גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קיסר הגלקסיה מלקק להמונים

נאום טראמפ היה כבדיקת דם שדרכה ניתן לאבחן את אישיות הנואם, אולי את גורל האומה

השבעת דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
השבעת דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)

אז מה באמת מפריע לנו בנאום ההכתרה של דונלד טראמפ, שעוד לא נאמר ביממה האחרונה? הרי ברור שהנאום היה נאום "תבחרו בי" מתלהם, ולא נאום של מי שנבחר והנה מתחיל להנהיג. ברור גם שהנאום היה הפוך באופן מחשיד מהדימוי הרווח, בבחינת "על ראש הגנב בוער הכובע": 

■ "הכוח עובר אליכם" - כלומר: הכוח ירוכז אצלי. 

■ "הכסף יחזור אליכם" - כלומר: מעולם לא ראיתם הון-שלטון כפי שאני עומד להנהיג.

■ "הדם של שחורים, חומים ולבנים הוא אותו דם פטריוטי" - כלומר: נחזיר את אמריקה לעליונות האדם הלבן.

■ ו"להחזיר את אמריקה לגדולתה" - כבר אמרנו. 

צריך כישרון לכתוב נאום כה קצר עם כל-כך הרבה כשלים. למרות זאת, הפריע לנו משהו יותר עמוק. אי-הנחת שהנאום גרם לנו קשור לרובד חולני שהולך ונחשף בקווי האישיות של המועמד, סליחה, הנשיא. הנאום היה כבדיקת דם דרכה אפשר לאבחן את אישיות הנואם, אולי אף את גורל האומה. 

הטון הזחוח, כמעט מאני, של הנואם השפיע על תכניו. טראמפ דיבר כמי שהגיע לנשיאות לא ל-4 שנים אלא לנצח-נצחים. קיסר של אימפריה, לא נשיא של אומה דמוקרטית. זהו טון שאני רגילה לשמוע בסרטים אפלים. לא בכדי חורכת את הרשת השוואה בין טראמפ לנבל הכוחני Bane, שמבטיח גם הוא כי "הכוח עובר לאנשים":

הזחיחות המאנית מאפיינת אנשים שמתחמקים מהמציאות כפי שהיא, בהמשך לכך שהם מתחמקים מעצמם ומרגשותיהם כפי שהם. כאשר מפחיד וקשה לי מדי לראות את חולשותיי, אני משרטט לעצמי מציאות אלטרנטיבית בה אני מושלם. אני מטפח נתק מהמציאות ומסב את גבי לדעות מנוגדות ולסיכוי להיכשל. מנגנון הגנה מאני נועד להרגיע אותנו ומעוות לטובת מטרה זו את העובדות.

אז מה הכי הפריע לי בנאום טראמפ?  

תפיסות רודפניות

טראמפ הציג את אמריקה כאומה נרדפת ומפוחדת, בסכנת השמדה והתרוששות. הוא תיאר ממשל ששדד את ההמון והסתפק בדיבורים ולא במעשים על חשבון האזרח. אויבים מחוץ, כגון מתחרים מסחריים זרים וטרוריסטים מוסלמיים. אויבים מבית, כגון הממשל בוושינגטון. כולם הותירו את האומה פגומה ובמצור.

זהו קונספט של רודף-נרדף (פאראנויה), וברור שקל מאד להזדהות עם קרבנוּת, רחמים עצמיים, כעס ורצון לנקמה כלפי כוחות אופל; הרבה יותר קל מבחירה בשינוי ממשי.

מוטיב הגטו

הכי פשוט, בהמשך לחשיבה רודפנית, לחלק את העולם לשניים: מה שבפנים ומה שבחוץ. מוטיב הגטו מפשט את הבנת המציאות ומסביר מה צריך לעשות: לחזק את קירות הגטו ולהגן על עצמנו מהאויבים שמשחרים להשמיד אותנו מחוץ. יש לגרש מהגטו את המסתננים והמתחזים, שאינם אלא בוגדים. ככה נהיה טהורים וסטריליים. בטוחים ושמורים, בגטו. "אמריקה תחילה, אמריקה תחילה, אמריקה תחילה".

שיגעון גדלות

אפרופו זחיחות, נעשה שימוש פומפוזי וטוטלי בשפה. לדוגמה, "אנשים לכודים בעוני"; "בתי חרושת חלודים פזורים כמו מצבות על נוף מולדתנו"; "התכנסו פה היום להשמיע ציווי חדש שיישמע בכל עיר, בכל בירה זרה, בכל אולם של כוח"; "וושינגטון שגשגה, אבל אזרחיה לא חלקו את העושר"; "מעתה והלאה חזון חדש ישלוט בארצנו"; וכמובן: "וכן! נחזיר את אמריקה להיות greater" - מילה מנופחת שמוחקת את הישגי העבר. עכשיו אני - ורק אני!

חנופה צבועה

בתור הגזען התורן, כזה שנחשד בקסנופוביה, ואפילו גרמפוביה (שנאת חיידקים - אפרופו שערוריית הזונות המשתינות), מתחנף טראמפ ללא בושה שוב ושוב להמונים, כאילו שהוא המציא את "Yes we can". הם ינהלו את המדינה. הוא מודיע להם שהמדינה שייכת להם, שהכוח יעבור אליהם, וההון יעבור אליהם. הרגע הוא הרגע שלהם, כי האומה היא שלהם.

המוזיקה הזו מוכרת לנו מססמאות ריקות של שליטים חשוכים, שמפנים את גבם לאזרחים ומתנהלים בטוטליטריות. מייקל פארברג מה"גארדיאן" מגלה לנו שהוגו ז'אבז, שהיה רודן ונצואלה, הבטיח ב-2011 ש"בכל יום, האנשים ישלטו יותר ויותר". ניקולאס מאדורו, השליט הנוכחי, הבטיח בשנה שעברה ש"האנשים יהיו אלה שיחליטו" ואילו רג'פ טאיפ ארדואן הצהיר, ערב דיכוי ההפיכה בטורקיה, ש"אין כוח חזק מהכוח של האנשים". ככל שמייחס השליט את הקול ל"אנשים", רב הסיכוי, אומר פארברג, שסביר שמי שינהל את המדינה יהיו הוא וחבר מרעיו.

ככל שטראמפ מנסה לברוח מעצמו, הוא שוקע עמוק יותר במי שהוא - והזיוף הופך יותר ויותר צורמני. בסופו של יום, האדם חשוף. לא צריך להבין אנגלית כדי להתבונן באיש הנואם ולהבין שמדובר בדמות גרוטסקית של אביר אפל, נרקיסיסטי ומגלומן שמת מפחד שמשהו, ולו הזעיר ביותר, לא יעבוד על-פי התוכנית והפנטזיה שלו. 

השאלה היא מדוע האנושות צריכה, מדי פעם, לבחון מחדש את האופציה הקדומה הזו, ולקוות שאולי, אולי הפעם, כמו בימי הרייך השלישי או בימי הדיכוי הקולוניאליסטי באפריקה - אולי הפעם זה יעבוד.

התשובה ברורה: ה-DNA הקמאי והעתיק שלנו חזק מאתנו, וקשה מאוד להשתנות. הקריאה לחזרה אל הניאנדרטליות מוכרת ופשוטה מההחלטה להיות חברה צודקת ופלורליסטית. הפרה-היסטוריה מפתה יותר מהקידמה. השטחיות של "אני ולא אתה" חזקה מנשוא, בעוד שההכרה שהעולם יהיה מקום טוב יותר אם נשתנה ונבליג למען אחדות גדולה יותר - קשה ומכבידה.

טראמפ לוקח את ההמון לשם בלי למצמץ.

האם זהו אותו רגע חשוך ביותר לפני הזריחה? נדע עוד 4 שנים, אם לא 8. אם בכלל.

עוד כתבות

נשיא אוני' בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות פרו-פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בממשל האמריקאי מאמינים שגלנט הוא האיש שיכול להביא לסיום המלחמה, נשיא אוניברסיטה בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות מוחים פרו-פלסטינים ומחוקקת אוסטרלית האשימה ישראל בג'נוסייד וגונתה ● כותרות העיתונים בעולם 

מארק צוקרברג. מנכ''ל מטא / צילום: Shutterstock

מטא נמצאת תחת חקירת ענק של האיחוד האירופי. זו הסיבה

הנציבות האירופית פרסמה כי היא חוקרת את הפלטפורמות של פייסבוק ואינסטגרם בבעלות מטא, ובודקת האם ביכולתן לגרום ל"התמכרות התנהגותית בקרב ילדים" ● במידה וימצאו הפרות צפויה החברה לקנסות כבדים ● נציב האיחוד האירופי: "אנחנו לא משוכנעים שמטא עשתה מספיק"

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנייני מגורים בירושלים. הארנונה צפויה להתייקר / צילום: איל יצהר

מאות שקלים בשנה למשק בית: הארנונה צפויה להתייקר ב־2025 ביותר מ־5%

עפ"י נוסחת העדכון השנתית, הארנונה תעלה בשיעור של 5.29% בשנה הבאה - זאת לאחר עלייה של 2.68% ב־2024 ועלייה מצטברת של כמעט 10% משנת 2020 ● מדובר בתוספת השנתית הגבוהה ביותר לארנונה מאז שנת 2000 לפחות

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

קית' גיל, התחיל את הסאגה, פעמיים / צילום: ap

האם "רורינג קיטי" הוא וורן באפט של האינטרנט?

הערכות השווי הגבוהות באופן אבסורדי של גיימסטופ לפני העליות השבוע מצביעות על כך שלתת-תרבויות מקוונות עשויות להיות השפעה קבועה על השוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

כפר קאסם / צילום: איל יצהר

צמצום הפערים בחברה הערבית: האם הממשלה תתמיד בתהליך?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם בשיתוף יוזמות אברהם: התוכנית הכלכלית לצמצום פערים בחברה הערבית

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

קניות בקניון. הצריכה הפרטית בעלייה / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: ריבאונד לתוצר של ישראל ברבעון הראשון, אבל יש גם חדשות רעות

התמ"ג ברבעון הראשון של 2024 זינק בשיעור של 14.1% בחישוב שנתי, זאת לאחר ירידה דרמטית של מעל 20% ברבעון בו פרצה המלחמה ● מדובר בהתאוששות חלקית בלבד מהמשבר: התמ"ג עדיין נמוך ב-1.4% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2023, וגם הצריכה הפרטית נמוכה ביחס לימים שלפני המלחמה

ד''ר דורון בסר, מנכ''ל אנויז'ן מדיקל / צילום: אנויז'ן מדיקל

מסיימת את דרכה בבורסה: אנויז'ן מדיקל תימכר ב-1.5 מיליון דולר בלבד

ביהמ"ש אישר לאלפא קפיטל של מרטין לרכוש את הפעילות והקניין הרוחני של החברה, אך השלד הבורסאי יימכר בנפרד בהמשך ● המסחר במניית אנויז'ן מושעה מחודש מרץ, והחברה נסחרת לפי שווי של 2.3 מיליון שקל

פרויקט בנתניה של עמרם אברהם. גיוס של 200 מיליון שקל לפי שווי שוק של מיליארד שקל / הדמיה: Viewpoint

עוד הנפקות בדרך? אלה חברות הנדל"ן שהשוק מעריך שייכנסו בקרוב לבורסה

עוד ועוד סימנים מצביעים על כך ש"גל" הנפקות של חברות פרטיות עומד להגיע מכיוון ענף הנדל"ן, בעיקר בתחום המגורים ● "למרות התקופה הקטסטרופלית שבה אנחנו נמצאים, אנשים מסתכלים קדימה ורואים הזדמנות עסקית"

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

הפיתוחים שהפכו את טבע מחברה גנרית במשבר למניה לוהטת

מניית חברת התרופות הישראלית טבע כמעט הוכפלה תוך שנה, ובוול סטריט מתלהבים מצבר תרופות המקור שלה ● האם החברה שהתרגלה "להעתיק" תרופות, תדע להצמיח שוב את החדשנות?

שופטי העליון דוד מינץ, יעל וילנר ויצחק עמית. הסכימו פה אחד בפסיקה / צילומים: רפי קוץ, דוברות הרשות השופטת

הפסיקה שמטלטלת את מוסד "הידועים בציבור": ההשלכות והמשמעות

לאחרונה קבע העליון כי בני זוג שחיו יחד שנה וחצי ותכננו להתחתן אינם ידועים בציבור ● מומחים לדיני משפחה מזהירים משינוי התייחסות מצד מוסדות פיננסיים ומסבירים כיצד יש להיערך

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: ap, Susan Walsh

האינפלציה בארה"ב סיפקה זריקת אופטימיות למשקיעים. האם היא תישמר?

מדד המחירים לצרכן בארה"ב עמד בחודש אפריל בציפיות הכלכלנים עם קצב שנתי של 3.4% ● מדובר בהתמתנות קלה באינפלציה ששלחה את וול סטריט לעליות, אך רפי גוזלן מאי.בי.אי פחות אופטימי: "יהיה קשה למתן את רמות המחירים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר, יוסי זמיר

למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה לקדם את חוק הגיוס מהכנסת הקודמת

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום להחיל דין רציפות על הצעת חוק הגיוס מהכנסת הקודמת - זאת למרות שהיועמ"שית הודיעה כי יש מניעה משפטית לקדם את ההצעה מאחר שהמציאות השתנתה, וההצעה הקודמת "אינה מגלמת את הצרכים של צה"ל במציאות של מלחמה ממושכת" ● שרי המחנה הממלכתי הגישו ערר על החלטת ועדת השרים