גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוכמת האת'ריום - הדור הבא של החוזים החכמים

טכנולוגיית הבלוקצ'יין והחוזים החכמים שמציעה פלטפורמת המטבעות הדיגיטליים את'ריום יכולים לא רק לייעל את עולם המסחר, אלא גם לשחרר את הכלכלה העולמית מהכבלים הביורוקרטיים, שעליהם כולנו משלמים מחיר כבד ■ מאמר שלישי בסדרה

ויטליק בוטרין, מייסד את'ריום / צילום: ROMANOPOET
ויטליק בוטרין, מייסד את'ריום / צילום: ROMANOPOET

רובנו גדלנו על תפיסת העולם לפיה בתי המשפט ומערכת ההוצאה לפועל של המדינה הם אבן יסוד בקיומם של יחסים חוזיים וכי בלעדיהם לסדום ועמורה נדמה. ואולם, האם קיומה של מערכת משפט מפותחת מדי אינו גם הסיבה לריבוי הליכים משפטיים, שבהם הצדדים בונים על המערכת ומנצלים את קיומה?

קיומה של "רשת ביטחון" מטעם צד ג' בהכרח מגביר את הסיכונים שהצדדים החתומים על הסכמים מוכנים לקחת, והאפשרות לבטל או לערער על כל הסכם תמיד תהווה פיתוי. מקרים רבים של מתן אשראי בנקאי, שמסתיימים בהליכי הוצאה לפועל יקרים ומתישים, לא היו באים לעולם מלכתחילה אם לא הייתה קיימת מערכת של הוצאה לפועל והבנק היה יודע שעליו להעריך נכונה את רמת הסיכון בהחלטותיו ולקחת עליהן את מלוא האחריות.

מחיר האת'ר עלה ביותר מ-50% ב-3 החודשים האחרונים

הרעיון שטכנולוגיה חדשה יכולה לפתור את כל הבעיות האלה הועלה על הכתב בשנת 1996 על ידי מדען מחשב ומשפטן אמריקאי בשם ניק סאבו. הוא כינה את הקונספט "חוזים אלקטרוניים" או "חוזים חכמים". הרעיון שהגה סאבו היה ליצור מסגרת של חוזים המבוטאים בשפת מחשב (פרוטוקול), שיחוברו, יאושרו וייאכפו באופן אוטומטי. ב-1998 סאבו גם עיצב קונספט למטבע דיגיטלי שישמש בחוזים כאלה, וקרא לו "ביט גולד". אף שהקונספט הזה מעולם לא יושם, הוא נחשב ל"אביו" של הביטקוין, שפותח כעבור עשר שנים.

ואז הגיע בוטרין

הביטקוין, המטבע הדיגיטלי קריפטוגרפי הראשון, נחשף לעולם בינואר 2009, לאחר הזעזוע שחולל המשבר הפיננסי העולמי. ב-2011 התוודע לביטקוין צעיר קנדי-רוסי מבריק במיוחד, ששמו ויטליק בוטרין. לאחר שבמשך כמה חודשים עסק בוטרין בלימוד הקונספט של הביטקוין ובכתיבה עליו בכמה מגזינים ובלוגים, הוא הגיע למסקנה שהפרוטוקול של הביטקוין "קשיח" מדי, וחסרה בו האפשרות לפתח על גביו אפליקציות.

אפליקציות כאלה, חשב בוטרין, יוכלו למשל לקבוע תנאים להעברת המטבע הדיגיטלי ממשתמש אחד למשנהו. התנאים ייקבעו בקוד, ייבדקו על ידיו ויוצאו לפועל באופן אוטומטי. לאחר שהצעותיו של בוטרין בן ה-19 נדחו על ידי קהילת הביטקוין, הוא פרסם נייר עמדה תחת הכותרת "את'ריום (Ethereum) - הדור הבא של חוזים חכמים ופלטפורמה לאפליקציות מבוזרות".

שנה לאחר מכן קיבל בוטרין מענק של 100 אלף דולר מקרן ת'יל, המעודדת צעירים לעזוב את הלימודים באוניברסיטה ולהקדיש את זמנם לפרויקטים מדעיים, וכך פנה לעבוד על האת'ריום במשרה מלאה. הקונספט של את'ריום היה לפתח בלוקצ'יין חדש, שונה מזה של ביטקוין, שיכלול בתוכו שפת תכנות שעמה ניתן יהיה לייצר "חוזים חכמים".

הפיתוח הרשמי של הפרויקט התחיל בראשית 2014, אחרי שגויס עבורו כסף בפלטפורמה של "מימון המונים". המשתתפים במימון תרמו לפרויקט ביטקוינים ובתמורה קיבלו את המטבע החדש, את'ר (Ether), שישמש לביצוע פעולות בבלוקצ'יין של את'ריום כשזה יושלם. ביולי-אוגוסט 2014 גייס הפרויקט 31.5 אלף ביטקוין, ששוויים אז היה כ-18.4 מיליון דולר. המחיר הממוצע לכל את'ר בתקופת הגיוס היה כ-30 סנט. גיוס ההון ופיתוח הפלטפורמה נעשו במסגרת פרויקט של קוד פתוח, תחת ארגון מבוזר, ולא במסגרת חברה בע"מ, כמקובל בעולם העסקי. הפלטפורמה הושקה ביולי 2015.

חוזים חכמים הם אפוא קבוצת פקודות והתניות הכתובות בתוכנה ויושבות על הבלוקצ'יין. גם הביטקוין הוא סוג של חוזה חכם, אלא שהוא מרוכז ומוגבל לפעולה אחת. את'ריום ביקש לייצר פלטפורמה, שתאפשר פיתוח של מגוון יישומים המבוססים על חוזים חכמים מסוגים שונים, הפועלים על גבי הבלוקצ'יין שלה, ללא צורך לייצר בלוקצ'יין חדש וספציפי לכל יישום. הרעיון דומה, למשל, לאפליקציית מובייל כמו ווטסאפ, הפועלת על גבי מערכת ההפעלה של הסמארטפון.

מחיר הרגולציה

המצאת האת'ריום שחררה פרץ של יצירתיות ופיתוח חדשני בשוק הבלוקצ'יין והמטבעות הדיגיטליים. האפשרות לתכנת חוזים חכמים, שיאפשרו העברה מותנית של ערך, שתבוצע באופן אוטומטי דרך האינטרנט, פתחה עבור המפתחים, החברות והמשתמשים עולם חדש. מאז השקתה, שימשה פלטפורמת האת'ריום מאות ארגונים לפיתוח ותכנון של מאות אפליקציות חדשות. רבים מהם גייסו גם הם כספים על גבי הפלטפורמה של את'ריום, בדומה לגיוס שנעשה עבור פרויקט האת'ריום ב-2014. השנה צפויים גיוסי ההון האלה, המכונים "הנפקות מטבע ראשוניות" (ICO), סכום בלתי נתפס כמעט, של כ-1.5 מיליארד דולר.

בין היישומים המעניינים שפותחו על בסיס האת'ריום אפשר למצוא, למשל, אפליקציות להעברת כספים בין מדינות שלא דרך מערכת ה-Swift הבנקאית, שמאפשרות לחסוך עמלות ניכרות, שמגיעות לעתים עד ל-6% מהסכום המועבר. כמו כן ישנן אפליקציות למתן הלוואות עמית לעמית (P2P) ללא תיווך בנקאי; אפליקציות למעקב על צריכת תכנים דיגיטליים ותשלום עבורם, אפילו בסכומים קטנים מאוד; וגם אפליקציות העוסקות באבטחת מידע, לרבות מעקב אחר מקורם של מוצרים ואישור זהותם ותיאורם, כפי שהם מוצגים על ידי המוכר הסופי.

התעשייה הזאת נמצאת רק בתחילתה ויש עוד רעיונות רבים ליישומים מבוססי את'ריום שעדיין לא פותחו. דמיינו לעצמכם, למשל, רישום של חברות ומסחר במניות באמצעות חוזים חכמים. הצעד הראשון לקראת פיתוח כזה נעשה באוגוסט 2017, כשבדלוואר - המדינה המובילה בארה"ב בתחום של רישום חברות - התקבל חוק המכיר ברישום חברות ומניותיהן במסד נתונים המבוסס על בלוקצ'יין.

ואולם, ערכם האמיתי של החוזה החכם, ושל השימוש במטבע דיגיטלי כמו את'ר לצורך העברת ערך (מותנה) בין משתמשים, גדול הרבה יותר. המדינה המודרנית היא יישות מרובת חוקים ותקנות. משה רבנו הסתפק בשני לוחות הברית עם עשר הדיברות. החוקה האמריקאית נכתבה על עשרה עמודים. לעומת זאת התקנות שתוקנו לחוק הבריאות המכונה "אובמה-קייר", למשל, מילאו 15 אלף עמודים וחוק מס ההכנסה האמריקאי ותקנותיו (החוק הפדרלי בלבד) מתפרס על פני 70 אלף עמודים. אפילו למחוקק עצמו אין מושג מה הכניסו הלוביסטים לתוך ערימות המסמכים האלה. לעודף העצום של רגולציה יש מחיר כבד, אפילו אם לא ניתן להבחין בו במבט ראשון.

את הרעיון הזה מסביר בהרחבה ג'וזף טיינטר בספרו "קריסתן של חברות מורכבות". חברות אנושיות נוטות להגדיל בהתמדה את הסיבוכיות שלהן. בתחילה נוצר ארגון פשוט והפרויקטים הראשונים שהוא מנהל מביאים תועלת רבה לחברה. ואולם עם הזמן הפרויקטים הרווחיים נעלמים והולכים, ומנגד הארגון גדל והולך. במקביל, המחיר הכלכלי והחברתי של המורכבות הזאת עולה באופן אקספוננציאלי. חקיקה רבה ומורכבת מדי מובילה ליחסים חוזיים ומסחריים מסובכים, ועם הזמן, גדל והולך מספרם של אלה המנסים לנצל את הסרבול של המערכת. וכך, ממש כמו בכבישים, לא משנה כמה בתי משפט ורשויות הוצאה לפועל המדינה מקימה, העומס תמיד גדול מדי והשירות לאזרח מצטמצם והולך.

ההתפתחות של העברת ערך באמצעות האינטרנט, המבוססת על הרעיון של חוזים אוטומטיים-חכמים, עשויה לתרום תרומה אדירה להפחתת הסיבוכיות ולהורדת מחיריה הכבדים. במקום שבו הכללים פשוטים וברורים, והוצאתם לפועל מיידית, ידועה מראש ואוטומטית, החיים הופכים לפשוטים הרבה יותר. בעולם כזה, המונח המשפטי הישן "ייזהר הקונה" (בלטינית Caveat emptor) עשוי לקבל שוב משמעות.

הטכנולוגיה החדשה של הבלוקצ'יין והחוזים החכמים יכולים אפוא לא רק לייעל, לפשט ולחסוך משאבים יקרים בחיי המסחר המודרניים, אלא גם לשחרר חסמים חברתיים וכלכלים משמעותיים, שעליהם כולנו משלמים כיום מחיר כלכלי ונפשי כבד.

■ הכותב הוא עורך דין, מנהל קרן השקעות במטבעות קריפטוגרפיים ומחבר הספר "A brief history of money"

----------

מאמר ראשון בסדרה - הבלוקצ'יין יעשה לבנקים את מה שחולל האינטרנט לדפוס?
מאמר שני בסדרה
- המהפכה שמטרידה את מנכ"ל הבנק הגדול בארה"ב
מאמר רביעי בסדרה - האם הביטקוין בדרך להחליף את הזהב?
מאמר חמישי בסדרה
- הקשר בין החוב של טבע, שר האוצר האמריקאי והביטקוין
מאמר שישי בסדרה
- מה הוביל את הביטקוין ל-10,000 דולר בתוך פחות מ-9 שנים?
מאמר שביעי בסדרה
- בועת האשראי - התקווה של המטבעות הדיגיטליים
מאמר שמיני בסדרה
- הטכנולוגיה שעומדת מאחורי הביטקוין רק בתחילת דרכה

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון