גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבעיות בעסקת חלל ומלחמתו של הדירקטור רמי נומקין

הדירקטורים של בזק ממשיכים ליישר קו עם העמדה של בעל השליטה בחברה שאול אלוביץ'

שאול אלוביץ  / צילום: איל יצהר
שאול אלוביץ / צילום: איל יצהר

בשבוע שעבר החליטה בזק לדחות את האסיפה הכללית שאמורה לאשר את עסקת בעלי העניין בין חלל תקשורת לבין בזק, בעקבות דרישות של רשות לניירות ערך ואנטרופי. האסיפה אמורה להתכנס השבוע, בצל החשש מבעייתיות אשר כרוכה בעסקאות בעלי עניין.

בזק פרסמה לפני כחודש פרטים על עסקת בעלי העניין שבין חברת הבת שלה yes, לבין חברת חלל (בעל השליטה בבזק, שאול אלוביץ', הוא גם בעל השליטה בחלל). בזק אינה צד לעסקה בין yes לבין חלל, אבל מדובר בעסקה שהדירקטוריון שלה מחויב לאשר מפני שבזק צריכה להצביע על העסקה באספה הכללית של בעלי המניות שלyes .

העסקה שנחשפה ב"גלובס" לפני כחודש וחצי בולטת לעין בשל היקפה ובשל העובדה ששוב מדובר בעסקת בעלי עניין. כפי שראינו בעסקת בעלי העניין הקודמת (עסקת רכישת מניות יורוקום ב-yes על ידי בזק), עסקה כזאת מעוררת שאלות קשות לגבי תפקוד הדירקטוריון והדבר גם התבטא בתביעה נגזרת שהוגשה נגד הדירקטוריון בעקבות העסקה הקודמת. בדומה לעסקה הקודמת, גם הפעם מתקבל הרושם שחלק מהדירקטורים מתיישרים עם העמדה של בעל השליטה בעוד שרק דירקטור אחד, רמי נומקין שהוא דירקטור מטעם העובדים, מציג עמדה בלתי תלויה.

נציין כי נומקין היה הדירקטור היחידי שהצביע, שלוש פעמים ברציפות, נגד עסקאות בעלי עניין. הוא התנגד לעסקת יורוקום-yes, התנגד להסדר המס שהיה חלק מהעסקה ושבעקבותיו קיבלה יורוקום עוד 200 מיליון שקל רק לפני מספר חודשים, וכעת הוא מתנגד כאמור גם לעסקת חלל.

נומקין מייצג עמדה מקצועית וטהורה בעוד שיתר חברי הדירקטוריון, כולל אלה שנחשבים ללא תלויים ולדירקטורים חיצוניים, מתיישרים ומצביעים לטובת האינטרס של בעל השליטה.

ראוי לציין כי לתומכים בעסקת חלל יש סיבות טובות לעשות זאת. עם זאת, הבעיה המרכזית היא שלא הוצגה בפני הדירקטוריון חלופה אמיתית אחרת וזה כבר מעורר שאלות. בנוסף לכך, העמדה המקצועית של אנשי בזק היא שהרשת של בזק היא זו שצריכה להעביר את השידורים של yes והיא מסוגלת לעמוד באתגר אם רק יציבו אותו בפניה. מדוע לא מציבים את האתגר ומדוע בוחרים ללכת לעסקת בעלי עניין שהצד המרכזי בה הוא חלל? זו שאלה שהגופים המוסדיים שיצטרכו לאשר את העסקה יידרשו לה.

לגופו של עניין, עסקת חלל היא עסקת המשך שנולדה בעקבות הפיצוץ של הלוויין עמוס 6. yes צריכה לוויינים כדי להפיץ את שידוריה והיה לה הסכם עם חלל מ-2012 לפיו היא מחכירה ממנה מקטעי חלל לצורך הפצת שידוריה. נצייו כי ידוע שאלוביץ' מנסה למכור את חלל ושהסכם עם yes, הוא נדוניה ששווה הרבה כסף.

כבר ב-2012 קמה התנגדות לעסקה בבזק, בתקופתו של אבי גבאי כמנכ"ל. גבאי ובכירים נוספים בחברה סברו ש-yes חייבת לעבור על הרשת של בזק והתנגדו לעסקאות בעלי העניין עם חלל. אלא שאז כמו היום, yes התנגדה בתקיפות לעמדת בזק ומציגה דרישה חד משמעית להמשיך להפיץ את השידורים באמצעות הלוויין.

בזק מסוגלת לעמוד בדרישות?

הטיעון המרכזי של yes הוא שבזק לא מסוגלת לעמוד בדרישות ובלוחות הזמנים של yes ומעבר לכך העלויות הכרוכות בהעברת שידוריה על רשת בזק גבוהות בהרבה מכל חלופה אחרת. הטענה של yes מתבססת על כמה הנחות יסוד. ההנחה הראשונה היא הצורך המיידי במציאת פתרון למחסור במשדרים, כלומר למקטעי לוויין.

yes עומדת בפני הצורך להרחיב את שידוריה לאיכות שידור גבוהה (K4) כבר השנה. החברה מעריכה שתצטרך להחליף כמיליון ממירים אשר נמצאים בבתי הלקוחות ומציינת כי מדובר במשימה מסובכת ויקרה מאוד.

הפערים בין החלופות, שהוצגו לוועדה המיוחדת שהוקמה בדירקטוריון yes, הראו פער של 90 מיליון דולר בין החלופות (העסקה הכוללת נאמדת ב-267 מיליון דולר). בנוסף, הרשת של בזק איננה מסוגלת לספק את הפתרון הטכנולוגי בזמן קצר, ולהעמיד רשת שתומכת באיכות שידור של K4 עם 5 טלוויזיות בבית המנוי. בזק, לטענת yes, הראתה שהעלות לביצוע הפרויקט נאמדת ב-30 מיליון שקל והיא זקוקה לשנתיים עד שתהיה מוכנה. Yes טוענת שהיא לא יכולה לחכות מאחר שאין לה גיבוי ושאם תתרחש תקלה בלוויין מדובר מבחינתה בלא פחות מקטסטרופה.

נחזור להיבט הטכני. אם יש משהו שבאגף ההנדסה של בזק אוהבים - זה אתגרים. יש בבזק יכולת ביצוע מאוד גבוהה והיה מעניין לשמוע מה אומר סמנכ"ל ההנדסה של בזק, יקי זנו, אם היו מעמידים בפניו את האתגר. בפועל העמדה של זנו לא מפורטת בדו"ח העסקה, אך סביר להניח שאגף ההנדסה בבזק היה מעדיף להשאיר את הפרויקט לעצמו.

בזק עומדת בפני פרויקט שדרוג משמעותי של הרשת, ודרך שדרוגים קלים יחסית אפשר היה לשפר את הרשת ולהתאים אותה לצרכים של yes במהירות יחסית. עוד נטען כי שתי החברות, גם בזק וגם yes, מחליפות בשנה מאות אלפי ממירים כל אחת ולכן החלפת של ממירים הוא מהלך טריוויאלי.

בנוסף לכך, מי שיש לו זיכרון טוב, יודע שבזק שילמה מאות מיליוני שקלים עבור הסינרגיה עם yes, במסגרת העסקה שבה רכשה מיורוקום את האחזקות ב-yes. מאות מיליוני שקלים שולמו עבור סינרגיה יקרה מפז, אז לאן נעלמת הסינרגיה עכשיו? האם הסינרגיה עובדת טוב רק בעסקאות בעלי עניין? וכשצריך להגן על האינטרסים של בזק, פתאום אין סינרגיה?

נדגיש שוב כי קשה לדעת האם מדובר בעסקה טובה. ל-yes יש טענות טובות מאוד לגבי ההתקשרותעם חלל עד 2028. כנראה שלוויינים אכן ימשיכו להיות בשנים הבאות רשת ההפצה הכי יעילה וזולה לשידורי טלוויזיה. מתי השידורים יעברו לקרקע? איש לא יודע בוודאות. לפרוץ את המחסום הזה בתנאים שבהם החברה פועלת היום, ולקחת סיכון שרשת בזק לא תוכל לתמוך ב-2%-3% של לקוחות בפריפריה, שכתוצאה מזה יעברו למתחרים, יכול לגרום לחברה נזק כבד. ניהול של שתי מערכות הפצה, גם לוויין וגם אינטרנט הוא פרויקט לא פשוט למרות ש-yes כבר מעבירה את שידורי ה-VOD שלה על גבי האינטרנט.

המבחן של הגופים המוסדיים

העסקה הנוכחית מורכבת מעסקת ביניים (הלוויין עמוס 7 שהוא בעצם לוויין מוחכר אסיאתי) לתקופה של 4-5 שנים, ומעסקת המשך עם הלוויין עמוס 8 שיוקם עד אז וייכנס לנעליו של עמוס 7.

הדירקטור נומקין התנגד למתווה ההמשך. הוא קיבל את הטענה של yes שהיא במצוקה וחייבת פתרון מיידי. אם זה המצב, למה לא להסתפק בפתרון הביניים, כלומר לחכור את הלוויין עמוס 7 לתקופה שבה לבזק יהיה מספיק זמן היערכות, הרשת שלה כבר תשודרג לסיבים אופטיים לבתי המנויים ולמהירויות גבוהות, וכך תחסוך yes מאות מיליוני שקלים שהיא משלמת לחלל (על פי ההסכם 21.5 מיליון דולר בשנה עד סוף 2028). עמדתו של נומקין לא התקבלה, ורוב הדירקטורים בחרו בהצעה של התקשרות ארוכת טווח עם חלל. מדוע הצביעו כפי שהצביעו? צריך לשאול אותם. ל-yes כאמור יש טיעונים כבדי משקל מדוע להתקשר עם חלל, מה שיעניק לה אופק פעולה ארוך טווח.

יחד עם זאת, קשה מאוד לעכל רצף כזה של עסקאות בעלי עניין בהיקפים כה גדולים. כשתבוא העסקה לאישור האסיפה הכללית, יש לקוות שהגופים המוסדיים יפעלו עבור בזק לפחות כמו שנומקין פועל עבורה, שכן הדירקטוריון של בזק שוכח לפעמים איזה אינטרסים הוא אמור לייצג.

מבזק נמסר בתגובה כי "הליך אישור העסקה האמורה נעשה על פי כל דין ובהליך מחמיר ביותר מבחינת ממשל תאגידי. ועדה שמונתה מטעם הדירקטוריון והורכבה אך ורק מדירקטורים בלתי תלויים וחיצוניים, דנה בעסקה במשך שבועות ונעזרה ביועץ חיצוני מומחה בתחום הלוויניים, וכלל גורמי המקצוע בחברות קבוצת בזק. ההחלטה שהתקבלה בעניין העסקה היא באופן חד משמעי המיטבית עבור בזק, החל מההיבט הטכנולוגי ויכולת היישום בקבועי הזמן הנדרשים, דרך הבטחת איכות השידור ורציפותו וכלה בעלות הכוללת של הפתרון עבור הקבוצה. אנו בטוחים שמי שטובת בזק עומדת לנגד עיניו מבין כי העסקה היא מחויבת המציאות ותבטיח את עתידה של yes".

עוד כתבות

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?