גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יפן, שהמציאה את הוורקוהוליזם, אומרת לעובדים: "לכו הביתה!"

חברות יפניות משנות הרגלים של שנים ויוצאות מגדרן כדי למנוע עבודת יתר של עובדיהן במטרה להגדיל את הפריון ■ מוזיקה חזקה, התראות מהמנכ"ל ונעילה של מחשבים הן חלק מהאמצעים שהחברות נוקטות כדי לעודד את עובדיהן לסיים את יום העבודה

עובד יפני בסוף יום עבודה. המחויבות לעבודה הייתה פעם מוסכמה בלתי מעורערת / צילום: רויטרס, Issei Kato
עובד יפני בסוף יום עבודה. המחויבות לעבודה הייתה פעם מוסכמה בלתי מעורערת / צילום: רויטרס, Issei Kato

השעה היא שש בערב והמוזיקה המתנגנת במטה חברת הבנייה מיצוי הום מתחלפת לפתע לקטע מתוך סרט הקולנוע "רוקי". כאשר החצוצרה המוכרת מנגנת תחילה, ההקלדה והשיחות נעצרות. כל העובדים מתרוממים ממושביהם.

"אני מסיימת לכתוב אי-מיילים ואלך הביתה ב-6:20", מכריזה אשה.

"אני אעבוד על בחירת מתמחים ואעזוב ב-6:30", מודיע גבר עמית.

טקס לסגירת יום העבודה

סביב האולם, העובדים משתתפים כל אחד בתורו בטקס סגירת היום שאמור לחסוך שעות נוספות ולהעלות את הפריון. החברה מקווה שהמוזיקה הקצבית תעודד את העובדים "להעביר להילוך גבוה" ולסיים את עבודתם, אומר דובר החברה, נובומסה טנאקה.

במדינה שבה מחויבות לעבודה הייתה פעם מוסכמה בלתי מעורערת - ביפנית קיימת מילה ל"עבודה עד מוות", "קרושי" - המנהלים יוצאים כעת מגדרם כדי למנוע עבודת יתר של עובדיהם.

בדייוואה האוז, חברה קבלנית יריבה למיצוי הום, החברה התקינה תוכנה במחשבים של העובדים כך שאם הם עובדים שעות רבות מדי, מופיע על הצג תצלום של המנכ"ל שמזהיר אותם להפסיק. אחר כך, התוכנה נועלת את המחשב.

על אף ששעת העוצר הרשמית בחברה היא תשע בערב, יש בדייוואה האוז כמה עובדים עבריינים שנשארים בבניין גם בשעה הזו, אומר אחד ממנהלי החברה, מוריטקה נוהמורה. חלקם אינם משיבים לצלצולי הטלפון של המרכזייה, בתקווה להימנע מחשיפה שלהם. אחרים מסתתרים ועובדים מהדירה לדוגמה שהוקמה עבור לקוחות החברה.

ההנהלה הגיבה במבצע SC, ראשי התיבות של "צלצול פתע". הם מתקשרים למספרי הטלפון הישירים של העובדים החשודים ולדירות לדוגמה, ומורים לכל מי שעונה לטלפון לעזוב את המקום.

יפן הופכת למעבדה לניסוי בשאלה אם מדינה יכולה להשיג יותר תפוקה עם פחות עובדים ופחות שעות עבודה. עד כה, מוסר העבודה היפני האגדי לא עזר לכלכלה. יפן בקושי צמחה לאורך מרבית רבע המאה האחרון, ורמת הפריון של העובד היפני הממוצע שווה רק לשני שלישים מזו של עמיתו האמריקאי, פער שנשאר רחב באותה מידה.

ולא פחות חשוב, היצע בני האדם שמוכנים לעבוד עד אפיסת כוחות מתייבש. עם אוכלוסייה מתכווצת, יפן צריכה לפנות יותר לאמהות של ילדים רכים בשנים, לקשישים ולזרים כדי למלא את המחסור.

"יש כבר מחסור בעובדים", אמר נוהמורה מדייוואה האוז. "הקיום של החברה שלנו בסכנה".

ראש הממשלה שינזו אבה הפך את "הרפורמות בסגנון העבודה" לנדבך חשוב במצע של מפלגת השלטון שלו.

הוא אומר שחברות צריכות לארגן מחדש את סביבת העבודה כדי שהעובדים יוכלו להיות פרודוקטיביים יותר בשעות היום, וללכת הביתה בלילה. הוא מנסה להרחיב את מעונות היום לילדים בעוד 500,000 מקומות בסוף שנת התקציב הנוכחית (מארס הקרוב) כדי לגייס יותר נשים לכוח העבודה.

כבר עכשיו מספרן העולה של הנשים העובדות סייע לכלכלת יפן לרשום את רצף הצמיחה הארוך ביותר שלה בתקופה של יותר מעשר שנים.

פריון העבודה בעולם

אידיאל העבודה עדיין פופולרי

הכיוון ברור, אבל החברות מגלות שדרושה עבודה קשה כדי למנוע עבודת יתר. האידיאל המוטמע בתשדיר פרסום בטלוויזיה למשקה אנרגיה משנות ה-80 עדיין פופולרי: "אתה יכול להילחם 24 שעות ביממה, איש עסקים יפני?".

טקאקי נישי, מנכ"ל Ajinomoto, החברה שהמציאה את מונוסודיום גלוטמט, משפר הטעם הנפוץ ביותר בעולם, ב-1908, מוצא את עצמו לעתים תכופות משתתף בישיבות באורך של שלוש שעות שבהן משתתפים 80 מנהלים שנאלצים להאזין לדיווחים של כל אחד מהם. "יש הרבה ישיבות חסרות משמעות", הוא אומר. "ישיבות צריכות להיות דיונים לצורך קבלת החלטות, ואינן מיועדות להקשבה לאנשים שמקריאים דוחות שלהם".

החברה הפחיתה את אורך יום העבודה הרגיל ב-20 דקות, לשבע שעות ו-15 דקות, והורתה לעובדיה ללכת הביתה ב-4.30 אחר הצהריים. "הביצועים לא ירדו כתוצאה מכך", אומר נישי.

יואוסוקה זוסוקי, איש מכירות בן 40 של Ajinomoto, אומר שכעת יש לו יותר פנאי להשגיח על שני בניו. "הייתי מגיע לארוחות ערב בבית רק יום או יומיים בשבוע. ביתר הימים הייתי אוכל לבדי או עם לקוחות. כל זה השתנה עכשיו", הוא אומר.

יתרון אחד של המדיניות החדשה הוא שמירה על יותר נשים עובדות בחברה, אומר נישי. הוא נהג לחשוב שחופשת הלידה שהחברה מציעה והורדת שעות העבודה לאימהות עובדות יספיקו לשם כך.

אבל "נשים רבות אמרו שהן מעדיפות להתפטר מאשר להעביר יותר נטל לעמיתים הגברים שלהן על ידי יציאה מוקדמת מהעבודה. לכן החלטנו שכל העובדים יעזבו מוקדם".

בחברת מיצוי הום, המוזיקה מהסרט רוקי היא רק חלק ממסע יעילות שנמשך כל היום. החברה משנה את מוזיקת הרקע גם בשעות 9 בבוקר, 12 בצהריים ו-3 אחר הצהריים. "כך הם יודעים, למשל, שיש להם עוד שלוש שעות עד סוף היום כשהם שומעים את המוזיקה של 3 אחה"צ", אומר מקוטו מצ'יאמה, מנהל במחלקת משאבי אנוש.

אחד העובדים במחלקה הזו, טומונורי צוקהרה, בן 32, אומר שהוא נהג לעבוד עד תשע או עשר בלילה, אבל כעת הוא מנסה לעזוב זמן קצר אחרי המוזיקה של רוקי כדי לעזור לאשתו, שילדה לא מכבר את התינוק הראשון שלהם.

- מה יקרה לשלווה בבית?

"כשהתינוק מתחיל לצרוח, הוא מחזיק אותו בשבילי וגם עוזר לי לרחוץ אותו", אומרת אשתו הרונה, שמתארת התנהגות שנחשבה פעם לזרה מאוד ללוחמי שוק העבודה מהדורות הקודמים.

מצד שני, ייתכן שקיצור שעות העבודה במשרד יבוא על חשבון השלווה בחיי הבית, בייחוד מפני שהבעלים חוזרים הביתה מוקדם. "החברות שלי אומרות שהן לא צריכות את הבעלים בבית, מפני שהם לא באמת עושים עבודות בית", אומרת מגומי קיטגאיטו, עקרת בית שיש לה שני ילדים.

בעלה, קיאיצ'י קיטגיאטו, איש נדל"ן, מסכים לדברים. "אני יודע שמבחינת הנשים, בעל בבית זה נטל", הוא אומר. הוא עובד שעות רבות וזה לא ישתנה. "אני לא יכול לחיות כמו שאבה (ראש הממשלה) רוצה".

עוד כתבות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר