גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנק הרוסי, מעילת הענק והזוג הישראלי

בימ"ש בלונדון קבע כי רוסלאן פינייאב היה מעורב במעילת ענק בבנק רוסי, וכי רעייתו סייעה לו להבריח כספים ■ המחוזי בת"א קיבל את בקשת הבנק הרוסי לפעול לאכיפת פסק הדין האנגלי בישראל

רונן פינייאב / צילום: שלומי יוסף
רונן פינייאב / צילום: שלומי יוסף

בית המשפט המחוזי בתל-אביב התיר בימים האחרונים לבנק הרוסי "אוטקריטי" (Otkritie) לנקוט בארץ הליכים למימוש פסק דין בסכום-עתק של 160 מיליון דולר שניתן בלונדון, נגד הזוג רוסלאן ומרים אברבוך/פינאייב (או בשמותיהם הרוסיים - רוסלאן פינאייב ומרים קוברסקה) החשודים במעורבות בהונאת ענק שביצעו בכספי הבנק.

השופטת תמר אברהמי קיבלה את בקשת הבנק, שלו שלוחות באנגליה, לאכיפת פסק חוץ שניתן בבית המשפט בלונדון בפברואר 2014, שבמסגרתו חויב פינאייב בסכום שהיקפו מגיע לכ-160 מיליון דולר, ואילו רעייתו חויבה בסכומים פחותים, הנאמדים במיליוני דולרים.

משמעות ההחלטה היא שהבנק הזר יוכל לנקוט הליכי פשיטת-רגל נגד הזוג אברבוך/פינאייב המתגורר בארץ, לדרוש מהם להצהיר על נכסיהם ברחבי העולם כדי להשתלט עליהם, למכור אותם ולפרוע באופן זה את חובם. הזוג פינאייב מתגורר כיום ברחוב שערי ניקנור היוקרתי ביפו.

בשיחה עם "גלובס" אתמול (ד') אמרו באי-כוחם של הבנק כי אם הזוג פינאייב לא ישתף עמם פעולה, הם יבקשו לנקוט נגדם סנקציות. זאת, בדומה לאופן שבו נהגו הרשויות באלי רייפמן, מייסד חברת אמבלייז, שישב במאסר כמה חודשים לאחר שהסתבך בחובות כבדים ועקב העובדה שסירב להעביר את מניותיו לנושים.

מניפולציות בשער החליפין

שמם של רוסלאן ומרים פינאייב נקשר בפרשת הונאה והברחת נכסים בשווי מאות מיליוני דולרים. רוסלאן הוא אזרח רוסי וישראלי, בנקאי השקעות שבית משפט בלונדון קבע כי היה מעורב בהונאה שהניבה לו ולשותפיו כ-183 מיליון דולר על-חשבון מקום עבודתו. מרים היא אזרחית ישראלית ולטבית, שלפי פסק הדין האנגלי סייעה לבעלה בניסיון להבריח חלק מעשרות מיליוני הדולרים שגרף לכיסו במסגרת חלקו במעשי ההונאה.

כפי שנחשף ב"גלובס", מעסיקו של רוסלאן פינאייב עד לשנת 2011, בנק ההשקעות הרוסי "אוטקריטי", הגיש במאי השנה בקשה לאכיפת פסק הדין שניתן בלונדון אשתקד. השופטת עפרה צ'רניאק נתנה, לבקשת הבנק הרוסי, צו עיכוב יציאה מן הארץ נגד פינייאב, ובהמשך, כאמור, התקבלה בקשת הבנק לאכיפת פסד הדין מלונדון.

מכתבי הטענות עולה כי פינייאב מבוקש למעצר בלונדון, וכי החשדות נגדו נחקרים בעוד כמה וכמה מדינות. הפרשה נוגעת ברובה להונאת אג"ח מפורסמת שהתרחשה בלונדון, ושבמסגרתה רכש הבנק אג"ח ארגנטינאיות בהיקף של כ-215 מיליון דולר - בעוד שהשווי האמיתי של ניירות הערך היה כ-55 מיליון דולר בלבד. בית המשפט בלונדון קבע כי ביצוע העסקה התאפשר, בשל פירצה במערכת המסחר של הבנק - שאפשרה להזין שער חליפין שגוי להמרת מטבע ארגנטינאי למטבע אמריקאי.

בבקשת הבנק לבית המשפט בישראל נכתב כי "עיקרה של פרשה זו הוא רכישת אג"ח ארגנטינאיות בסכומים עצומים, שעה שפינייאב ואחרים פעלו במירמה לשנות את מצב המטבע שבו הוצגה העסקה ואת שער החליפין שהוצג בה. זאת, כדי להונות חברות באשכול החברות של הבנק ולגרום להן לשלם סכום הגבוה פי 4 מהסכום האמיתי שנדרש בפועל לתשלום תמורת רכישת איגרות החוב".

לדברי הבנק, "בכך, פינייאב ואחרים נטלו לעצמם סך של כ-160 מיליון דולר. פינייאב הציג עסקה בסכום מסוים והראה שער מטבע כוזב, על-פיו שער החליפין בין המטבע הארגנטינאי לדולר האמריקאי הוא זהה, קרי 1:1, וכל זאת באמצעות מניפולציית מערכת שער החליפין, כאשר באותה העת שער החליפין האמיתי היה 1:4 לטובת הדולר האמריקאי".

מצגים כוזבים

חלק אחר מהפרשה נוגע למהלך שקידם פינייאב, למעבר של 5 עובדים מחברה מתחרה - Knight Capital - לבנק הרוסי. בית המשפט בלונדון קבע כי פינייאב הונה את הבנק כשהציג דרישה לתשלום של עד 5 מיליון דולר "דמי חתימה" לכל עובד. בפועל - נפסק בלונדון - שולמו כ-23 מיליון דולר עבור דמי החתימה, כאשר הכספים שולמו במירמה לאדם שלישי, שהציג את עצמו כמייצגם של העובדים. האיש נטל לכיסו כ-19 מיליון דולר מתוך הסכום והעביר לפינייאב כ-5.7 מיליון דולר מהסכום שנטל.

וכך תיאר הבנק בבקשתו את תרמית העובדים שביצע פינייאב. "כעובד אצל חברות באשכול החברות של הבנק, נקט פינייאב מצגים כוזבים כדי לשכנע אותן להתקשר בהסכם לגיוס 5 עובדים חדשים שעבדו עד לאותה עת בקבוצה מתחרה", טען הבנק בבקשה שהגיש לבית המשפט בארץ. "על-פי המצגים הכוזבים, גיוס העובדים הותנה בתשלומים מיוחדים בסך של כ-25 מיליון דולר. על בסיס מצגים אלה שילמו החברות של הבנק למי שנחזה כנציג העובדים החדשים סך של 23 מיליון דולר, כאשר בפועל אותו נציג נטל לעצמו 19 מיליון דולר מהסכום, והעביר סכום משמעותי של כ-5.7 מיליון דולר לפינייאב בחשאי".

פינייאב: "מדובר בהפללה"

פינייאב, מצדו, טוען כי כל הפרשה היא קנונייה חוצת מדינות ויבשות - תוצאה של ניסיון לטייח פרשת שחיתות גדולה אחרת, שבה מעורבת דמות בכירה "המוכרת לציבור בישראל", שבמסגרתה נקשר קשר לביצוע העסקה ההפסדית, תוך הפללתו במעשים.

פינייאב טען בתגובה לבקשת הבנק הרוסי כי כל המשפט באנגליה "בוים" ו"בושל" על-ידי הבנק, תוך פברוק ראיות ותשלום להדחת העדים, ותוך שהשופט עצמו נסחט על-ידי הבנק והיה מצוי בניגוד עניינים.

מטענותיו של פינייאב עולה כי רשויות החקירה ב-6 מדינות לפחות חוקרות את הפרשה - רוסיה, אנגליה, צרפת, שווייץ, לוקסמבורג וארה"ב. באנגליה מבוקש פינייאב למעצר; בשווייץ נחקר פינייאב פעמיים, לאחר שבית המשפט בישראל התיר לו לטוס בתנאים מגבילים לצורך חקירתו; בארה"ב נדרש פינייאב, לטענתו, להצהיר על הקנונייה נגדו במסגרת חקירה שמנהל ה-FBI כביכול.

פינייאב העלה טענות רבות בתשובה לבקשת האכיפה של פסק הדין שניתן נגדו בלונדון, אותה הגיש הבנק הרוסי לבית המשפט בארץ. בין היתר הוא טען לחוסר סמכות של בית המשפט האנגלי לדון בתיק מלכתחילה, ולחוסר היכולת לאכוף את פסק הדין האנגלי בישראל, בהיותו מנוגד לתקנת הציבור. לטענתו, התיק הוגש באנגליה בהיעדר סמכות מקומית, שעה שהוא היה אזרח ותושב רוסיה.

עוד טען הזוג פינייאב כי פסק הדין האנגלי הושג "במירמה", במטרה להסתיר גניבה אמיתית שביצעו האנשים שעומדים מאחורי הגשת אותם הליכים. לטענת בני הזוג, לא הם שביצעו את הונאת האג"ח הארגנטינאיות, והטענות נגדם מבוססות על "הצגה" שאורגנה כדי לטשטש את הגניבה ולהביא לשקט תעשייתי למול הבעלים של הבנק, ממנו נעלמו הכספים.

ניסיון למקצה שיפורים

השופטת אברהמי דחתה את הטענות של הזוג פינייאב וקבעה כי פינייאב ורעייתו לא הצליחו לכפור בסמכות השיפוט של בית המשפט באנגליה. השופטת ציינה כי ספק אם השניים רשאים בכלל להעלות טענה של היעדר סמכות של בית המשפט האנגלי, כאשר ב-2012 הם העלו טענה הפוכה, ולפיה בית המשפט האנגלי הוא "בעליל" הפורום הטבעי לדון בסכסוך.

בית המשפט בישראל גם דחה גם את טענות הזוג לקנונייה ולעלילה שנרקמו נגדם, ושצריכות להביא לדחיית הבקשה לאכיפת פסק הדין האנגלי בארץ. "לא מצאתי כי הורם הנטל להוכיח את קיומה של הגנת המירמה", נפסק.

לדברי השופטת, הלכה למעשה, בני הזוג פינייאב ביקשו לשכנע את בית המשפט בארץ לקבל עמדות שדחה בית המשפט באנגליה. "טיעונם של הנתבעים מהווה, אחרי הכול ולמרות הכול, ניסיון להפוך את בית המשפט כאן לכל הפחות לערכאת ערעור של בית המשפט הזר (שלא לומר 'מקצה שיפורים') של ההליך האנגלי - עניין שכל הצדדים ציינו שאין לעשות, ועת הובהר כי בית המשפט בארץ אשר דן בבקשת האכיפה, אינו יושב כערכאת ערעור על פסק החוץ שאכיפתו מתבקשת בישראל".

התובעים מיוצגים בידי עו"ד פרופ' קנת מן ממשרד ליבאי, מן ושות' ובידי עורכי הדין גד טיכו ואלון קנטי ממשרד כספי ושות'; בני הזוג פינייאב מיוצגים בידי עו"ד אשר נוטוביץ.

עוד כתבות

חלון הראווה של חנות iBags שנופץ / צילום: אורון גנץ

המילואימניק גילה: העסק נפגע מהדף מטיל ואז נבזז

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

כוחות צה''ל בדרום לבנון, ארכיון / צילום: דובר צה''ל

כוחות קרקעיים נכנסו לדרום לבנון: "אוחזים במספר נקודות במרחב כחלק מתפיסת עיבוי ההגנה הקדמית"

אין נפגעים בנפש, רסיסים נפלו במרכז ובטבריה - נזק לבית בטמרה • בלבנון מדווחים: צה"ל תקף בדאחיה, במוקד: רשת התקשורת המזוהה עם חיזבאללה • חיזבאללה בהצהרה רשמית: "הזהרנו שוב ושוב כי העוינות ללא תגובה לא יכולה להימשך" • שגרירות ארה"ב בריאד הותקפה על ידי כטב"ם איראני, טראמפ איים: "בקרוב תגלו מה תהיה התגובה" • עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: shutterstock

ירידות חדות באסיה; מחירי הנפט ממשיכים לטפס

בורסת סיאול נפלה במעל 7% ● מחירי הנפט ממשיכים לעלות אחרי הודעת איראן על חסימת מיצרי הורמוז ● וול סטריט הגיבה יחסית במתינות למבצע הצבאי נגד איראן, מניות הטכנולוגיה התאוששו ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קפצו, בעוד המשקיעים מעריכים כי הורדת ריבית נוספת מתרחקת לטווח הזמן הקרוב ● הביטקוין התאושש ונסחר הבוקר סביב 68 אלף דולר

ועדת הכספים בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מבלי להתייחס להוצאות המלחמה באיראן: ועדת הכספים החלה לדון במסגרת התקציב

ועדת הכספים של הכנסת החלה לדון במסגרת התקציב לשנת 2026, אך לא התייחסה להוצאות המלחמה הנוכחית ● לדברי ראש אגף התקציבים באוצר, קיים קושי מהותי לבנות תקציב מאפס בשל אי הוודאות הביטחונית ● ולמרות הכל, תחזיות הצמיחה של בנק ישראל עדיין רלוונטיות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שמסבירה: כך תקבלו תשואה סולידית ואטרקטיבית

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן