גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתכננים לעשות הסבה להוראה? זה השכר שתקבלו

"אופק חדש" ו"עוז לתמורה" הן יוזמות ברוכות, שהעלו את שכר המורים בישראל, אבל גם את שעות העבודה אשר להן הם נדרשים ■ לא מפתיע אם כך למצוא שההוראה מקדימה רק את העבודה הסוציאלית בסקר מעמד המקצוע שערכה מכללת לוינסקי

האם האנשים האמונים על חינוכם של ילדינו משתכרים שכר ראוי? תלוי את מי שואלים. על פי נתוני אגף השכר במשרד האוצר (העדכניים לשנת 2013), עובדי ההוראה בישראל משתכרים, בניגוד לדעה הרווחת בציבור, לא רע בכלל ביחס לשכר הממוצע במשק: 10% מביאים הביתה 19,660 שקל ברוטו בחודש - סכום הנחשב לרמת שכר גבוהה; 40% משתכרים 13,568 שקל ברוטו בחודש, שהם רמת שכר בינונית-גבוהה; ול-40% נוספים מופיע בתלוש החודשי סכום של 9,547 שקל ברוטו. לעומתם, רק 10% מהמורים בשירות הציבורי מרוויחים 6,918 שקל ברוטו, שהם כ-1,800 שקל מתחת לשכר הממוצע במשק, שעמד בשנת 2013 על 8,724 שקל.

במשרד החינוך מדגישים כי יישום הרפורמות "אופק חדש" ו"עוז לתמורה" בבתי הספר התיכוניים, הם אלה ששיפרו משמעותית את שכרם של המורים. על פי נתוני האוצר, שכרם של המורים בחינוך היסודי עלה בעשור האחרון, עוד לפני השלמת יישום הרפורמות, ב-43% ריאלית; בחטיבות הביניים עלה ב-17% ובתיכונים עלה ב-14%.

"'אופק חדש' ו'עוז לתמורה' הן יוזמות ברוכות, שהעלו את שכר המורים בישראל, אבל גם את שעות העבודה להן המורים נדרשים", אומר פרופ' יצחק גילת, ראש רשות המחקר של מכללת לוינסקי לחינוך, שסבור גם, כי עליית שכר המורים עדיין לא מספיק דרמטית על מנת לחולל את השינוי המיוחל בענף ההוראה ובמעמד המורה.

ועל מעמדו הבעייתי בישראל ניתן ללמוד גם מסקר, שערכה באחרונה מכללת לוינסקי בקרב מדגם מייצג במגזר היהודי: 51% מהנשאלים בסקר השיבו, כי הם סבורים ששכר המורים בישראל נמוך מהראוי; 80% השיבו, כי לא היו רוצים שהילד שלהם יעסוק בהוראה; ו-96% דרגו את מעמדו של המורה בישראל כנמוך מאוד.

"בדקנו איך הציבור תופס את מעמדו של המורה בהשוואה לחמישה מקצועות אחרים: רופא, עו"ד, איש היי-טק, איש צבא קבע ועובד סוציאלי; זאת לפי חמישה פרמטרים שונים: האם השכר ראוי? מהי מידת היוקרה של המקצוע? מהי תרומתו לחברה? האם המקצוע מאפשר התפתחות מקצועית? והאם היית רוצה שילדך יהיה מורה?", מסביר פרופ' גילת. לדבריו, בשקלול של כל הפרמטרים האמורים, המורה דורג מקום אחד לפני האחרון. "רופאים דורגו במקום הראשון ואילו העובדים הסוציאליים דורגו בתחתית הסולם. רק שיפור דרמטי בשכר המורים יעלה וישפר את איכות החינוך בישראל".

אורית רוקח

תפקיד: מורה למתמטיקה בויצ"ו הדסים באבן יהודה

גיל: 43

מצב משפחתי: נשואה 3

השכלה: תואר ראשון בתקשורת ותואר שני במינהל עסקים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב

היא הרוויחה כמעט 30,000 שקל בחודש והיום רק 4,500 שקל. אורית רוקח, 43, נשואה ואם לשלושה, היא מאותם אנשים שעזבו משרה נוצצת ומתגמלת במגזר העסקי לטובת הוראה בשם הסיפוק האישי.

"אחרי 16 שנה כמנהלת שיווק בחברות התקשורת סלקום, בזק בינלאומי ואורנג', עם משכורות בליגה אחרת, הרגשתי ריקנות ושחיקה, שגרמו לי לרצות לעשות משהו אחר. משהו עם סיפוק פנימי שימלא אותי", היא מספרת. "מה שגרם לי סופית לעשות את השינוי, הייתה תשובה שנתן לי הבוס הקודם שלי כשסיפרתי לו שאני שחוקה: 'בשביל השכר שאנחנו מקבלים כאן, אנחנו אמורים לשתוק'. התשובה שיצאה לי מהבטן היא 'אף שכר לא שווה את זה'. הגשתי מכתב התפטרות, ויצאתי לחיים חדשים".

אחרי לא מעט התלבטויות, רוקח פנתה להוראה. "החלטתי להיות מורה למתמטיקה, כי אני אוהבת מתמטיקה". רוקח, שנרשמה לתוכנית "דלתא" להסבת אקדמאים במכללת לוינסקי וסיימה את לימודיה כעבור שנה וחצי, החלה ללמד בפעם הראשונה ב-1 בספטמבר השנה כיתות ז' ועד י"ב בויצ"ו הדסים. כמורה שנה ראשונה וללא הכרה בוותק, שכרה זעום ומגוחך בעידן של יוקר מחיה. "המדינה עושה טעות, כשהיא לא מעודדת אנשים איכותיים להיכנס למערכת - גם בדברים קטנים יותר כמו הכרה בוותק מקצועי שצברו במהלך שנות חיים".

- האם השכר הנמוך גורם לך להשלים הכנסה בעזרת שיעורים פרטיים למשל?

"כמורה מתחילה, שגם עושה סטאז' וגם מקדישה בבית שעות על גבי שעות של הכנה לשיעורים, יש עליי עומס כזה שלא משאיר לי הרבה זמן לשיעורים פרטיים".

השכר באקדמיה הפך בשנים האחרונות ממעליב לסביר

עשר שנות ותק משלשלות לכיסו של פרופ' מן המניין באקדמיה כ-23 אלף שקל ברוטו בחודש; פרופ' חבר מסתפק ב-19.8 אלף שקל; ומרצה בכיר כ-18 אלף שקל ברוטו בחודש (ראו טבלת שכר). ד"ר איל יניב, מרצה בכיר וראש בית הספר למינהל עסקים באוניברסיטת בר-אילן בעשור האחרון, אמנם משלים הכנסה בחוץ אך שמח בחלקו.

"מן הראוי לתגמל יותר את הסגל האקדמי, אבל שכר זה ממש לא כל הסיפור", הוא מסביר את שביעות רצונו ומספק לכך גם הסבר מדעי: "אחת התיאוריות המובילות בחקר המוטיבציה של הפסיכולוג האמריקאי המנוח, פרופ' פרדריק הרצברג, קובעת ששכר הוא רק מרכיב אחד במכלול שיקוליו של אדם היכן לעבוד.

"התיאוריה שלו אומרת, שמוטיבציה מורכבת גם מגורמים המניעים אדם להצלחה, כמו הגשמה עצמית, הכרה במה שהאדם עושה, סביבה תומכת, יכולת להתפתח במקום העבודה ויכולת ללמוד. שכר הוא מרכיב הכרחי, אך לא משפר את המוטיבציה. הרצברג קורא לזה 'מרכיב הגייני', והוא קיים לצד תנאי עבודה בסיסיים אחרים".

ד"ר יניב נמנה עם אותם יחידי סגולה, שעזבו משרה נוצצת ומתגמלת פי כמה בהיי-טק לטובת האקדמיה. "הייתי מנכ"ל של שתי חברות סטארט-אפ - Israel Online הממוזגת כיום עם וואלה, ונון סטופ אינטרנט. את שתיהן ניהלתי מיום הקמתן והשתכרתי משמעותית יותר משכרי כיום באוניברסיטה".

- אז למה לעזוב ולעבור לאקדמיה?

"אין כמו עבודה באוניברסיטה. אני מגיע אליה כל יום מלא בחדוות יצירה ועשייה. אני עושה רק מה שאני רוצה, וזה לא נכון לגבי אף תפקיד אחר שמילאתי בעבר. גם כמנכ"ל, העומד בראש הפירמידה, לא עשיתי מה שאני רוצה כי יש התחייבות לבעלי מניות שבאים בדרישות וכיו"ב. באוניברסיטה אני מחליט מה אני חוקר ומה אני לומד. העצמאות היא אינסופית וגם התגמול האינטלקטואלי-נפשי הוא מיידי. אני מרוצה מהחיים שלי כאקדמאי - אלו חיים טובים, מעניינים ומגוונים מאוד".

- מה היה הטריגר שגרם לך לעזוב את ההיי-טק לטובת האקדמיה?

"אחרי מכירת 'נון סטופ', היו בידיי האמצעים שאפשרו לי להגשים את חלום הדוקטורט. לא חשבתי שאשאר באקדמיה אחרי הדוקטורט. חשבתי לחזור להיי-טק, אבל מצאתי שאני נהנה מאוד באקדמיה. עושה דברים כיפיים ומעניינים ששווים לי הרבה יותר מכסף - אז נשארתי".

- ובכל זאת לא מעט מעמיתיך משלימים הכנסה מחוץ לאקדמיה או עוזבים לחו"ל?

"גם אני משלים הכנסה בחוץ. בחמש השנים האחרונות אני דירקטור באפריקה ישראל, וקודם לכן הייתי שלוש שנים דירקטור בבזק. במקביל, אני מייעץ לחברות בארץ ובחו"ל, בעיקר בתחומי יזמות וחדשנות. וכן, אני מכיר לא מעט מרצים שעושים חלטורות מחוץ לאקדמיה - בין אם במקומות הוראה אחרים, ובין אם בתחומים אחרים לגמרי דוגמת ייעוץ ודירקטוריונים. מנגד, יש כאלה שעזבו אוניברסיטאות למכללות פרטיות, כי הן משלמות יותר. זה חבל, כי האנשים הטובים האלה מתמקדים במכללות בהוראה ולא במחקר, וזה אובדן גדול".

"לב הבעיה הוא תנאי המחקר ולא השכר"

אפרופו מחקר, פרופ' אשר כהן, הרקטור של האוניברסיטה העברית, טוען, שתנאי מחקר בארץ הקודש, הם לב הבעיה, ולאו דווקא גובה שכרו של הסגל האקדמי באוניברסיטאות. "השכר באקדמיה הפך בשנים האחרונות משכר מעליב לשכר סביר, ואני פחות שומע על כאלה שלא באים למערכת האקדמאית בגלל שכר", אומר פרופ' כהן, ששמו השתרבב לדוח חריגות השכר שפרסם משרד האוצר.

"שכרי הוכרז בדוח כחריג, מאחר שבמשרד האוצר התבלבלו וחשבו שאני עדיין משמש כראש החוג לפסיכולוגיה, ולא הבינו איך שכרי כראש החוג זינק ב-40%. בפועל, העלייה נבעה ממעבר לתפקידי כרקטור. מעולם לא קיבלתי שקל אחד מעל מה שהממונה על השכר אישר".

כך או כך, פרופ' כהן סבור, שהקושי של המערכת להוציא סכומי עתק על מחקר הוא זה שמבריח מפה את טובי המרצים ואת דור העתיד של חתני פרס נובל. "אקדמאים רוצים לקבל תנאים מתאימים וטובים למחקר שלהם. בהקשר זה אנחנו נמצאים במצב פחות טוב מזה שהיינו רוצים להיות בו, כי אנחנו לא מסוגלים לממן מחקרים בסכומי עתק כפי שעושים בחו"ל. לכן אנחנו מאבדים לא מעט אנשים טובים, שמקבלים תנאי מחקר טובים יותר בחו"ל".

מורים

עוד כתבות

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; אפל משיקה דגמי טאבלט חדשים

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית