גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר: מחצית מהעובדים בארה"ב מרוצים ממקום עבודתם

מחקר שנערך בארה"ב העלה כי העלאות שכר זעירות וצוותים מינימליים הובילו להגדרה מחדש של מקום עבודה טוב

עובדים אמריקאיים / צילום: בלומברג
עובדים אמריקאיים / צילום: בלומברג

לראשונה מאז 2005, יותר ממחצית העובדים בארה"ב מביעים שביעות רצון ממקום עבודתם, לדברי מכון המחקר קונפרנס בורד (Conference Board). שיעור התעסוקה גדל, השכר מתחיל סוף סוף לעלות, שיעור הפיטורים מתקרב לרמה הנמוכה ביותר אי פעם, וכתוצאה מכך העובדים אופטימיים ומרוצים יותר.

האופטימיות הזו מעניקה לאמריקאים את הביטחון לשלוף את הארנקים. הוצאות הצריכה גדלו בכל אחד מהחודשים מתחילת השנה הנוכחית, ובאוגוסט נרשמה עלייה חדה. ברבעון השני צמחה כלכלת ארה"ב בקצב המהיר ביותר בתקופה שעולה על שנתיים.

אך מהנתונים עולה גם כי העובדים בארה"ב מגדירים כעת באופן שונה מה הוא מקום עבודה טוב. בעקבות עשר שנים של פיטורים מכאיבים, העלאות שכר זעירות וצוותי עובדים מינימליים במקומות העבודה, העובדים הנמיכו ציפיות, לדברי כלכלנים ומומחים לשוק העבודה.

העובד הממוצע נושא כיום באחריות רבה יותר לפנסיה ולביטוח הבריאות שלו מאשר בדורות קודמים, ויש לו פחות ביטחון תעסוקתי, בעקבות היעלמותו של רעיון העבודה לכל החיים. הקשר המסורתי בין המעסיק לעובד - שבמסגרתו סיפקו חברות מקום עבודה וביטחון פנסיוני בתמורה לעבודה קשה ונאמנות - נשחק כל כך שעובדים צעירים כיום "אפילו לא יודעים מה הם מחמיצים", לדברי ריק וורצמן, מומחה למינהל ומחבר "קץ הנאמנות: עלייתם ונפילתם של מקומות עבודה טובים באמריקה".

כ-51% מהעובדים אומרים שהם מאוד מרוצים, או מרוצים למדי ממקומות עבודתם, לדברי קונפרנס בורד, שסקר כ-1,600 עובדים ברחבי ארה"ב בנובמבר שעבר והציג להם שאלות על היבטים שונים של עבודתם. העובדים העניקו את הדירוגים הגבוהים ביותר לקולגות, למסלול הנסיעה מהבית לעבודה וחזרה, ולמטלות במקום העבודה, אך הביעו אכזבה ממדיניות הקידום של החברות, מתוכניות הבונוסים, מהזדמנויות ההכשרה המקצועית ומתהליכי בדיקת הביצועים.

העובדים האמריקאיים עדיין מצולקים מהמיתון הגדול ששרר בשנים האחרונות של העשור הראשון של המאה ה-21, ושגרם להם לשנות את ציפיותיהם למשך דור שלם, לדברי פיטר קפלי, פרופסור למנהל בבית הספר לעסקים וורטון באוניברסיטת פנסילבניה.

ב-2009 נסקה האבטלה ל-10%, ומספר שיא של אמריקאים נותרו ללא עבודה במשך תקופות ארוכות. אנשים שהצליחו לשמור על מקום עבודתם התבקשו לעבוד יותר תמורת תגמולים קטנים יותר.

כיום עומד שיעור האבטלה על 4.4% והשכר מתחיל להראות סימני עלייה. העובדים חשים שלווה וסיפוק רבים יותר לראשונה זה שנים ארוכות, ומצליחים למצוא מקומות עבודה שמתאימים יותר לכישוריהם ולשאיפותיהם.

מהנדס המכונות דיוויד האנט פוטר מעבודת הנדסה ב-2012, ובילה את חמש השנים שלאחר מכן באבטלה או בעבודה על בסיס חוזים קצרי-טווח, כולל תקופת עבודה כאיש מכירות בחנות של Lowe's.

כשהוצעה להאנט, המחזיק בשני תארים שניים, עבודה בחברת היי-טק באזור בוסטון בחודש יוני, טלפן אליו מנהל משאבי האנוש של החברה כדי לבשר לו את החדשות הטובות - ולצדן את החדשות הרעות לגבי משכורתו. האנט הן ב-52 ביקש לשמוע קודם כול את החדשות הרעות.

מנהל משאבי האנוש אמר לו שהחברה אינה יכולה לשלם לו את השכר שהוא ביקש. במקום זאת, היא מציעה לשלם לו 10% יותר מהסכום שבו הוא נקב.

האנט מרוויח כעת מספיק כדי לפרנס את משפחתו, בעוד אשתו משלימה לימודי תואר שלישי. הוא מספר שהוא חש שרעיונותיו זוכים להערכה. לראשונה במשך שנים הוא יוצא מדי יום לעבודה בהתלהבות.

דיווחי העובדים על שביעות רצון מהעבודה הם מעורבים, אך נמצאים במגמת שיפור בתחומים כמו שכר וביטחון תעסוקתי. קצת יותר מ-52% מהעובדים חשים שהם אינם בסכנת פיטורים - עלייה של 6% לעומת 2011. 41.6% מהעובדים מדווחים שהם מרוצים משכרם, לעומת 36.1% בלבד לפני חמש שנים, על פי נתוני קונפרנס בורד.

השכר הממוצע לשעה צומח בקצב איטי בהשוואה לעבר - עלייה של 2.5% בתקופה שבין יולי 2016 ליולי 2017 - אך הודות לאינפלציה הנמוכה כוח הקנייה של הכסף הזה גדול יותר, והעובדים חשים שיש להם יותר כסף.

על רקע המעבר הנמשך מתוכניות פנסיה לתוכניות 401 (k) שתשואותיהן אינן ניתנות לחיזוי, גברה שביעות הרצון מתוכניות הפנסיה מ-35% ל-37.3% בשנים 2011-2016, לדברי קונפרנס בורד, וקרוב לוודאי שתופעה זו נובעת מהתשואה הגבוהה יותר של תוכניות 401 (k) מהשקעות במניות.

באופן כללי תחושת הביטחון הפנסיוני של האמריקאים ירדה. ב-1993, 73% מהעובדים בארה"ב חשו ביטחון כי יוכלו להרשות לעצמם פרישה נוחה, על פי נתוני המכון למחקר הטבות עובדים (Employee Benefits Research Institute). ב-2017 התכווץ מספרם ל-60%.

כמו כן נרשמה ירידה בשביעות רצונם של העובדים מתוכניות ביטוח הבריאות ומתוכניות החופשה מסיבות משפחתיות. העובדים משלמים יותר על שירותי בריאות, ומתמודדים עם הפרשות גבוהות יותר משכרם. למרות שחלק מהגברים עובדי הצווארון הלבן זוכים לחופשת לידה מוגברת, מקבלים ההורים העובדים בארה"ב פחות ימי חופשה ממקביליהם במדינות תעשייתיות אחרות.

לפני כמה שנים עבדה היילי אודונל בת ה-33 כמנהלת במשרד של אחד התאגידים הכלולים בפורצ'ן 500. אחד מעובדיה הפך לאב. החברה לא הציעה לו חופשת לידה בתשלום, ואודונל שלחה מכתב זועם למנכ"ל, אך מעולם לא זכתה לתשובה.

אודונל ביצעה שינוי קריירה. היא כתבה ספר שנועד לקוראים שגילם 14-21 שנים, וכעת היא עובדת במשרה חלקית ככותבת עבור חברת הייעוץ הלוגיסטי Armstrong & Associates במילווקי. לאחרונה היא ילדה את תינוקה הראשון, וקיבלה שמונה שבועות חופשת לידה בתשלום - הטבה נדירה לעובדים במשרה חלקית.

אודונל מציינת את ההבדל בין מסלול הקריירה שלה למסלול של אביה, שעבד באותו התאגיד במשך יותר מעשרים שנה. "אתה יוצא לעולם בציפייה שמה שהיה הוא שיהיה", אומרת אודונל. "ואתה לומד בדרך הקשה כשאתה משלם מכיסך עבור ביטוח הבריאות שלך".

מדרגים את יום העבודה

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות