לתקרת הזכוכית, ושהן צריכות להיעזר בגורמים חיצוניים ויצירתיים בפיתוח טכנולוגיות ופתרונות שונים. אם הבנקים לא יירתמו וייפתחו את התחום הזה בישראל, מישהו אחר יירתם במקומם".

מרקל מוסיף: "העתיד יגיע לא מהחברות הגדולות, אלא מאירועים כמו האקתון, של חבר'ה צעירים ויצירתיים. לדעתי צריך לעודד פורמטים כאלה, אפילו מגיל הגן, לפני שמערכת החינוך מקלקלת את היצירתיות של הילדים".

ירושלמי מעריך כי בסופו של דבר הבנק יאמץ לפחות שלושה מהפיתוחים שהוצגו בהאקתון, לאו דווקא את אלה שזכו. לפי הערכות של IVC בישראל פועלים 400 סטארט-אפים בתחום הפינטק, אך התחום עדיין נמצא בתחילת הדרך.

אילן שילוח: "הפינטק הוא כיום שולי יחסית בתעשיית ההיי-טק הישראלית, והוא לא תופס מספיק מקום כפי שהוא צריך. יש כאן הזדמנות לבנקים לפתח את התחום, ואולי דרכו להפוך לבנקים גלובליים. במקום להתעסק במרווחי הריבית והרגולציה, הם יכולים למצוא ככה מנוע צמיחה להתפתחות בחו"ל".

- אם אתה מזהה הזדמנות, אולי תקים קרן פינטק?

שילוח: "אם חמי פרס מצטרף אליי אז בסדר (צוחק). בכל מקרה לדעתי חייבים שהבנקים יהיו גורם משמעותי בפיתוח של הפינטק בישראל".

להאקתון של לאומי נרשמו 720 אנשים, והגיעו בסופו של דבר 300 איש - חלקם עם רעיון, אחרים עם אפליקציה שעובדת וחלקם פשוט אנשי מקצוע כגון מתכנתים או מעצבים שחיפשו אל מי להצטוות. בסופו של דבר המשתתפים התגבשו ל-52 קבוצות, כאשר חלק מהמשתתפים לקחו חלק ביותר מקבוצה אחת.

מלבד החסות לאירוע, בנק לאומי נתן למתמודדים גם גישה למאגר הנתונים שלו (מבלי לחשוף את הלקוחות), כך שהצוותים יכלו לנסות את האפליקציה שבנו על מאגר הנתונים של הבנק. בנוסף הגיעו לתחרות 50 עובדי סניפים של הבנק שהסתובבו בין הקבוצות וסייעו להם בנושאים של מה הלקוחות מחפשים וכיצד הבנק עובד. האפליקציות עסקו בכמה נושאים עליהם החליט הבנק ביניהם ארנק אלקטרוני, הממשק בין הבנק ללקוח ואפליקציות עסקיות.

באירוע נכחו נציגים של הבנק האיטלקי Intesa Sanpaolo (הבנק השלישי בגודלו באירופה) ושל הקואופרטיב הבנקאי ההולנדי Rabobank שבאו להתרשם מהאירוע. בלאומי מציינים כי בנקים אירופאיים נוספים נמצאים בקשר הדוק עימם סביב נושא הפינטק. "הבנקים באירופה שמרניים יותר מישראל בכל הקשור לפיתוחים טכנולוגיים. והם רצו להגיע לארץ ולראות איך מיישמים האקתון", אומרת יפעת אורון מנכ"לית לאומי טק.

"גוגל גלאס זה כמו הרואין"

המשתתף הצעיר ביותר בהאקתון הוא איתי פנקס מהוד השרון, בן 12.5, תלמיד כיתה ח', שכבר הספיק לפתח שש אפליקציות בהן אפליקציה שמחשבת מה גובה הטיפ שצריך להשאיר במסעדה, בהתאם לנתונים שונים. פנקס, שביד אחת מתכנת על המחשב, וביד השנייה משתמש בסמארטפון שלו, פיתח בהאקתון אפליקציה שתסייע להורים לפקח על חשבון הבנק של הילד ולקבל התראות על מצב החשבון בזמן אמת.

משתתף צעיר נוסף הוא איתמר, בן 15 מאלקנה, שהציג עצמו כמתכנת ויזם. איתמר פיתח רעיון לאפליקציה בגוגל גלאס או בשעון חכם, בה אין צורך יותר בכרטיסי מועדון, וכשמגיעים לקופה כבר ניתן אוטומטית לזכות את הלקוח בהטבות שמגיעות לו לפי המועדונים בהם הוא חבר.

איתמר חבש במהלך ההאקתון גוגל גלאס, וציין כי הוא אינו מוריד אותם אפילו כשהוא הולך לישון. "הגוגל גלאס זה כמו הרואין, זה חרא אבל ממכר", הוא אומר.

בנוסף הוא חבר לאיתי שיינס שעומד מאחורי הפיתוח start-up saving לצבירת כסף באמצעות מיחזור. כלומר בעת מסירת בקבוקים למיחזור, יזוכה אוטומטית חשבון המפקיד בסכום המיחזור. האפליקציה הזו, שמיועדת בעיקר לילדים ובני נוער, במטרה לעודד אותם לחסוך ולמחזר, עוררה עניין בקרב חלק מהבכירים שהגיעו לבקר באירוע.

"אנרגיה טובה"

חלק מהמתחרים הגיעו לתחרות עם אפליקציה קיימת ועובדת. זה המקרה של Paybox של טל גרינברג. האפליקציה הזו, שאלפי אנשים בישראל כבר הורידו אותה, גייסה כבר 100 אלף דולר ממשקיעים. Paybox מאפשרת לאנשים לאסוף כסף בקבוצה, במבנה דומה לזה של קבוצת ווטסאפ. הרעיון הוא להקים קבוצות לאיסוף כספים למטרות שונות - תשלום ועד בית, איסוף כסף למתנה וכדומה, ובלחיצת כפתור להעביר לאחד המשתתפים את הסכום הנדרש, כאשר הוא מזוכה על הסכום בחשבון כרטיס האשראי שלו.

חמי פרס שהסתובב בין המשתתפים סיכם את האירוע ואמר: "אנחנו רואים שהגיל של המשתתפים רק הולך ויורד. יש אנרגיה טובה סביב נושא הפינטק. יש כיום צורך גדול בפיתוחים מסוג זה. להערכתי זה גם קשור ליוקר המחיה והעלייה במודעות לצורך בניהול התקציב, וניהול יעיל של ההוצאות וחשבון הבנק".

מנגד הוא הוסיף: "מצד שני לצד כל המוטיבציה, אנחנו שמים לב שהמשתתפים גם מפתחים דברים מבלי להבין עד הסוף מה מתאים למה מבחינה טכנולוגית, מה חסין ומה לא ומה בדיוק המניעים ומה רוצים להשיג".

כספת וירטואלית וחינוך פיננסי

מי שזכה בהאקתון של לאומי הוא פיתוח שנקרא Wymsical. האפליקציה הזו היא למעשה כספת וירטואלית, שבה יכול הלקוח לאחסן את מסמכיו, ובזכותה הוא יכול לבצע אימות מסמכים מול הבנק ומול גופים נוספים, ולחסוך הגעה פיזית אל הבנק.

הפרס למקום הראשון כלל בין היתר 100 אלף שקל ושהות של חצי שנה חינם במתחם SOSA. מי שעומדת מאחורי המיזם הזה היא מרב רסיסטל מנהלת מוצר ויזמית, שמתמחית בטכנולוגיות אינטרנטיות ויצירת ערוצי תקשורת יעילים. בצוות של רסיסטל השתתף גם בן זוגה ואבי בתה, שי ארון. עוד בצוות - אילן ארד, ליווין יעקובי ואלי יעקובי.

אל המקום השני עם פרס של 30 אלף שקל, הגיע SmartClerk של פאבל קמינסקי. האפליקציה מציעה כלי לזיהוי מצבי רוח ותחושות לפי זיהוי שינויים בתווי פנים, קול וכדומה, אשר יכולה לשמש מוקדי שירות לקוחות. במקום השלישי, שגרף פרס של 15 אלף שקל, זכתה קבוצת TinyBank, אפליקציית ניהול יעדים ותקציב המשלבת עם חינוך פיננסי לילדים. עכשיו נותר לראות האם נראה בקרוב את האפליקציות האלה מוצעות ללקוחות בנק לאומי, או שהזוכים יישארו בעיקר עם הפרסים והקשרים שיצרו בכנס.

תעשיית הפינטק בישראל

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין