גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ערוץ 10: מאחורי הקלעים של עסקת המכירה לקבוצת RGE

לן בלווטניק מקבוצת RGE קרוב מאוד לחתימה על השקעה בערוץ 10 ■ ברקע נמצא נתניהו, שמעביר מסרים שלא יהיה קל בשוק התקשורת ■ ואילן שילוח? נזנח בצד ■ ערוץ 10 בפני עידן חדש - ניתוח מיוחד

אביב גלעדי/ צילום: רוני שיצר
אביב גלעדי/ צילום: רוני שיצר

ב-31 במאי אמורים אנשי ערוץ 10 להתייצב בפני הרשות השנייה ולהוכיח כי החברה בנויה ועומדת בתנאי החוק לקבלת רישיון מהמדינה. דרישות הרשות השנייה: למצוא בעלים קבועים ל-24% המניות שנמצאות בנאמנות, ולשלם סכום מצטבר של כ-60 מיליון שקל, בערבויות והתחייבויות למדינה.

כפי שאמרה בריאיון ל"גלובס" יו"רית מועצת הרשות השנייה, אוה מדז'יבוז' - הכללים ברורים, יש לעמוד בהם, והפעם לא יהיה מועד ב': יעמדו בתנאי החוק - יקבלו רישיון; לא יעמדו - נגמר הסיפור.

3 ימים נותרו לדד-ליין הגורלי הזה, והמגעים נמשכו אתמול והיום (ה') לאורך כל היום. כנהוג בישראל, זה לא נגמר עד שלא נשמעת שריקת הסיום, וגם אז לא מן הנמנע שתהיה הארכה בשל עניינים טכניים פעוטים יותר או פחות.

נכון לכתיבת שורות אלה, נראה כי המשקיעה שצפויה להיכנס כבעלת השליטה לערוץ 10 היא קבוצת RGE, בבעלותם של המיליארדר המתגורר בבריטניה לן בלווטניק, משפחת רקנאטי ואביב גלעדי, איש התקשורת הישראלי הוותיק, שיחד עם מנכ"ל הקבוצה מודי פרידמן מהווים את המנוע העיקש לעסקה הנרקמת.

אחרי שהקבוצה כבר התקפלה לפני כשבועיים ואיחלה הצלחה לצדדים, הדבר בער בפרידמן ובגלעדי עד כדי כך, שהם עשו סיבוב פרסה ולפני כ-3 ימים חזרו לשולחן הדיונים מול אנשיו של בעל השליטה הנוכחי יוסי מימן - אירית אילוז וליאו מלמוד.

אילן שילוח - מי שנחשב אז, שוב, לבעל השליטה הפוטנציאלי - נדחק שוב החוצה מהתמונה. בינתיים.

ערוץ 10

העסקה: אפסייד לבעלי המניות

כפי שזה נראה כעת, RGE תזרים כ-200 מיליון שקל לערוץ ותחזיק 51% ממנו. מימן וארנון מילצ'ן יישארו בתמונה כבעלי מניות ויתחלקו ביניהם ב-49% הנותרים, על-פי החלק היחסי שלהם כיום (מימן הוא בעל השליטה המחזיק 51%).

בנק לאומי צפוי לממן את העסקה ולספק את הערבויות המידיות הנדרשות להצגה לרשות השנייה, ולו רק משום שערוץ 10 מחזיק עדיין בקצהו של חוב לבנק, וזו אולי הדרך היחידה שלו לראות אי-פעם את הכסף שלו.

מימן, שהשקיע לאורך השנים 800 מיליון שקל בערוץ 10, לא ייצא ללא תשורה סמלית, ככה בשביל ההרגשה הטובה.

על-פי הערכות, פרט לסעיף אפסייד בגובה של 10 מיליון דולר, שתלוי במכירה עתידית של החברה, מימן ומילצ'ן יקבלו עוד כמה מיליוני שקלים בודדים. שילוח התנגד לסעיפים אלה, ועל-פי גורמים, זו גם הסיבה שהוא נחשב למועמד עדיף פחות.

בשלב מסוים, הדרגתי, מימן ואולי גם מילצ'ן יבקשו למצוא את דרכם החוצה מהערוץ, וההערכה היא, כי RGE, שתיאלץ להזרים עוד עשרות מיליוני שקלים לערוץ, תדלל אותם לאורך השנים.

מה שבטוח הוא שמימן ומילצ'ן לא מתכננים להזרים ולו שקל אחד נוסף לערוץ הזה.

RGE: צעד לכיוון הברודקאסט

קבוצת התקשורת RGE מחזיקה במותגי "ספורט 5" ובמותגי "ערוץ הילדים" על ערוצי הטלוויזיה ואינטרנט שלהם. מודי פרידמן, לשעבר מנכ"ל ערוץ 10 בשני סיבובים שונים, מנהל את הקבוצה ביד רמה, והוא שהוביל את תהליך גיבוש הערוצים לקבוצה אחידה, רזה יותר ודומיננטית בשוק התוכן הישראלית, שמרוכזת במבנה אחד בהרצליה. לתשומת-לב עובדי ערוץ 10, המהלך כלל גם הליך פיטורים בלתי מבוטל.

בתקופתו של פרידמן החלה החברה לעבוד עם מיזם התוכן של סלקום ועדיין להחזיק בנדל"ן משמעותי בהוט וב-yes, ויחד עם זאת לגלוש גם אל אפיקי הרדיו והאינטרנט. התפתחות לערוץ ברודקאסט נחשבת לטבעית.

אם פרידמן הוא הזרוע המבצעת שיושבת בימים האחרונים מבוקר עד ערב עם אנשי מימן ובנק לאומי - אז אביב גלעדי, שיצא בשן ועין מאחזקותיו ברשת, הוא הלב של העסקה; ובלווטניק הוא הגב הכלכלי.

גלעדי רוצה להחזיק בערוץ 10, כי - אין אפשרות לומר את זה אחרת - הוא רוצה. הוא צמח בשוק הבידור והתקשורת הישראלית והיה מהאנשים שהצמיחו את השוק הזה יש מאין, והוא פשוט אוהב את זה. בשנים האחרונות הוא מנהל את חברת הקולנוע "אקון" בשותפות בלווטניק ומתחכך עם שחקנים הוליוודיים. ועדיין, הוא מרגיש שהוא בשר מבשרה של הביצה שלנו כאן, ומתקשה להתנתק. הרגש החזק הזה של גלעדי הוא שבסוף מכריע את העסקה.

לן (לאונרד) בלווטניק הוא יהודי ממוצא רוסי שהיגר בשנת 1978, בהיותו בן 21, לארה"ב, ולימים עבר לגור בלונדון. באחרונה הוא הוכתר על-ידי ה"סאנדיי טיימס" לאדם העשיר בבריטניה, והונו הוערך ב-13.17 מיליארד ליש"ט.

לאחר שהשלים את לימודיו בהארוורד בשנות ה-80', נכנס בלווטניק לעולם העסקים. הפריצה הגדולה שלו הייתה בזכות ההפרטה הגדולה של נכסי ברית-המועצות עם התפרקותה, והוא הצליח להשתלט על מאגרי נפט והקים ענקית נפט TNK-BP.

היום עסקיו של בלווטניק אינם מבוססים גם על השקעות באירופה ובצפון ודרום אמריקה במגוון תחומים, החל ממשאבי הטבע, תשתיות ותעשייה וכלה בנדל"ן, תשתיות תקשורת ומדיה.

באופן עקרוני, אומרים גורמים בשוק, RGE מעוניינת להמשיך בקו האסטרטגי שהתווה המנכ"ל יוסי ורשבסקי בערוץ 10. ערוץ רזה, נטול ריאליטי, שמבוסס על רייטינג סולידי שמכסה את ההכנסות, ושתכניו עומדים בהתחייבויות לרגולטור ולציבור. ההערכה היא כי המינהלות יאוחדו אל תוך הקבוצה, וגם יהיה שיתוף תכני, בכפוף לשלל הרגולטורים שידרשו לבחון את העסקה.

השוק שואל, עם זאת, האם על העובדה שסוף-סוף חברת תקשורת מתעניינת בתקשורת, תאפיל העובדה שמאחוריה עומד מגה-טייקון עם מערכות קשרים רבות?

נתניהו: מעביר מסרים

בביקורו האחרון בישראל, בלווטניק נפגש עם בנימין נתניהו - ראש הממשלה, שר התקשורת ועד לא מזמן גם שר האוצר. בשלהי אותו ביקור התברר כי בשעות האחרונות במשרד האוצר, נתניהו חתם על סעיף מחמיר לפיו ערוץ 10 ייאלץ לשלם עוד 16.8 מיליון שקל בדרך לרישיון.

לחתימה הזו, כרגע, אין כל מעמד חוקי. היא לא בוצעה על-פי התהליך הנדרש על-פי חוק, הגורמים המקצועיים במשרד התקשורת התנגדו לה, היא לא אושרה בוועדה הנכונה בכנסת, והמדינה לא מסוגלת להגן עליה בבג"ץ.

קשה להאמין שנתניהו לא ידע את כל זה. ההנחה היא כי משקלו העיקרי של המהלך של נתניהו הוא הצהרתי. לאורך כל שנות מצוקותיו של ערוץ 10, נתניהו היה שם ברקע, ובסגנונו הייחודי ידע לא לעזור לו להימנע מכישלון. בדקה ה-90 הוא לא הפריע לחלץ את הערוץ, אך עד אז הוא דאג להוציא לו את המיץ. המסר בחתימתו זו האחרונה הוא - "לא יהיה פה קל בשוק התקשורת, וההפתעות עוד מרובות".

בלווטניק, אומרים בסביבתו, הוא לא שלדון אלדסון. לא מעניין אותו ביצור שלטונו של נתניהו, ואין לו עניין בהגבלה או המרצה של חופש הביטוי הישראלי. הוא אמנם מבין את דרכיה של החמאה להימרח, אבל הוא נכנס לזה כי שותפיו ומנהליו ממליצים לו. אחרי הכול, פרט לגלעדי ולפרידמן, לא היה אדם אחד שפגש בישראל וייעץ לו להיכנס לערוץ הזה. לא ברור אם גם נתניהו נכלל במסגרת זו.

שילוח: נזנח בצד

אם ייחתם ההסכם עם RGE, יהיה צורך לשוב עם החוזה אל אילן שילוח, שמחזיק בזכות הסירוב הראשונית.

בסוף 2014 היה זה שילוח - יו"ר קבוצת הפרסום מקאן ישראל, יו"ר חברת מטומי ויו"ר חברת ההשקעות The Time - שנחלץ לעזרתו של ערוץ 10. לא הייתה זו הפעם הראשונה בא ארגן מקדמות פרסום לטובת הערוץ.

במארס 2015 שילוח (מגובה בקבוצת משקיעים זרים) כבר השלים בדיקת נאותות של הערוץ, והיה לו חוזה חתום מול יוסי מימן. אלא שהצעותיו של בלווטניק וחבריו קסמה לאירית אילוז וליאו מלמוד יותר. בכל פעם שהמליארדר קרץ, שילוח נזנח בצד.

בניגוד להתנהלות המקובלת בעסקאות מסוג זה, שילוח שם את הכול על השולחן - או נכון יותר על הפיד בטוויטר. האג'נדה שלו ברורה: בין כל הטייקונים השמרנים שמשתלטים על שוק התקשורת הישראלי, בין אדלסון לבלווטניק, צריך בעל שליטה בעל תפיסת עולם ליברלית, שצמח בשוק התקשורת המקומי בעשר אצבעותיו.

בעלי המניות של 10 לא נהגו בהגינות בשילוח, שהביע מחויבות נדירה לערוץ, ונזנח שוב ושוב. ייתכן שהם עשו זאת כדי להשיג לעצמם קצת יותר, ומצד שני, זו מהותם כאנשי עסקים.

אחרי הכול, אם גם הפעם לא תצלח עסקה, וערוץ 10 ייסגר על עובדיו, האשמה לא תהיה ברגולטור, לא בנתניהו ואפילו לא באיל הון כזה או אחר - אלא בבעלי המניות של ערוץ 10 בעצמם.

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר