גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא מחכה לרשות ההגבלים: פיצה האט תפסיק לעבוד עם תן ביס

ניב זילברשטיין, מבעלי פיצה האט: "הם סולקי כספים כמו חברות כרטיסי אשראי שאף אחד לא מגביל את עמלת הסליקה שלהן. זה הגיוני שחברה תיקח עמלת סליקה של 10%? זה כמו ריבית בשוק אפור" ■ תן ביס: "בפיצה האט לא לגמרי מבינים מה ההבדל בין חברת אשראי לתן ביס"

בעלי פיצה האט, ניב זילברשטיין, מכריז חרם על חברת כרטיסי ההסעדה תן ביס ומפסיק את ההתקשרות עמה בעקבות "העמלות המופקעות אשר הרשת דורשת ממסעדות" לטענתו - כך נודע ל"גלובס". החרם החל בשבוע שעבר, עם הודעת רשת המזון המהיר לתן ביס. עד היום פעלו סניפי פיצה האט בשיתוף פעולה עם תן ביס הן בשירות המשלוחים שלה והן בישיבה במסעדות. הפסקת הפעילות הינה התפתחות נוספת בדיון הציבורי שהחל בחודשים האחרונים בנוגע לעמלות הגבוהות שגובה תן ביס מרשתות מזון, שבעקבותיו נפתחה בדיקה של רשות ההגבלים העסקיים.

"הסיבה העיקרית לצעד שנקטנו היא גובה העמלות", אומר זילברשטיין. "הם גובים עד 10% עמלה עבור משלוח. לפני כחודשיים פתחנו במו"מ איתם בנושא העמלות לקראת 2018, אך הם מתנהגים כאילו הם מונופול - ואם אתה לא איתם אתה מפסיד את הכסף".

פיצה האט מונה כ-90 סניפים, ומעסיקה כ-3,000 עובדים, והיא בבעלות זילברשטיין ואודי שמאי. לתן ביס יש כמה מאות אלפי מנויים המשתמשים בכרטיסיה לרכישת ארוחותיהם. בנוסף לרווחים שגוזרים בתן ביס על שימוש בכרטיס במקומות עבודה, החלה החברה בשנה האחרונה להציע עסקאות גם ללקוחות פרטיים מחוץ לעבודה.

זילברשטיין טוען כי "מה השיטה שלהם? הם סוגרים מראש עם חברות גדולות. מספקים להן שירותי ניהול לכסף בסבסוד מלא או חלקי, ומתנהלים כמו כרטיס אשראי שאפשר להשתמש בו רק במסעדות ספציפיות שהם חותמים איתן. יש עסקים קטנים שאני יודע ש-30% מההכנסות שלהם תלויות בתן ביס, והן יכולות להיסגר בגלל זה. הם מאוד דורסניים, לא אכפת להם כלום, והם לא מוכנים להתפשר, לכן לצערנו הרב החלטנו שלמרות שמדובר ב-2.5 מיליון שקל מכירות בשנה, נפסיק לעבוד איתם".

לדבריו, אופן ההתנהלות של תן ביס נובע, בין היתר, מוואקום פיקוחי. "הם מתנהלים כמו חברת כרטיס אשראי - כלומר, הם כמו מוסד פיננסי - אבל הם לא כפופים לפיקוח על הבנקים. אם הם נופלים אין מי שיוודא שאנחנו מקבלים מהם את הכסף.

"מישהו צריך להתעורר ולהתחיל לפקח על החברות האלה. הן טוענות שהן חברות שיווק, אך בפועל הם סולקי כספים, כמו חברות כרטיסי אשראי, שאף אחד לא מגביל את עמלת הסליקה שלהן. זה הגיוני שחברה תיקח עמלת סליקה של 10%? זה כמו ריבית בשוק אפור. היעד שלנו הוא 3% במשלוח, ובישיבה 5%. זה עדיין המון כסף. אני לא רוצה להגיד שזה שוד, אבל זה המון כסף. הרגולטור צריך להתערב ולהגדיר אותם כמוסד פיננסי".

לשאלה אם הקושי מתקיים גם מול החברה הנוספת בשוק, סיבוס-סודקסו ומדוע היא אינה מוחרמת משיב זילברשטיין: "בסיבוס הבינו את הבעיה והורידו את העמלות, אמנם לא למספרים שאנחנו רוצים, אבל כבר יש נכונות מצדם להוריד את העמלות בצורה רצינית. הם מבינים את הבעיה".

בניגוד לתן ביס, סיבוס-סודקסו אינה פונה למשתמשים פרטיים ופועלת רק מול חברות ותאגידים, תחום שבו ההטבות שמעסיקים נהנים מהן שונה לחלוטין, ומציע לבעלי המסעדות היקף עבודה גבוה. "ניכוס" ההטבות של תעשיית ההסעדה הארגונית והעברתן למודל של צרכן פרטי, הוליד תרעומת מצד המסעדנים, שבאופן ברור נפגעים מהשיטה.

מנכ"ל סיבוס-סודקסו התייחס להחלטה ואמר: "לצערנו לא פעם פעולות של חברות פוגעות בתעשייה כולה ובנו כפרט, אך בעלי הרשתות והמסעדות, כמו גם התאגידים והחברות, יודעים לעשות את הבידול".

גידול של 25% בעמלות ב-10 שנים

פיצה האט אינה הרשת הראשונה שבחרה שלא לעבוד עם תן ביס. גם רשתות מזון כמו ג'פניקה וסודוך בחרו שלא להמתין לממצאי חקירת הרשות להגבלים עסקיים בעניין פעילות חברות כרטיסי ההסעדה, וחדלו זה מכבר לכבד את כרטיסי תן ביס בשירות המשלוחים.

בדיקתה הנמשכת של הרשות נוגעת לגובה העמלות שגובות החברות תן ביס וסיבוס-סודקסו ממסעדות שעובדות עמן בשיתוף-פעולה, והיא החלה לפני כמה חודשים בעקבות תחקיר שפורסם בערוץ 10. לכך הצטרפה פניית המשנה לראש עיריית תל-אביב, ארנון גלעדי, ששיגר פנייה לממונה על ההגבלים העסקיים, עו"ד מיכל הלפרין, שבה הוא מביע חשש מדואופול בתחום עמלות הסליקה במסעדות.

על-מנת לסבר את העין לגבי העמלות הנהוגות בתחום כרטיסי ההסעדה, בשלוש רשתות המבורגרים גדולות, הנמנות עם המובילות והמוכרות במשק, מהווים כרטיסי ההסעדה מקור התשלום המרכזי מתוך המחזור הכולל. על-פי נתונים פנימיים שהגיעו לידי "גלובס" עולה כי באזורים מוטי חברות היי-טק מהווים כרטיסי ההסעדה כ-55% מכלל המחזור, והעמלה הממוצעת עומדת על 6.6%. כך, בשקלול כלל ההכנסות של אותן רשתות באזורים אלה, עולה כי החלק של חברת כרטיסי ההסעדה במחזור הכולל של הרשתות עומד על כ-3.6%.

לפי נתונים פנימיים, עלות הכרטיסים עבור סניף רשת המבורגרים ממוצע, כולל אלה שלא נמצאים באזורים מוטי היי-טק ומפעלים, עומד על כ-1% מהמחזור. מדובר בגידול חד של כ-25% מהעלות הממוצעת שהייתה נהוגה אך לפני כעשור.

לכאורה מדובר בשיעור נמוך, אבל ניתוח מבנה העלויות של הפעלת סניף ברשת המבורגרים מלמד כי מדובר בשיעור ניכר. כך, עלויות כוח האדם בסניפים ברשתות המבורגרים מהוות 30%-35% מהמחזור, עלויות חומרי הגלם עומדות על שיעור דומה של כ-33%. לכך יש להוסיף עלויות זיכיון והחזקת סניף של כ-10%, בדרך כלל, ושכר הדירה הוא שיעור דומה.

לכך יש להוסיף עלות תקורות של כ-7% נוספים, כך שבסך הכול, שיעור ההוצאות השוטפות הוא כ-93% מהמחזור (לא כולל עלויות הקמה שנמדדות במאות רבות של אלפי שקלים). לפיכך, על-פי גורמים מעורים, העמלות לחברות כרטיסי ההסעדה מהוות חלק משמעותי מהמרווח שנותר לזכיין לאחר הפעלת הרשת.

מתן ביס נמסר בתגובה: "בעקבות חילוקי דעות מסחריים, תפריטי פיצה האט הוסרו מתן ביס. לפי הכתבה וגם לאחר פגישה עם נציג הרשת, ניתן להבין שבפיצה האט לא לגמרי מבינים מה ההבדל בין חברת אשראי לתן ביס".

כרטיסי הסעדה מסובסדים שמניבים 850 מיליון שקל בשנה

מאות אלפי שכירים בחברות שונות במשק - בעיקר במגזר ההיי-טק - משתמשים בכרטיסי קופונים מסובסדים, לרוב באמצעות כרטיס מגנטי, לצורך רכישת ארוחת הצהריים, בעיקר במתחמים שבהם יש ריכוז גבוה של משרדים. כרטיסי ההסעדה האלה מספקים לרוב הנחות ניכרות, שאמורות לרצות את הסועדים והן את ספקי הארוחות, שמצדם זוכים לביקושים ערים הודות לכך.

ל"גלובס" נודע כי היקף שוק הכרטיסים הללו בעולם ה-B2B (עסק לעסק), מוערך ב-800-850 מיליון שקל בשנה, מתוך מחזור כולל של כ-10 מיליארד שקל שרושמים המסעדות ובתי הקפה בשוק זה.

השוק בישראל נשלט ברובו המכריע על-ידי שתי חברות: תן ביס וסודקסו-סיבוס, הגובות עמלות של 6%-10% (לפני מע"מ). מדובר בעמלות הגבוהות במידה רבה מאלה שגובות חברות האשראי (במשלוחים העמלה היא 10% לא כולל עלות השליח). הכרטיסים הללו מספקים פתרון תפעולי ולוגיסטי מבחינת המעסיקים וספקי המזון, שזוכים לייעול, כמו גם לחיסכון ורווחה לעובד.

על-פי ההערכות, לקוחות רבים משתמשים מדי חודש בשירותי כרטיסי המזון המסובסדים בישראל, מה שהוביל בעבר את שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות, לומר כי "המסעדות הן בבחינת לקוח שבוי של תן ביס וסיבוס. העסקים אצלנו הם קטנים ובינוניים, ולכן הם לא יכולים להרשות לעצמם להפסיק לעבוד איתם. אין להם יכולת מיקוח, ובאזורים מסוימים יש עסקים שתלויים למעשה בחברות הללו משום שעיקר המחזור שלהם תלוי בפעילות הזו. אם הם יוציאו אותם, התנועה בעסק שלהם תצנח לכדי אפס".

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט