גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבל: "היחס לעובדים ברשות השידור רע מאוד ומקומם"

יו"ר ועדת הכלכלה הזדעזע מהמתרחש במסדרונות רוממה: "תחושה משפילה וקשה" ■ לעובדים ברשות השידור לא ברור מה יהיה עתידם, ומנגד הולכת ומתהדקת טבעת של פיקוח וביקורת עליהם

איתן כבל / צלם: תמר מצפי
איתן כבל / צלם: תמר מצפי

אי-ודאות ממשיכה לשרור ברשות השידור, גם 3 חודשים לפני המועד הקבוע בחוק לפיו אמורה הרשות להפסיק לפעול ותחתיה צפוי לקום תאגיד השידור הציבורי החדש.

בדיון שהתקיים היום (ד') בוועדת הכלכלה של הכנסת, בראשותו של ח"כ איתן כבל, עלתה תמונת מצב קשה, לפיה עובדי רשות השידור הנוכחית ממשיכים לעבוד תחת טבעת ביקורת הולכת ומתהדקת, לצד מחסור במשאבים ושאלות באשר לעתידם. בינתיים, המאמצים להקים במהירות את התאגיד החדש נתקלים בקשיים.

חברת חקירות ברשות השידור?

בדיון שהתקיים בוועדה היקשה כבל על מנכ"ל הרשות בפועל, ברי בר-ציון, באשר לפרסום באתר "גלובס" הבוקר, לפיו חברה חיצונית נשכרה על-מנת לבצע ביקורות על צורת העבודה של עובדי הרשות.

בר-ציון הכחיש כי קיימת חברה כזו, אך הודה כי הביקורת על העובדים מתהדקת. "מחלקת ביקורת הפנים של הרשות בודקת שאנשים נמצאים במקום שהם אמרו שנמצאים.

"יש מחלקת ביקורת פנים לרשות, ואני מקרב אותם, והם עושים מה שהם צריכים, ביקורת על הנהלה, על חוזים ועל עובדים. אין שום חברת חקירות", אמר בר-ציון.

לשאלת ח"כ יוסי יונה על ההיגיון שבדבר, ענה בר-ציון: "רשות השידור, שאנחנו כרגע יודעים שהיא נסגרת ב-31 במארס, מוציאה 50 מיליון שקל מהכספים של כולנו, וצריך לראות שהם יוצאים בדין".

אל "גלובס" הגיעו עדויות של עובדים שזכו לביקורות פתע בזמן עבודתם, והיו שאף סיפרו כי הם זוכים לשאלות במסדרון למעשיהם. אחד העובדים סיפר כי הוא נשאל על-ידי איש הנהלה מדוע הוא נמצא בשירותים בקומה כזו ולא אחרת.

הדברים מגיעים לאחר מכתב שיצא לפני כשבועיים לעובדים, במסגרתו הם נדרשו להחתים שעון נוכחות, גם אם הם עובדים במקצועות עיתונאיים - דבר חריג שלא נאכף עד כה. בהמשך חזרה בה ההנהלה מדרישה זו.

"דעתי לא נוחה. גם אם הדברים נעשים כמו שצריך, זו לא התחושה במסדרונות", אמר כבל ל"גלובס". "העובדה שהעובדים, בוודאי הוותיקים והמצטיינים והעיתונאים... לא עברנו את כל התהליך בשביל שהעיתונאים ירגישו כך. ביקשתי עד סוף השנה את כל התשובות, כמי שליווה את המערכת".

לדבריו, "היחס לעובדים ברשות השידור רע מאוד ומקומם". הוא התייחס לסיפורה של העובדת פאני ביטון, שסיפרה בדיון כי נתבקשה לעזוב את הרשות מהיום להיום.

"אני עובדת 45 שנה ברשות השידור, נתתי את הלב והנשמה ברשות השידור. לפני כחודש וחצי עם הפרסום של הפרישה ביקשתי לפרוש", סיפרה ביטון. "לא יכולה לראות את העובדים הולכים חסרי ביטחון, נרדפים. ביקשו ממני להישאר עד מארס, ואמרתי שאני לא יכולה, וביקשתי לפרוש ב-31 בדצמבר. אתמול אני מקבלת הודעה מסמנכ"לית משאבי אנוש חדשה, שלא מכירה אותי, שאני כבר לא עובדת חיונית, והיא מבקשת שאשים את המפתח, וממחר אני לא פה. אני מושפלת ברמה בלתי רגילה".

בר-ציון סירב להתייחס למקרה בדיון, אך כבל אמר: "אני לא יודע למצוא את המילים ובולע את לשוני, זאת תחושה משפילה וקשה, ואני תובע להחזיר אותה לאלתר לעבודה". ל"גלובס" הוסיף כבל ואמר: "לא עשינו את כל התהליך הזה כדי ללכת למבקר המדינה".

זרם הפורשים מהרשות פסק

מאז החל תהליך פירוק רשות השידור, הועברו מהגוף אל משרד הכנ"ר, הוא הגוף המפרק, כ-4 מיליון שקל, כשבשבועות האחרונים הלך והתגבר קצב העברת הכספים. זרם הפורשים, שהגיע ל-300 מאז ספטמבר, פסק, וגם התקציב הלך והתדלדל.

בימים אלה הרכיבה הנהלת הרשות את התקציב לשנה הבאה מבלי לדעת באמת האם הרשות תפעל רק רבעון מתוך שנה זו, או לכל אורכה. גודלו של התקציב נע בין 700 ל-800 מיליון שקל, עם הכנסות של כ-6 מיליון שקל בחודש מחובות האגרה, והיתר אמור להגיע מהאוצר, שכמהה לסגירתה המוקדמת של הרשות.

ברשות השידור מתארים את הסיטואציה כ"לימבו". במכתב ששלח הכנ"ר, פרופ' דוד האן, למשרדי האוצר ומשרד התקשורת, הוא כתב: "נכון לעתה הנחת עבודתנו היא כי יום התחילה יחול במועדו על-פי חוק. מתוך המגעים שאנו מנהלים עם תאגיד השידור הציבורי הישראלי ועם גורמים נוספים הקשורים לתהליך במסגרת ההיערכות ליום התחילה, אנו למדים כי קיימת אפשרות שהקמת התאגיד החדש והיערכותו לתחילת שידורי הרדיו והטלוויזיה לא תושלם עד יום התחילה".

לדבריו, לא ניתן להכין לוח שידורים, תקציב או לפנות את מתחמי רשות השידור בירושלים ובעיקר בתל-אביב, מבלי לדעת האם הדברים אמורים לקרות בתוך 3 חודשים או בתוך שנה.

חוסר הוודאות שמקשה על ניהול רשות השידור מתחדדת עם הידיעה הבוקר כי התאגיד החדש יצא לתהליך גיוס של 100 עובדים. זאת, כשעדיין לא התקיימו כל סיכומים באשר לכמה מהעובדים בתאגיד החדש יהיו מקרב אנשי רשות השידור הנוכחית.

מרבית העובדים שמגייס התאגיד הם עובדים טכניים, אך יש בהם גם קרייני רדיו בשפות שונות ועיתונאים זוטרים. הליך הגיוס מתאפשר בעקבות מינוי סמנכ"לית משאבי אנוש לתאגיד החדש, גל שטרנברג. על-פי דבריו של מנכ"ל התאגיד, אלדד קובלנץ, בדיון הבוקר, בשבוע הקרוב ימונו יתר הסמנכ"לים - מה שיאפשר הליך גיוס מואץ יותר.

"האם ב-31 במארס הגונג מופעל ועוברים לתאגיד החדש על כל המשתמע מכך?", שאל כבל בדיון, כשהוא מבקש לדעת עד לסוף החודש הנוכחי תשובה לשאלתו. "ריפיון כשאנשים יודעים שהם עוד 3 חודשים הולכים הביתה זה טבעי. רפיון היה אצל המנהלים כשהם התחילו לעבוד. לכן ברי והכנ"ר, אנחנו רואים את ההתנהלות הזו לא נכונה ורעה".

טרם מונו חברי המועצה

בדיון עצמו נחשף מה שנראה כמחדל נוסף - עד לרגע זה לא מונו חברי המועצה שאמורה לפקח על תאגיד השידור החדש שיקום. מינויים אמור להיות קריטי לתחילת העבודה של השידור הציבורי המחודש.

היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד אתי בנדלר, אמרה כי "השמות היו אמורים להיות מועברים מיד לאחר תיקון החוק, ועכשיו אנחנו שומעים שהם הועברו רק לפני שבועיים".

לכך ענה נציג משרד התקשורת כי "השמות הועברו ועברו בדיקה של הלשכה המשפטית של המשרד. היו שני מועמדים שלא מילאו את השאלון הנכון, ואני די משוכנע שזה תוקן. רוב חברי הוועדה קיבלו חוות-דעת משפטית של המשרד ועברו לוועדת גילאור". כבל דרש להפציר בוועדה לבצע את ההליך בהתאם לחוק ובהקדם.

הדיון התקיים היום כשברקע נמשכים עיצומי עובדי רשות השידור, ובעיקרם 300 אנשי הוועד המשולב שמקפיאים העברת כסף לספקים. בדיון דיבר המפיק נפתלי גליקסברג, שאמר כי "140 מיליון שקל שהיו אמורים להיות מועברים ליצירה ב-2014-2015 לא הועברו, וזה ממוטט 4,000 משפחות".

"היצירה תלויה בתאגיד החדש"

יריב מוזר, חבר הנהלת פורום היוצרים הדוקומנטריים, אמר כי לתאגיד החדש "יש את הכסף להשקיע בהפקות שהוא צריך כדי לשדר בתאגיד החדש. החשב הכללי לא מאפשר לו להוציא את הכסף. היצירה היום תלויה בתאגיד השידור הציבורי החדש. אלפי משפחות שלא מקבלים משכורת מאף אחד, והם הנפגעים הגדולים ביותר".

לדברי קובלנץ, "האוצר טוען כי הוצאת הקול הקורא להפקות הייתה ללא רשות. נכנסו לדיון עם אגף תקציבים והחשכ"ל לשחרר את ההפקות הכלואות כפי שאנחנו קוראים להם. התקציב המקורי לתאגיד החדש כל-כולו הוקדש ללוגיסטיקה, טכנולוגיה ולא להפקות, 350 מיליון שקל לתשתיות. לפי ההגדרה, בהסכם עם האוצר אסור היה להקצות את זה לתוכן. הגענו להבנה שאם נצליח לחסוך מ-350 מיליון שקל, את היתרה נוכל להעביר לתוכן. אני לא יכול להגיד מתי ההפקות הכלואות ישוחררו. זה הליך מאוד מורכב להקים גוף שידור, זאת אופרציה מסובכת".

ח"כ איילת נחמיאס-ורבין שאלה: "אתם תהיו מוכנים לשידור?" ולכך ענה קובלנץ: "השאלה מה זה מוכנים?", וכבל הוסיף: "נכון לרגע זה לא צריך אף אחד מהם כדי להבין שאין שידור ב-31 במארס. אנחנו צריכים תשובות מהגורמים המוסמכים".

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט