גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שינוי כיוון: וול סטריט מפנה כתף קרה לרוכשים מסין

אחרי ש-2016 נסגרה כשנת שיא של עסקאות רכישה של תאגידים סיניים, בארה"ב, באירופה ואפילו ביפן נערמים על הרוכשים מכשולים פוליטיים ורגולטוריים שמפחיתים את סיכוייהם להתרחב באמצעות רכישות חוצות גבולות

דגל סין בוול סטריט. הרוכשות הסיניות שנחשבו לאמינות מאבדות גובה / צילום: רויטרס
דגל סין בוול סטריט. הרוכשות הסיניות שנחשבו לאמינות מאבדות גובה / צילום: רויטרס

עסקאות מיזוגים ורכישות סיניות לפי שוק, 2017

חברות סיניות שמבקשות לרכוש או להשקיע בעסקים בחו"ל נתקלות בקשיים גוברים גם אם הן מסכימות לטווח המחירים הגבוה ביותר.

בארה"ב, באירופה ואפילו ביפן נערמים מכשולים פוליטיים, רגולטוריים ואחרים לעסקאות רכישה חוצות-גבולות של חברות סיניות, וחלק מהמוכרים נרתעים אפילו מעסקאות עם חברות בעלות קשרים הדוקים לסין היבשתית.

במקביל, ממשלת סין מטילה מגבלות על חלק מהחברות הסיניות שעשו את העסקאות הגדולות ביותר בחו"ל, מחשש שיציאת הון מהמדינה ורמות החוב הגבוהות מסכנות את הכלכלה.

כל המגבלות האלה מפחיתות את סיכוייהן של חברות סיניות שעדיין יש להן המשאבים והיכולת להרחיב את פעילותן בחו"ל. מגבלות אלה גם מקדירות עוד יותר את סצנת המיזוגים והרכישות העולמית, שמתאפיינת השנה באפרוריות. התפתחות שלילית זו מבחינתן של החברות הסיניות מתרחשת לאחר שבשנים האחרונות הן מיצבו את עצמן כרוכשות אמינות של חברות אמריקאיות.

"במובנים מסוימים הן היו הקונות האידיאליות, מכיוון שהיה להן חזון ארוך טווח ופנקס צ'קים ללא הגבלה", אמר סקוט ברשיי, מנהל עולמי של מיזוגים ורכישות במשרד עורכי הדין Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison בניו-יורק. עסקאות הרכישה שלהן "בהחלט העלו את מחירי הנכסים", הוסיף ברשיי.

עסקאות סיניות של חברות ונתחי חברות אמריקאיות

צניחה של שליש בהיקף העסקאות

מתחילת השנה הנוכחית הכריזו חברות סיניות על עסקאות חוצות-גבולות בשווי כולל של 113 מיליארד דולר - צניחה של קרוב לשליש לעומת התקופה המקבילה אשתקד, על פי נתוני דיאלוג'יק.

בימים אלה, עצם העובדה שמדובר בחברה סינית עלולה להפוך לחיסרון במו"מ במיזוגים ורכישות.

במועד מוקדם יותר הקיץ, הציעה יצרנית מוצרי החלב הגדולה ביותר בסין, Inner Mongolia Yili Industrial , יותר מ-900 מיליון דולר עבור סטוניפילד פארם (Stonyfield Farm), יצרנית יוגורט מלונדונדרי, ניו-המפשייר שבארה"ב, לדברי מקורות יודעי דבר.

אך הבעלים של סטוניפילד, ענקית המזון האירופית דנונה, מכרה את החברה ליצרנית מוצרי החלב הצרפתית לקטליס. אחת הסיבות לניצחונה של לקטליס הייתה שדנונה ויועציה חשו כי מכירת סטוניפילד לחברה סינית תהיה כרוכה בחוסר ודאות רגולטורי רב מדי, לדברי מקורות יודעי דבר.

ביפן הקדישה טושיבה חודשים ארוכים לחיפוש אחר קונה לחטיבת שבבי הזיכרון הגדולה שלה. תחילה דחתה טושיבה הצעת רכש גבוהה מ-Hon Hai Precision Industry, הידועה יותר בשם פוקסקון, לאחר שפקידים בממשלת יפן הביעו דאגה מהסיכון שטכנולוגיית השבבים של טושיבה תודלף לסין, שבה מחזיקה פוקסקון - שמשרדיה הראשיים שוכנים בהונג-קונג - בפעילויות ייצור נרחבות של מוצרי אלקטרוניקה.

אך המו"מ על העסקה עדיין לא נפסק סופית, וטושיבה ממשיכה לשקול הצעות שונות, כולל הצעה של פוקסקון.

סין עצמה מגבילה השקעות

לאחרונה פרסמה ממשלת סין תקנות רשמיות שמבהירות את סוגי העסקאות שחברות סיניות יכולות לבצע. התקנות מגבילות השקעות בחו"ל בתעשיות כגון נדל"ן, בתי מלון ושירותי בידור, ומעודדות עסקאות במגזרים כגון טכנולוגיה. לפני פרסום התקנות הרשמיות, היו החברות הסיניות כפופות לביקורת רגולטורית הדוקה עוד יותר. רכישות שקשורות לעסקי הליבה של חברה זוכות בדרך כלל לאישור, והן ממשיכות להתבצע, אך עסקאות בהיקף מסוים נבדקות בקפדנות רבה יותר, לדברי בנקאים.

עם זאת, התקנות - שנועדו לבלום עסקאות חוצות-גבולות ובריחת הון - הובילו להאטה ניכרת בקצב העסקאות הסיניות לאחר שנת השיא 2016, שבה הכריזו תאגידים סיניים ממשלתיים ופרטיים על עסקאות רכישה בחו"ל בשווי כולל של יותר מ-220 מיליארד דולר.

אשתקד הכריזה כמצ'יינה על השתלטות בת 43 מיליארד דולר על ענקית מוצרי החקלאות סינג'נטה, בעסקה שאמורה הייתה להיות העסקה הסינית הגדולה ביותר בחו"ל. ביצוע העסקה נדחה כמה פעמים בשל חששות מפגיעה בתחרות מצדה של נציבות האיחוד האירופי, ולבסוף היא נסגרה כמה חודשים לאחר מועד הסגירה המקורי.

התכווצות חדה בעסקאות בארה"ב

פעילות המיזוגים והרכישות הסינית-אמריקאית רשמה התכווצות חדה יותר. מתחילת השנה הנוכחית הוכרזו 86 עסקאות סיניות בארה"ב בשווי כולל של 9.9 מיליארד דולר, לעומת 118 עסקאות בשווי כולל של 3 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד. אחת הסיבות לכך היא שהוועדה להשקעות זרות של ארה"ב)CFIUS(- גוף רב-משרדי שבודק את השפעתן של עסקאות על הביטחון הלאומי בארה"ב - החמיר את בדיקת העסקאות הסיניות באופן שמאריך את זמן אישורן.

במהלך יוצא דופן, הודיעו החודש קניון ברידג' קפיטל פרטנרס, הנתמכת בידי ממשלת סין, ולאטיס סמיקונדקטור, הפועלת מפורטלנד במדינת אורגון, כי יבקשו מהנשיא דונלד טראמפ לאשר עסקה שעל מניעתה או השעייתה CFIUS מתכוונת להמליץ, לטענתן. עד כה ניסו שתי החברות לזכות באישור העסקה שלוש פעמים מאז הסכימה לאטיס אשתקד להירכש בידי קניון ברידג'.

כעת שוקלת קניון ברידג' לצאת בהצעת רכש עבור יצרנית השבבים Imagination Technologies הפועלת מבריטניה, לדברי מקור יודע דבר. אך לנוכח האפשרות לבדיקה נוספת מצדה של CFIUS, החליטה החברה הסינית להגיש הצעת מחיר שאינה כוללת את פעילויות Imagination בארה"ב, לדברי המקור.

הלחץ הרגולטורי הגובר מגביר את זהירותם של חלק מבנקאי ההשקעות. בנקים שונים, כולל גולדמן זאקס, מבקשים מלקוחותיהם הסיניות לספק פרטים רבים יותר על מבנה הבעלות ומקורות המימון שלהן לפני שהם מתחילים לעבוד עמן על הפרטים, לדברי מקורות יודעי דבר.

רוכשות סיניות גם הפכו לפחות מבוקשות מכיוון שהשנה מקבלים המוכרים הצעות רכש ממדינות רבות יותר, לדברי כריס ונטרסקה, מנהל עולמי משותף של מיזוגים ורכישות בג'יי.פי מורגן צ'ייס.

באירופה, הגישה השנה החברה הסינית לג'נד הולדינגס, בעלת המניות הגדולה ביותר של יצרנית המחשבים לנובו, הצעת רכש תחרותית עבור החברה הספרדית Allfunds Bank, שמוכרת קרנות נאמנות, לדברי מקור יודע דבר.

המוכרים - כולל הבנק הספרדי בנקו סנטנדר והבנק האיטלקי אינטסה סאופאולו - בחרו בהצעה משותפת של Hellman & Friedman, חברת פרייבט אקוויטי מסן פרנסיסקו, ו-GIC, קרן ההשקעות הריבונית של סינגפור. ההחלטה נבעה בחלקה מחששות בנוגע ליכולתה של לג'נד לזכות באישור ממשלת סין למימון העסקה, על פי מקור יודע דבר.

לג'נד ממשיכה לבצע עסקאות באירופה. החודש היא גיבשה עסקה לרכישת קרוב ל-90% מהבנק הפרטי הוותיק ביותר בלוקסמבורג, Banque Internationale a Luxembourg, תמורת 1.48 מיליארד אירו (1.76 מיליארד דולר).

מכיוון שחברות סיניות נתקלות בקשיים גוברים לחתום - ולסגור - עסקאות בשווקים שבהם הן היו מבוקשות אשתקד, תרות חלק מהן אחר עסקאות רכישה במקומות שבהם הן חשות רצויות יותר, כולל הונג-קונג, סינגפור, ברזיל, הפיליפינים והודו.

לדברי בנקאים, ישראל הופכת לשוק חם עבור חברות סיניות כאלה, לדברי בנקאים. איתמר הר-אבן, אחד ממייסדי Ion Pacific, בנק השקעות שפועל מהונג-קונג, אמר כי לחלק מיעדי הרכישה הישראליים, שהערכות השווי שלהם סבירות, יש קניין רוחני שבו מעוניינות חברות סיניות. לדברי הר-אבן, מספר העסקאות הסיניות-ישראליות שבהן מייעץ בנק ההשקעות שלו, גדול השנה פי שלושה לעומת אשתקד.

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט