גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד יושפעו יזמי תמ"א מהמגמות החדשות בענף מימון המגורים?

מימון בנייה למגורים מתאפיין בדומיננטיות מוחלטת של הבנקים ■ אולם קיימים כיום עוד פתרונות באמצעות חברות הביטוח או גופים עצמאים בעלי תשתיות ומומחיות במתן אשראי לתחום המגורים

*** הכתבה בשיתוף נדל"ן אורבני

ענף הנדל"ן הוא גדול מטבעו ועתיר מימון לסוגיו השונים. בתוך הענף נעשית הבחנה בין פעילות הבנייה למגורים לבין נדל"ן ותשתיות. הבחנה זו באה לידי לביטוי, בין היתר, בתחום המימון כאשר ישנם הבדלים מהותיים בספקי המקורות ובמכשירי המימון. נכון להיום, מימון נדל"ן ותשתיות מתאפיין בהיצע רחב של מקורות הכולל אשראי בנקאי, מימון באמצעות שוק ההון - אג"ח מניות והלוואות חוץ בנקאיות מגופים מוסדיים, קרנות וגורמים פרטיים.

לעומת זאת, מימון הבנייה למגורים מתאפיין בדומיננטיות מוחלטת של הבנקים. שליטה חסרת עוררין זו נותרה בשוק גם לאחר השינויים שחלו במימון האשראי העסקי בעקבות רפורמת בכר. בעזרת דוד ברוך, יו"ר ושותף בקרן יסודות, בעברו מנכ"ל בנק ירושלים ובית ההשקעות אקסלנס, ננסה להבין מניין נובעת דומיננטיות זו? כיצד ניתן לשנותה? ואיך היא באה לידי ביטוי בשוק ההתחדשות העירונית?

"אשראי למגורים בישראל מתבצע בשיטת הליווי הסגור, שהיא פעילות מימון מורכבת הדורשת רמת התמחות ומקצועיות גבוהה. בנוסף, לצורת מימון זו, המשלבת קבלת כספי דיירים אגב הבנייה והנפקת ערבויות חוק מכר, מצטרף רובד נוסף של מורכבות ודרישות רגולטוריות וצרכניות. נכון לעכשיו, יכולת מקצועית זו קיימת בבנקים בלבד. זאת בשונה מצורת המימון הפשוטה של אובליגו-בטחונות הנפוצה בנדל"ן המניב שהיא פחות מורכבת ואינה עתירת תפעול", מאפיין ברוך את ההבדלים המהותיים בין מימון ענפי הנדל"ן המרכזיים בשוק.

"כמו כן, קיים גם הבדל מבני בין אשראי לנדל"ן מניב הניתן להגדרה בלוח סילוקין ידוע ובדרך כלל מוענק לטווחים ארוכים, לבין האשראי ליזמות מגורים אשר מוענק לטווח קצר ושאינו ניתן לתחימה בלוח סילוקין מוגדר בשל חוסר הוודאות ביחס לעיתוי הגעת תקבולי הפרויקט", מוסיף ברוך להסביר על ההבדלים שמובילים לכך שכיום מרבית המוסדיים נותרים מחוץ למשחק.

בנוסף למרכיב ההתמחות, מציין ברוך כי "כל ניסיון ליצור יוזמה שאינה בנקאית למימון בנייה למגורים, בסופו של דבר מצריכה לייצר פתרונות לסוגיית ערבויות חוק המכר לרוכשים. זאת כיוון שבניגוד לאשראי, אותו רשאי לספק כל גורם ללא מגבלה חוקית כלשהי, הרי שאת ערבות חוק המכר רשאי להעמיד על פי חוק רק בנק או מבטח. ברור כי מגבלה זו משמרת דומיננטיות מובנת של המערכת הבנקאית".

ברוך עצמו היה שותף לניסיון הראשון והמוצלח של שיתוף פעולה בתחום מימון הבנייה בין בנק לחברות ביטוח. בסוף שנות התשעים כמנכ"ל בנק ירושלים יחד עם יעקב סיסו, המשנה למנכ"ל באותה תקופה, ושותפו הנוכחי בקרן יסודות, הובילו השניים מהלך שבו מימון הליווי יתבצע כך שהבנק יעמיד רק את האשראי הכספי לפרויקט ואילו חברת הביטוח תעמיד את פוליסות חוק המכר לרוכשים. "זה היה מהלך של WIN-WIN שכולם יצאו ממנו נשכרים - הבנק שפינה לעצמו מקורות והגדיל נתח שוק, חברת הביטוח שנכנסה לתחום חדש ורווחי והיזמים שנהנו ממחירים תחרותיים. זה היה מהלך תקדימי אך הוא לא הורחב באופן גורף למערכת הבנקאית כולה", הוא מספר.

- מהם הגורמים שיביאו בכל זאת גופים נוספים להפוך דומיננטיים במימון למגורים?

"ראשית, מצד ההיצע, בעולם בו המוסדיים מתאפיינים בצבירות חיוביות ומחפשים אלטרנטיבות להשקעה, הרי שבסופו של יום הם יכנסו גם למקומות בהם לא נכחו קודם ובוודאי לתחום המגורים שמהווה השקעה ראויה בהיבט של תשואה-סיכון. מצד ההיצע הבנקאי, הרגולציה יוצרת לחצים לצמצום האשראי הן כתוצאה מהצורך להגיע ליעדי הלימות ההון לפי בזל 3 והן מהעובדה כי מרבית המערכת הבנקאית קרובה כיום לתקרת החשיפה לענף הנדל"ן העומדת על 20%. מצד הביקוש מגיעים לחצים לפתרונות מימון על רקע הצמצום בפעילות הבנקאית דווקא בתקופה המתאפיינת בהרחבת פעילות ובגידול בהיקף התחלות הבנייה למגורים".

- האם השלכות ועדת שטרום עשויות ליצור גיוון במקורות האשראי לענף?

"ועדת שטרום התמקדה בחיפוש פתרונות בתחום האשראי הקמעונאי והאשראי לעסקים קטנים. לדעתי בשני הנושאים הדרך עוד ארוכה ומלאה במהמורות. באשר לענף הבנייה, הרי שאני מתקשה לראות השלכות ישירות או עקיפות בטווח הנראה לעין באופן שיצור גוון היצע או הוזלת מחירי אשראי.

- מהן הצורות העתידיות של מתן האשראי לבנייה למגורים?

"אני מזהה שלוש צורות בהן יתבצע המימון לתחום הבנייה למגורים בישראל בשנים הקרובות:

"הראשונה היא כמובן מימון בנקאי. הבנקים ימשיכו להיות הגורם הדומיננטי, אך בשונה מבעבר הם יעבו את שיתופי הפעולה עם חברות הביטוח בקבלת ערבות חוק המכר וייתכן אף במקורות לאשראי הכספי בפרויקטים המלווים על ידם.

"השנייה היא מימון באמצעות חברות הביטוח אשר חלקן כבר מפתחות את היכולת לבצע את כל פעילות הליווי והמימון באופן עצמאי ומלא .

"השלישית במתכונת המודל לפיו אנו פועלים בקרן יסודות, של יצירת גוף עצמאי בעל תשתיות ומומחיות במתן אשראי לתחום המגורים. במודל זה האשראי הכספי הנדרש לליווי הפרויקט מגיע ממקורות של גופים מוסדיים ופוליסות חוק המכר המונפקות באמצעות חברות ביטוח. מתכונת חדשנית זו של קרן יסודות מאפשרת לראשונה לגופים מוסדיים שאינם חברות ביטוח להיות שותפים למימון פעילות הענף על כל היתרונות הנובעים מכך.

"יודגש כי עד היום הדרך היחידה של משקיע בשוק ההון או גוף מוסדי להיחשף לפעילות בתחום המגורים הייתה באמצעות רכישת מניות או אגרות חוב בבורסה. המציאות מראה כי היצע ניירות הערך הוא מוגבל ומרבית האג"ח הנסחרות בבורסה הן ללא בטוחות ספציפיות, כך שבמשוואת תשואה-סיכון הן אינן אטרקטיביות".

תחום ההתחדשות העירונית יילך ויתרחב

באשר לתחום ההתחדשות העירונית מספר ברוך על שני וקטורים מנוגדים המגדירים את כללי התחרות בשוק. "הווקטור הבנקאי - ככלל בנקים מעדיפים להימנע ממימון פרויקטים קטנים ועתירי תפעול בהם ההכנסות מוגבלות. כמו כן, התחום מאופיין בריבוי יזמים חדשים וחלקם קטנים, והבנקים מעדיפים להעניק אשראי לפרויקטים גדולים וללקוחות חוזרים.

"ראיה לכך ניתן למצוא בעובדה כי לא כל הבנקים הפועלים בתחום המימון לבנייה למגורים פועלים בתחום מימון הבנייה בהתחדשות עירונית. מציאות זו מצמצמת את מרחב הפתרונות ליזם".

מנגד, לדברי ברוך "פועל הווקטור השני של השינויים בעולם ההתחדשות העירונית - מבט על התחום, אשר עד לפני מספר שנים נתפס כאפיזודה זמנית, מראה כי במציאות של ישראל צפוי חלקה של ההתחדשות העירונית במתן פתרונות דיור רק לעלות ולהפוך למשמעותי. מדובר בתופעה מוכרת בעולם והמאפיינת מדינות צפופות ובעלות היצע קרקע מוגבל. עדות נוספת לחשיבות התחום ניתן לראות במגמה הבולטת של כניסת חברות גדולות ומובילות לייזום בפרויקטים של התחדשות העירונית לאחר ששנים קודם הדירו את רגליהן מהתחום".

- האם חלקם של הבנקים במימון פרויקטים של התחדשות עירונית יילך ויקטן?

"חלקם היחסי יפחת כפועל יוצא של כניסת גורמים חוץ בנקאיים כפי שציינו, אך החלק האבסולוטי יעלה. ככל שהזמן עובר, התחום עובר סטנדרטיזציה שהיא גורם חשוב בהפחתת סיכונים למממן, נפחי הפעילות עולים ולכן בעתיד גם בנקים שלא פעלו בתחום ירימו את הכפפה ויכנסו אליו. בשורה התחתונה סך המגמות יביאו להשתכללות התחום ולהרחבת מספר גורמי המימון ומקצועיותם ולשיפור ניכר בזמינות המימון לתחום ההתחדשות העירונית וטוב שכך".

עוד כתבות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש