גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין הביטוח הסיעודי לשכר המורים: כל הדרכים לחמוק ממהפכה

בסיפור של הביטוח הסיעודי כל הצדדים כשלו: החברות המשווקות והסוכנים, הלקוחות וכמובן הרגולטורים ■ כולם מכרו או קנו מוצר בלי כיסוי ■ המזל הוא שריבוי האשמים מביא איתו גם ריבוי של גורמים שנדרשים לשאת באחריות

ביטוח סיעודי / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ביטוח סיעודי / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

ה-30 בנובמבר, יום חמישי. מהדורות החדשות של השעה 6:00 יבשרו על הסרת איום השביתה במשק בעקבות פריצת דרך שהושגה לפנות בוקר בשיחות המרתוניות שהתקיימו בין נציגי משרד האוצר, משרד הבריאות וההסתדרות הכללית. במרכז המתווה המוסכם: תוקף הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים יוארך פעם נוספת בחודשים ספורים בלבד, למרות התנגדותה של מנהלת רשות שוק ההון, דורית סלינגר; חברות הביטוח יחויבו לשווק פוליסה אחידה עם מענה בסיסי ובמחיר אטרקטיבי; קשישים ומקבלי קצבאות הבטחת הכנסה ייהנו מסבסוד ממשלתי עבור אותו מוצר ביטוחי; ותקציב האשפוז הסיעודי יגדל באופן מדורג (המטרה המרכזית היא להפסיק עם מבחני ההכנסה שחלים כיום גם על בני משפחתו של המטופל הסיעודי).

מה לגבי האזהרות מפני הזדקנות האוכלוסייה שמחייבת העלאה במס הבריאות או תוספת משאבים ממשלתית? הצדדים יסכימו על הקמת צוות מיוחד (חלילה לא "ועדה" שנשמעת כמו מריחה) שייבחן פתרונות ארוכי טווח, לרבות השקת ביטוח סיעודי ממלכתי של ממש - רצוי ללא העלאת מסים המנוגדת לעיקרון העקבי של שר האוצר, משה כחלון. זה יהיה אוסף של פשרות, חבילה של תוכניות אפויות למחצה, "להשאיר את הכבשה שלמה ואת הזאב שבע", כמו שאמר לי אחד הגורמים בעניין. משהו שיוצג כהישג בסוף 2017 בתקווה שלא יהפוך למחדל בדוח מבקר המדינה של 2021.

עד כאן העתיד. בסיפור של הביטוח הסיעודי כל הצדדים כשלו: החברות המשווקות והסוכנים, הלקוחות (ועדים ומעסיקים כאחד) וכמובן הרגולטורים. כולם מכרו או קנו מוצר בלי כיסוי, לפחות ברגעים שבאמת צריך אותו. המזל הוא, אם אפשר לדבר על מזל במקרה כזה, שריבוי האשמים מביא איתו גם ריבוי של גורמים שנדרשים לשאת באחריות. סלינגר לא יכולה לזרוק את זה על חברות הביטוח, חברות הביטוח לא יכולות לזרוק את זה עליה, יו"ר ההסתדרות ניסנקורן לא יכול להפיל הכול על כחלון, וכחלון לא יכול לגלגל את זה בחזרה אל יו"ר ההסתדרות.

תוסיפו לכל זה את דוח מבקר המדינה האחרון שלא חסך מאיש, ותקבלו מחזה נדיר של נבחרי ציבור, פקידים ורגולטורים שיושבים יחד "אשכרה" כדי למצוא פתרון מוסכם. "יש שיח שנראה יותר אמיתי מתמיד", אמר לי אחד הגורמים המרכזיים שמשתתפים בשיחות, כשבמקביל גם שר הבריאות, יעקב ליצמן, החל לדבר על התקדמות משמעותית.

ההתנגדות העיקשת של כחלון להעלאת מסים אמורה הייתה להסיר לחלוטין מהשולחן את תוכניתו של ליצמן להוביל ביטוח סיעוד ממלכתי שימומן באמצעות תוספת של 0.5% במס הבריאות. אלא שעודפי הגבייה ממסים, שכל יום רק הולכים ותופחים (המספר החדש מדבר על 19 מיליארד שקל), משאירים את היוזמה על סדר היום לפחות מבחינת משרד הבריאות וההסתדרות, עם שינוי "קל" בזהות הגורם המממן - המדינה במקום הציבור.

במשרד האוצר מדגישים כי מדובר בכסף "חד-פעמי" שלא ניתן לבסס עליו תוכניות שמחייבות תוספות קבועות, אבל בירושלים יש מי שמשוכנע כי החד-פעמיות הפכה כבר לשיטה: קובעים תחזית גבייה שמרנית עד כדי פסימית, מייצרים במקביל מערכת של תמריצים המעודדת חברות בין היתר לוותר על "רווחים כלואים", ואז בסוף מדווחים על "הפתעה" בהיקף הגבייה.

חיפוש פשוט בגוגל יגלה לא מעט הפתעות חד-פעמיות כאלה בשנים האחרונות. במערכת הבריאות לא מעזים לדמיין אפילו מה אפשר היה לעשות עם 19 מיליארד שקל, סכום שעדיין נמוך בכ-5 מיליארד שקל בכדי להדביק את הפער העצום מול ההוצאה הלאומית לבריאות במדינות ה-OECD (9.8% מהתוצר לעומת 7.4% בישראל). עם סכום כזה, כך לפי אחד הגורמים, אפשר היה להגדיל את התקציבים לשירותים החברתיים ב-4-5 מיליארד שקל בכל אחת מהשנים הקרובות, וגם על זה היו אומרים תודה. חד-פעמית, כמובן.

קפיטליסט עם חמלה

בימיו האחרונים של כחלון בליכוד, כשדילג בין משרד התקשורת למשרד הרווחה ורגע לפני שהודיע על "פסק זמן מהחיים הפוליטיים" (תודו שלא באמת האמנתם), הוא נהג להדגיש בשיחות סגורות את ההבדל התהומי לכאורה בין הגישה הכלכלית-חברתית שלו לבין זו של ראש הממשלה. הוא סיפר איך נתניהו הסביר לסביבתו את הרציונל מאחורי מדיניות המיסוי שלו שפוגעת בחלשים ומיטיבה עם העשירים, באמצעות תשובה קצרה ומדהימה למדי: "כי חלשים יש יותר".

חצי עשור אחרי, כחלון מאמץ הלכה למעשה את הגישה של נתניהו כשהוא מתעקש על הפחתת מסים שתסייע בעיקר לחזקים ולא תהווה שום דרמה למעמד הביניים. לא עזרה עמדתה העקבית של נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, נגד הפחתה כזו, לא עזר גם המחקר של ה-OECD ממאי 2015 שמצא כי צמצום האי-שוויון באמצעות הגדלת תקציבים חברתיים תורם לא רק לחברה בריאה יותר, אלא גם לכלכלה צומחת יותר. לא עזר גם רב המכר של הכלכלן הצרפתי תומס פיקטי ("הון במאה ה-21") שיצא לאור שנה קודם לכן ואמר בדיוק את זה על גבי 696 עמודים.

הספר ההוא, שהתבסס על מחקר ואיסוף נתונים שקדני בן 15 שנה, חולל מהומה גדולה בעיתונות הכלכלית אבל לא הזיז דבר אצל קובעי המדיניות. החברתיות של כחלון מסתכמת בהפחתת מכסים על מוצרי חשמל או הנעלה ופה ושם סבסוד קל לצהרונים - אבל המדיניות היא אותה מדיניות של ימין ניאו-ליברלי עם קורטוב של "חמלה" וחיוך אמפתי.

להחזיר את דוח דוברת

ההצעה של משרד האוצר להעניק תוספות שכר גבוהות יותר למורים מתחילים על פני הוותיקים נראית נכונה לחלוטין ממבט ראשון, בעוד שההתנגדות של ארגון המורים נתפסת כצעד אוטומטי שמונהג על-ידי גילדה ישנה ושבעה יחסית. בפועל, ארגון המורים מבקש דווקא שכר התחלתי גבוה יותר מזה שהאוצר מציע (9,000 שקל ברוטו בחודש לעומת 8,000 שקל לפי הצעת האוצר), אבל דורש כי גם המורים הוותיקים יזכו לתוספות. האם זו דרישה מוגזמת? מורה עם ותק של 15 שנה מרוויח היום 10-13 אלף שקל בחודש, ורק אחרי ותק של 20 שנה הוא יכול להגיע עד 14,419 שקל בחודש. בארגון המורים סבורים, רחמנא ליצלן, ששכר כזה ראוי לקבל כבר אחרי 10-15 שנה.

הבעיה הגדולה יותר, ובזה שני הצדדים אשמים, היא שהמדינה והמורים הולכים פעם נוספת לסכסוך עבודה שבסופו הסכם חדש בלי שחר של יום חדש. עוד מאותו הדבר, בלי שינוי אמיתי שכולל גם את ההורים והתלמידים. לשינוי הזה קוראים דוח ועדת דוברת והוא שוכב במגירות של משרד החינוך מאז 2005. הוועדה המליצה גם היא על תוספות שכר משמעותיות בדגש על שכר התחלתי ראוי יותר, אבל גם על מעבר דרמטי לחמישה ימי לימוד שמייצר בפועל יום לימודים ארוך שמייתר, בין היתר, את הצהרונים ואת העלויות שלהם להורים. ההמלצות כללו גם את קיצור החופש הגדול והענקת סמכויות רבות יותר למנהלים. ההתנגדות העיקרית של המורים לדוח דוברת נבעה מהמלצה אחת דרמטית שכללה פיטורי אלפי מורים - המלצה שלא תחזור עוד לאור קצב הגידול במספר התלמידים והביקוש למורים נוספים. למעשה, על רקע הצפיפות בכיתות, משרד החינוך החל ליישם בשנים האחרונות פיילוט של "שני מורים בכיתה" - משהו שלא מסתדר ממש עם פיטורים.

אם משרדי החינוך והאוצר מעוניינים במהפכה אמיתית שתחולל שינוי של ממש במערכת לטובת כל הגורמים מהתלמיד דרך המורה ועד להורה, דוח דוברת צריך לחזור לשולחן המו"מ כתנאי לכל תוספת שכר. בלי חרב הפיטורים שהונחה אז, ארגון המורים צפוי לתמוך ברוב ההמלצות המרכזיות. אם הוא לא יעשה כן, הציבור כבר לא יהיה עם המורים ולא יעניק להם את הרוח הגבית הקריטית במאבקים כאלה. זה גם יהיה המקום לבחון האם משרד האוצר באמת מעוניין ברפורמות חשובות, או רק לשלם כמה שפחות.

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-120 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות