גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכון התקנים ומרכזי הסיוע משיקים קוד מרצון למניעת הטרדות מיניות

למרבה הצער, הטרדה מינית בעבודה עודנה תופעה שכיחה שלעתים קרובות אינה מטופלת ■ בניסיון לשפר את המצב, איגוד מרכזי הסיוע לנפגעי תקיפה מינית ומכון התקנים משיקים קוד מרצון, המספק למעסיק כלים אופרטיביים ליישום החוק

הטרדה מינית / צילום: פוטוס טו גו
הטרדה מינית / צילום: פוטוס טו גו

החוק למניעת הטרדה מינית, שנכנס לתוקף לפני כ-17 שנה, יצר שינוי משמעותי בשיח ובחברה הישראלית. החוק מטיל על כל מעסיק במשק אחריות מיוחדת "לנקוט אמצעים סבירים, בנסיבות העניין, כדי למנוע הטרדה מינית או התנכלות במסגרת יחסי עבודה, על-ידי עובדו או על-ידי ממונה מטעמו אף אם אינו עובדו, ולטפל בכל מקרה כאמור".

אחריות זו, הקבועה בחוק, משקפת את ההכרה של המחוקק בכך שמקום העבודה, בשל מאפייני הכוח וההיררכיה הטבועים בו ובשל התלות של עובדיו במקור פרנסתם, הוא מקום בו תופעת ההטרדות המיניות היא השכיחה ביותר והחריפה ביותר. לצד זאת הכיר המחוקק אף ביכולתו של המעסיק לשנות את פני הדברים, למנוע ולטפל בהטרדות מיניות, במסגרתו.

ואולם, חרף חלוף הזמן מאז חקיקתו של החוק, ניכר כי הטרדה מינית בעבודה עודנה תופעה שכיחה, שלעתים קרובות אינה מטופלת או שאינה מטופלת כיאות. חלק קטן מהמקרים - כמו אלה של השחקן משה איבגי, החשוד בהטרדת שחקניות שעבדו לצדו; של חבר הכנסת לשעבר ינון מגל, שנחשד בהטרדה של עיתונאיות שעבדו עמו (תיק החקירה נסגר); ושל קציני משטרה בכירים שנאלצו לפרוש מהשירות בשל תלונות על הטרדות מיניות מצד כפופות להן - התפרסמו.

ואולם, רוב מקרי ההטרדה במקומות העבודה לא מגיעים לאוזני הציבור. איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית מציין כי מחקרים שונים מראים כי אחוזי ההטרדה במקומות עבודה הם גבוהים גם היום, כמו גם ההשלכות הכלכליות של ההטרדה. 

כדי להמשיך ולהילחם בתופעה יצרו איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי הטרדה מינית יחד עם מכון התקנים הישראלי קוד מרצון לארגונים וחברות, שקיומו יביא ליצירת תרבות ארגונית מיטיבה. "מדובר במעין תו תקן לארגונם המתמודדים כיאות עם סוגיית ההטרדות. זו יוזמה ראשונה מסוגה בעולם בכל הקשור למניעת אלימות מינית", אומרת עו"ד יפעת בלפר, ראש תחום מניעת הטרדה מינית באיגוד מרכזי הסיוע ומנהלת הפרויקט.

הפיילוט ליצירת קוד מרצון למניעת הטרדה מינית במקומות עבודה נעשה בעיריית רעננה. העירייה אימצה את הקוד ונכנסה לתהליך מובנה של הדרכות למניעת הטרדה מינית בעבודה, בחינת הנהלים ולימוד הנושא. גם בתי-הספר ברעננה הכפופים לעירייה וחברות קבלניות העובדות איתה עורכים הדרכות בנושא.

סביבה נקייה

"מטרתו של 'הקוד מרצון' למניעת הטרדה מינית ,שיושק ביום ראשון הקרוב, היא לספק למעסיקים כלים אופרטיביים ויישומיים שיבטיחו את קיום חובותיהם על-פי דין ויקטינו את הסיכון הכלכלי, התדמיתי והמקצועי באי-קיום החוק - ובכך לסייע למעסיקים ליישם בצורה מיטבית את מטרות החוק ולהבטיח סביבה נקייה מהטרדות מיניות", אומרת בלפר.

לדברי בלפר, "המפרט כולל הנחיות מפורטות וישימות באשר לאופן המניעה והטיפול בהטרדות מיניות. בין היתר, המפרט מתייחס בהרחבה לנושאים אשר התייחסותם בחוק היא חלקית או חסרה, כמו תפקידי הממונה, אחריות המעסיק, הסדרת נושא ההדרכות למניעת הטרדה מינית בארגון, קביעת מנגנון להסדרת נושא יחסים אינטימיים בין בעלי מרות בארגון ועוד.

בלפר מציינת כי הם צופים ש"הפרויקט יוביל ליצירת מרחב תעסוקתי בטוח ומכבד יותר - מרחב שיגדיל את השוויון התעסוקתי בין העובדים, יקטין את האפליה, יחזק את תחושת הביטחון של העובדים ואת אמונם של ציבור הלקוחות בארגון ויאפשר השתלבות אמיתית של נשים בשוק העבודה".

בלפר מציינת עוד כי הקוד נכתב על-ידי המומחים המובילים ביותר בארץ לעניין הטרדה מינית בעבודה, ולפיכך נותן מענה לקשת רחבה של כשלים ואתגרים הקיימים בחוק וביישומו. רשימת הארגונים שיאמצו את הקוד תפורסם על-ידי מכון התקנים הישראלי, בהתאם למדדים הקבועים בקוד, והארגונים יקבלו תעודה שתכיר בכך שהם פועלים כיאות בנושא מניעת ההטרדה המינית והטיפול בה.

- מדוע צריך קוד מרצון כאשר ישנו חוק למניעת הטרדה מינית, וישנם גורמים שאמורים לאכוף אותו, כגון משרד הכלכלה, המשטרה, בתי הדין לעבודה והמעסיקים עצמם?  

בלפר: "באופן כללי החוק למניעת הטרדה מינית בישראל הוא מתקדם מאוד, אבל מבחינת מקומות העבודה החוק לא הצליח ב-17 השנים האחרונות. אנחנו רואות בשטח כי יש מקומות עבודה רבים שלא מקיימים את הוראות החוק ולא מודעים לו, וגם אם הם מודעים, לא מיישמים אותו. בנוסף, עורכי דין וגם יועצים משפטיים לחברות ולארגונים אין מושג לגבי החוק. כאשר מדברות איתי ממונות למניעת הטרדה מינית, הן אומרות לי שאין להן תמיכה משפטית בתוך הארגון. יש גם עדיין הרבה עורכי דין שעוסקים בדיני עבודה ולא מבינים את בשורה התחתונה, החוק עדיין לא ישים במקומות עבודה".

תליית תקנון ותו לא

בנוסף, בלפר אומרת כי החוק למניעת הטרדה מינית הוא חסר. "החוק, למשל, לא מחייב מעסיקים לעשות הדרכות למניעת הטרדה מינית לעובדים, אלא רק לאפשר לעובדים ללכת להדרכות שוועד העובדים מקיים, ככל שזה לא מפריע לשגרת העבודה. הוא כן מחייב את המעסיק ליידע את העובדים בפרטי החוק, אבל מעסיקים רבים מסתפקים בתליית תקנון למניעת הטרדה מינית, וזה ממש לא מספיק. רוב העובדים לא קוראים את התקנון.

"עוד חסר, לדוגמה, בחוק הוא שהחוק אינו קובע כי הממונה למניעת הטרדה מינית תעבור הכשרה בנושא. זה אבסורדי. מגיעות אלינו ממונות שהפילו עליהן את התפקיד הזה, ורק אז הן שומעות לראשונה את גודל התפקיד ואופיו. גם האכיפה חסרה כי יש מעט מאוד פקחים למשרד הכלכלה".

- המשטרה והפרקליטות עושות את עבודתן כשורה?

"יש עדיין קושי מאוד גדול למשטרה ולפרקליטות להגיש כתבי אישום על הטרדה מינית בעבודה. הטרדה מינית בעבודה מערבת כמעט תמיד התנכלות כלפי העובדת. לחוקרים ולפרקליטים יש גם היום קושי לראות את הקשר בין ההטרדה המינית לבין ההתנכלות לעובדת. החוקרים מסתכלים על זה ומתקשים להבין שמדובר בעניין פלילי.

"צריך לפתח יכולת מורכבת להבין כי ההתנכלות לעובדת מוטרדת היא חלק מהפגיעה בעובדת או בעובד. בפועל, בשל חוסר ההבנה הזה, המשטרה לעתים יוצרת הפרדה מלאכותית ואומרת - ההתנכלות שייכת לענייני עבודה ולא לעניין הפלילי. גם זו בעיה, וגם זה שינוי תודעתי שעדיין לא נעשה". 

ממונה ללא גיבוי

הקשיים שמעלה בלפר בנוגע ליישום החוק למניעת הטרדה מינית במקומות העבודה אינם נגמרים בכך. לדבריה, באיגוד מרכזי הסיוע הגיעו בשנים האחרונות לא מעט עובדות שמונו (בהתאם לקבוע בחוק) על-ידי המעסיק כממונות למניעת הטרדה מינית בעבודה, שסבלו בעצמן מהתנכלות של המעסיק שאמור לתת להן גיבוי, או של עובדים ומנהלים בעסק.

"הממונות מתמודדות לא פעם עם מקרים שדומים למקרה של משה איבגי בתיאטרון. מקרים שבהם כולם מסביב יודעים על התנהגות מטרידה מסוימת של עובד או של מנהל, וכשהממונה באה ואומרת שזו הטרדה מינית - אז או שמשתיקים אותה או שמתנכלים לה. זה תפקיד מאוד מאוד קשה. כאשר מעסיק רוצה להשתיק מקרה כזה, אז הוא לעתים פשוט פוגע בממונה; ומאידך, אם המעסיק רוצה לפטר את העובד המטריד או החשוד בהטרדה, אז נוח לו להפיל את כל האחריות על הממונה".

- איך זה בא לידי ביטוי?

"אנחנו מלוות היום ממונה למניעת הטרדה מינית בחברה מסוימת שנתבעת על-ידי עובד בתביעה משפטית בשל התפקוד שלה כממונה, והמעסיק לא מגבה אותה. אין לאותה ממונה ביטוח מפני תביעות, והיא נאלצת להתמודד לבדה. את הטיפול והשינוי בנושאים הללו הכנסנו בקוד, הקובע כי המעסיק אחראי לבטח את הממונה מפני תביעות משפטיות וגם מחויב לתת לה גיבוי מלא".

הנזק של ההטרדות המיניות במקומות עבודה לתל"ג: כמיליארד שקל בשנה

בשנת 2011 החליט משרד הכלכלה (שאז נקרא משרד התמ"ת) לערוך מחקר מקיף הבוחן את ההשפעה הכלכלית של הטרדה מינית על ארגונים עסקיים ועל משק העבודה בכלל. ממצאי הסקר שפורסמו העלו כי 11% מהנשים שנשאלו, דיווחו כי עברו הטרדה מינית בעבודה - אחוז המתורגם לכ-165 אלף נשים שהוטרדו רק באותה שנה.

עוד עלה מהמחקר כי מעל 20% מהנשים שהוטרדו דיווחו על ירידה בפריון העבודה, מעל 8% נעדרו מהעבודה למספר ימים בעקבות ההטרדה ומעל 9% הפסיקו את עבודתן; לאור הנתונים הללו הוערך כי ממוצע אובדן התוצר השנתי בגין פגיעה בעובדת אחת עומד על 13,500 שקל, שמצטברים לפגיעה אדירה של כמיליארד שקל בתוצר הלאומי השנתי.

במסגרת המחקר עלה כי הטרדה מינית בעבודה מהווה אחד החסמים המרכזיים להשתלבות של נשים בשוק העבודה. בנוסף, הטרדה מינית גורמת לניוד גבוה של עובדים בארגון, להפסד שנות ותק וניסיון, לפגיעה בתחושת הביטחון של העובדים, להיעדרויות מרובות, לירידה בתפוקה ולאווירה סוערת סביב ההטרדה. כל אלה אינם נתפסים כנזקים ישירים של ההטרדה המינית ושוויים הכלכלי לא מתורגם, בדרך-כלל, להפסדי הארגון. לכך יש להוסיף את הקנסות, את ההוצאות המשפטיות, את הנזקים התדמיתיים ואת הפגיעה במוניטין הארגון.

על רקע תוצאותיו של המחקר, בשנת 2013 פרסם משרד הכלכלה מבחן תמיכות לגופים שייצרו ויאכפו קודים מרצון (Voluntary Code) ראויים במשפט העבודה, המשפרים ומוסיפים על דיני העבודה, על-מנת לשפר את מצב זכויות העובדים בישראל, בכלים של אכיפה עצמית.

איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, בשיתוף עם מכון התקנים הישראלי, פעלו במסגרת הזו לניסוח הקוד מרצון למניעת הטרדה מינית במקומות עבודה.

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"