גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לממש את הפוטנציאל: מה צופן העתיד לתמ"א 38?

בשנת 2005, כאשר תמ"א 38 יצאה לדרך, השוק לא ידע כיצד לקבל אותה ■ עם הזמן עלתה המודעות לתוכנית, וכעת היא הפכה למדוברת ביותר בענף הנדל"ן ■ כיצד השתנתה תמ"א 38 עם השנים, והאם באמת תהיה למנוע צמיחה מרכזי של ענף הנדל"ן?

למשש את הפוטנציאל מה צופן העתיד לתמ"א 38?/  צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
למשש את הפוטנציאל מה צופן העתיד לתמ"א 38?/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף יעז 

כאשר נולדה תמ"א 38 בשוק לא ידעו איך לקבל את הרך הנולד. עם השנים, הפך בן הכלאיים המוזר לבעל פוטנציאל ויש הרואים בו ילד פלא נדל"ני. אותו פעוט, שנולד אי שם בשנת 2005, מתקרב לגיל הבר המצווה, זמן טוב לבחון מה עשה עד היום? מה מצבו בהווה? והאם אכן אותו ילד בעל פוטנציאל, יממש אותו ויהפוך למנהיג מוביל דרך?

בעוד שבתחילת הדרך אי הוודאות ששררה סביב התוכנית כולה היתה גבוהה, הרי שכיום רוב רובו של השוק סבור כי מדובר בפתרון ישים, כזה שיכול ליצור מהפכה של ממש. זהו ההישג המרכזי של תמ"א 38. בעזרת תומר רייפמן, סמנכ"ל חברת יעז, המתמחה בייזום פרויקטים של התחדשות עירונית, ננסה להתבונן בתמ"א 38 - מה היה בעבר, מה קורה בפועל ומה צופן לה העתיד, החל משלב טרום הפרויקט, דרך שלב התכנון ועד לביצוע בפועל.

טרום פרויקט - עד לחתימת החוזה מול היזם

העבר - רבים לא היו מודעים לתמ"א 38 ולכן מלאכת שכנוע הדיירים היתה מאוד ארוכה ומייגעת. בשל מחסור במקורות מידע מהימנים, הן לדיירים והן ליזמים, התחום התנהל בחובבניות ללא חוקי משחק ברורים. שחקנים רבים נכנסו אל השוק וניסו את מזלם, בדיעבד התברר שחלקם הגדול הם מעאכרים, שעשו מניפולציות על הדיירים וגרמו להם לעוגמות נפש. השחקנים הבינוניים והגדולים הביטו על השוק מבחוץ, בעיקר עד לשלב בו נכנס לתמונה פתרון ההריסה והבנייה מחדש.

ההווה - המודעות לתחום עלתה פלאים והדיירים עצמם החלו לטול חלק בהבשלת הפרויקט. עידן ה"דפיקה על דלתות" חלף מן העולם, בערי הביקוש מתנהלים לרוב מכרזי יזמים המתחרים על לב הדיירים. כך נדחקים מהשוק שחקנים לא ראויים ונכנסות אליו החברות הבינוניות והגדולות, שהבינו כי תמ"א 38 היא מנוע הצמיחה המרכזי של שוק המגורים. נוצרה וודאות גבוהה יותר בנוגע לזכויות הבנייה, כך שהתמורות המובטחות לדיירים די זהות ונקודות החיכוך ביניהם ליזם הולכות ומתמעטות.

העתיד - התחום ימשיך וישתכלל ומכרזי הדיירים יהפכו ליותר הומוגניים ויעילים, שכן הדיירים ילמדו מטעויות שנעשו בעבר. כמו כן, הרגולציה תיכנס לפעולה כבר בשלב טרום החוזה - הן בפן המוניציפאלי והן בפן הממשלתי ותקל על מלאכת החתימה. התמורות יהיו די קבועות ואחידות, מה שיהפוך את היכולות הכלכליות והמוניטין של היזם לשיקול המרכזי של הדיירים. בנוסף, תופעת הדייר הסרבן תהפוך למינורית ושולית.

שלב התכנון - לאחר החתימה על החוזה ועד למתן היתר

העבר - תחילת הדרך אופיינה בכאוס תכנוני אחד גדול אל מול הרשות המוניציפאלית - החל משלב הפקיד הזוטר ועד לראש הוועדה. מרבית הרשויות לא החזיקו במדיניות מובנית באשר לתוכנית ולכן כל דיון בוועדה יצר סוג של תקדים, כך שקשה היה לדעת מהן זכויות מכוח תמ"א 38. הגורמים המממנים לא נכנסו למשחק ,מאחר ופחדו למנף פרויקטים לא ברורים שמאחוריהם יזמים ללא רזומה מספק ופרויקטים רבים לא יצאו אל הפועל, או לחלופין נעזרו במימון יקר של גופים חוץ בנקאיים.

ההווה - לכל רשות מוניציפאלית יש לכל הפחות מדיניות סדורה באשר לתמ"א 38, חלקן אף הכינו תוכנית מתאר מקומית המסדירה את הנושא בעיר. עניין זכויות הבנייה טרם הוסדר, אך הוודאות התכנונית רבה יותר וכניסת הדיווח המקוון צפויה לייעל את זמן קבלת ההיתר , שעומד על קרוב לשנתיים בממוצע. חלק מהבנקים והגופים המוסדיים הרימו את הכפפה והחלו ללוות פרויקטים, בעיקר בתחום ההריסה ובנייה ונושא הערבויות הוסדר.

העתיד - נושא הזכויות ייפתר לחלוטין, לכן הדיונים בוועדות והליכי האישור יהפכו לפורמליים יותר. העידן המקוון ייעל את התהליך כך שהזמן הממוצע לקבלת היתר בנייה מעת הגשת הבקשה יקוצר לשנה. כל הבנקים ייכנסו למשחק התמ"א 38 ויציעו ליווי ליזמים, מהלך זה יוריד את הריביות בשוק לרמות של פרויקטים מסורתיים.

 

שלב הביצוע

העבר - חוסר הידע והאינפורמציה התבטא בעיקר בתמחור לקוי של פרויקטים, הרווח היזמי והקבלני היה לוט בערפל. הפערים בין התחזיות לבין היקפי ההוצאות בפועל עמדו לעיתים על עשרות אחוזים וכמות הפרויקטים התקועים בשל קשיים תזרימיים היתה יחסית גבוהה. מאחר ורוב הפרויקטים בתחילת הדרך היו של תמ"א 38 חיזוק מבנים, חלק ניכר של המבצעים היו 'קבלני טנדר' אשר עובדים באופן לא מוסדר, מה שהקשה עוד יותר על חיי הדיירים בתקופת הביצוע.

ההווה - הידע והניסיון שנאסף בנושא תמחור הפרויקטים ופתרון בעיות בשטח העלה את רמת הבנייה ויעילותה. בחברות השונות הוקמו מחלקות ייעודיות לתמ"א 38 וההתמחות בתחום גדלה. חלקם של "קבלני הטנדר" הלך ופחת - הן בשל ההתמקצעות בתחום והן בשל הכמות ההולכת וקטנה של מיזמי תמ"א 38 חיזוק מבנים. בערים מסוימות, בהן החלו להיבנות בפועל פרויקטים רבים, נוצר מחסור בכוח אדם.

העתיד - הארץ תתמלא בפרויקטים של תמ"א 38 וחברות ביצוע גדולות יתייחסו לתחום כמנוע צמיחה מרכזי. שחקנים לא מקצועיים ימצאו עצמם מחוץ לענף. כמות הקבלנים תקטן והתחום יהיה נחלתם של השחקנים הבינוניים והגדולים. חלקה של תמ"א 38 הריסה ובנייה ילך ויגדל. מכאן שהניהול והפיקוח בתחום יהיה דומה לזה הקיים בפרוייקטי בנייה מסורתיים. הממשלה תצטרך לשחרר חסמים באשר להבאת כוח אדם נוסף לתחום על מנת לא לעכב פרויקטים. 

בסיכומו של דבר, תמ"א 38 עברה כברת דרך ארוכה מאז באה לאוויר העולם - השוק מאמין בה, הדיירים רואים בה אמצעי להשבחת נכסים, והיזמים אימצו אותה ופועלים לקדם כמה שיותר בפרויקטים, בעיקר באזורי ביקוש. נותר רק לראות האם אכן, כאמור, תמשיך לממש בעתיד את הפוטנציאל הטמון בה.

חברת יעז בנייה מתמחית בפרוייקטי התחדשות עירונית לכניסה לאתר הקליקו כאן

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

אזעקות בצפון ובעוטף עזה; דיווח בלבנון: "תקיפה משולבת של חיזבאללה"

המשלחת הישראלית תמריא לקהיר בשעות הקרובות • סמוטריץ' תקף: "נפילה למלכודת המניפולטיבית שטומן חמאס יחד עם מצרים וקטאר" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • הפעולה ברצועה נמשכת, לאחר שצה"ל השתלט הלילה על הצד הפלסטיני במעבר רפיח • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

פתיחה חיובית בוול סטריט; דיסני צוללת בכ-9% לאחר הדוחות

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● מדד פוטסי הבריטי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים