גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהפכה שמטרידה את מנכ"ל הבנק הגדול בארה"ב

שווי השוק של הביטקוין העולמי מסתכם בכ-88.8 מיליארד דולר ■ יו"ר קרן המטבע הבינלאומית: "כלכלות חלשות עלולות לעבור להשתמש במטבעות וירטואליים" ■ מדריך השקעה בביטקוין

ג'יימי דיימון / צילום: בלומברג
ג'יימי דיימון / צילום: בלומברג

"בדרכים רבות, מטבעות וירטואליים עלולים להוות תחרות של ממש למטבעות הקיימים ולמדיניות המוניטרית". הצהרה דרמטית זו אינה לקוחה מפוסט בפורום הביטקוין הישראלי. היא הושמעה באחרונה על ידי יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, כריסטין לגארד, שהוסיפה כי "כלכלות עם מוסדות חלשים ועם מטבע לא יציב, במקום לאמץ מטבע של מדינה אחרת (דולר, למשל), עשויות פשוט להשתמש במטבעות וירטואליים".

לאוזנו של בן המאה ה-21 הרעיון של מטבע "של האנשים", שאינו מנוהל ומיוצר בכמויות גדלות והולכות על ידי הבנקים המרכזיים באופן ישיר, או באופן נפוץ יותר על ידי הבנקים המסחריים, באמצעות אשראי, נשמע בלתי מובן, אם לא מהפכני. ואולם, האמת הפשוטה והמביכה היא שמעטים האנשים שיודעים בכלל איך כסף בא לעולם, מי מייצא אותו, ומי המרוויחים והמפסידים הגדולים במהלך תהליך זה.

ג'יימי דיימון, מנכ"ל בנק ג'יי.פי מורגן צ'ייס - המוסד הפיננסי הגדול באמריקה, עם 2.4 טריליון דולר בנכסים ושווי שוק של 335 מיליארד דולר - נמנה עם מיעוט קטן זה. אולי מסיבה זו הוא אינו יכול להתאפק. בשיחה עם אנליסטים בתחילת אוקטובר, הצהיר: "אני לא הולך לדבר על ביטקוין יותר", לאחר שכמה ימים קודם לכן, הסביר כי ביטקוין הוא הונאה, ואיים כי עובד הבנק שיסחור בביטקוין - יפוטר לאלתר. השתיקה הרועמת של דיימון החזיקה מעמד 36 שעות בלבד - ואז, בתחזית שנשמעה כמו המלצה, הוא הוסיף כי "ממשלות סביב העולם ימחצו את הביטקוין", וש"הערך היחידי בו הוא לסוחרי סמים ומלביני הון". לדבריו, "זהו כסף שמיוצר יש מאין".

בהתחשב בעובדה ששווי השוק של הביטקוין העולמי (נכון להיום, השווי מסתכם בכ-88.8 מיליארד דולר, לפי נתוני אתר coinmarketcap.com) הוא כרבע משווי השוק של ג'יי. פי מורגן (כ-343.5 מיליארד דולר), ופחות מ-7% משווי השוק של עשרת הבנקים הגדולים בארה"ב לבדה, האובססיה של דיימון נראית קצת משונה - לפחות עד שנזכרים בהצהרה של יו"ר קרן המטבע. אבל האם ההצהרה המפתיעה של לגארד עשויה להתממש? והאם לאזהרות של דיימון יש על מה להסתמך? אם כן, אז הקונספט של מטבעות דיגיטליים עשוי להביא ללא פחות ממהפכה בענפי הפיננסים והבנקאות, בכלכלה העולמית ואף בחברה האנושית כולה. והמהפכה הזאת, שכמו כל מהפכה מובלת מלמטה, בעיקר על ידי אנשים צעירים, היא בדיוק מה שאדם חכם כמו דיימון חושש ממנו.

הבלוקצ'יין - הטכנולוגיה של הביטקוין ושל המטבעות הדיגיטליים - הוא אכן טכנולוגיה מהפכנית, אבל הקונספט עצמו עתיק כימי האדם החושב והכותב עצמו, ותחילתו לפני כ-7,000 שנה.

לתרבת בעלי חיים ולהמציא את הכסף

כשהמין האנושי התחיל לנטוש את חיי הציידים-הלקטים, ועבר בהדרגה לחיים במקום קבוע, המבוססים על חקלאות ותירבות בעלי חיים, התחילו להיווצר עודפים. אז בשלה העת להמצאה חדשה, הגדולה מכולם: הכסף - אובייקט שבאמצעותו בני אדם יוכלו לשקף ערך של מוצרים ושירותים, ושישמש כלי להעביר בין אנשים את אותם עודפי שפע שנוצרו, ואף לשנע את העודפים לאורך ציר הזמן (חיסכון או הלוואה).

הכסף לא היה יותר מאשר הסכמה חברתית, שלפיה מתכת מסוימת (בתחילה כסף, ולאחר מכן גם זהב), בעלת תכונות פיזיות מסוימות, המצויה במחסור, תשמש אותה "יחידת ערך" שעמה אנשים יבצעו טרנזקציות מסחריות. אותה מתכת תשקף את המוצרים האמיתיים ותשמש נציגת הנכסים עצמם. משחר ההיסטוריה המסחרית ועד תחילת המאה ה-20 (1914באירופה ו-1932 בארה"ב) שימשו מתכות הזהב והכסף מטבע. כמה ניסיונות מקומיים לחרוג מהמוסכמה הזו (למשל, בסין של המאות ה-11 וה-12) הסתיימו בכישלון.

גם הלידה של שטרות כסף, שהפכו לפופולריים לאחר המצאת הדפוס, לא שינתה את מהותו של הכסף. השטר המשיך לייצג את נכס הבסיס (זהב או כסף) והיה בר-החלפה לנכס הבסיס. על שטר של 10 דולר משנת 1907, למשל, היה כתוב "עשר דולר במטבעות זהב - לתשלום למוסר כתב זה עם דרישתו". להבטחת התחייבות זו, קבע החוק בארה"ב כי האוצר יחזיק כיסוי בזהב ל-40% מהשטרות במחזור.

הכסף, המבוסס על זהב, היה בטבעו יצירה של בני אדם - תוצאה של מוסכמה חברתית, בינלאומית, עם מעורבות מוגבלת מאוד של השליט. הכסף היה מוגבל בכמותו, אנונימי, פרטי, שמיש ללא מתווך, מהיר, וזול להחלפה וטרנזקציה. כך היו פני הדברים במשך כ-7,000 שנה. השיטה המוניטרית הזו, שכונתה במאה ה-19 "סטנדרט הזהב הקלאסי", בוטלה באירופה עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה, ובארה"ב זמן קצר לאחר בחירתו של פרנקלין רוזוולט לנשיאות.

לאחר מלחמת העולם השנייה, הוחזר הזהב להיות הבסיס של השיטה המוניטרית. הסכמי ברטון וודס מיולי 1944 קבעו שער חליפין קבוע לכל המטבעות כנגד הדולר, ולדולר שער קבוע כנגד הזהב - 35 דולרים לאונקיה. כדי להבטיח את השער והשיטה, התחייבה ארה"ב להמיר, לבנקים מרכזיים בלבד, דולרים בזהב במחיר האמור. בשנת 1968 ההסכם הועמד למבחן, ערך הדולר הידרדר (בעיקר, אבל לא רק, בגלל הוצאות המלחמה בווייטנאם), והביקושים להמרה של דולרים לזהב ב-35 לאונקיה גאו.

בקיץ 1971 הנשיא ניקסון החליט באופן חד-צדדי לבטל את ההסכמים. הקשר בין הזהב לכסף, שהיה הבסיס המוניטרי לכסף לאורך כל ההיסטוריה המסחרית עד אז, בוטל. מאז אותה החלטה, הכסף מיוצר על ידי הממשלות (בדרך כלל, הבנקים המרכזיים) ועל ידי הבנקים המסחריים באמצעות אשראי, דרך המנגנון המכונה "בנקאות ברזרבה חלקית" (הבנק מלווה כמעט 20 פעם את ההפקדות שבידיו). השיטה החדשה הזו, בת 45 שנה בלבד, מכונה "כסף פיאט" (FIAT פירושו בלטינית "רצון השליט").

מאז 1971 ועם ההסרה של "מגבלת הזהב" (אם כמות הכסף קשורה לכמות הזהב, בהכרח כמותו מוגבלת), גדלה כמות הכסף בעולם, כמעט כולו באמצעות אשראי, פי 40. בארה"ב, למשל, היה סך כל חובות המשק בשנת 1971 כ-1.7 טריליון דולר וכיום עומד הסכום על כ-66 טריליון דולר. בסין החוב גדל מ-2 טריליון דולר בשנת 2000 לכ-30 טריליון דולר כיום. הגידול בחוב הוא מחלה עולמית. בשנות ה-90 עמד החוב של כל כלכלות העולם על כ-40 טריליון דולר. כיום עומד החוב על כ-225 טריליון דולר. קצב גידול החוב כיום גדול פי 3.4 מקצב הגידול בתוצר.

ריאקציה למשבר של שנת 2008

השיטה המוניטרית החדשה, של גידול בחוב ובכמות הכסף כמעט ללא הגבלה, הביא את התעשיות הפיננסיות לממדים חסרי תקדים. הוא גם אפשר לממשלות רבות להריץ תקציבים גירעוניים חסרי אחריות וגבולות. בארה"ב למשל, החוב הממשלתי מכפיל עצמו בערך כל שמונה שנים, מ-400 מיליארד דולר ב-1971 ליותר מ-20 טריליון דולר כיום. מצד שני, התהליך של גידול אינסופי בחוב רושש את מעמד הביניים. מכאן נבע הגל המתפשט בעולם המערבי של חוסר שקט חברתי, עליית מפלגות ופוליטיקאים מסוג "חדש", וחוסר אמון גובר והולך במערכות הפוליטיות ובממסד.

הגידול וההתחזקות, גם במישור הפוליטי, של התעשייה הפיננסית בעולם, ומדיניות הבנקים המרכזיים של גידול הכלכלה באמצעות חוב, הביאו על העולם את המשבר הפיננסי של 2008. לא במקרה, כריאקציה לאותו משבר, פורסם בנובמבר 2008 על ידי מפתח תוכנה אלמוני, שכינה עצמו סאטושי נאקמוטו, מסמך שכותרתו הייתה "ביטקוין: מערכת מזומנים אלקטרונית בין עמית לעמית" (Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System).

בינואר 2009 נכרה הביטקוין הראשון, במה שמכונה "בלוק בראשית" (הבלוק הראשון בבלוקצ'יין של הביטקוין). באותו בלוק בראשית נרשם גם ציטוט של הכותרת של עיתון "הטיימס" הבריטי מיום 3 בינואר 2009: "שר האוצר על סף חילוץ שני לבנקים". הקשר בין התחושות של ממציא הביטקוין ביחס למערכת המוניטרית ולבנקים לבין המצאת הביטקוין לא יכול היה להיות ברור יותר.

במאי 2010 בוצעה הטרנזקציה הראשונה בביטקוין, כשלאזיו האנייז רכש בג'קסונוויל שבפלורידה שתי פיצות בתמורה ל-10,000 ביטקוין. עסקה זו ייצגה שווי של כסנט אחד לביטקוין. מאז חלפו שבע שנים, ואזרחי העולם הצביעו בארנקיהם. כיום שווה הביטקוין כ-5,400 דולר. אם מוכר הפיצות שמר על המפתח הדיגיטלי של ארנק הביטקוין שלו, אין ספק שהיתה זו עסקת חייו (כ-28 מיליון דולר עבור שתי פיצות.

הביטקוין, ואחריו מטבעות דיגיטליים אחרים, החזירו לכסף כמה מתכונותיו משכבר הימים, בתוספת העוצמה של הטכנולוגיה של ימינו. הביטקוין נועד להיות יצירה של בני האדם, תוצאה של מוסכמה חברתית, בינלאומי בטבעו, עם מעורבות מוגבלת של ממשלות, מוגבל בכמותו, אנונימי, פרטי, שמיש ללא מתווך, מהיר וזול להחלפה ולביצוע עסקה. כמטבע כזה, עצם קיומו מאיים על הסדר החברתי-כלכלי הקיים. בראש ובראשונה, הוא מאיים על מתווכי השיטה המוניטרית, שמאז 1971 הגדול שבהם הוא הבנק שבראשו עומד ג'יימי דיימון.

באחרונה היטיבה לתאר את האיום יו"ר קרן המטבע לגארד, כשאמרה: "מדוע עלולים אזרחים להחזיק במטבעות וירטואליים (קריפטוגרפיים) במקום בדולרים או ביורו או ליש"ט? מכיוון שיום אחד זה יהיה בטוח וקל יותר. וכך, בדרכים רבות, המטבעות האלה ייתנו יום אחד למטבעות הקיימים ולמדיניות המוניטרית הקיימת תחרות הוגנת".

ועוד נקודה מעניינת שהוסיפה לאגרד: "הניסיון של קרן המטבע הבינלאומית מלמד כי יש נקודת מפנה (tipping point) שבה השימוש והאימוץ של מטבע חדש גדל באופן אקספוננציאלי. בסיישל, למשל, שיעור השימוש במטבע החדש (דולריזציה) קפץ מ-20% ל-60% בתוך שנתיים". בהקשר זה, אפשר להסתכל, למשל, על קניה שבאפריקה, שבה ל-27 מיליון מתוך 33 מיליון בעלי טלפונים סלולריים יש אפליקציה לכסף דיגיטלי (אמ-פאסה), וכ-50% מכלכלת המדינה מתנהלת באמצעות השימוש באותו כסף דיגיטלי נייד (אף כי לא מדובר במטבע קריפטוגרפי) - וזאת בתוך 10 שנים בלבד מהתחלת השירות בקניה.

ברור, אם כן, שברגע שכלכלת הקריפטו - שימוש במטבע קריפטוגרפי במסחר בין בני אדם, ללא רצון לצאת ולהיכנס ל"מטבע פיאט" (מטבע הקיים מתוקף חוק מדינה) - תחצה את נקודת המפנה שלה, כל העולם המוניטרי, כפי שאנו מכירים אותו - ובראש ובראשונה, הבנקים המנהלים אותו - יעברו זעזוע יסודי.

----------

מאמר ראשון בסדרה - הבלוקצ'יין יעשה לבנקים את מה שחולל האינטרנט לדפוס?
מאמר שלישי בסדרה - חוכמת האת'ריום - הדור הבא של החוזים החכמים
מאמר רביעי בסדרה
- האם הביטקוין בדרך להחליף את הזהב?
מאמר חמישי בסדרה
- הקשר בין החוב של טבע, שר האוצר האמריקאי והביטקוין
מאמר שישי בסדרה
- מה הוביל את הביטקוין ל-10,000 דולר בתוך פחות מ-9 שנים?
מאמר שביעי בסדרה
- בועת האשראי - התקווה של המטבעות הדיגיטליים
מאמר שמיני בסדרה
- הטכנולוגיה שעומדת מאחורי הביטקוין רק בתחילת דרכה

עוד כתבות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

פתיחה מעורבת בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-13%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"