גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת ניכיון הצ'קים אורשי תנפיק אג"ח ב-70 מיליון ש' בבורסה

אורשי, שבשליטת משפחת לביא, מתכננת להשתמש בכספי הנפקת האג"ח לצורך הגדלת תיק הלקוחות וכן לפירעון הלוואות פרטיות בהיקף כולל של כ-9 מיליון שקל מגורמים הקשורים לבעלי החברה

יצחק לביא שי לביא וגלעד אלגור / צילומים: אתר החברה
יצחק לביא שי לביא וגלעד אלגור / צילומים: אתר החברה

חברת אשראי חוץ-בנקאי שישית עושה את דרכה לבורסה בתל אביב, והפעם מדובר בחברת אורשי ג.ש. (Or Shay G.S), המתכננת לגייס בקרוב כ-70 מיליון שקל באמצעות הנפקה של איגרות חוב, שצפויות להיות מדורגות.

את אורשי, הפועלת בתחום ניכיון צ'קים מסחריים לעסקים קטנים ובינוניים, ייסד ב-1982 יצחק לביא, וכיום יו"ר החברה הוא בנו, שי לביא, שהצטרף לפעילות החברה ב-1994. מנכ"ל החברה הוא גלעד אלגור, שהצטרף לאורשי ב-2009, ושותף בהחזקות בחברה. את ההנפקה מובילה חברת ווליו-בייס חיתום וניהול הנפקות, ומטיוטת התשקיף שפרסמה החברה הבוקר, עולה כי הריבית בגין האג"ח תשולם בשישה תשלומים חצי-שנתיים, בין 2017 ל-2020.

פעילותן של חברות האשראי החוץ-בנקאי מתרכזת בעיקר בניכיון צ'קים (ממסרים דחויים) - עסקת המרה, שבה מקבלים לקוחות החברה את ערכם הכספי של הצ'קים הדחויים שבידם, ואלה מוסבים לחברה בתמורה לעמלה הנקבעת באחוזים. באורשי מציינים כי "שוק מתן האשראי עבור עסקים קטנים ובינוניים כנגד ממסרים דחויים מאופיין במספר שחקנים מצומצם, המרכזים את מרבית הפעילות בתחום, שהתרחב בתקופה האחרונה".

באורשי מתכננים להשתמש בכספי ההנפקה לפירעון הלוואות פרטיות בריבית גבוהה מזו שלפיה מתוכנן גיוס האג"ח, וכן לצורך הגדלת תיק הלקוחות - שלגביו מוסיפים בחברה כי הוא בעל פיזור רחב של חברות ממגוון ענפי המשק.

עוד מציינים באורשי לגבי תמורת הגיוס כי בחלקה היא תשמש לפירעון שתי הלוואות בהיקף כולל של כ-6.5 מיליון שקל מגורמים הקשורים לשי לביא (אמו, דליה לביא, ודודו), בריבית שנתית של 5%, וכן לפירעון שלוש הלוואות בהיקף כולל של כ-2.5 מיליון שקל, שהתקבלו מגורמים הקשורים למנכ"ל אלגור, בריבית דומה.

עוד בעניין הלוואות מגורמים קשורים, מטיוטת התשקיף עולה כי בתחילת 2017 הגיעה אורשי להסכמה עם חברה בבעלות היו"ר שי לביא ורעייתו, שלפיה מועד פירעון הלוואה שהעמידה לאורשי, שיתרתה 25 מיליון שקל, נקבע לתחילת 2022, והריבית השנתית עליה תעמוד על 8% - שתחולק לריבית שוטפת שנתית (שתשולם מדי חודש) של 3.5% וריבית נדחית של 4.5%, שתיצבר לקרן ההלוואה.

הרווח הנקי עלה ב-25% ב-2016

בסיכומה של 2016 עלו הכנסותיה של אורשי בכ-10%, והצטברו לסכום של כ-20 מיליון שקל, בעיקר בזכות "הגדלת מסגרות האשראי העומדות לרשות החברה, שאפשרו את הגדלת נפח הפעילות". הרווח הנקי השנתי של החברה גדל בשנה שעברה ב-25% ל-6.5 מיליון שקל.

לשם השוואה, חלוצת מגייסות ההון הציבוריות בענף האשראי החוץ-בנקאי - חברת אחים נאוי, שהצטרפה למסחר ב-2011 באמצעות מיזוג פעילותה לשלד בורסאי, אשר נחשבת כיום למובילת הפעילות מבין החברות הבורסאיות הפועלות בתחום - סיכמה את 2016 עם הכנסות בהיקף של כ-115 מיליון שקל ורווח נקי גבוה פי עשרה, של כ-65 מיליון שקל.

בסיכום הרבעון הראשון של 2017, אורשי המשיכה לצמוח, והכנסותיה גדלו ב-6% ל-5 מיליון שקל, אבל הוצאותיה לחובות מסופקים ואבודים גדלו משמעותית, ועמדו על כ-550 אלף שקל (דומה לשנת 2016 כולה), בשל "הפרשה ספציפית שבוצעה ברבעון זה בגין חובות שזוהו כבעייתיים, ובהתאם למדיניות ההפרשה לחובות מסופקים של החברה". הרווח הנקי הרבעוני נחלש ב-15% ל-1.7 מיליון שקל.

משרדיה של אורשי (שבחלקם מושכרים כיום מבני הזוג יצחק ודליה לביא, מייסדי החברה, תמורת 108 אלף שקל בשנה) נמצאים כיום בתל אביב, ומשרד נוסף נמצא באור יהודה. החברה מנהלת משא ומתן לרכישת קומה של כ-400 מ"ר בבניין משרדים הנבנה כיום בבני ברק וצפוי להתאכלס ב-2020, בתמורה מוערכת של 4.5 מיליון שקל.

עלות התשלומים לשי לביא כיו"ר החברה הסתכמה בשנה שעברה ב-3.2 מיליון שקל. עיקר הסכום (2.3 מיליון שקל) הוא עלות הריבית בגין הלוואות בעלים שהוענקה לחברה, והשאר שכר (כ-780 אלף שקל). שכר דומה (כ-780 אלף שקל) קיבל ב-2016 המנכ"ל אלגור, ועלות העסקתו של יצחק לביא כמנהל פיתוח עסקי של החברה הסתכמה בכ-470 אלף שקל.

ענף ניכיון הצ'קים עבר שינוי תדמיתי

עם הצטרפותה של חברת אחים נאוי למסחר בבורסה בתל אביב ב-2011, ריחפו לא מעט סימני שאלה מעל אופי פעילות המימון החוץ-בנקאי, שעוררה חששות בקרב משקיעים, משום שנתפסה כ"שוק אפור". ואולם מאז, בתמיכת התוצאות העסקיות והשקיפות שהציגו אחים נאוי והחברות הבאות אחריה, תדמית הענף עברה שינוי, שאף עודדה בעלי עסקים דומים לשתף את הציבור בפעילותם, וכיום כבר חמש חברות בתחום נסחרות בבורסה באמצעות מניות.

עד היום חברות האשראי החוץ-בנקאי הבורסאיות הצטרפו למסחר באמצעות מיזוג לשלד בורסאי, וחלק גדול מהן הניבו תשואות נאות למשקיעים. כשנתיים לאחר הצטרפותה של אחים נאוי לבורסה, היתה זו אופל בלאנס, בראשותו של דני מזרחי, שהפכה לחברה ציבורית במהלך 2013. בהמשך, היו אלה חברת פנינסולה, שייסד המנכ"ל מיכה אבני (החברה נמצאת כיום בשליטת בית ההשקעות מיטב דש), וחברת אס.אר. אקורד של עדי צים, שנרשמו למסחר ב-2014.

בשנה שעברה הצטרפו צמד חברות אשראי חוץ-בנקאי נוספות לפעילות באמצעות הפלטפורמה הציבורית: חברת שוהם ביזנס, שנמצאת בשליטת היו"ר אלי נידם (שעדכנה אתמול כי היא בוחנת הנפקת מניות וכתבי אופציה לציבור), וחברת פי.אל.טי, שנמצאת בשליטת המנכ"ל שרון פלצ'י.

אחים נאוי היתה גם החלוצה בזירת גיוסי החוב הציבורי, ובשנה שעברה הפכה למגייסת האג"ח הראשונה מבין חברות הענף, עם הנפקה שביצעה בהיקף של כ-300 מיליון שקל. זאת, לאחר מאבק לא פשוט שהחברה ניהלה מול בנק ישראל, שטען כי הגיוס נעשה בניגוד לחוק הבנקאות.

כיום יש לאחים נאוי שתי סדרות אג"ח נסחרות בהיקף של כ-590 מיליון שקל בדירוג A של S&P מעלות, בתשואות של 2.7%-0.7%; לפנינסולה יש סדרת אג"ח בהיקף של 225 מיליון שקל בדירוג A של מעלות ובריבית של 1.4%; ולאופל בלאנס יש סדרת אג"ח בהיקף של כ-70 מיליון שקל המדורגת Baa1 על ידי מידרוג ונסחרת בתשואה של 2.5%.

למרות התרחבות הענף בבורסה, היקף פעילותן של החברות בענף עדיין שולי ביחס לפעילות האשראי של הבנקים. למרות הבולטות היחסית שלהן בשל היותן חברות בורסאיות, הן עדיין לא שחקניות משמעותיות בשוק זה ביחס לבנקים, המחזיקים תיק אשראי של כמה עשרות מיליארדי שקלים כל אחד, לעומת תיק אשראי בהיקף של 1-1.2 מיליארד שקל שיש לאחים נאוי, המובילה בענף, בשנים האחרונות.

אורשי

עוד כתבות

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שרת התחבורה: השמיים בישראל לא יפתחו לפני שבוע הבא, בינתיים ניתן להגיע דרך טאבה

בתום הערכת מצב בנתב"ג הבהירה השרה כי פתיחת המרחב האווירי לא צפויה לפני השבוע הבא ותתבצע בהדרגה ובתיאום ביטחוני ● עד אז, המעבר היבשתי בטאבה ממשיך לשמש חלופה מרכזית לשבים ארצה

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת על יום המסחר בשווקים

היום לא יתקיים מסחר בתל אביב לרגל חג הפורים ● הבורסה המקומית הציגה את עוצמתה לנוכח המלחמה עם איראן וסיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים ● ירידות חדות בבורסות אסיה, מחירי הנפט ממשיכים לזנק ● וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, סקטור הטכנולוגיה התאושש ● וגם: אנליסטים מעריכים מדוע הבורסה בניו יורק נותרה ללא פגע, בניגוד לרוב השווקים בעולם ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: ap, Seth Wenig

לג'יימי דיימון יש תחזית אופטימית למזרח התיכון, אבל עם כוכבית

מנכ"ל ג'יי. פי. מורגן, בנק ההשקעות הגדול בעולם, אמר בראיון ל-CNBC כי הוא אופטימי לגבי האפשרות שהמבצע הצבאי נגד איראן יוביל לשלום במזרח התיכון ● לצד זאת, הוא הזהיר כי "ישנה אדישות רבה בשווקים" וסימן התפרצות מחודשת של האינפלציה בארה"ב כסיכון מרכזי

פרסומים כוזבים / צילום: צילום מסך מרשת אקס, 02.23.26

האיראנים משקרים, והעולם מהדהד את זה

מאז תחילת מבצע "שאגת הארי", את הרשתות החברתיות שוטפים פרסומים כוזבים שמבקשים להאדיר את הישגי איראן ● אחד מהם אפילו הגיע אלינו ● המשרוקית של גלובס 

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שמסבירה: כך תקבלו תשואה סולידית ואטרקטיבית

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק