גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשיא רעב להישגים ולהצלחות

ביקור טראמפ: הזדמנות חד-פעמית למהלך מדיני. רוץ ביבי, רוץ

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בבית הלבן / צילום: אבי אוחיון לע"מ
ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בבית הלבן / צילום: אבי אוחיון לע"מ

האוויר מתחיל להתחמם לקראת ביקורו בארץ של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. כמעט כל אירוע ואמירה בעניין הביקור יוצאים מפרופורציה, ומקבלים ממדיים מיתיים. לאלה המנסים להמעיט בחשיבות הביקור ולטעון ש"עוד נשיא אמריקאי מגיע", אני אומר, לא "סתם" נשיא, אלא נשיא רעב להישגים ולהצלחות.

מי שמשקיף בימים האלה על הממשל האמריקאי חש כמו ברכבת הרים; בכל רגע מתחוללת תפנית חדשה. 100 ומשהו הימים הראשונים של הנשיא טראמפ הפכו את הבלתי-צפוי לצפוי. בכל יום בסביבות הצהריים (שלנו) והבוקר (בארה"ב), משגר הנשיא את ציוציו. תחילה זה היה נדמה כשעשוע, שקשה לו להיגמל ממנו, אך בהדרגה זה הופך לשיטת עבודה ולמקור מידע המשפיע על מדיניותה של ארה"ב.

כמה ממהלכיו של הנשיא, הן בתחום החקיקתי (הגבלות כניסה של מוסלמים, רפורמת הבריאות), והן האישי (הדחתו של היועץ פלין ופיטוריו המזורזים של ראש ה-FBI), מלמדים כי ה"לא-יציב" הוא הדבר "היציב ביותר" בממשלו. האם הזמן יעשה את שלו? ייתכן כי זה פשוט סגנונו האישי. אסור לשכוח כי הסגנון, הגישה וההתנהלות האלה, הביאו אותו לנשיאות ארה"ב. זאת, כשהוא משאיר מאחוריו שורה ארוכה של פוליטיקאים רפובליקאים מנוסים וידועים ממנו, ומנצח מועמדת דמוקרטית בעלת יוקרה, ניסיון ומעמד. הוא עשה את זה בעצמו וכמעט לבדו.

לכן, גם בהקשר הישראלי והמזרח-תיכוני, אנחנו מקבלים סלט שמרכיביו אינם ברורים. ההצהרות הידידותיות של מסע הבחירות הצטננו, והפגישה עם ראש-הממשלה בנימין נתניהו, כבר לימדה על כיווני חשיבה חדשים. אפילו מאז המפגש ביניהם בארה"ב, השתנו הדברים ובמקום "תעשו מה שאתם רוצים, בתנאי שאתם מסכימים על זה", עלה טראמפ על המסלול המוכר שנכבש כבר ברגלי קודמיו, של "שתי מדינות לשני עמים". גם בעניין סוריה, המהלומה של טילי השיוט בעקבות המתקפה הכימית של צבא אסד, הייתה מעשה נכון וראוי, אבל מנותק מכל אסטרטגיה וללא המשך צבאי או מדיני.

יתרונו הגדול של טראמפ הוא גם חולשתו העיקרית. הוא מזהה מטרה וחותר אליה תוך התעלמות מהקשיים ומהפרטים הקטנים. היה מי שאמר פעם כי "אלוהים נמצא בפרטים הקטנים", לא האלוהים של טראמפ. הוא מוקף יועצים שעתידים לסגור את ה"עסקה הגדולה". הוא מחליט והם מבצעים. כך ניהל את עסקיו עד כה. לא ברור אם הדבר מתאים לפוליטיקה, אבל בהקשר לקונפליקט הישראלי-פלסטיני, זהו פתרון, אולי תחילתו של מפנה.

קודמיו בתפקיד ושליחיהם למזרח-התיכון התחילו מאותה נקודת מוצא, אבל שקעו מהר מאוד בבוץ המדיני. ככל שידעו יותר, הם הצליחו פחות. ג'ון קרי, למשל, השקיע פה 25 ביקורים. איני יכול לשכוח את השיירה השחורה שלו חוצה את ירושלים, ומשייטת בין ירושלים לרמאללה באחת מסערות השלג הגדולות שתקפו אותנו. זה היה הסיפור כולו; קרי בדרכו, ואיש לא נותן את דעתו עליו.

מרכיבי ההסדר בין ישראל לפלסטינים ידועים וברורים. הם נקבעו בהסכמי אוסלו, אבל השתנו בתקופותיהם של ברק, אולמרט ולבני-נתניהו. ההסכם לא סגור, אבל יסודותיו המוסכמים כבר מונחים על הקרקע. על טראמפ להתחיל מההבנות הקיימות ולחתור להסכם. עליו לעקוף את כיסי ההתנגדות ולהגיע למטרה. אז, ורק אז, להביט לאחור ולשחרר את הכיסים הללו. אם יתעכב בכל אחת מהמהמורות שמחכות לו, הוא לעולם לא יגיע לקו הגמר.

לישראל עניין עצום בהצלחתו של טראמפ ובהצלחת התהליך הזה. נכון להיום, אין לנו אופציה אלטרנטיבית בארה"ב, ראש הממשלה "שרף את הגשרים" למפלגה הדמוקרטית, שבלאו הכי חבולה. ייקח לה זמן להתאושש. ייתכן שהבחירות הקרובות בסוף 2018, ישפרו את מצבה, אך הדרך לשם עוד ארוכה.

למרות הקונגרס האוהד, אני משוכנע שראשי איפא"ק מייעצים לנתניהו לא "למשוך את החבל יותר מדי" עם המפלגה הרפובליקאית. גם שם רוצים להיבחר שוב, וזקוקים לנשיא מצליח ולא כושל. האינטרס הטהור של ישראל הוא להגיע להסדר, דווקא עם יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו-מאזן, ודווקא עכשיו. איש לא יודע מי יחליף אותו ומתי.

אני בטוח שנתניהו אינו רוצה במדינה אחת לשני עמים. הוא אמר את זה כל-כך הרבה פעמים, אבל בלחץ הקואליציה הקיצונית שלו, בעיקר השר נפתלי בנט וחבריו, כופים עליו לעשות דברים חסרי תקדים, כמו פרסום חלקי פרוטוקולים מפגישות מדיניות סגורות. רה"מ נסחף והולך.

כעת זו ההזדמנות של נתניהו ללכת למהלך מדיני שיחזק את ישראל. נכון, ייתכן שיהיה לכך מחיר קואליציוני, לא בטוח. לעומת זאת, תוכנית ישראלית יזומה תעלה את המניות שלו בעיני טראמפ ותחזק את מעמדה הבינלאומי של ישראל. אני משוכנע ששר החוץ נתניהו יהיה גאה בכך.

בשנים האחרונות ישראל רכשה, ובצדק, מעמד של סרבנית. עכשיו יש לו הזדמנות לשבור את הקיפאון. ביקורו של טראמפ הוא הזדמנות בלתי חוזרת לפתוח דף חדש ביחסים בינינו לבין הפלסטינים, בליווי, בתמיכה ובסיוע של האיש החזק בעולם.

רוץ, ביבי, רוץ.

■ הכותב הוא חבר כנסת בסיעת "המחנה הציוני", ומכהן כיו"ר השדולה ליחסי ישראל-ארה"ב. 

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?