גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצהיר על 6,000 ש' - אך הרוויח מיליון; בכמה מזונות חויב?

איש עסקים צרפתי-ישראלי, שבבעלותו חברות ונכסים המניבים לו מיליונים, טען בביהמ"ש, במסגרת סכסוך גירושים, כי אינו יכול לשלם יותר מ-2,000 שקל כמזונות לכ"א משלושת ילדיו

גירושין – ממה צריך להיזהר? / צילום:  Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב
גירושין – ממה צריך להיזהר? / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

איש עסקים צרפתי-ישראלי טען בבית המשפט לענייני משפחה כי הוא משתכר פחות מ-6,000 שקל בחודש, ולכן לא יכול לשלם יותר מ-2,000 שקל דמי מזונות לכל אחד משלושת ילדיו; וכן כי דירה שרשומה על-שמו ועל-שם גרושתו בחלקים שווים שייכת רק לו, וכי יש להשיב לו יותר מ-200 אלף שקל שגרושתו נטלה מחשבון הבנק שלהם.

השופט יהורם שקד לא קיבל את טענותיו של האיש, קבע כי הוא משתכר יותר ממיליון שקל נטו לחודש וחייב אותו לשלם מעל 30 אלף שקל מזונות לילדים וכן 10,000 שקל לחודש מזונות לגרושתו, שאינה עובדת. השופט דחה גם את תביעותיו להחזר כספים מהאישה ולהכרזה כי ביתם המשותף שייך רק לו.

איך ניתן להסביר את הפער הזה? בית המשפט קבע כי איש העסקים לא אמר אמת לבית המשפט באשר להיקף הכנסותיו ולהשתכרותו.

נדמה כי יותר מכל, פסק הדין הוא שיעור מאלף בשיאי החוצפה של צדדים בהליכי גירושים - במקרה זה הגבר - אשר חושבים כי הנייר סובל הכול, וניתן לטעון טענות מופרכות בבית המשפט, בלי לתת את הדין על כך.

פסק הדין עוסק בעניינם של בני זוג, עולים מצרפת, שנישאו בשנת 2010, ונולדו להם 3 ילדים, בני חמש, ארבע ושנתיים. מאז שנישאו, האישה לא עבדה מחוץ לבית, ועסקה בגידול הילדים, בחינוכם ובטיפוחם. הבעל, איש עסקים, מנהל ובעל שליטה בחברות, מימן את כל הוצאות המשפחה, שחייה ברמת חיים גבוהה מהממוצע. בתחילת שנת 2015 אירע משבר ביחסיהם, ובפברואר עזב הבעל את דירת המגורים שלהם.

עם פרוץ הסכסוך הגישו הבעל והאישה תביעות הדדיות זה נגד זו. בין היתר הגישה האישה תביעה לקבלת דמי מזונותיה וכן למזונות הילדים ותביעה לזכויות ברכוש המשותף. הבעל הגיש תביעה להחזרת כ-200 אלף שקל, שלטענתו נלקחו על-ידי האישה, וכן תביעה לקביעה הצהרתית כי דירת המגורים הרשומה על-שם שניהם שייכת לו בלבד, היות שטרם נישואיהם חתמו על הסכם ממון הקובע הפרדה רכושית.

בדיון בבית המשפט טענה האישה כי הגבר הוא איש עסקים המנהל עסקים חובקי-עולם, עתיר נכסים ובעל זכויות וכספים בשווי של עשרות מיליוני שקלים. לטענתה, רמת המחיה שאליה הורגלה הייתה גבוהה מאוד, ובין היתר היא קיבלה עזרה במשק-הבית מדי יום, באמצעות העסקת שתי מטפלות.

בנסיבות אלה היא ביקשה מבית המשפט לחייב את אבי ילדיה במזונות בסכום כולל של 45 אלף שקל לחודש עבור שלושת הילדים. ובאשר לעצמה, היות שאינה עובדת, ביקשה האישה לחייב את האיש במזונותיה בסך 55 אלף שקל לחודש למשך 12 שנה.

מנגד, הבעל טען כי הוא משתכר בסך-הכול 10,000 שקל לחודש כמשכורת חודשית, וכי ברשותו הכנסה נוספת בסך 4,000 יורו מעבודה בחברה זרה. בהמשך טען כי הכנסתו ירדה לאחר תחילת ההליכים המשפטיים לסך של 5,700 שקל לחודש בלבד.

בנסיבות אלה ביקש האב כי מזונות ילדיו יועמדו על-סך של 2,000 שקל לחודש בלבד לכל ילד, ובסך-הכול 6,000 שקל לחודש, בתוספת 80% מדמי השכירות בדירה שבה יתגוררו, בסכום שלא יעלה על 8,000 שקל לחודש.

הגבר נמנע מבחירה מלהביא ראיות לעניין הנכסים שבבעלותו ולהכנסותיו, ולא צירף את דפי הבנק שלו, מאחר שטען כי אין לנכסיו רלוונטיות לאור הסכם ממון שנחתם בינו ובין גרושתו, הקובע כי יחיו בהפרדת נכסים. אולם מתצהיר שהגיש לבית המשפט, נחשפו פרטים מדהימים באשר להיקף הכנסותיו ולנכסיו.

התברר כי הוא בעלים של כ-95% ממניות בחברה בע"מ, אשר מחזיקה בנכסים ששוויים ברוטו הוערך ב-53 מיליון שקל; בעלים של 100% מהמניות בחברה נוספת; בעלים של חשבונות בנק שיתרתם עולה על-סך של 7.5 מיליון שקל; בעלים של שתי מכוניות ששוויין כ-230 אלף שקל; בעלים של עסק של מעבדות באירופה אשר הניבו בשנת 2014 רווחים של כ-1.8 מיליון אירו; בעלים של 4 דירות בפריז אשר שוויין הוערך על-ידו בכחצי מיליון אירו; יש לו חשבון בנק בפריז, שיתרתו כ-35 אלף אירו; והוא בעלים של 50% של מעבדה דנטלית שמניבה לו כ-300 אלף אירו בשנה.

במסגרת ההליכים המשפטיים התברר עוד כי הוא גם הבעלים של חברה צרפתית, שהכנסותיה בשנת 2013 הגיעו ל-11.7 מיליון אירו, ומתוכם רווח נקי של 1.3 מיליון אירו.

מפסק הדין עולה כי השופט יהורם שקד נדהם מהפער בין היקף הנכסים וההכנסות של האיש לעומת הצהרותיו בבית המשפט, הגם שניסוחיו של השופט היו עדינים. "לאור היקף נכסיו והיקף רכושו של האיש, הרי שהצהרתו לפיה הוא משתכר כ-10,000 שקל בחודש, בתוספת 4,000 אירו לחודש, והצהרתו לפיה הוא משתכר 5,700 שקל לחודש ותו לא - נדחית על-ידי מכול וכל". 

שקד ציין כי "הוכח בפני ברמת הסתברות העולה בהרבה מהרמה הדרושה במשפט אזרחי כי נכסיו של האיש והכנסותיו מסתכמים בסכומים גבוהים ביותר ואף חריגים בכל קנה-מידה ... האיש הוא איש עסקים אשר בבעלותו חברות, נכסי דלא-ניידי, בכספים ובסכומים שאין בית המשפט מורגל להיחשף אליהם. המשפחה חיה ברמת חיים השמורה רק לבעלי יכולת כלכלית מוגברת, ובין המצב השורר בפועל לבין הצהרותיו של האיש המרחק רב ועצום".

השופט הוסיף עוד כי "האיש כשל במתן הצהרה כנה ואמיתית בדבר הכנסותיו, ולא נותר לי אלא להעריכן". בנסיבות אלה העריך בית המשפט את הכנסותיו של האיש בכמיליון שקל נטו לחודש, לפחות.

בנסיבות אלה דחה השופט את כל תביעותיו של הבעל. השופט ציין עוד כי אף אם יקבל את כל בקשותיה של האישה בנוגע למזונות, הדבר לא יפגום ברמת המחיה של האיש, ו"הסכום מהווה אחוזים ספורים מהכנסתו החודשית המוערכת של האב", אך אין משמעות הדבר כי לעושרו של האיש יינתן משקל מכריע ללא קשר להוצאות הילדים.

בית המשפט פסק כי מזונות הילדים יהיו בסך של 30 אלף שקל לחודש, בתוספת 80% מההוצאות הרפואיות שיוצאו בגינם.

ולמה המיליונר חויב ב-30 אלף שקל בחודש בלבד?

הפער הדרמטי בין הכנסותיו המוערכות של הגבר - מיליון שקל בחודש - לבין סכום מזונות הילדים שנפסק - 30 אלף שקל בחודש - מעורר תהיות. השופט יהורם שקד ציין בעצמו בפסק הדין כי גם אם היה פוסק סכום גבוה משמעותית כמזונות הילדים, הדבר לא היה פוגע באב.

אם כך, מדוע העמיד את הסכום על 30 אלף שקל לשלושת הילדים? מדוע לא נעתר - לכל הפחות - לבקשתה של האישה לפסוק מזונות בסך 45 אלף שקל בחודש?

"גם אם היה נקבע שהאב מרוויח 100 מיליון שקל לחודש, זה לא הפרמטר הבלעדי שמכריע את היקף המזונות שנפסקו, כי המזונות של הילדים צריכים להיות מותאמים לצרכים שלהם ולהוצאות המשפחה, ולא עומדים ביחס ישיר להכנסה של האב", מסביר עו"ד פיני אביב, מומחה לדיני משפחה וירושה.

לדבריו, "המזונות של הילדים נפסקים על-פי 3 פרמטרים, כשההכנסות של האב הן רק פרמטר אחד. הפרמטר העיקרי הוא הצרכים של הילדים, הפרמטר המשני הוא רמת החיים שהם הורגלו אליה עד לפירוד בין הוריהם, וזו מושפעת מהיכולת של האב להמשיך לספק להם את אותה רמת מחיה".

עו"ד רות דיין-וולפנר מכנה את פסיקתו של שקד בתיק "פסיקה נדיבה", מאחר שלדבריה בתי המשפט לא מגיעים כלל לרף כזה של סכומים, גם לא כאשר האבות מרוויחים סכומי-עתק. "השאלה למה השופט לא פסק יותר היא לא השאלה הנכונה. השאלה היא למה לא משתנה הנורמה המשפטית. הנורמה בבית המשפט לענייני משפחה היא כזאת שבכלל לא משנה כמה מרוויח האב, נדיר למצוא פסקי דין שהעמידו את צרכי הילדים בסך של מעל 3,500 שקל לחודש לילד. הפסיקה של 3,500 שקל נחשבת לנדיבה בבית המשפט במציאות של היום".

עו"ד דיין-וולפנר מוסיפה כי "בנסיבות של המציאות של ימינו, פסיקה של עשרת אלפים שקלים זו פסיקה אמיצה וראויה, ואני מקווה שהיא תוביל קו של פסיקה שמתאימה את עצמה למציאות. כשאב מרוויח מאות אלפי שקלים לחודש, ילדיו לא יידונו לירידה קיצונית ברמת החיים אליה הורגלו.

"המציאות המשפטית אומרת שילדים לא אוכלים ב-100 אלף שקל לחודש, אבל אני שמחה שלא קבעו שכל הילדים במדינת ישראל לא עולים יותר מ-3,500 לחודש".

מנגד, עורך דין בתחום דיני המשפחה אומר ל"גלובס" כי מדובר בסכום נמוך, וניתן היה בנסיבות של התיק לפסוק סכומים גבוהים הרבה יותר. "השופטים שבויים בתפיסה שצרכי הילדים עומדים על 1,500 שקל בחודש, ועד 3,500 לרף הגבוה. זה לא תואם את צורכי ילדי העשירים".

עו"ד יהונתן קניר, בא-כוחה של האישה, מסר כי האישה אינה מתכוונת לערער על סכום מזונות הילדים שנפסק. "במכלול הנסיבות של התיק, אנחנו לא מתכוונים לערער על פסק הדין, ואולם הגיעה השעה שבתי המשפט יפסקו דמי מזונות ריאליים לילדים, תוך התחשבות ממשית ביכולות של הצדדים - ובמקרה הזה, היכולות האדירות של האב".

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

חשד לחדירת כטב"ם בקריית שמונה והסביבה; 3 נפילות בשטחים פתוחים ליד ערב אל-עראמשה

בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט