גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כדי שמרכז קניות ישרוד, תחום ההסעדה והבילוי חייב לתפוס נפח"

ביג חושפת לראשונה את פדיונות השוכרים: האופנה היא המגזר המרכזי וממשיכה לגדול, וקטגוריית המסעדות ובתי הקפה זינקה ב-2016 ב-14% ■ חי גאליס, המשנה למנכ"ל: "צריך תמהיל עשיר של בתי קפה ומסעדות, לצד אלמנטים של בילוי כמו קולנוע ומתקנים לילדים"

קבוצת ביג חושפת לראשונה למשקעיה נתונים מספריים של פדיונות שוכרים בחלוקה לענפים, ומציגה מהפך בתמהיל הפדיונות של הקניון. מדובר בנתונים המשווים את הפדיון שהצליחו לייצר כלל המרכזים בישראל ביחס לאשתקד, ומאפשר לראות את השינוי שהרשת עוברת באמצעות החלק היחסי של כל אחת מהקטגוריות. ב-2016 המרכזים של ביג הגיעו לפדיונות שוכרים של קרוב ל-4 מיליארד, לעומת כ-3.7 מיליארד ב-2015, כלומר צמיחה של 6.4% במרכזים זהים.

בקטגוריית האופנה לבדה הייתה ב-2016 צמיחה של 8.2%, ל-1.19 מיליון שקל. "תמיד חושבים שביג זה לא אופנה, והנה באנו להראות שבאבולוציה של המרכזים שלנו האופנה עברה לתפוס את הנפח הכי גדול", אומר חי גאליס, המשנה למנכ"ל ביג מרכזי קניות. "זה לא חדש שהאופנה בקניונים היא הדומיננטית ביותר, זה חדש בקבוצת ביג. קודם הייתה לנו תדמית של 'קופסאות', של סופרמרקטים וחשמל ו-DIY (עשה זאת בעצמך), והנתונים האלה מראים שאנחנו בכיוון אחר לגמרי. עוד שינוי דרמטי הוא שקטגוריית ה-DIY, שהייתה בעבר הקטגוריה השנייה או השלישית בגודלה במרכזים שלנו, היום היא חלק מקטגוריית 'אחרים', מרוב שהיא התכווצה".

קטגוריה נוספת שנרשם בה זינוק משמעותי היא קטגוריית ההסעדה והבילוי. אם בעבר במרכזים של ביג היו בתי הקפה, המסעדות ואזורי הבילוי כ-5% מהתמהיל - בשנים האחרונות יש עלייה של עשרות אחוזים בשטחי הקטגוריה לעומת שטחי המסחר. ב-2016 הפדיונות בתחום צמחו בכ-14% ל-294 מיליון שקל.

"אנחנו עובדים כדי לחזק את המסעדות ובתי הקפה, שהפכו להיות העוגן של מרכזי קניות", אומר גאליס. "אם בעבר העוגן המרכזי היה מסחר, בשנים הקרובות האונליין ימשיך להתחזק, ופחות ופחות יצטרכו להגיע לקניונים כדי לקנות. מרכזים צריכים לחזק את עצמם בכיוון הזה כדי לשרוד בשנים הבאות". 

יוצאים לאכול-ביג

לדברי גאליס, היום הדגש חייב להיות על מתחמים שמספקים חוויית בילוי, ולא רק מסחר. "בעבר היינו פותחים מרכז, והיה מספיק לפתוח ארומה, בית קפה אחד ומקדונלד'ס. כמה שפחות, יותר טוב. היום זה הולך לכיוון ההפוך, יש לנו מרכזים עם 6-8 מסעדות. בסופו של דבר אנחנו מבינים שאסטרטגית צריך תמהיל עשיר של בתי קפה ומסעדות, לצד אלמנטים של בילוי כמו קולנוע ומתקנים לילדים. בביג קריות פתחנו מתחם טרמפולינות של 2,000 מ"ר, וזה מהווה עוגן לכל המתחם".

- אנחנו צפויים לראות קניונים ומרכזים שמיועדים רק לבילוי?

"מי שמסתכל קדימה' צריך להבין שהתחום של הסעדה ובילוי חייב לתפוס נפח יותר משמעותי, אם הוא רוצה שמרכז הקניות שלו ישרוד לטווח ארוך ויידע להתמודד עם התחרות שמגיעה מתחום האונליין. אני חושב שכולם מבינים שאין ברירה, ולשם צריך ללכת. ברמת-אביב הכניסו שתי מסעדות שעובדות מצוין, בגבעתיים פתחו מסעדה איטלקית, בקניון ראשונים מסעדה אסייתית, פתחנו בבית שמש מסעדה בגודל של 500 מ"ר, בטבריה פתחנו קפה גרג בגודל 450 מ"ר.

"רואים את הכיוון הזה בהתרחשות בשטח. אצלנו זו אסטרטגיה כדי להיות חזקים בתחרות העתידית, 3-5 שנים קדימה. מי שלא יידע לעשות את השינוי הזה, יהפוך ללא רלוונטי". 

הדמיה ביג פאשן אשדוד

- הקניונים שנפתחים עכשיו, שיש בהם אחוז גבוה של חנויות אופנה, יהיו בבעיה?

"צריך לדעת לעשות את התמהיל הנכון בחלוקה בין הקטגוריות. זה מאוד שונה בין המרכזים, אין פה חוק שהוא אחיד. מה שטוב לביג קריות לא בהכרח טוב לפאשן אשדוד. זה נכון שיהיו בו 60% אופנה, 20% בילוי ומסעדות ו-20% דברים אחרים. בסוף זה עניין של פדיון למטר ושל עומסים, ושל המסוגלות של השוכרים לשלם את שכר הדירה כתוצאה מעומס סביר ושפוי.

"העומס לשוכרים - היחס בין שכר הדירה להכנסות - של קבוצת ביג עומד על 6.4%, ובקטגוריית האופנה אצלנו עומד העומס על 9.3%, שזה נמוך דרמטית מהנתונים שהחברות המקבילות שלנו מפרסמות, מה שאומר שאצלנו השוכרים מרוויחים כסף. אם מחר יהיה משבר או האטה, השוכרים שלנו עם הראש מעל המים.

"אבל כשבחברות אחרות השוכרים עובדים בלי דמי ניהול על ממוצע של 15%, וכשאומרים 15% זה כולל את השוכרים הגדולים כמו H&M, זארה וקסטרו, שהם בהרבה פחות מ-10%, כך שאם מוציאים אותם מהממוצע, כנראה כל השוכרים הקטנים, ה'הוניגמנים' למיניהם, בעומס של יותר מ-15%, וכך אפשר להבין את הבעיה של רוב השוכרים הקטנים.

"אנחנו משתדלים להיות הרבה פחות אגרסיביים ברמות השכירות, ומאפשרים לשוכר לקבל שכר דירה שפוי בעקבות דמי ניהול נמוכים, וזו הסיבה שהשוכרים הולכים איתנו למקומות פחות סקסיים במדינת ישראל, כמו טבריה, בית שמש, קריית שמונה, קריית גת - ומרוויחים איתנו כסף, כי הם יודעים שאצלנו העומסים שפויים, ושבמרכזים שלנו הם מסוגלים להרוויח כסף. זו אג'נדה שונה מהאג'נדה של החברות האחרות".

ביג מרכזי קניות, בניהולו של איתן בר-זאב, הוקמה ב-1955 ועוסקת בהפעלת מרכזים מסחריים בישראל, ארה"ב ובסרביה. החברה סיימה את 2016 ברווח נקי של כ-300 מיליון שקל.

החברה מחזיקה ב-22 מרכזים בישראל, ב-27 מרכזים בארה"ב, בשני מרכזים בסרביה ואחד נוסף שנמצא בפיתוח, ובסך-הכול בשטח להשכרה של כ-996 אלף מ"ר. שיעור התפוסה הממוצע שלה ישראל הוא כ-100% וכ-92% בארה"ב.

בין מנועי הצמיחה העתידיים של החברה עומד מרכז ביג פאשן גלילות, הצפוי להיפתח בין 2019 ל-2020 בשטח של כ-25 אלף מ"ר; ואתר האינטרנט של החברה, שעובד על מודל של קניון וירטואלי, ביג פלוס. פרויקט זה נמצא עדיין בשלבי פיתוח ואמור לעלות לאוויר בחודשים הקרובים. 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים