גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם האמריקאים ילמדו מהצרכנים הסינים לשלם עבור תוכן?

בארה"ב הדעה הרווחת היא שתוכן מקוון צריך להיות חינמי ומבוסס על פרסום, אך בסין התחום הפך למערכת כלכלית שלמה ■ הסיבות לכך מגוונות - מהשפעות הגיימינג ועד הניתוק ממסגרות חברתיות - וכעת חברות אמריקאיות מנסות לחקות את האומה שעד לא מזמן חיקתה אותן

בחורות סיניות מרותקות לסמארטפון / צילום: בלומברג
בחורות סיניות מרותקות לסמארטפון / צילום: בלומברג

בתחילת 2016 היה לי שיאנג עוד עורך מגזין הכורע תחת נטל העבודה שלו. ואז צצה הזדמנות להפיק ניוזלטר עסקי באפליקציה חדשה ששמה "דה דאו" (De Dao). תוך חודשים ספורים צברה האפליקציה - שפירוש שמה "הבנתי" - מיליוני משתמשים שחיפשו עצות יומיומיות ורצו ללמוד עוד על הכול: החל במוזיקה וכלה בכלכלה. ומה קרה ללי? תוך חודשים ספורים היו לו קרוב ל-100 אלף מנויים שמשלמים כ-30 דולר בשנה, מה שמניב לו הכנסה שנתית של קרוב ל-3 מיליון דולר.

דבר כזה לא יכול היה לקרות בארה"ב, שבה מאמינים רבים שתוכן צריך להיות חינמי. אך בסין הצליחו חברות ויחידים כאחד לבצע מונטיזציה של אפליקציות ולעשות כסף מחדשות, בידור ומדיה חברתית באמצעות שכנוע אנשים לשלם להם ישירות עבור תכנים אלה, במקום להפיק הכנסה ממפרסמים. "דה דאו" היא חלק ממערכת כלכלית שלמה של אפליקציות מובייל שבה יכולים אנשים כמו לי שיאנג לעשות הרבה כסף.

"בסין אנחנו לא ממש מדברים על מודלים נתמכי פרסום, בין אם במחשב נייח או בטלפונים ניידים", אומרת ג'ני לי, יזמית הון סיכון ב-GGV. "יש מעט מאוד חברות סטארט-אפ שרושמות צמיחה גדולה מהכנסות פרסום. לבאידו יש שירות החיפוש שלה, אך מעבר למנוע חיפוש נתמך פרסום, מרבית חברות האינטרנט הגדולות בסין צמחו או ביצעו מונטיזציה באמצעות גביית כסף ישירות מהצרכן".

המורה לכלכלה שהתעשר

ל"דה דאו", שהושקה לפני שנה בלבד, יש כבר 7 מיליון משתמשים. ניתן בקלות לעשות מינוי לערוצים שמספקים תכנים בנושאים כמו טיפים להשקעה או "איך להאזין למוזיקה קלאסית" - ואפילו ספרים ומגזינים. כל ערוץ עולה כ-30 דולר לשנה, והוא יכול גם לאצור תכנים. יש אפילו מדור סחר מקוון שמוכר מוצרים כמו ספרים ותכשיטים איכותיים.

"לאחרונה הם השיקו טור מאת פרופסור לכלכלה מאוניברסיטת פקין", אומר בוב שו שיאופינג, אחד המשקיעים הראשונים ב"דה דאו" ואחד האנג'לים המצליחים בסין. "ונחשו מה? הוא הפך לאחד המורים לכלכלה העשירים ביותר בעולם".

ZhenFund, חברת ההון סיכון של שו, הימרה על מאות סטארט-אפים, שחלק מהם שווים כעת יותר ממיליארד דולר, או שמניותיהם נסחרות בבורסה. שו החליט לתמוך במייסד דה דאו, לואו ז'ניו, מפיק טלוויזיה לשעבר, כי ראה בו אדם שאפתן ונחוש. לדברי שו, ז'ניו הקים חברת סטארט-אפ ששינתה את השוק ללא היכר. "החברה הזאת חוללה מהפכה בסין", הוא אומר. "אנו מכנים אותה 'ז'י שי פו פיי', שמיתרגם ל'תשלום לידע'. אתה משלם כסף כדי להשיג ידע".

מתנות וירטואליות ששוות כסף

תשלום בגין תוכן מקוון אינו מוגבל לתחום ההשכלה בלבד. גם סטרימינג בשידור חי הוא שוק אדיר בסין. ברחבי המדינה צופים מיליוני אנשים בכל סרטון שניתן לדמיין - החל באנשים שרים ומספרים בדיחות וכלה באנשים שמפטפטים על חייהם היומיומיים. תחשבו על סרטוני הווידאו האקראיים שאתם יכולים למצוא ביוטיוב - אבל בשידור חי. אנשים יכולים לצפות בסרטונים האלה בחינם, אך הם מביעים את הערצתם לסטרימרים באמצעות משלוח מתנות וירטואליות, כמו מכונית או ורד וירטואליים. הסטרימרים יכולים להמיר מתנות אלה בכסף מזומן.

הסינים צופים בסטרימינג בתוכן שבני לאומים אחרים עשויים לראות כבנאלי, ואחת הסיבות לכך היא שלסינים יש הרבה פחות אופציות בידוריות בשל הפיקוח הממשלתי החמור על אמצעי התקשורת. גם גורמים תרבותיים ודמוגרפיים תורמים ליצירת מצב זה. עשרות מיליוני צעירים בסין היגרו לערים התעשייתיות הגדולות. הם חיים הרחק ממשפחותיהם, ולכן הסטרימינג הפך לסוג של ידידות דיגיטלית. כתוצאה מכך אלפי - ואולי מיליוני - בני אדם זכו במקור פרנסה.

לי מ-GGV אומרת כי המודל העסקי נוצר בהשפעת עולם הגיימינג, שבו יכולים אנשים לשחק בחינם, אך עליהם לשלם כסף כדי לזכות בחוויה משופרת, כגון שדרוגים שמעצימים את כוחו של השחקן. "סין הייתה החלוצה של מודל המשחק החינמי שהופך למשחק בתשלום", אומרת לי. "כל האקוסיסטם עבר למקום שבו המוצר חייב לענות על העדפות הצרכן, מכיוון שאם הפיצ'רים לא מתאימים, הצרכנים לא ישלמו. זה המפתח". במילים אחרות, משחקי המובייל הפכו את התשלום עבור תוכן למקובל.

גורם נוסף שמניע את המגמה הזאת הוא המעבר הנרחב של הצרכנים לתשלומים במובייל. עבור מיליוני אנשים בסין, הסמארטפון הוא המכשיר הראשון שחובר לאינטרנט. ייתכן שאין להם כסף למחשב נייד או נייח, אך חברות כמו שיאומי מוכרות מכשירי טלפון במחירים שווים לכל נפש. ומאחר שבסין מעולם לא הייתה מערכת כרטיסי אשראי מבוססת כמו בארה"ב, זינקה סין ישירות לתשלומים במובייל. זה מסביר את עלייתם של WeChat ו-Alipay, שמקשרים בין הטלפון לחשבון הבנק.

במשך שנים הייתה סין ידועה בעיקר בזכות חיקויים להמצאות אמריקאיות. כעת התהפך הכיוון. יהיה קשה לשכנע את האמריקאים לשלם עבור תוכן מקוון, אך זה מתחיל לקרות בשוליים. דוגמה טובה היא טוויץ' (Twitch), אתר שניתן לצפות בו באנשים שמשחקים משחקי וידאו.

האתר מתכנן לעזור לגיימרים - יוצרי התוכן - לעשות כסף באמצעות פיצ'ר הנקרא "עידוד" (Cheering), המאפשר למעריצים לקנות אימוטיקונים ולשלוח אותם לכוכבי הגיימינג החביבים עליהם. טוויץ' גם מאפשר לכוכבים הגדולים באתר לגבות דמי מינוי מהצופים שלהם. בינתיים הוסיף iMessage של אפל סטיקרים שעבורם יש לשלם. פייסבוק מאפשרת כעת למשתמשים לשלוח תשלומים ולהזמין נסיעות במסנג'ר, וסנאפצ'ט מדברת על הוספת פילטרי פרימיום בתשלום.

עוד כתבות

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שרת התחבורה: השמיים בישראל לא יפתחו לפני שבוע הבא, בינתיים ניתן להגיע דרך טאבה

בתום הערכת מצב בנתב"ג הבהירה השרה כי פתיחת המרחב האווירי לא צפויה לפני השבוע הבא ותתבצע בהדרגה ובתיאום ביטחוני ● עד אז, המעבר היבשתי בטאבה ממשיך לשמש חלופה מרכזית לשבים ארצה

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

כותרות העיתונים בעולם

פרטים חדשים נחשפים: כך גילתה ארה"ב היכן נמצא חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ה-CIA עדכן במיקומו של חמינאי וישראל שינה תזמון ותקפה, המתקפה האיראנית על מדינות המפרץ גורמת לשיבושים באלפי טיסות והמדינה המפתיעה שהתקיימה בה עצרת תמיכה בחמינאי • כותרות העיתונים בעולם

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שטוענת: "שוק המניות בת"א אטרקטיבי מוול סטריט גם להמשך"

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן