גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אז למה לו פוליטיקה עכשיו?

מארק צוקרברג מסמן את היעד הבא במניפסט מרשים

מארק צוקרברג / צילום: רויטרס
מארק צוקרברג / צילום: רויטרס

מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק, פירסם ביום חמישי שעבר מכתב פתוח, ארוך למדי (כ-5,700 מילים, הרבה מעבר למה שפוסט בפייסבוק מכיל בדרך-כלל) ומנוסח כמסמך היסטורי, בעל כוונות להיקרא כמסמך שכזה, תחת הכותרת "לבנות קהילה גלובלית".

המכתב הזה, שמשום מה זכה לתהודה מינימלית במדיה הישראלית, עורר סערה לא קטנה ברשתות החברתיות ובמדיה הבינלאומית. פרשנים רבים נדרשו לדבריו של מייסד פייסבוק - שזכו מאז להגדרה "המניפסט של צוקרברג" - אם בכתב ואם בראיונות טלוויזיה, תוך שהם מנסים להבין את משמעות הדברים, הן לגבי עתידה של פייסבוק והן לגבי כוונותיו האפשריות של צוקרברג להיכנס לפוליטיקה האמריקאית - ואולי להפוך להיות אחד מהנשיאים הבאים של ארצות-הברית.

יש הצדקה לרעש הציבורי שעורר המניפסט של צוקרברג. בכל זאת, מדובר במי שעומד בראשה של הרשת החברתית הגדולה בעולם - ובתור שכזו, היא גם הארגון החברתי הגדול ביותר הקיים עלי אדמות כיום, המונה כ-2 מיליארד חברים.

צוקרברג פירט את החזון שלו לגבי עתידה של פייסבוק, המוצרים שהיא מפתחת והשירותים שהוא מתכוון להרחיב ולחדש על-מנת לשרת טוב יותר את הקהילה הענקית המחוברת לחברה שלו. אבל לאורך כל המניפסט של צוקרברג, הוא משלב בין חזון המוצרים והשירותים של פייסבוק לבין העולם שבו אנשים חיים ושאותו הוא - מארק צוקרברג - היה רוצה לשנות גם כן, על-מנת להפוך אותו למקום טוב יותר ובטוח יותר עבור תושביו.

לכן, בהינתן העוצמה האדירה הנתונה בידיהם של צוקרברג והחברה אותה הוא הקים, חשוב להתייחס לדברים בכובד ראש, ולא יהיה זה מוגזם לצפות גם מקובעי מדיניות בעולם החופשי למצוא את נקודות החפיפה ושיתופי-הפעולה האפשריים, במקביל לאיזונים ולבלמים, עם כוונותיה של פייסבוק לשנות את העולם כפי שאנחנו מכירים אותו במספר תחומים הנוגעים לכל אחד ואחת מאיתנו.

מקור כוחה של הקהילה

המניפסט של צוקרברג כולל בפסקה הראשונה שלו את ההצהרה: "היום, אני רוצה להתמקד בשאלה הגדולה מכולן: האם אנחנו בונים את העולם שכולנו רוצים?" והוא ממשיך ומסביר שם את תפיסתו על התפתחות ההיסטוריה של האנושות כציר זמן ארוך שלאורכו נבנו קהילות, החל משבטים ועד לערים ולמדינות. הקהילה מסייעת לנו, החברים בה, להשיג מטרות משותפות, שלא יכולנו להשיג כיחידים, ומכאן מקור כוחה המרכזי.

לפי צוקרברג, האנושות עומדת בפני הזדמנויות אדירות כגון קדמה וחופש, שלום גלובלי, יציאה ממעגלי העוני ופריחה כלכלית, ובמקביל לאלה ישנם אתגרים משמעותיים עימם מתמודד העולם ובהם הטרור, שינויי האקלים ומגיפות קטלניות. ובהינתן רשימת נושאים כל-כך משמעותית, המעסיקה את מנהיגי העולם בכנסים רמי דרג, גם מנהיג הקהילה הגדולה בעולם - פייסבוק - מתגייס במניפסט שלו כדי לתאר לקוראיו את תוכניותיו עבור עולם טוב יותר.

צוקרברג רואה - לא במפתיע - את הקהילה, כיחידה הבסיסית שיכולה לטפל בדרך היעילה ביותר בנושאים החשובים שעל הפרק. המניפסט מתאר 5 תחומים בהם קהילות יסייעו בטיפול באתגרים העומדים בפני העולם המודרני: תמיכה הדדית בצרכי היחידים חברי הקהילות, ביטחון אישי ובטיחות, שיתוף המידע באופן אמין ואיכותי, מעורבות ואחריות אישית אזרחית של חברי הקהילה ושיתופיות - הכלה של השונה וחיבור של תרבויות ורקעים שונים לקהילה מאוחדת וחזקה בזכות ההטרוגניות שלה.

המניפסט מבטיח שפייסבוק תשקיע בשנים הקרובות הרבה מאוד משאבים בהגברת יכולתן של הקהילות לספק את צרכי החברים בהן בכל אחד מהתחומים האלה. הוא נותן בדבריו דוגמאות לקהילות שכבר כיום מאחדות חברים סביב נושא משותף כמו התמודדות עם מחלה קשה או תמיכה הדדית של בני משפחות חד הוריות באזור מסוים, שרוצים לשתף את ניסיונם והלבטים שלהם עם אנשים אחרים במצבם. הוא מבטיח לספק כלים טובים יותר למציאת המכנה המשותף ולבניית קהילות שיאחדו סביבן חברים בעלי מכנה משותף חזק ורלוונטי.

בתחום הביטחון האישי, צוקרברג מבטיח להמשיך ולשפר את הכלים שכבר הוכיחו עצמם בעבר, כשאנשים השתמשו בפייסבוק כדי לזהות את עצמם באזורים מוכי אסון ולהודיע ליקיריהם שהם בין הניצולים (זה קרה למעלה מ-500 פעם בשנתיים האחרונות, על-פי המניפסט). או, כלים שסייעו בגיוס כספים לצורך שיקום אזור פגוע או קהילה שניזוקה קשות.

פייסבוק לוקחת על עצמה אחריות להעניק לאנשים תחושת ביטחון גדולה יותר ולעזור בהפחתתם של נזקים מפגעי טבע וממגפות, במקביל להתמודדות עם פיגועי טרור.

בתחום שיתוף המידע גולש המניפסט לנושא הטיפול של פייסבוק ב'פייק ניוז', בפוסטים של נאצה, גזענות ושנאה, ובתמונות פוגעניות. זהו תחום שבו ספגה פייסבוק ביקורות קשות, גם כאן אצלנו בישראל, בשל מדיניותה העמומה משהו בנושאים אלה ומה שמתפרש במקומות רבים כעידוד אנרכיה דיגטלית הגובלת בהסתה ובעידוד פשעי שנאה, במקום לקיחת אחריות ויוזמה. כתב ההגנה של צוקרברג לעניין זה במניפסט מסביר, שפייסבוק מתקשה ליישם מדיניות גלובלית אחידה, כי מה שמקובל בתרבות אחת מתפרש כפגיעה קשה בתרבות אחרת. מה שנחשב במקום אחד כסאטירה לגיטימית ייחשב במקום אחר כעבירה על החוק.

מעבר לכך, קיימים אתגרים קשים העומדים בפניו, בבואו לפתור את הבעיה הזו באמצעות טכנולוגיות כמו בינה מלאכותית וניתוח אוטומטי של טקסט ותמונות. יש מיליארדי פוסטים כל חודש בפייסבוק ואפילו אחוז בודד של טעויות בניתוח הפוסטים האלה, משמעותו מיליוני טעויות בהתייחסות לתוכנם וההחלטה מה לעשות איתם.

מתוך קריאה של המניפסט, ניתן להבין שפייסבוק תתמודד עם נושא הידיעות השקריות - ועם פוסטים מסיתים ופוגעניים - תוך התבססות רחבה על חברי הקהילה ועל אלגוריתמים שינתחו לעומק את התייחסות הקוראים, התנהגות הכותבים וגם יקחו בחשבון גורמים כמו דמוגרפיה, קונטקסט וקישורים חברתיים על-מנת לתקן את הכאוס השורר במידה רבה ברשת כיום.

פייסבוק מעורבת במהפכות ובהפגנות

בנושא המעורבות, צוקרברג נותן כדוגמה שלילית את הירידה המתמדת במעורבותם של אזרחים אמריקאים בבחירות בארצות-הברית. הוא מודאג מכך שרק כמחצית מבעלי זכות הבחירה בארצות-הברית טורחים לממש את זכותם הדמוקרטית ותוהה מה צריך לעשות כדי לעודד עוד מעורבות ואכפתיות. הוא מבטיח שפייסבוק תמשיך לבנות כלים שמאפשרים שיתוף וקבלת החלטות המבוססות על רצון הקהילה כפי שהוא בא לידי ביטוי במעורבותם של חבריה.

החלק הזה של המניפסט הוא אולי בעל הגוון הפוליטי ביותר ובו הוא מבטא את דיעותיו הליברליות, תוך שהוא מדגיש את המעורבות של פייסבוק במהפכות ובהפגנות ברחבי העולם. דרך אגב, לפני מספר שנים ניסתה פייסבוק בעצמה לעודד את חבריה להצביע בנושא שיתוף המידע בין פייסבוק לבין אינסטגרם. אבל גם כאן, הדמוקרטיה נחלה כישלון חרוץ: בעוד שכללי ההצבעה בפייסבוק חייבו שלפחות 300 מיליון חברים ישתתפו בהצבעה, רק 600 אלף טרחו לעשות זאת (והם תמכו ברוב מוחץ בהפסקת שיתוף המידע), כלומר - גם ברחבי ממלכת הרשת החברתית יש עוד הרבה עבודה לעשות על-מנת לקדם את הדמוקרטיה הדיגיטלית.

בסוף דבריו, חוזר המניפסט של צוקרברג לחזק את הצורך בקהילה מגוונת המכילה את כל מרכיביה. קהילה שיש לה הכלים הטכנולוגיים וגם ההסכמה הרחבה לחבר בין תרבויות שונות, רקעים שונים ותפיסות עולם מגוונות. קהילה, שבה החברים מרגישים בנוח לשתף וגם להיעזר ולהיחשף.

יש עוד הרבה עבודה בפניו ובפני האלפים העובדים בפייסבוק, אבל כמנהיג הנושא את נאומו לפני היציאה לקרב הגדול, כך גם מארק צוקרברג: נחוש, ממוקד ומאמין מאוד בדרכו.

ממש לפני סיום, מצטט המניפסט, כדרכם של נואמים פוליטיים גדולים, מנהיג אמריקאי דגול, הנשיא אברהם לינקולן, שאמר בזמן מלחמת האזרחים בארצות-הברית: "אנחנו נצליח רק אם נעבוד בתיאום וביחד. השאלה איננה האם אנחנו יכולים לדמיין לנו עתיד טוב יותר, אלא האם אנחנו יכולים לעשות למען עתיד טוב יותר... מכיוון שעומדים בפנינו אתגרים חדשים, אנחנו צריכים לחשוב באופן חדשני ולנהוג בחדשנות".

כך אמר נשיא ארצות-הברית אברהם לינקולן באמצע המאה ה-19. כך כותב וחושב מארק צוקרברג, נשיא הרשת החברתית הגדולה בעולם, בתחילת המאה ה-21.

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ארה"ב דוחה את שליחתו של נשק מדויק לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.5%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● השקל התחזק מול הדולר, 3.72 שקלים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע